Ja jos da procitam ekonomsku teoriju gdje drzava prvo optereti biznise, pa onda nakon njihovog uspjeha koji ce biti potaknut opterecnjima, msnaji ta opterecenja.jefferson wrote:
vidi, ja opet ponavljam da je smijesno sta drzava radi od privatnog sektora. with that said, govorim samo da moras uzeti u obzir nas mentalitet. dakle nece oni sniziti doprinose prije nego sto imaju dovoljno para u budzetu da pokriju minus, a to spustanje doprinosa nece preko noci dopuniti minus. iz tog razloga sam rekao da bi bolje bilo ici obrnuto, natjerati sve da prijave na stvarne iznose i da uopste prijave radnike i da placaju porez pa onda spustiti doprinose. moje misljenje je da ce to u konacnici dovesti do spustanja doprinosa (ako u medjuvremenu ne ubije i ovo malo privatnog sektora sto je ostalo ali druga opcija je smanjenje drzavnog aparata, a znamo i ti i ja da je to nerealno ocekivati)
dalje, nisam ja spominjao dovodjenje bmw-aneko je prije mene dosao na tu ideju. a ne moras meni govoriti sta sve treba, upoznat sam sa stanjem u VW ovdje kod nas
Izvini jaro, ali ja fakat jes ne procita takvu ekonomsku misao, bar u zemljama koje nas imaju necemu nauciti, a takvih je zemalja sve vise.
Drzava nije neko bozansko bice koje ce dosci u uvesti red. Drzavu cine ljudi, obicno oni koji bi da cijeli zivot zive na budzetu pri tom koji nisu u zivotu prodali kutiju cigara na pijaci, ali bi oni trebali odlucivati sta je dobro za nas ekonomski sektor.
Ja ti zi iskustva kazem, nek se stanje pogorsa jos sa ovim inspekcija,a porezima i sl, ne bi me cudilo da pola privrednika se iseli iz drzave!
Namete na plate treba smanjivati a kazne za rad na crno postepeno povecavati.
Nek se nameti smanje svake godine po 5% a kazne povecaju za 20% , mi bi za 8 godina imali namete na nivou evrope a prihodi bi se povecali ejr bi tada bilo isplatnije imati regularno radnika nego varati drzavu. Jel ti fakat mislis da 90% privrednika vara drzavu zato sto mu je to zanimljivo ili zato sto bi bio u minusu ako to ne radi?
Evo u americi su digli se svi na revoluciju jer je nezaposlenost 8% vec 4 godine, a niko, ali pazi NIKO, nije spomenuo kako kompanijama i biznismenima treba dici poreze! A ja koliko vidim, amerika je "malo" ispred nas sto se tice ekonomije.[/quote]
pazi, kod nas ti teorije bas i ne piju vode
p.s. slazem se ja sa svime sto si rekao za drzavu, nemoj samo misliti da ja nekog gore branim