ultima_palabra wrote:@ILWB,
Mislim da griješiš u svom pristupu utoliko što gledaš sve isuviše realistično... Dobrica, Ljuba i ekipa čitav život razmišljaju po teoriji "krvi i tla" tako da su njihovi mozgovi malo pomjereni
pa kako drugačije nego realistično? dobrica ćosić ima 91, ljubomir tadić 87 godina. svaki od njih živeo je tri do četiri puta onoliko godina koliko imaju klinci koji bi trebalo da ratuju za njihove ciljeve. procenat onih koji su u srbiji zainteresovani da ratuju svodi se na mali broj napaljenih budala koji mogu da se vide na kosovskim barikadama a to je "sila" koja može da se "sredi" jednom mini akcijom kfor-a, ukoliko se za tim zaista ukaže potreba. koliko ih zapravo ima moglo se videti na paradi ponosa 2011. u beogradu, jer su se tada okupili iz cele srbije u nameri da spreče održavanje pride-a. max 6000, mahom pripadnika ekstremnih navijačkih grupa. tako okupljeni predstavljaju opasnost za beograd (lome, razbijaju i slično) ali ni blizu nisu neko ko je u stanju da krene u bilo kakav "osvajački" pohod.
sledbenike dobrice i ljube pre ćeš naći na kako ratuju na fejsu nego tamo gde je gusto.
Plan ne samo što postoji, nego je već i ubrao prve plodove, kao što je neuspjela tužba BiH protiv Srbije. Svjedoci smo da se Srbija itekako bavi relativizacijom zločina... potrebno je i vlastiti narod udaljiti od saznanja istine (što nije lako u informatičkoj eri), a što prije narodi nad kojima su počinjeni zločini i MZ počnu zaboravljati to, bolje za njih.
ispravi me ako grešim ali, koliko sam informisana, dosta relevantnih stručnjaka za medjunarodno pravo slaže se da je sama tužba imala manjkavosti (nedovoljno prezentovanih dokaza) te da je to razlog zašto je srbija izbegla da bude direktno proglašena krivom za genocid (zajedno sa RS). ja lično nemam nikakvu dilemu oko toga, da nije bilo srbije ne bi bilo ni genocida ali, nažalost, ja nisam sudija medjunarodnog suda pravde.
slažem se da srbija relativizuje zločine, to sam i napisala u prethodnom postu. iako je informatička pismenost je medju najnižim u evropi i jedva trećina stanovništva redovno koristi internet, ono što se može naći i videti na netu nije presudno u prihvatanju istorijskih činjenica o ulozi srbije u ratovima. presudna je zvanična politika. kada se ona bude promenila i bude podržana od strane medija, pre svega RTS (a nikada se nije dogodilo da RTS funkcioniše van zvanične politike bez obzira ko je na vlasti) može da se očekuje promena načina razmišljanja. do tada, mrka kapa.
Srbija ne može destabilizovati Crnu Goru... izvini, ali to je smiješno

CG će uvijek za Srbiju biti drugo oko u glavi, kad se u BG neko nakašlje u PG će se osjetiti... SPC i prosrpske stranke u CG će uvijek biti voljne da budu trojanski konj. Slično vrijedi i za Kosovo... Hrvatska je zasada prevelik zalogaj, ali nemoj misliti da se i na tome ne radi.
"drugo oko u glavi" od referenduma o samostalnosti nije predmet interesovanja zvanične politike srbije. naravno, to ne znači da nije predmet interesovanja srpske pravoslavne crkve (koja ovde definitivno funkcioniše kao država u državi). po pitanju crne gore zvanična srbija se ponaša kao supruga ostavljena posle mnogo godina braka - ona je uvredjena, po sistemu "kako je mogao to da mi uradi!".
podsetiću i na činjenicu da je srbija, posle priznanja kosova, "uskratila gostoprimstvo" ambasadorima makedonije i crne gore. naravno, to nije ništa drugo nego šiljenje qrtza na malim državama. nikome nije bilo na kraj pameti da
proteruje ambasadore zemalja koje o nečemu zaista odlučuju. doduše, srbijanski ambasadori su uz mnogo galame "povučeni na konsultacije", taman toliko da se napravi predstava za unutrašnju upotrebu a vraćeni su nedugo nakon povlačenja, u potpunoj tišini, tek da se zna ko su zaista gazde na ovim prostorima.