Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
RIZVA wrote:žalosno je kako se o ovim podacima slabo zna ili nikako o protjerivanju muslimana Srbije,citajuci pocetni uvod zaista nisam imao uvida
Drug, sve je to sistematski odrađeno. Da je po njihovim "istoričarima" ne bi se to nikada ni spominjalo, kao što i ne daju da se spominje riječ "genocid"
Open your eyes, oko nas su vukovi.
Baš tako...
znam da i dalje njihovi ini akademici gaje takve bolesne ideje,al šta sa ovima što su i dalje čoravi pored oćiju
nosara wrote:
Ma nema to veze... Gajevi Bosnjaci i bosnjacka nacija nisu isto... Cak ni on ne smatra srpske muslimane posebnom etnickom skupinom...
kao prvo neznalico još u tom periodu NISU FORMIRANE NACIJE, taj proces teče poslije i on je upravo donio formiranje srpske i hrvatske nacije u Bosni usljed propagande iz susjednih država, a koji su nastali iz NARODA Bošnjaka pravoslavne i katoličke vjere, i kao što se vidi jedino NAROD BOŠNJACI postoji
da li si pismen, da li vidiš naslov gdje piše O NARODIMA NA BALKANU
Sitna slova pa slabo vidim...
Pitanje je zasto ni Bosnjaci-muslimani nisu radili na stvaranju bosnjacke nacije do devedesetih godina proslog vijeka...
RIZVA wrote:žalosno je kako se o ovim podacima slabo zna ili nikako o protjerivanju muslimana Srbije,citajuci pocetni uvod zaista nisam imao uvida
Drug, sve je to sistematski odrađeno. Da je po njihovim "istoričarima" ne bi se to nikada ni spominjalo, kao što i ne daju da se spominje riječ "genocid"
Open your eyes, oko nas su vukovi.
Baš tako...
znam da i dalje njihovi ini akademici gaje takve bolesne ideje,al šta sa ovima što su i dalje čoravi pored oćiju
Nacija =/= drzava. Nacija je nova tvorevina i osim nekoliko koje su nastale u 15.-16. stoljecu sve su nastale od 19. stoljeca pa nadalje. Prije 18. stoljeca nacionane drzave NISU postojale. Zar ti ne rece da studiras historiju?
Nemaš ti veze. Da, studiram. No, od toliko kontradiktornosti čovjek bude muka.
Okani se wikipedije
sto se provali sinko. Jel hoces da kazes da su nacije postojale u 13. stoljecu?
Kaže jedno, kasnije drugo. Proziva jedno, pa drugo. Čitajte od početka njegove postove , pripremite kokice i uživajte.
Ma koje? Zapita se covjek kakve to profesore i nastavnike ima ova drzava da nekog ko ne razumije maternji jezik puste na fakultet...
nosara wrote:
Ma nema to veze... Gajevi Bosnjaci i bosnjacka nacija nisu isto... Cak ni on ne smatra srpske muslimane posebnom etnickom skupinom...
kao prvo neznalico još u tom periodu NISU FORMIRANE NACIJE, taj proces teče poslije i on je upravo donio formiranje srpske i hrvatske nacije u Bosni usljed propagande iz susjednih država, a koji su nastali iz NARODA Bošnjaka pravoslavne i katoličke vjere, i kao što se vidi jedino NAROD BOŠNJACI postoji
da li si pismen, da li vidiš naslov gdje piše O NARODIMA NA BALKANU
Sitna slova pa slabo vidim...
Pitanje je zasto ni Bosnjaci-muslimani nisu radili na stvaranju bosnjacke nacije do devedesetih godina proslog vijeka...
Kao i za mnoge druge stvari, za to je odgovorna religija... Islam je vjera koja se stavlja prije svega pa tako i nacionalnog identiteta. To nije slucaj sa drugim religijama...
Halcyon wrote:Ove bi stvari trebalo učiti u školskim knjigama historije, da se o tome ne priča samo na forumima.
Sad se u ovoj prici treba pojaviti retardirani tito koji je Bosnjacima ukinuo pravo na naciju,jezik,historiju,kulturu.
poserem ti se na nacije. Ja bi radio jeo hljeba nego se kurcio takvim glupostima.
Osim toga, cuj tito ukinuo Bosnjacima pravo na naciju Nikad prije SFRJ Bosnjaci nisu imali pravo na vlastitu naciju, pa pod bilo kojim imenom. Jel bila Bosnjacka nacija kod Osmanlija? Il kod Austrougara? Il u Kraljevini SHS/Jugoslaviji? Il u NDH? Sad ces rec "A BOSNJANI ONI SU NACIJA BILI HMM??? BIO KULIN BAN ON JE GLAVNI BIO NAPRAVIO NACIJU BAS JE BILA DOBRA SVI SMO BILI ISTE VJERE BILI SMO BOGOMILI I UBIJALI SMO SRBE GLAVNI SMO BILI NAJJACA DRZAVA BOGAMI PISE NA VIKIPEDJI", ali, dragi moj, Bosnjani nisu nacija jer su nacije tek nastale u 19. stoljecu i svako daljnje prepucavanje je nepotrebno! A pravo na "jezik" necu ni da komentiram
Aramejski je srpski legenda. Semitski i slavenski jezik, isto ti je to po ovom loli. Eh kad bi on znao da se na aramejskom, maternjem jeziku Isusa Krista/Isa a.s., Bog kaze/zove "אלה" (Elah), vjerovatno bi se deletno. Gori od njega su oni sto mu pljescu.
Pitanje je zasto ni Bosnjaci-muslimani nisu radili na stvaranju bosnjacke nacije do devedesetih godina proslog vijeka...[/quote]
Kao i za mnoge druge stvari, za to je odgovorna religija... Islam je vjera koja se stavlja prije svega pa tako i nacionalnog identiteta. To nije slucaj sa drugim religijama...
Po meni najveci neprijatelj Bosnjaka je Islam...[/quote]
Šta čovjek neće sve pročitati. To samo pokazuje koliki ste kompleksaši, čuj vjera im najveći problem, trn u oku. Oni na sve gledaju Truska i musliman, ma šta god radili .
Tkd wrote:Šta čovjek neće sve pročitati. To samo pokazuje koliki ste kompleksaši, čuj vjera im najveći problem, trn u oku. Oni na sve gledaju Truska i musliman, ma šta god radili .
Ja sam Bosnjak... i iznio sam svoje misljenje... Odrastao sam kao musliman, danas sam Ateista. Svi u mojoj familiji su muslimani i svi su Bosnjaci.
To da se u Islamu vjera stavlja prije nacionalnog opredjeljenja je svima poznata stvar... Da samo kojim slucajem ostali Bogumili ili nesto trece siguran sam da danas nebi bilo zabune o tome ko je Bosnjak a ko ne, posto vidim ovdje je Bosnjak svako ko prica Slavenskim jezikom a musliman je... To i jest problem najveci.
Da samo kojim slucajem ostali Bogumili ili nesto trece siguran sam da danas nebi bilo zabune o tome ko je Bosnjak a ko ne
Cinjenica, ma koliko se se novoprobudjeni iz 93 Bosnjaci pokusali to opovrgnuti,
Sve pravoslavne crkve su nacionalne, srpsko pravoslavlje je zapravo svetosavlje.
To sto naciju stavljaju prije vjere pravoslavne narode cini jakim i obrnuto...
Pojasni nam zadnju recenicu na kakvom primjeru. Vazda neko vrijedjanje tipa Bosnjaci izdali pradjedovsku vjeru pa de da im se osvetimo. Nekako mi to negira ovu tvoju zadnju recenicu.
Tkd wrote:Šta čovjek neće sve pročitati. To samo pokazuje koliki ste kompleksaši, čuj vjera im najveći problem, trn u oku. Oni na sve gledaju Truska i musliman, ma šta god radili .
Ja sam Bosnjak... i iznio sam svoje misljenje... Odrastao sam kao musliman, danas sam Ateista. Svi u mojoj familiji su muslimani i svi su Bosnjaci.
To da se u Islamu vjera stavlja prije nacionalnog opredjeljenja je svima poznata stvar... Da samo kojim slucajem ostali Bogumili ili nesto trece siguran sam da danas nebi bilo zabune o tome ko je Bosnjak a ko ne, posto vidim ovdje je Bosnjak svako ko prica Slavenskim jezikom a musliman je... To i jest problem najveci.
Vjerovao ti u Boga ili ne, u sljedecem ratu ces biti Turcin (njima je nevazno vjerujes li ili ne) i fasovaces ko i najveci vjernik u Boga. Znaci, svejedno je, sto se nasilnika tice.
Pojasni nam zadnju recenicu na kakvom primjeru. Vazda neko vrijedjanje tipa Bosnjaci izdali pradjedovsku vjeru pa de da im se osvetimo. Nekako mi to negira ovu tvoju zadnju recenicu.
Zamisli sad situaciju, ne priznaju te, pokusavaju ti nametnuti srpsko i hrvatsko ime itd itd..
I sta radi nasa vajna inteligencija...
Osniva organizaciju MLADI MUSLIMANI, odusevljena ideologijom Muslimanske brace iz Egipta, o jednom drzavi za sav muslimanski umet na svijetu..
Neko neutralan bi sa strane Izetbegovicu, Gavrankapetanovicu i inim rekao, PA JESTE L' VI NORMALNI ????
iz zadnje klupe wrote:Brena nije porijeklom iz Srbije..
Brena je od Jahica, koji su originalno iz Srebrenika, znaci 100" Bosnjakinja, sto se ona osjeca Srbkinjom je nesto sasvim drugo...
Tihić, Izetbegovic, Bracika, itd su porijeklom srpske izbjeglice....
I Jahići su iz Beograda, čak u rodu sa Izetbegovićima. U Vlasenici je do zadnjeg rata bilo i Tihića i Jahića, koji su rod posavskim Tihićima i Jahićima. I jedni i drugi su iz Srbije.
Zamisli sad situaciju, ne priznaju te, pokusavaju ti nametnuti srpsko i hrvatsko ime itd itd..
Osniva organizaciju MLADI MUSLIMANI, odusevljena ideologijom Muslimanske brace iz Egipta, o jednom drzavi za sav muslimanski umet na svijetu..
Neko neutralan bi sa strane Izetbegovicu, Gavrankapetanovicu i inim rekao, PA JESTE L' VI NORMALNI ????
Pa islam je uvijek bio protiv nacionalizma,posto su bosnjaci mahom muslimani taj islamski stav je dosta uticao
jedini muslimanski narod koji se uspio oduprijeti tom islamskom stavu o naciji su albanci i turci...bosnjaci nisu
razmisli malo sta je najjace sto bosnjo postane nacionalista...time sto ce srbina nazvati "cafirom" i "kaurinom"(arapski za nevjernik)
Meni to sto si napisao nije pojasnilo tvoju tvrdnju gore, ali ionako ides nesto u sirinu pa bacas lijevo ko kakav teoreticar filozof. Muslimani treba da se skoluju i da pice naprijed sa ocima sirom otvorenim plus jedan par ociju na ledjima. Jos kad bi malo imali od Albanaca da ne oprastaju i ne zaboravljaju onda bi im buducnost bila manje losa po njih i ne bi tako strasno stradali samo zbog svog imena.
Te stvari sto pises vlast, muslimansko bratstvo egipat, to ti je sve isto ko i danas. Zakuhavaju da bi se odrzali na vlasti. Zato, obicni narode koji jedva prezivljavas, radi na sebi, uci, usavrsavaj se, radi na svom jedinstvu, ne zaboravi ko te klao i trao u proslosti jer sto je jednom upalilo misle da ce opet, i mudro i lukavo idi naprijed.
Pa islam je uvijek bio protiv nacionalizma,posto su bosnjaci mahom muslimani taj islamski stav je dosta uticao
jedini muslimanski narod koji se uspio oduprijeti tom islamskom stavu o naciji su albanci i turci...bosnjaci nisu
razmisli malo sta je najjace sto bosnjo postane nacionalista...time sto ce srbina nazvati "cafirom" i "kaurinom"(arapski za nevjernik)
Albanci ti nisu iskljucio muslimanski narod. Njih ima muslimana, katolika i pravoslavaca.
Jahić se suvise cesto prezime da bi svi pripadali jednoj lozi, ne sumnjam da jedan znacajan dio vuce iz Beograda
PS: Meni je interesatno kako , iako se radi o relativno kratko vremensko periodu, prije nekih 150 godina, vecina potomaka tih protjeranih veze nema da su prognani odande...
Pricao sam sa jedim Uzicaninom i blijedo me je gledao kad sam mu pricao neke stvari
Albanci ti nisu iskljucio muslimanski narod. Njih ima muslimana, katolika i pravoslavaca.
Albanci Kosova su iskljucivo muslimani,isto tako i Makedonski,u Albaniji ih ima 20% krscana.Vecinski su dakle muslimanski narod
Cak i kod njih prvi koji su poceli isticati nacionalni ponos su bili katolici,muslimani su silom pod Enverom Hodzom napustili islamski stav i okrenuli se naciji.Makedonski albanci ni dan danas nisu takvi,vec se drze vjere kao glavni dio identiteta,,poput bosnjaka