odr0n wrote:
Priroda sto nudi je sasvim dovoljno da covjek bude ispunjen, tako da covjeka koji jednako cak i vise osjeca prema nevidljivom i nepostojecem ne mogu shvatati ozbiljno nit ima ikakvog smisla preljevati casu i krivo usmjeravati vjeru u nesto vise, zato kazem da to vec predstavlja pomicanje granice normalnosti ili je posljedica neispunjenosti.
To je dobar primjer na cemu religija moze poentirati. na ljudskoj slabosti i izgovorima, gdje mu daje laznu utjesnu nadu neceg nepostojeceg, da ce se stvari sami od sebe popraviti, pa je i samim tim odlika slabosti.
Baš zbog toga što sam dobro upoznao ljudsku prirodu ( milsim da sam je upoznao, budućnost će pokazati da li sam bio u pravu), ja je se pomalo i plašim. Sigurno ti se desilo da ponekad reaguješ nekontrolisano, emocije postanu toliko jake da potpuno "isključe razum", i poslije se zbog toga kaješ. Ako svijet posmatraš isklučivo očima naučnika nekad ćeš se toliko ohrabriti, pomisliti da sve možeš, povjerovati da je sve u našim rukama, da ti nikakva čuda nisu potrebna da bi ostvario svoj naum - e pa to nije baš "najzdravije".
Što je čovjek sigurniji u svoju sposobnost da iz svake "borbe" izađe kao pobjednik, to će mu teže pasti kad doživi neuspijeh u nekoj od njih.
Čovjek koji je upoznao ljudsku prirodu shvatio je da nešto kao što je slobodna volja postoji samo kao privid. Ako znaš da nervni sistem radi na principu refleksnog luka, onda će ti biti jasnije zašto nešto kao što je slobodna volja ne postoji.
Neki podražaj iz okoline djeluje na receptor, izazove u njemu nervno uzbuđenje, ono se nervnim vlaknima sprovodi do mozga, u mozgu pokrene niz reakcija koje izazovu "borbu" motiva u našoj psihi, i koji motiv pobijedi taj će i "odgovoriti" na podražaj, daće nalog efektorima da odgovore na podražaj receptora.
Bez podražaja , bilo izvana ili iznutra, neće biti ni reakcije na taj podražaj, neće se mozak "uključiti" i dati odgovor, tako da nešto kao što je slobodna volja postoji samo kao privid. Mi "biramo", na osnovu podražaja i dotadašnjeg iskustva sa situacijama koje su izazvale podražaj, način na koji ćemo reagovati, ali u trenutku odluke mi nismo mogli uraditi nešto drugo od onog što smo "izabrali" da uradimo.
Ako se to pokazalo efikasnim naše samopouzdanje će rasti, pa ćemo opet u sličnoj situaciji reagovati isto, a ako se naša reakcija pokazala pogrešnom naše samopouzdanje će se poljuljati, sumnja će u nama pokrenuti preispitivanje do tada usvojenih stavova, u nama će otpočeti unutrašnja borba, a rezultat te borbe će biti, ili promjena stava ili ostavljanje tog dijela naše psihe "otvorenim" zbog nemogućnosti da se u tom momentu izgradi novi stav, uspostavi nova veza između podaražaja i rakcije na taj podražaj.
Vidiš, ja sebe dobro poznajem, o sebi ( barem ja tako mislim) imam prilično objektivno znanje, svjestan sam onoga što zavisi od mene a i onoga što ne zavisi, svjetan sam svojim snaga i još svjesniji svojih slabosti, mislim da prilično dobro znam šta mogu očekivati od drugih ljudi ( na osnovu vlastitog i iskustva drugih ljudi), i uzevši sve to u obzir ja sam shvatio da je svaki dan "lutrija", nikad ne znaš šta te čeka.
Svi mi želimo da smo sigurni, da se u nešto možemo pouzdati, da možemo planirati i ne plašiti se da nam se planovi neće ispuniti. Ali eto reci mi ti u šta se čovjek danas može pouzdati, kako da se ja riješim npr. straha kad uđem u auto i krenem na cestu, znajući koliko potencijalnih ubica sjedi za volanom, kako da se dovedem u stanje u kome ću u potpunosti vjerovati u svoje sposobnosti, ne dozvoliti strahu ili ljutnji da utiče na moje vozačke sposobnosti, i tako smanjiti mogućnost da i ja sam ne postanem jedan od potencijalnih ubica.
Meni pomaže vjera u Boga , koja podrazumijeva vjeru u čuda, da sa više hrabrosti i nade idem kroz život, možda je to samo racionalizacija kojom ja umirujem svoju dušu, ali eto kod mene djeluje, i ne vidim u toj vjeri ništa loše, jer poznavajući sebe , a i druge ljude koji funkcionišu na istim osnovnim principima kao i ja, vjera u samog sebe nije mi dovoljna, svjestan sam da mnogo toga ne zavisi od mene i zato neke stvari "prepuštam" Bogu.