Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
plain vanilla wrote:Ni ja ne razlikujem glasove č i ć, ali sam se potrudila pa vecinu naucila napamet
Tako je i moja kćerka naučila napamet. Ne znam je li to donekle nasljedno, ali moj tata, brat i bivsi muz imaju problema sa č i ć. Prva dvojica su akademski građani, pročitali su na stotine i stotine knjiga, ali džaba.
Mislim da svi koji ne znaju razlikovati č i ć trebaju učiti napamet riječi koje pogrešno pišu kako bi sebi olakšali život. Moje dijete napravi možda jednu gređku godišnje jer je vremenom naučila napamet riječi koje su joj pravile problem.
plain vanilla wrote:Ni ja ne razlikujem glasove č i ć, ali sam se potrudila pa vecinu naucila napamet
Tako je i moja kćerka naučila napamet. Ne znam je li to donekle nasljedno, ali moj tata, brat i bivsi muz imaju problema sa č i ć. Prva dvojica su akademski građani, pročitali su na stotine i stotine knjiga, ali džaba.
Mislim da svi koji ne znaju razlikovati č i ć trebaju učiti napamet riječi koje pogrešno pišu kako bi sebi olakšali život. Moje dijete napravi možda jednu gređku godišnje jer je vremenom naučila napamet riječi koje su joj pravile problem.
Bolje ukinuti nepotrebnu razliku, a da djeca vrijeme troše korisnije
Bolje ukinuti nepotrebnu razliku, a da djeca vrijeme troše korisnije
Imam bolju ideju? Neka svako ko nešto nemože, predloži to za ukidanje. Ukinemo recimo matematiku, mnoga djeca se pate sa matematikom. Onda ukinimo anatomiju i još neke predmete budućim doktorima, pravo se pate.....sve to treba ukinuti....
int21 wrote:
Imam bolju ideju? Neka svako ko nešto nemože, predloži to za ukidanje. Ukinemo recimo matematiku, mnoga djeca se pate sa matematikom. Onda ukinimo anatomiju i još neke predmete budućim doktorima, pravo se pate.....sve to treba ukinuti....
Nemoj džaba razvlačiti argument. Govorimo o Č i Ć. O ostalom nije bilo riječi.
int21 wrote:
S4mpion wrote:Primijetio sam da Srbijanci vrlo jasno izgovaraju č i ć,dok je kod nas u govoru uglavnom sve č ili čarsijski ć
Vjerovatno je to zbog toga što ćirilica ima jasno različite grafeme za glasove č i ć. Dok je kod nas razlika samo u kvačici, kod njih se isti glasovi pišu kao Ч i Ћ.
Također, u sarajevskom govoru ne samo da se ne razlikuju č i ć, već se ni š i ž ne izgovaraju kako treba, pa imamo "ś" i "ź".
int21 wrote:
Ti nemaš više argumenata?
Imam barem jedan više od tebe. De me stigni, pa možemo nastaviti.
int21 wrote:
Ipak si skretao temu jer nemas druge argumente
Ma, vidi, nije problem ako želiš da bude po tvom, neka bude.
Komuniciraš s ljudima koristeći samo C za C, Č i Ć. Ako ti to nije dovoljan argument, ne znam šta više da ti kažem.
Komunikacija i pismenost nije jedno te isto. Probaj poslati nepismen CV našoj ili stranoj firmi, pa ćeš da vidiš kako ćeš da dobiješ posao. Ahaaaaaa.....
Haje recimo da razumijem da neko ne moze da nauci razliku izmedju slova (pisem sa mobitela pa nemam kvacica), ali bas moras biti debil i reci da su nepotrebna slova. Sto neko rece posalji CV tako nepismeno, pa ces vodjeti koliko ces dobro proci. Prvi ja kad mi dodje neki CV ako vidim da je nepismen necu ni da citam dalje..
Qler wrote:Haje recimo da razumijem da neko ne moze da nauci razliku izmedju slova (pisem sa mobitela pa nemam kvacica), ali bas moras biti debil i reci da su nepotrebna slova. Sto neko rece posalji CV tako nepismeno, pa ces vodjeti koliko ces dobro proci. Prvi ja kad mi dodje neki CV ako vidim da je nepismen necu ni da citam dalje..
Šačica ljudi koji nemogu da razlikuju dva slova bi ih izbacivala. Ja sam tu ideju čuo prije 10 godina pa kad u nesvjest ne padoh.
Pitanje je jel osoba koja mijesa Č i Ć zna uopste izgovoriti ta dva slova ili znaju samo jedan (ne vide razliku)?
Drugo je razlika "ne znam koje ide" a druga "meni su ta dva ista".
Mislim da to nije isto, recimo kao ono "je" i "ije".. mislim ko god to pogresno kaze zna reci oba nacina iako ce reci pogresno.
Iscitah temu i fino sam se zabavio, pogotovo za ukidanje slova jer su previse komplikovana
Mislim da je problem u okruzenju, pogotovo u Bosni gdje se u govoru razlika izmedju ovih glasova ne osjeti. Ali svi smo isli u skolu i skoro sve te rijeci smo vidjeli napisane, i mogli smo vidjeti razliku. Neko je spomenuo kolicinu procitanih knjiga i slazem se s tim, samo treba dodati i volju samog covjeka da promijeni neke pogresne navike. Ljudi koji promijene sredinu vremenom promijene i naglasak kojim govore, pa se i ovo moze ako se hoce. Mene nenormalno iritira zamjena ovih slova, pogotovo uvaljivanje č na mjestu ć kao npr. kuča.
basicm wrote:Iscitah temu i fino sam se zabavio, pogotovo za ukidanje slova jer su previse komplikovana
Mislim da je problem u okruzenju, pogotovo u Bosni gdje se u govoru razlika izmedju ovih glasova ne osjeti. Ali svi smo isli u skolu i skoro sve te rijeci smo vidjeli napisane, i mogli smo vidjeti razliku. Neko je spomenuo kolicinu procitanih knjiga i slazem se s tim, samo treba dodati i volju samog covjeka da promijeni neke pogresne navike. Ljudi koji promijene sredinu vremenom promijene i naglasak kojim govore, pa se i ovo moze ako se hoce. Mene nenormalno iritira zamjena ovih slova, pogotovo uvaljivanje č na mjestu ć kao npr. kuča.
Mislim da to nema veze gdje si.. Recimo roditelji ti pricaju pravilno a ti imas probleme sa Č i Ć (koje niko nema koga znas). Znaci da se ne radi o navici
Ne mogu da vjerujem šta ljudi pišu. Čuj izbaciti "č" i "ć", možemo se sporazumjeti i bez toga Pa onda treba izbaciti i "ije/je", najbolje da svi na ekavici pričamo, treba "ne može" i "neću" pisati oboje zajedno ili odvojeno da se ljudi ne bi mučili, svakako se svi razumijemo. A mogao sam napisati i "da se ljudi ne biH", svakako bi me razumjeli. Svašta. Razumijem kad ljudi u govoru miješaju "č" i "ć" ali, brate, ako si pročitao dvije knjige u životu naučio si to razlikovati barem "na papiru".
int21 wrote:
Ipak si skretao temu jer nemas druge argumente
Ma, vidi, nije problem ako želiš da bude po tvom, neka bude.
Komuniciraš s ljudima koristeći samo C za C, Č i Ć. Ako ti to nije dovoljan argument, ne znam šta više da ti kažem.
Komunikacija i pismenost nije jedno te isto. Probaj poslati nepismen CV našoj ili stranoj firmi, pa ćeš da vidiš kako ćeš da dobiješ posao. Ahaaaaaa.....
Negdje ćeš dobiti posao, negdje nećeš. Zavisi od poslodavca, od posla, od tvojih referenci. Ili bi možda ti odbio primiti čovjeka sa npr. 15-ak godina jakog iskustva, dobrim rezultatima na ranijem poslu i odličnim obrazovanjem u svojoj struci zato što je napisao "Ja ču...". Onda nigdje niko ne bi radio. Ako ti kažeš da govoriš bosanskim jezikom, ja ti mogu reći da si nepismen jer se konstrukcija "da + prezent" ne koristi u tom jeziku. Moraš reći "... pa ćeš vidjeti kako ćeš dobiti posao". Tako kaže gramatika.
Qler wrote:Haje recimo da razumijem da neko ne moze da nauci razliku izmedju slova (pisem sa mobitela pa nemam kvacica), ali bas moras biti debil i reci da su nepotrebna slova. Sto neko rece posalji CV tako nepismeno, pa ces vodjeti koliko ces dobro proci. Prvi ja kad mi dodje neki CV ako vidim da je nepismen necu ni da citam dalje..
Sad je bilo aktuelno oko Komšićevog oslaska iz SDP-a... Vidio si (valjda) kakav je on papir potpisao kao zahtjev za brisanje iz članstva stranke. Nepismeno, tako zahtjev izgleda. A čovjek je bio načelnik općine, ambasador i član Predsjedništva. Nepismen (po kriterijima nekih ljudi ovdje), a član Predsjedništva.
Treba malo smanjiti doživljaj s preskripcijom. Posebno kad ima elemenata jezika koji su malo nejasno normirani ili nikako nisu normirani.
s obzirom da veliki broj stanovništva ne zna izračunat postotak (sa mnom radio magistar ekonomije koji ovo nije znao ), predlažem da se postotak ukine, izbaci iz matematike. koji će nam? ionako samo zbunjuje ljude. razlomci su isto tako zbunjujući, a integrali su poseban univerzum. sve to treba poukidat.
tf2_spy wrote:s obzirom da veliki broj stanovništva ne zna izračunat postotak (sa mnom radio magistar ekonomije koji ovo nije znao ), predlažem da se postotak ukine, izbaci iz matematike. koji će nam? ionako samo zbunjuje ljude. razlomci su isto tako zbunjujući, a integrali su poseban univerzum. sve to treba poukidat.
Život bi se bez razlike između Č i Ć nastavio normalno odvijati. To nije slučaj s postotnim računom i integralima.
Poenta je u tome da ima dosta ljudi koji ne prave razliku između Č i Ć. Kad (i ako) to dođe do određene mjere, i pravopis će to prepoznati. Kao što se dešavalo (i dešava) u raznim drugim slučajevima.
Ono što je zanimljivo je da će dosta ljudi insistirati na pravopisu kad je u pitanju razlika između Č i Ć, ali će taj isti pravopis ismijavati kad u njemu piše da je npr. "mehak" pravilan oblik - da ne nabrajamo više primjera. Tu već više naginju deskripciji u jeziku. No, u pravopisu stoji da "mehak" ima preimućstvo nad "mek". Iz toga valjda proizlazi da je onaj koji koristi "mek" polupismen.
Ja sam o ovome dugo razmišljao i shvatio da u u Bosni žive većinom glupi ljudi koji nisu u stanju da naprave ovu jednostavnu razliku.
bezbroj puta sam svjedočio kada učitelji u osnovnoj školi govore maloj djeci da postoji tvrdo i meko č ili ć, i bezbroj puta sam svjedočio kada se djeca vrate iz škole i kažu učitelj ili učiteljica im tako objašnjava na bazi tvrdo i meko.
ja bih te ljude streljao odmah ali iste sekunde, zna se koliko abeceda ima sova, jedno slovo jedan glas to je sve što učitelji u osnovnoj školi treba djecu da nauče, jedno slovo jedan glas. pa nismo kinezi da imamo 4 glasa za jedno slovo ili slog, pa jos 80 i nešto različitih dijalekata etc...
i vidi sad ovo oni takvu pometnju djeci stvore u glavi od tako banalne jednostavne stvari da ljudi imaju problema sa tim čitav život.
nije ni čudo onda što nismo u stanju mnogo kompleksnije stvari da pojmimo kada su nam č i ć problem