Ko je započeo rat u SFRJ ?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
ultima_palabra

#101 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by ultima_palabra »

@ILWB,

Mislim da griješiš u svom pristupu utoliko što gledaš sve isuviše realistično... Dobrica, Ljuba i ekipa čitav život razmišljaju po teoriji "krvi i tla" tako da su njihovi mozgovi malo pomjereni ;-)

Plan ne samo što postoji, nego je već i ubrao prve plodove, kao što je neuspjela tužba BiH protiv Srbije. Svjedoci smo da se Srbija itekako bavi relativizacijom zločina... potrebno je i vlastiti narod udaljiti od saznanja istine (što nije lako u informatičkoj eri), a što prije narodi nad kojima su počinjeni zločini i MZ počnu zaboravljati to, bolje za njih.

Srbija ne može destabilizovati Crnu Goru... izvini, ali to je smiješno :-) CG će uvijek za Srbiju biti drugo oko u glavi, kad se u BG neko nakašlje u PG će se osjetiti... SPC i prosrpske stranke u CG će uvijek biti voljne da budu trojanski konj. Slično vrijedi i za Kosovo... Hrvatska je zasada prevelik zalogaj, ali nemoj misliti da se i na tome ne radi.
Ali Kemal

#102 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Ali Kemal »

Obavezno pogledati.

In love with Bosnia

#103 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by In love with Bosnia »

ultima_palabra wrote:@ILWB,

Mislim da griješiš u svom pristupu utoliko što gledaš sve isuviše realistično... Dobrica, Ljuba i ekipa čitav život razmišljaju po teoriji "krvi i tla" tako da su njihovi mozgovi malo pomjereni ;-)
pa kako drugačije nego realistično? dobrica ćosić ima 91, ljubomir tadić 87 godina. svaki od njih živeo je tri do četiri puta onoliko godina koliko imaju klinci koji bi trebalo da ratuju za njihove ciljeve. procenat onih koji su u srbiji zainteresovani da ratuju svodi se na mali broj napaljenih budala koji mogu da se vide na kosovskim barikadama a to je "sila" koja može da se "sredi" jednom mini akcijom kfor-a, ukoliko se za tim zaista ukaže potreba. koliko ih zapravo ima moglo se videti na paradi ponosa 2011. u beogradu, jer su se tada okupili iz cele srbije u nameri da spreče održavanje pride-a. max 6000, mahom pripadnika ekstremnih navijačkih grupa. tako okupljeni predstavljaju opasnost za beograd (lome, razbijaju i slično) ali ni blizu nisu neko ko je u stanju da krene u bilo kakav "osvajački" pohod.

sledbenike dobrice i ljube pre ćeš naći na kako ratuju na fejsu nego tamo gde je gusto.
Plan ne samo što postoji, nego je već i ubrao prve plodove, kao što je neuspjela tužba BiH protiv Srbije. Svjedoci smo da se Srbija itekako bavi relativizacijom zločina... potrebno je i vlastiti narod udaljiti od saznanja istine (što nije lako u informatičkoj eri), a što prije narodi nad kojima su počinjeni zločini i MZ počnu zaboravljati to, bolje za njih.
ispravi me ako grešim ali, koliko sam informisana, dosta relevantnih stručnjaka za medjunarodno pravo slaže se da je sama tužba imala manjkavosti (nedovoljno prezentovanih dokaza) te da je to razlog zašto je srbija izbegla da bude direktno proglašena krivom za genocid (zajedno sa RS). ja lično nemam nikakvu dilemu oko toga, da nije bilo srbije ne bi bilo ni genocida ali, nažalost, ja nisam sudija medjunarodnog suda pravde.

slažem se da srbija relativizuje zločine, to sam i napisala u prethodnom postu. iako je informatička pismenost je medju najnižim u evropi i jedva trećina stanovništva redovno koristi internet, ono što se može naći i videti na netu nije presudno u prihvatanju istorijskih činjenica o ulozi srbije u ratovima. presudna je zvanična politika. kada se ona bude promenila i bude podržana od strane medija, pre svega RTS (a nikada se nije dogodilo da RTS funkcioniše van zvanične politike bez obzira ko je na vlasti) može da se očekuje promena načina razmišljanja. do tada, mrka kapa. :(
Srbija ne može destabilizovati Crnu Goru... izvini, ali to je smiješno :-) CG će uvijek za Srbiju biti drugo oko u glavi, kad se u BG neko nakašlje u PG će se osjetiti... SPC i prosrpske stranke u CG će uvijek biti voljne da budu trojanski konj. Slično vrijedi i za Kosovo... Hrvatska je zasada prevelik zalogaj, ali nemoj misliti da se i na tome ne radi.
"drugo oko u glavi" od referenduma o samostalnosti nije predmet interesovanja zvanične politike srbije. naravno, to ne znači da nije predmet interesovanja srpske pravoslavne crkve (koja ovde definitivno funkcioniše kao država u državi). po pitanju crne gore zvanična srbija se ponaša kao supruga ostavljena posle mnogo godina braka - ona je uvredjena, po sistemu "kako je mogao to da mi uradi!".

podsetiću i na činjenicu da je srbija, posle priznanja kosova, "uskratila gostoprimstvo" ambasadorima makedonije i crne gore. naravno, to nije ništa drugo nego šiljenje qrtza na malim državama. nikome nije bilo na kraj pameti da proteruje ambasadore zemalja koje o nečemu zaista odlučuju. doduše, srbijanski ambasadori su uz mnogo galame "povučeni na konsultacije", taman toliko da se napravi predstava za unutrašnju upotrebu a vraćeni su nedugo nakon povlačenja, u potpunoj tišini, tek da se zna ko su zaista gazde na ovim prostorima. :D
ultima_palabra

#104 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by ultima_palabra »

In love with Bosnia wrote:pa kako drugačije nego realistično? dobrica ćosić ima 91, ljubomir tadić 87 godina. svaki od njih živeo je tri do četiri puta onoliko godina koliko imaju klinci koji bi trebalo da ratuju za njihove ciljeve. procenat onih koji su u srbiji zainteresovani da ratuju svodi se na mali broj napaljenih budala koji mogu da se vide na kosovskim barikadama a to je "sila" koja može da se "sredi" jednom mini akcijom kfor-a, ukoliko se za tim zaista ukaže potreba. koliko ih zapravo ima moglo se videti na paradi ponosa 2011. u beogradu, jer su se tada okupili iz cele srbije u nameri da spreče održavanje pride-a. max 6000, mahom pripadnika ekstremnih navijačkih grupa. tako okupljeni predstavljaju opasnost za beograd (lome, razbijaju i slično) ali ni blizu nisu neko ko je u stanju da krene u bilo kakav "osvajački" pohod.

sledbenike dobrice i ljube pre ćeš naći na kako ratuju na fejsu nego tamo gde je gusto.
Pa tako... samo zato što se čini da je nešto suludo, ne znači da nije moguće... bar u Srbiji :) Ne zanemari ni potencijal za novi rat u državi u kojoj su godinama SRS/SNS najjača stranka.
In love with Bosnia wrote:ispravi me ako grešim ali, koliko sam informisana, dosta relevantnih stručnjaka za medjunarodno pravo slaže se da je sama tužba imala manjkavosti (nedovoljno prezentovanih dokaza) te da je to razlog zašto je srbija izbegla da bude direktno proglašena krivom za genocid (zajedno sa RS). ja lično nemam nikakvu dilemu oko toga, da nije bilo srbije ne bi bilo ni genocida ali, nažalost, ja nisam sudija medjunarodnog suda pravde.

slažem se da srbija relativizuje zločine, to sam i napisala u prethodnom postu. iako je informatička pismenost je medju najnižim u evropi i jedva trećina stanovništva redovno koristi internet, ono što se može naći i videti na netu nije presudno u prihvatanju istorijskih činjenica o ulozi srbije u ratovima. presudna je zvanična politika. kada se ona bude promenila i bude podržana od strane medija, pre svega RTS (a nikada se nije dogodilo da RTS funkcioniše van zvanične politike bez obzira ko je na vlasti) može da se očekuje promena načina razmišljanja. do tada, mrka kapa. :(
Slažemo se... zvanična politika svih ovih godina (osim donekle Đinđićevih godina) je relativizacija uloge Srbije u agresiji i genocidu nad susjedima.
In love with Bosnia wrote:"drugo oko u glavi" od referenduma o samostalnosti nije predmet interesovanja zvanične politike srbije. naravno, to ne znači da nije predmet interesovanja srpske pravoslavne crkve (koja ovde definitivno funkcioniše kao država u državi). po pitanju crne gore zvanična srbija se ponaša kao supruga ostavljena posle mnogo godina braka - ona je uvredjena, po sistemu "kako je mogao to da mi uradi!".

podsetiću i na činjenicu da je srbija, posle priznanja kosova, "uskratila gostoprimstvo" ambasadorima makedonije i crne gore. naravno, to nije ništa drugo nego šiljenje qrtza na malim državama. nikome nije bilo na kraj pameti da proteruje ambasadore zemalja koje o nečemu zaista odlučuju. doduše, srbijanski ambasadori su uz mnogo galame "povučeni na konsultacije", taman toliko da se napravi predstava za unutrašnju upotrebu a vraćeni su nedugo nakon povlačenja, u potpunoj tišini, tek da se zna ko su zaista gazde na ovim prostorima. :D
A velikosrpski projekat je uvijek funkcionisao kao sprega čega... države i crkve ;-) Crna Gora je mlada država i Srbija ih crkvom udara tamo gdje su najtanji... ako i uspiješ napraviti državne institucije u kratkom roku, vjerske ne možeš.

Ne mogu se složiti da zvanična Srbija nema pretenzije prema CG, ja to mogu donekle i razumjeti, ogromna je povezanost jedne i druge zemlje. Crna Gora je još uvijek u povoju i Milo mora sve držati pod kontrolom gvozdenom rukom. Čim taj stisak olabavi, kritična masa se vrlo lako može prebaciti na drugu stranu... a Srbija će biti spremna.
Ali Kemal

#105 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Ali Kemal »

ultima_palabra wrote:Ne mogu se složiti da zvanična Srbija nema pretenzije prema CG, ja to mogu donekle i razumjeti, ogromna je povezanost jedne i druge zemlje. Crna Gora je još uvijek u povoju i Milo mora sve držati pod kontrolom gvozdenom rukom. Čim taj stisak olabavi, kritična masa se vrlo lako može prebaciti na drugu stranu... a Srbija će biti spremna.
A sta to nas briga ? Zar ne bi vise trebalo biti briga da se otvaraju samo trzni centri, a fabrike propadaju, a ne da se zamajavamo sta radi Milo.
ultima_palabra

#106 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by ultima_palabra »

Ali Kemal wrote:
ultima_palabra wrote:Ne mogu se složiti da zvanična Srbija nema pretenzije prema CG, ja to mogu donekle i razumjeti, ogromna je povezanost jedne i druge zemlje. Crna Gora je još uvijek u povoju i Milo mora sve držati pod kontrolom gvozdenom rukom. Čim taj stisak olabavi, kritična masa se vrlo lako može prebaciti na drugu stranu... a Srbija će biti spremna.
A sta to nas briga ? Zar ne bi vise trebalo biti briga da se otvaraju samo trzni centri, a fabrike propadaju, a ne da se zamajavamo sta radi Milo.
Pa otvori temu o tome.
Bodkin

#107 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Bodkin »

ultima_palabra wrote:@ILWB,

pa nemoj i ti druze...jebote na ovom forumu neko provali izraz i sutra vec pola foruma koristi. kakav bolan dobrica, ne jebe ga niko ni 2% vise. zivi starac u 1980. kada je pravio nekakve drzavnicke planove i nesto se kao pitao
In love with Bosnia

#108 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Ali Kemal wrote:Zar ne bi vise trebalo biti briga da se otvaraju samo trzni centri, a fabrike propadaju, a ne da se zamajavamo sta radi Milo.
uopravo ovo je i bila moja poenta pa da probam da svedem dva kilometarska posta na jednu rečenicu: srbija nema mogućnost čak ni da izdržava sama sebe a ne da sanja o finansiranju nekog imaginarnog proširenja.

no, to je posledica tačnog odgovora na pitanje postavljeno u naslovu ove teme.
Ali Kemal

#109 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Ali Kemal »

Fikret Abdic je rekao mnogo toga kako je poceo rat, ko je sta radio itd.
ultima_palabra

#110 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by ultima_palabra »

In love with Bosnia wrote:
Ali Kemal wrote:Zar ne bi vise trebalo biti briga da se otvaraju samo trzni centri, a fabrike propadaju, a ne da se zamajavamo sta radi Milo.
uopravo ovo je i bila moja poenta pa da probam da svedem dva kilometarska posta na jednu rečenicu: srbija nema mogućnost čak ni da izdržava sama sebe a ne da sanja o finansiranju nekog imaginarnog proširenja.

OK, hajmo ovako: Koliko je Srbija od bombardovanja 1999. potrošila energije u svrhu izdržavanja same sebe, a koliko u nastavak Miloševićeve politike mirnim sredstvima?

Kad odgovoriš na ovo pitanje, onda ti je jasnije zašto mislim da srbijansko društvo još nije evoluiralo toliko da prihvati realnost o kojoj govoriš.
mostar036

#111 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Ne vjerujem da Srbija ima pretedenciju da stvari neku veliku Srbiju.
Last edited by mostar036 on 10/08/2012 20:56, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#112 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by ultima_palabra »

Ccc, nekada ste slali inteligentnije trolove :-D
Bodkin

#113 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Bodkin »

ultima_palabra wrote:

OK, hajmo ovako: Koliko je Srbija od bombardovanja 1999. potrošila energije u svrhu izdržavanja same sebe, a koliko u nastavak Miloševićeve politike mirnim sredstvima?

Kad odgovoriš na ovo pitanje, onda ti je jasnije zašto mislim da srbijansko društvo još nije evoluiralo toliko da prihvati realnost o kojoj govoriš.
pa ne radi se o prihvatanju realnosti nego o tome koliko oni stvarno mogu napraviti
In love with Bosnia

#114 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

ultima_palabra wrote: OK, hajmo ovako: Koliko je Srbija od bombardovanja 1999. potrošila energije u svrhu izdržavanja same sebe, a koliko u nastavak Miloševićeve politike mirnim sredstvima?
na izdržavanje same sebe potrošila je 13 budžeta, ali ne verujem da je to potrošnja na koju si mislio. :D

onome ko nije živeo u srbiji u vreme miloševića i ko nosi iskustvo njegove politike u svojim državama teško je objasniti razliku izmedju njegove i današnje politike srbije. probaću da objasnim plastično: milošević se, svi smo svedoci, nije libio da povuče konkretne poteze. od kraja 2003. do danas (ne računam period djindjićeve i živkovićeve vlade) jedino što srbija zaista radi je, u odnosu na miloševićev period, prazno kurobecanje.
ako govorimo o realnosti svakodnevnog života (a ja sam pisala upravo o tome, o mogućnostima srbije da napravi bilo kakav korak kojim bi ugrozila neku od susednih država) onda moramo da budemo svesni da srbijansko društvo (njeni gradjani, ako je tako lakše za razumeti) žive upravo to - realnost, bez obzira da li je prihvataju ili ne. a realnost je onakva kakvom sam je opisala - siromaštvo, raspala privreda, milionska nezaposlenost.

ako treba da crtam onda neka bude ovako - koga boli uvo što ja mislim da sam scarlett johansson kada realnost pokazuje da de facto nisam. niti mogu da budem. a baš bih volela da budem. :D
Renta

#115 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Renta »

Opet ste naivni...kao Alija nekad. :). To što Srbija danas u lošoj gospodarskoj situaciji i odnosima snaga u regiji i u svijetu trenutno nema namjere niti snage bilo što konkretno učiniti po pitanju ponovne ekspanzije ne znači da na tome ne radi drugim sredstvima, pravnim, političkim, obavještajnim, medijskim, podrivajuću stabilnost susjednih država gdje god stigne.
Nitko u regiji danas nije spreman za otvoreni sukob niti je to moguće, no, kad se i ako se promijeni odnosi snaga, oslabi SAD-e, budite sigurni da će Srbija aktivirati po neznam koji puta svoje Načertanije koji je politički i vojni plan proširenja Srbije usađen duboko u srpsku politiku i društvo čega se nemaju namjere odreći niti neće. Ako itko misli drugačije riskira da mu se ponovi Srebrenica.

Bit će prilike u budućnosti dobro to znaju Srbijanci i biti će spremni kad se to desi, u to ne trebate sumnjati!
Poanta je da u isto vrijeme budu spremne ali ovaj puta u stvarnom zajedništvu i Hrvatska i BiH...tada Srbija neće imati šanse i polomiti će zube.

Načertanije:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Načertanije

http://sr.wikisource.org/sr-el/Начертаније
Last edited by Renta on 10/08/2012 21:41, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#116 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by ultima_palabra »

Hvala @Renta na ušteđenom trudu ;-)
In love with Bosnia

#117 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Renta wrote: no, kad se i ako se promijeni odnosi snaga, oslabi SAD-e, budite sigurni da će Srbija aktivirati po neznam koji puta svoje Načertanije koji je politički i vojni plan proširenja Srbije usađen duboko u srpsku politiku i društvo čega se nemaju namjere odreći niti neće.
ako i kada... :D

nema autentičnog srpskog nacionaliste koji te ne bi vodio na piće za ovo. jedino u šta se nadaju je propast USA i po njima, samo što nije. lako biste našli zajednički jezik.
Renta

#118 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Renta »

Renta wrote: no, kad se i ako se promijeni odnosi snaga, oslabi SAD-e, budite sigurni da će Srbija aktivirati po neznam koji puta svoje Načertanije koji je politički i vojni plan proširenja Srbije usađen duboko u srpsku politiku i društvo čega se nemaju namjere odreći niti neće.
ako i kada... :D

nema autentičnog srpskog nacionaliste koji te ne bi vodio na piće za ovo. jedino u šta se nadaju je propast USA i po njima, samo što nije. lako biste našli zajednički jezik.

Pa neznam kako ti ali ja nacionalizam i ne smatram negativnim. Problem je u šovinizmu i hegemonizmu a tu je Srbijanska politika u zadnjih 150 godina prvak svijeta.
In love with Bosnia

#119 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Renta wrote:Pa neznam kako ti ali ja nacionalizam i ne smatram negativnim. Problem je u šovinizmu i hegemonizmu a tu je Srbijanska politika u zadnjih 150 godina prvak svijeta.
slažem se da nacionalizam bazično ne mora da bude loš, ako ne podrazumeva šovinizam. ali, zbog iskustva koje imam iz poslednjih 20 i kusur godina života u srbiji nacionalizam, pa i patriotizam, u mojoj svesti dobio je veoma negativnu konotaciju.

nadam se da je jasno šta sam htela da kažem, da ne elaboriram dalje.
bokakotorska

#120 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by bokakotorska »

eLephaNt_1 wrote:Zanima me ko ili što je započelo rat u Jugoslaviji
SVEGA TOGA NE BI BILO DA JE PERA NA VREME OTISAO U POLICIJU

Najcelovitiji odgovor koji sam do sada procitao, grafit iz Marta 91 u Kralja Milana / Marsala Tita, BG.
In love with Bosnia

#121 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

skonto, puno hvala za link.
snaga_znanja

#122 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by snaga_znanja »

Komentar na temu:

:lol:
Suicidal Siberian

#123 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Suicidal Siberian »

Suicidal Siberian wrote:
A da Milosevic nije krenuo bez podrske je pomalo naivno ;-) ...pustili su ga onoliko koliko im je trebalo i onda zavrsili posao.
milošević je krenuo sa najvećom mogućom podrškom koju je mogao da dobije, ali ne spolja već iznutra. imao je podršku JNA pod maskom očuvanja jugoslavije, novac je pribavio upadima u monetarni sistem SFRJ, zajmom za preporod srbije i piramidalnim bankama, osuda spolja bila je prilično mlaka (lično mislim da je medjunarodna zajednica pogrešno procenila njegovu spremnost da upotrebi JNA a kada se to dogodilo veoma mlako je reagovala, sve do maja 1992 kada su srbiji uvedene sankcije UN) tako da nije bilo pravog i ozbiljnog reagovanja na dešavanja na balkanu koje bi ga sprečilo da započne rat. naravno, ni on ni generalštab nisu se nadali otporu, bili su uljuljkani pričama o JNA kao četvrtoj vojnoj sili u svetu, računali da će "posao" biti završen za par nedelja ili meseci.

isti model ponašanja, isto političko slepilo i nemogućnost predvidjanja budućih poteza druge strane pokazao je i odbijanjem plana u rambujeu, verovatno računajući da će bombardovanje tadašnje jugoslavije, ukoliko do njega uopšte dodje, biti završeno za nekoliko dana.
Napravili bondsteel na Kosovu i zauzeli Trepcu i druge bitne rudne resurse.
jeste, propala bi amerika da nije srpskog lignita. :D

u bajku o mešanju MZ (naročito USA) u rat na kosovu zbog otimanja srpskih resursa prodaju isti oni koji su izazvali ovdašnju nacionalnu histeriju i uništili sve što se u srbiji moglo uništiti.
Malo vise znam o rudnom bogatstvu Kosova, a ruku na srce to je cak i elementarno znanje iz osnovne škole ;)...imas i clanak od Wall Street Journala na tu temu, pogotovo kad je lignit u pitanju, a on je shit u poredjenju sa drugim rudama koje se nalaze na tom području. I da..to nije srpski lignit, ni kosovski sto je najtragicnije u svemu.

Tvrditi da je USA intervenisala na Kosovu samo da bi spasila nesretne Albance je retardirano...sorry...Pogotovo ako se uzme u obzir da Rusija širi svoj uticaj nenormalno na ovom prostoru zadnjih 15ak godina, kroz Južni tok i kroz stvaranje svoje mini kolonije Crne Gore.
In love with Bosnia

#124 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Suicidal Siberian wrote:
Tvrditi da je USA intervenisala na Kosovu samo da bi spasila nesretne Albance je retardirano...sorry...
jel ti to meni nešto o retardiranosti ili mi se učinilo? :D

USA je intervenisala zato što je pretila intervencijom još od 1992. nakon uvedenih sankcija 30.05. (povod je bio masakr u vase miskina, formalan razlog nepoštovanje rezolucije 752. od 15.05.1992.). intervenisala je jer je dozvolila da se dogodi srebrenica. intervenisala je da se ona ne bi ponovila.

tvrditi da je NATO (USA) na kosovu intervenisao zbog trepče i rudnih bogatstava je bajka u koju (i) u srbiji vole da veruju. omiljena teorija srbijanskih teoretičara zavere. :D
Tacticus

#125 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Tacticus »

[quote="Suicidal Siberian" ]

Malo vise znam o rudnom bogatstvu Kosova, a ruku na srce to je cak i elementarno znanje iz osnovne škole ;)...imas i clanak od Wall Street Journala na tu temu, pogotovo kad je lignit u pitanju, a on je shit u poredjenju sa drugim rudama koje se nalaze na tom području. I da..to nije srpski lignit, ni kosovski sto je najtragicnije u svemu.
[/quote]
a dali znas da su najvece zalihe uglja na svjetu u USA?
i onda idu ratovati zbog necega sto imaju u dvoristu tamo negdje na kosovu
Locked