Uspješnost država na proteklim OI

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
cyprus

#101 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

173. MIKRONEZIJA
Image

Broj stanovnika: 111 hiljada
BDP po stanovniku: 2664 $
Broj takmičara: 6

Federalna Država Mikronezija je još jedna od egzotičnih država, učesnica na OI. Obuhvata mnoštvo malih ostrva sjeverno od ekvatora u zapadnom dijelu Pacifika. Na OI učestvuju od Sydneya 2000. godine, a u Londonu ih je predstavljalo najviše sportista dosad, šest. Opet govorim, s obzirom na veličinu i renome države, ostvareni rezultati se mogu okarakterisati kao pristojni. Kao i na prethodnim igrama, u Londonu je najviše pokazao dizač tegova u kategoriji do 62 kg, Manuel Mingifel. On u Mikroneziji već dugo godina važi za najboljeg sportistu. Na ovim OI je zauzeo solidno 10. mjesto među 15 takmičara. I ostali predstavnici su bili relativno solidni. Oboje plivača je iza sebe ostavilo po 18 konkurenata, dok su atletičari i hrvač imali nešto skomniji nastup.

Image
Manuel Mingifel
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#102 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by Velkoski »

:thumbup:
just principe

#103 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by just principe »

172. Marshall Islands http://youtu.be/a3cGHmCslxs :thumbup:

Image

Broj stanovnika: 68,000 (205th)
Povrsina: 181km2
Glavni grad: Majuro
BDP per capita: $2,900 (2005 est.) (195th)

Broj takmicara: 4 ( plivanje2x i atletika2x )

Jos jedan otok, nalazi se u Tihom okeanu. Sastoji se od 29 atola ( koraljnih grebena ) i 5 izoliranih otoka.

Image

Ovo im je tek drugo takmicenje na OI. Prvo je bilo prije 4 godine u Pekingu, sa takmicarem vise nego ovaj put.
Rezultati - Heley Nemra trcanje 800 m najbolji rezultat sezone. Inace amerikanka kojoj je bilo drugo uzastopno ucesce za Marsale ( rekorderka otoka sa 2 ucesca ) :D . Tim Garstang trcao 100 m sa rezultatom 12.89. Plivacica na 50m slobodno Ann-Marie Hepler zavrsila na 49/73 mjestu. Giordan Harris zavrsio 46.
So What!

#104 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

171. KONGO
Image

Broj stanovnika: 4,3 miliona
BDP po stanovniku: 1530 $
Broj takmičara: 7

Za razliku od DR Konga, njihov istoimeni zapadni susjed s kojim su nekada bili u zajednici je mnogo bolje prošao. Zemlja koja je u razvoju i ima manje stanovnika nego BiH, a poslala je takmičara više od nas. Od 1964. učestuju na Olimpijadama i do sada su još uvijek bez medalje. Ono što je zanimljivo je činjenica da je ova zemlja poslala čak tri stonotenisera.

Ipak krenićemo od atletičara, Devilert Arsene Kimbembe je u kaegoriji na 100 metara u kvalifikacijama u poretku zauzeo 7 mjesto i plasirao se u prvu rundu gdje je nažalost završio posljednji (54.), ali mislim da nije velika sramota biti posljednji u utrci sa Usainom Boltom, Asafom Powellom, Tysonom Gayem itd... Atletičarka u istoj kategoriji, Lorene Bazolo je u kvalifikacijama je zauzela 5. mjestu u poretku, a u prvoj rundi je završila na 52. mjestu, a iza sebe je ostavila 4 takmičarke. Plivač u kategoriji 50 metara slobodnim stilom Emile Bakale zauzeo je 43. mjesto od ukupno 58 takmičara, a plivačica u istoj kategoriji Aminata Aboubakar Yacoub je zauzela 69. mjesto od 73 takmičarke. Izgleda da je stoni tenis u ovoj zemlji jako popularan, a sva tri njihova takmičara u ovoj disciplini su ostvarili olimpijske norme. Saheed Idowu je u kvalifikacijskoj rundi je izgubio 2-4 u setovima od kuvajćanina Al-Hasana, Suraju Saka je je izgubio u prvoj rundi od argentinskog predstavnika Liu Songa u setovima 0-4, a stonoteniserka Xing Han je izgubila u prvoj rundi od bjeloruskinje Privalove rezultatom 2-4.

Na kraju treba reći da je ovo odličan rezultat za Kongo jer se ipak radi o manjoj naciji koja je imala rat potkraj devedestih, istina daleko manje razoran nego onaj u susjednom Kongu, ali ipak je rat. Mislim da bi u skorijoj buudćnosti ova nacija mogla bi da šire napreduje u pogledu olimpijskih sportova jer im se rezultati sve više popravljaju.

Image
Loren Bazolo
just principe

#105 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by just principe »

170. KOMORI http://youtu.be/wAVJhIH6zpo

Image

Broj stanovnika: 798,000 (163rd)
Povrsina: 2,235 km2 (178th)
Glavni grad: Moroni :D :lol:
BDP per capita: $858

Broj takmicara: 3 ( atletika2x i plivanje )

Jos jedan otok smjesten na jugoistoku Afrike izmedju Madagaskara i africkog kopna. Jedna od najsiromasnijih zemalja svijeta koja je nezavisnost stekla 1975.
Komori - redovni ucesnici OI od 1996. Broj takmicara im je varirao od 4-2-3-3-3.

Najbolji rezultat Feta Ahamada zena koja je usla u polufinale trke na 100 m. Preostala 2 bez znacajnijeg rezultata, zadnji u svojim grupama.

Image
So What!

#106 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

169. Kambodža
Image

Broj stanovnika: 14,1 miliona
BDP po stanovniku: 2470 $

Kambodža, gusto naseljne zemlja burne prošlosti se prvi puta pojavila na Olimpijskim igrama 1956. godine, ipak intenzivno se pojavljuju tek od 1996. godine. Dosada nisu osvajali medalje, a ove godine su poslali kao i mi 6 takmičara koji nisu ništa značajno napravili. Atletičar u kategoriji trčanje na 800 metara, Samorn Kieng je završio 48. u poretku, a zia njega su ostala četiri takmičara. Atletičarka u kategoriji trčanje na 200 metara, Chan Seyha je zauzela posljednje (52.) mjesto. Džudista u kategoriji do 60 kilograma, Ratanakmony Khom je izgubio u prvom meču od meksikanca Castilla, a Sorn Davin, takmičarka u taekwondou do 68 kilograma je izgubila u prvom meču od meksikanke Espinoze. Plivač Ponloeu Hemthon je u kategoriji 50 metara slobodnim stilom zauzeo 48. mjesto u poretku od 58 takmičara dok je plivačica Hemthon klix u istoj kategoriji zauzela 57. mjesto od 73 takmičarke. Kambodža definitivno nije sportska nacija, ali bi trebali raditi na unapređenju sporta u njihovoj zemlji. U Londonu mogu biti zadovoljni nastupima plivača, dok su ostali takmičari poprilično podbacili. U ovoj zemlji od sportova su popularne borilačke vještine, ali obično tradicionalni kmerski boks i tradicionalno hrvanje, ali ipak nije zanemriva i popularnost fudbala, mada ni tu nisu napravili nikakav značajan rezultat.

Image
Hemthon klix
ćiško

#107 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by ćiško »

od ovih zemalja koje si do sad nabrojao pola ih je bolje od nas.. ali cijenim trud.
cyprus

#108 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

ćiško wrote:od ovih zemalja koje si do sad nabrojao pola ih je bolje od nas.. ali cijenim trud.
Koje i u čemu?
mistek

#109 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by mistek »

Ma nisu, realno, nego mi previše ističemo to: očajni smo. Jesmo, ali svi ovi do sada su gori od nas. Jedino je negdje redoslijed malo čudan. Sad za ovaj Kongo mislim da je podcjenjen, pa ljudi prolazili te neke kvalifikacije barem, ali hajde. I nešto kontam, sve ovo čitam i daj Bože da išta ostane u glavi nakon igara. Ali ima podataka s kojima se gađam u raji (tipa onog da Butan jedini nije imao predstavnika u atletici ili plivanju, meni impozantnog) itd.

@pa šta, kako ba Kongo ima manje stanovnika od BiH? :)
cyprus

#110 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

168. SVAZILAND
Image

Broj stanovnika: 1 milion
BDP po stanovniku: 5302 $
Broj takmičara: 3

Kraljevina Svaziland je jedna od manjih afričkih država, smještena između Južne Afrike i Mozambika. Iako za afričke prilike ima solidan ekonomski razvoj, nažalost najpoznatija je po veoma visokoj stopi zaraženosti HIV-om, što se odrazilo na činjenicu da je očekivana životna dob u zemlji samo 30-tak godina. Uzimajući to u obzir, jasno je da se ne mogu očekivati ni neki veliki sportski uspjesi svazilandskih takmičara. Ove godine u Londonu ih je bilo troje, što je manje nego obično. Ipak, rezultati dvoje atletičara i jednog plivača su bili prilično ujednačeni. Atletičarka Phumlile Ndzinisa je iza sebe ostavila 13 konkurentica u kvalifikacijama trke na 400 metara, trkač na 200 metara njih 15, dok je nauspješniji bio plivač Luke Hall koji je na 50 metara slobodnim stilom završio na 36. mjestu, ispred 22 druga plivača. Nakon toga je skrenuo pažnju svazilandskim vlastima da je za još bolje rezultate potrebno da se u Svazilandu izgradi bazen sličan ovome na OI.

Image
Luke Hall (sa zastavom)
cyprus

#111 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

mistek wrote:Ma nisu, realno, nego mi previše ističemo to: očajni smo. Jesmo, ali svi ovi do sada su gori od nas. Jedino je negdje redoslijed malo čudan. Sad za ovaj Kongo mislim da je podcjenjen, pa ljudi prolazili te neke kvalifikacije barem, ali hajde. I nešto kontam, sve ovo čitam i daj Bože da išta ostane u glavi nakon igara. Ali ima podataka s kojima se gađam u raji (tipa onog da Butan jedini nije imao predstavnika u atletici ili plivanju, meni impozantnog) itd.

Takmičari iz Konga jesu prošli kvalifikacije, ali u njima nisu učestvovali svi trkači, nego samo oni iz ovakvih ''egzotičnih'' država, manje-više ovih što su dosad nabrojani... Što opet u konačnici znači da su plasirani negdje iza 50-tog mjesta u generalnom poretku...

A valjda se neće brisat ova tema, pa ćeš se moć podsjetit podataka :mrgreen:

A za Kongo mislim da se kolega malo zajebunio :-D Kongo nema manje stanovnika od nas (možda je imo 1991. :mrgreen: ), a također nisam upoznat ni sa informacijom da su bili u istoj državi sa DR Kongom...
cyprus

#112 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

167. CENTRALNOAFRIČKA REPUBLIKA
Image

Broj stanovnika: 3,9 miliona
BDP po stanovniku: 767 $

Centralnoafrička Republika je prostorno prilično velika zemlja u srcu afričkog kontinenta, ali je rijetko naseljena, te spada među najsiromašnije države svijeta. Generalno se može reći da je neprimjetna u svim segmentima, jer se vrlo rijetko spominje u bilo kojem kontekstu, pa tako i u sportskom. U Londonu su imali šest predstavnika, što je više nego na nekoliko prethodnih igara. Najčešće su predstavnici ove države bili atletičari, ali u ovogodišnjem olimpijskom timu je bilo i sportista u plivanju, tekvandou i hrvanju. Ipak, daleko najuspješniji je bio atletičar Berenger Bosse, koji je u disciplini 100 metara ostvario drugo vrijeme u kvalifikacijama, ostvarivši plasman u četvrtfinale. Tamo je konkurencija naravno bila značajno teža, pa je u svojoj utrci završio na pretposljednjoj poziciji, odnosno ukupnom 46. mjestu. Ostale njegove olimpijske kolege nisu pratile njegov relativni uspjeh. Plivač i druga predstavnica u atletici su završili blizu dna poretka, dok su takmičari u tekvandou i hrvanju glatko poraženi već u prvom meču. Istina, tekvandoista David Boui je kasnije nastupio i u repasažu, ali je tu teško poražen od predstavnika Afganistana.

Image
Berenger Aymard Bosse
So What!

#113 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

cyprus wrote:
mistek wrote:Ma nisu, realno, nego mi previše ističemo to: očajni smo. Jesmo, ali svi ovi do sada su gori od nas. Jedino je negdje redoslijed malo čudan. Sad za ovaj Kongo mislim da je podcjenjen, pa ljudi prolazili te neke kvalifikacije barem, ali hajde. I nešto kontam, sve ovo čitam i daj Bože da išta ostane u glavi nakon igara. Ali ima podataka s kojima se gađam u raji (tipa onog da Butan jedini nije imao predstavnika u atletici ili plivanju, meni impozantnog) itd.

Takmičari iz Konga jesu prošli kvalifikacije, ali u njima nisu učestvovali svi trkači, nego samo oni iz ovakvih ''egzotičnih'' država, manje-više ovih što su dosad nabrojani... Što opet u konačnici znači da su plasirani negdje iza 50-tog mjesta u generalnom poretku...

A valjda se neće brisat ova tema, pa ćeš se moć podsjetit podataka :mrgreen:

A za Kongo mislim da se kolega malo zajebunio :-D Kongo nema manje stanovnika od nas (možda je imo 1991. :mrgreen: ), a također nisam upoznat ni sa informacijom da su bili u istoj državi sa DR Kongom...
Da upravu si, kolega se malo zeznuo. Ovako pošto sam ljubtielj moderne afričke historije od dekolonizacije na ovamo, ovako dodao sam nekih i historijskih činjenica. Uglavnom, pogriješio sam, dva Konga nikada nisu bili u zajednici, dok se u onom većem istočnom vodio maltene Treći svjetski rat, 8 afričkih zemalja + strane snage i to daje skoro trideset različitih vojnih frakcija se borilo tamo. Zapadni ili frnacuski je nešto mirniji, ali ipak rijetko naseljen, tako da jeste prema zadnjem popisu imao 4,3 milion stanovnika, ali i tu se kolega zeznuo, pošto sam očekivao da i mi trenutno imamo preko 4 miliona stanovnika jer smo imali 1991. smo imali više stanovnika nego oni sada, trenutno smo na ljestvici odmah iza njih sa oko 4 miliona stanovnika.
ćiško

#114 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by ćiško »

cyprus wrote:
ćiško wrote:od ovih zemalja koje si do sad nabrojao pola ih je bolje od nas.. ali cijenim trud.
Koje i u čemu?
pa pogledaj mikroneziju. lik je bio 10. na olimpijskim. mi nismo imali tako što 10 godina! ili one rukometašice, 12. od angole. pa mi ba nemamo nikoga ispod 20. mjesta, i to samo jednog. ovi ostali ubjedljivo među 5 zadnjih.
cyprus

#115 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

166. DOMINIKA
Image

Broj stanovnika: 71 hiljada
BDP po stanovniku: 13 815 $
Broj takmičara: 2

Najprije treba ukazati da razliku između Dominike i Dominikanske Republike, jer se ne radi o istoj državi. Iako je u oba slučaja riječ o karipskim ostrvskim zemljama, Dominikanska Republika je znatno veća i nalazi se kao susjed Haitiju na ostrvu Hispanola, dok je Dominika ostrvo u Malim Antilima. Također, u Dominikanskoj Republici se govori španski, a na Dominiki engleski jezik. Ova egzotična država je na svoje pete OI u Londonu poslala svega dva takmičara, i to oba u atletici, koja je daleko najuspješniji sport gotovo za sve karipske države. Erison Hurtault je na 400 metara u kvalifikacijama završio na ukupnom 30. mjestu od 51. atletičara u ovoj disciplini, a za plasman u polufinale mu je falilo manje od pola sekunde. Mislim da se to može smatrati jednim pristojnim rezultatom za ovu malu zemlju, iako je Erison mogao i bolje, obzirom na njegov lični rekord. Njegova reprezentativna kolegica je na duplo kraćoj dionici bila lošija, zauzevši posljednje mjesto u svojoj trci.

Image
Erison Hurtault
cyprus

#116 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

ćiško wrote:
cyprus wrote:
Koje i u čemu?
pa pogledaj mikroneziju. lik je bio 10. na olimpijskim. mi nismo imali tako što 10 godina! ili one rukometašice, 12. od angole. pa mi ba nemamo nikoga ispod 20. mjesta, i to samo jednog. ovi ostali ubjedljivo među 5 zadnjih.
Da bi procjenili nečiju uspješnost, moramo pogledati dva kriterija: koliko je konkurenata bilo ispred njega, a koliko je ostavio iza sebe... Nerealno je uhvatiti se samo jednog od tih parametara... Nije isto biti 10. od 15 takmičara, ili 10. od 50 takmičara... Mikronežanin je ostavio pet dizača tegova iza sebe, što vjerovatno za Mikroneziju jeste solidan rezultat, ali opet nije bolji od našeg najboljeg...

Isto važi i za Angolu... biti 12. od 12 reprezentacija nije vala neki uspjeh :mrgreen: Jest uspjeh naravno plasirat se na OI, ali mislim da bi i naše košarkašice to uspjele bez većih problema da se takmiče u Africi...
So What!

#117 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

165. LESOTO
Image

Broj stanovnika: 2 miliona
BDP po stanovniku: 1959 $
Broj takmičara: 4

Ovo maleno južnoafričko kraljevstvo je u potpunosti okruženo Južnoafričkom republikom. Uglavnom se radi o planinskoj zemlji, relativno razvijenom i neopterećenom ratovima. Na Olimpiajdi su se prvi puta pojavili 1972. godine, a drugi puta 1980. godine i od tada su stalni učesnici Olimpijada, a dosada nisu osvajali medalje. Ove godine u London su poslali 4 takmičara. Maratonac Tsepo Ramonene je uspio istrčati maraton, ali je bio posljednji (85.), a maratonistica Mamorallo Tjoka je također uspjela istrčati maraton i zauzela je 90. mjesto ostaviviši iza sebe 17 takmičara. Mosito Lehata, trkač na 200 metara je u poretku prve runde završio 33. te je iza sebe ostavio 20 takmičara. Plivačica Masempe Theko je u kategoriji 50 metara slobodnim stilom završila posljednja (73.). Ova zemlja je na Olimpijske igre poslala također i jednog sudiju u taekwondou, Moshoeshoe Mokakea. Mada rezultat i nije toliko loš s obziorm da se radi o planinskoj zemlji, ipak pošto su usko vezani za Južnoafričku republiku koja je mnogo uspješna na Olimpijadima i oni bi trebali da se više pozabave sportom. A treba istaći mada se radi o planinskoj zmelji u kojoj snijeg nije stran pojam, oni se nikada nisu pojavili na ZOI.

Image
Mosito Lehata
cyprus

#118 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

So What! wrote:...Uglavnom se radi o planinskoj zemlji, relativno razvijenom i neopterećenom ratovima...
Ovdje bih ja dodatno naglasio ovo 'relativno' :mrgreen: , da neko ne pomisli da je Lesoto razvijen... Lesoto ima nešto bolji standard od većine afričkih država, ali nezaposlenost je vrlo velika, a samim tim i siromaštvo... Ipak, bar ne gladuju... Također sam skeptičan što se tiče njihovog snijega i zimskih igara :mrgreen:

btw, ako slučajno pišeš o BiH... meni ostaviš sljedeću državu, da se opet ne ponavljamo...
So What!

#119 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

164. BOSNA I HERCEGOVINA
Image

Broj stanovnika: 3,9 miliona
BDP po stanovniku: 4618 $

I nije nam dugo trebalo da krenemo od pozada, a da dođemo do naše zemlje Bosne i Hercegovine. Brukanje naše zemlje u sportskom smislu se nastavilo i ove godine u Londonu gdje smo poslali 6 takmičara. Na Olimpijadi se takmičimo od 1992. godine i nikada nismo osvojili medalju. Dok smo bili dio SFRJ imali smo nekoliko osvajača medalje. Najbolji rezultat ikada Bosne i Hercegovine postavio je streljač Nedžad Fazlija 2000. u Sidneju kada je zauzeo 6. mjesto u finalu.

Ove godine su nas predstavljala dva atletičara, dva plivača, streljač i džudista. Bacač kugle, Kemal Mešić je imao najbolji rezultat ukupno od svih naših takmičara ove godine. U kvalifikacijama je zauzeo 24. mjesto od 37 takmičara, a za finale mu je trebalo pola metra. Maratonka Lucija Kimani ove godine nije uspjela istrčati maraton dok je u Pekingu 2008. zauzela 42. mjesto od 69 takmičarki koje su istrčale maraton. Evropski prvak u kategoriji do 100 kilograma, Ameli Mekić je ispao u prvom meču od Hwang Hee-Tae južnokorejca Hwang Hee-Tae. Treba podsjetiti da je Amel u Pekingu prošao prvu rundu, izgubio u drugoj, a nastavio u borbi za bronzu gdje je pobjedio u prvom meču, a izgubio u drugom. Apsolutni veteran BiH na Olimpijskim igrama i vlasnik našeg najboljeg rezultata, Nedžad Fazlija se takmičio u čak tri kategorije. U kategoriji 10 metara zračna puška, zauzeo je 44. mejsto od 47 takmičara, u kategoriji 50 metara puška tri pozicije je zauzeo 38. mjesto od 41 takmičara i u kategoriji 50 metara ležeći zauzeo je 45. mjesto od 50 takmičara. Plivač Ensar Hajder je zauzeo posljednje (36.) mjesto u poretku u kategoriji 20 metara mješovito, a plivačica Ivana Ninković je zauzela 41. poziciju od 46. takmičarki.

I na kraju treba reći da je sramotno da zemlja sa velikim sportskim potencijalima i talentima već 20 godina ne može da osvoji nijednu medalju, a susjedne države se ne vraćaju sa Olimpijade bez minimalno dvije osvojene medalje. U Olimpijskom komitetu treba napraviti revoluciju kao i u fudbalskom savezu u stvari moraju krenuti nabolje jer nagore ne bi ni mogle. Na forumu vidimo inicijative da se bivši olimpijci uključe u Olimpijski komitet BiH, a ta inicijativa bi trebala da bude najbolja opcija kao i u slučaju sa Komitetom za normalizaciju. I naravno da moramo biti nezadovoljni ovakvim nastupom ipak ono što mene lično raduje je to što u tri ekipna sporta u kojima smo najbolji Fudbal, košarka i rukomet smo krenuli nabolje. Imamo igrače u ligama petice, imamo košarkaša u NBA, imamo rukometaše u Barceloni, Chamberyu, Veszpremu itd... Ipak država jako malo ulaže u sport, a osim toga mnogo smo se udaljili od olimpijskih sportova, a približili ekipnim u kojima dosada i nismo neke značajne rezultate pravili. Uvijek treba biti optimista i treba se nadati da ćemo aBd u Riju imati nekog kvalitetnog sportistu koji će se vratiti sa medaljom. :bih:

Image
Kemal Mešić
So What!

#120 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

cyprus wrote:
So What! wrote:...Uglavnom se radi o planinskoj zemlji, relativno razvijenom i neopterećenom ratovima...
Ovdje bih ja dodatno naglasio ovo 'relativno' :mrgreen: , da neko ne pomisli da je Lesoto razvijen... Lesoto ima nešto bolji standard od većine afričkih država, ali nezaposlenost je vrlo velika, a samim tim i siromaštvo... Ipak, bar ne gladuju... Također sam skeptičan što se tiče njihovog snijega i zimskih igara :mrgreen:

btw, ako slučajno pišeš o BiH... meni ostaviš sljedeću državu, da se opet ne ponavljamo...
Nema veze, BiH možemo duplirati jer se ipak radi o našoj zemlji i treba dati mišljenje.

Au vezi Lesotoa i jeste ubačeno to relativno jer nisu neštoi razvijeni, ali imaju neke standarde. Uglavnom dosta ljudi je nezaposleno jer ustvari rade kod kuće, bave se poljoprivredom, a takve stvari se ne registruju.

Ovo je slika skijališta Afri-Ski na plinini Maloti u Lesotu:

Image
cyprus

#121 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

163. PAKISTAN
Image

Broj stanovnika: 180 miliona
BDP po stanovniku: 2787 $
Broj takmičara: 21

Predstavljanje država koje su se pokazale bolje od Bosne i Hercegovine :oops: počinjem sa Pakistanom. Čudno je kako ova velika država i jedna od najmnogoljudnijih na svijetu ne može da razvije svoj sport bar na pristojan nivo. Izuzetak su hokej na travi i kriket, u kojima je Pakistan vrlo respektabilan. Kako kriket nije olimpijski sport, na OI Pakistanci mogu polagat nade samo u svoje hokejaše na travi. Do sada je Pakistan osvojio 10 olimpijskih medalja (ali nijednu u zadnjih 20 godina), od čega je osam bilo u hokeju na travi. Olimpijski prvaci su bili 1960, 1968. i 1984. godine. Jedine dvije nehokejaške medalje u historiji su došle u boksu i hrvanju. Ove godine, Pakistan je predstavljao 21 sportista, od čega su većina naravno bili hokejaši na travi. Oni su ponovo bili njihova jedina uzdanica za osvajanje medalje. U grupnoj fazi Pakistanci su pobjedili Argentinu i Južnu Afriku, remizirali sa Španijom, te bili ubjedljivo poraženi od Velike Britanije i Australije, što im je bilo dovoljno tek za razigravanje za 7. mjesto. Tu su međutim pobjedili Južnu Koreju sa 3:2 i tako koliko-toliko osvjetlali obraz pakistanskog sporta. Ostali takmičari iz Pakistana su se vodili sloganom ''važno je učestvovati'' te su zabilježili skromne rezultate.

Image
Obračun Pakistana sa Španijom u muškom hokeju na travi
cyprus

#122 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

162. PANAMA
Image

Broj stanovnika: 3,4 miliona
BDP po stanovniku: 8514 $
Broj takmičara: 7

Panama je jedna od ekonomski najrazvijenijih država Latinske Amerike, prvenstveno zahvaljujući fantastičnom geografskom položaju, tj. postojanju Panamskog kanala. Međutim, na ovim OI Panama je pokazala najmanje od svih latinoameričkih država (ne računajući Karibe). Na OI učestvuje još od 1928. godine, istina sa nekoliko propuštenih igara, a dosada je osvojila ukupno tri medalje. Najvažnija i najsjajnija je ona iz Beijinga 2008. godine, kada je Irving Saladino postao olimpijski šampion u skoku u dalj. On je ujedno bio i najveća uzdanica Paname u Londonu, ali je malo reći da je razočarao. Sva tri puta je u kvalifikacijama prestupio, te nije uspio čak ni rezultat ubilježiti. I druga velika nada je također završila svoj nastup na razočaravajući način. Sprinter Alonso Edward je diskvalifikovan u kvalifikacijama utrke na 200 metara, a predviđalo se da bi mogao najmanje do finala. Na taj način je treći panamski predstavnik u atletici, srednjeprugašica Andrea Ferris izbila u prvi plan i ostvarila najbolji rezultat za Panamu na ovim igrama. U kvalifikacijama trke na 800 metara je završila ukupno 20. od 45 takmičarki, a samo nesreća što je trčala u jakoj grupi ju je odvojila od plasmana u polufinale. Osim atletičara, Panamu je u Londonu predstavljalo troje sportista u borilačkim sportovima, ali svo troje su završili neslavno. Dvoje panamskih plivača je bilo u nivou rezultata dosad nabrojanih olimpijskih timova. U konačnici mislim da Panamci nemaju razloga da budu zadovoljni, posebno zbog neodgovornih nastupa njihove dvije glavne zvijezde, Saladina i Edwarda.

Image
Andrea Ferris
cyprus

#123 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

161. NIKARAGVA
Image

Broj stanovnika: 5,9 miliona
BDP po stanovniku: 3205 $

Nikaragva je tipična centralnoamerička država, čija je novija historija obilježena unutrašnjom nestabilnošću političkih prilika, ali i oružanim borbama tokom 80-tih između političke ljevice (Sandinisti) i desnice (Contrasi). Na sportskom planu nemaju značajnijih uspjeha, čak ni u fudbalu, u kome su mnogo inferiorniji u odnosu na svoje bliže i dalje susjede. Na OI učestvuju od 1968. godine, ali nikada nisu osvojili niti jednu medalju. Najuspješnije igre za njih su bile one u Atlanti 1996. godine, kada je nikaragvanski bejzbol tim osvojio 4. mjesto. U Londonu su imali šest predstavnika, od kojih je samo Omar Bravo ostvario solidan rezultat. On je u boksu pobjedio jednog protivnika iz Crne Gore, ali je u narednom kolu naletio na opasnog Ukrajinca i tu je završio svoj olimpijski put. Ostali sportisti iz Nikaragve su ostvarili razočaravajuće rezultate, i u svojim disciplinama završili pri samom dnu. Neki generalni zaključak za nikaragvanski sport glasi da tu itekako ima prostora za napredak, bar do nivoa ostalih država iz Centralne Amerike.

Image
Omar Bravo (plavi)
So What!

#124 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

160. BURKINA FASO
Image

Broj stanovnika: 15,7 miliona
BDP po stanovniku: 1200 $
Broj takmičara: 5

Burkina Faso je kontinentalna zemlja podsaharske zapadne Afrike. Radi se o siromašnoj i poprilično zaostaloj državi. Imaju česte probleme sa sušom i glađu na sjeveru zemlje. Ipak ova zemlja je politički stabilna i mirna od početka osamdesetih godina prošlog vijeka. Ipak prošle godine u ovoj zemlji došlo je do vala nezadovoljstva i masovnih protesta protiv trenutne vlasti. Na Olimpijskim igrama su bez medalje. Prvi puta pojavili 1972. godine u Minhenu pod imenom Republika Gornja Volta, a drugi puta su se pojavili 1988. u Seulu i od tada konstanto učestuju. Obično šalju 4, 5 ili 6 učesnika, a ove godine su ih poslali 5. Trkač na 100 metara, Gerard Kobeane je bio prvi u kvalifikacijima dok je u prvoj rundi zauzeo 43. mjesto od 54 takmičara. Atletičarka u trčanju s preponama na 100 metara, Marthe Koala bila je 39. od 46 takmičarki. Džudistkinja u kategoriji do 63 kilograma, Severine Nebie je izgubila prvi meč od holanđanke Willeboordse. Plivač u kategoriji 50 metara slobodnim stilom, Adama Ouedraogo je zauzeo 41. poziciju od 58. takmičara, a plivačica Angelika Ouedraogo je u istoj kategoriji zauzela 63. mjesto od 73 takmičara. Kao što sam već napomenuo Burkina Faso je poprilično zaostala država, sport im je nije baš na niskim granama. Fudbalska reprezentacija posjeduje dosta dobrih pojedinaca redovno učestuje na Afričkom kupu nacija. Osim fudbala zastupljena je košarka i biciklizam. Ove godine mogu biti relativno zadovoljni jer niko nije bio zadnji, a sigurno će s vremenom u ovoj zemlji se sport još bolje razvijati, ap otencijal su pokazali na ovoj Olimpijadi.

Image
Gerard Kobeane
So What!

#125 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

159. SEJŠELI
Image

Broj stanovnika: 84 hiljade
BDP po stanovniku: 12 068 $

Ova skupina otoka sa istočne obale Afrike ima više karakteristike neke karipske nego afričke zemlje. Uglavnom radi se o zemlji sa najmanjim brojem stanovnika u Africi i sa velikim stepenom razvijenosti i na razini je nekih evropskih zemalja. Zemlja je također poznata kao turstičko odredište, a osim turizma stanovništvo se bavi poljoprivredom i ribolovom. I baš zbog toga ova država koja ima stanovnika kao i Bijeljina je poslala 6 predstavnika na Olimpijske igre u Londonu što je sasvim velik broj u odnosu na tako mali broj stanovnika. Treba još reći da se na Olimpijskim igrama pojavljuju od 1980. godine pa sve do danas sa izuzećem 1988. godine i dosada nisu osvajali medalje. Trkač na 200 metara, Jean-Yves Esparon je zauzeo pretposljednje (52.) mjesto u poretku prve runde. Skakačica u vis, Lissa Labiche je zauzela 20. mjesto od 34. takmičarke u poretku kvalifikacija. Bokser Andrique Allisop je u lahkoj kategoriji izgubio u prvom meču od indijca Bhagwana, a džudista u kategoriji do 100 kilograma Dominic Dugasse je izgubio prvi meč od holanđanina Grola. Plivač na 100 metara slobodnim stilom, Shane Mangroo je zauzeo 50. mjesto od 56 takmičara, a plivačica na 200 metara slobodnim stilom, Aurelie Fanchette je zauzela posljednje mjesto (35.). Ovo i nije neki impresivan rezultat, ali se može reći da je solidan za jednu malu naciju gdje je sport nisko na listi interesa.

Image
Lissa Labiche
Post Reply