Veoma romanticno...a, znas li ti da prosjecan Srbin ima hrpu oruzja na tavanu i sliku Radovana Karadzica na zidu? Nije mi cilj da generalizujem, al prosetaj malo po Istocnoj Bosni ili Ozrenu npr., sigurnost povratnika i to....da ne spominjem cinjenicu da do dan danas iz RSa nije dosla niti jedna rijec zaljenja ili izvinjenja za etnicko ciscenje i genocid, nego naprotiv...tako da ipak mislim da je realnija teza da prosjecan Srbin treba prvo sam sa sobom malo popricati i neke stvari rascistiti, pa onda ostalo...Skijaš wrote:Znam dosta tih prosječnih ljudi. A i da ne znam, zaključio bih da je to ipak slučaj jer vjerujem da je svako po defaultu dobronamjeran, odnosno da je većina uvijek takva. Prosječan Srbin u manjem entitetu ne mrzi, nema on vremena za to nego mora razmišljati kako će mu kućni budžet podnijeti početak još jedne školske godine, hoće li naredna plata biti na vrijeme, itd. A to što se nađe ili što se našao u grupi koju predvode zločinci i velikosrbi, to je zbog straha. Malo od tebe i "ustaškodžihadske zavjere", malo od plemenskih vođa koji bi ga mogli proglasiti izdajnikom naroda i čovjek brzo potone.al_uqaab wrote:Cime argumentujes ovu tezu da "prosjecan covjek ne stoji iza teze da je kapija iscenirana i da Bosnjaci nisu narod"?
Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
-
al_uqaab
#101 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
- denideni
#102 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Treba mijenjati,slazem se ali sa legalno izabranim predstavnicima tri konstitutivna naroda uz postovanje procedura za takvu izmjenu tj. postovanja danasnjeg USTAVA.ultima_palabra wrote:Tačno tako... treba mijenjati ustav na način da (njemu i sličnim) i dalje to ne dozvoljava, a spriječiti mogućnosti bezrazložnih blokada.denideni wrote:Pricamo o parlamentu BiH i drzavnim nivoima.Uradio bi Dodik svasta ali mu USTAV BiH to ne dozvoljava.ultima_palabra wrote:Pa neka postane, ako može dobiti izbore... ima Dom naroda i ostale institucije koje će ga spriječiti da napravi veću štetu. Po čemu se razlikuje Dodikova retorika od retorike tog ravnogorca?
-
al_uqaab
#103 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Mozes li malo pojasniti zasto su tebi cetnici i Abu Hamza isti? Sta su uradili oni a sta on, pa su u istom kosu? malo cinjenica i usporedbi oko toga, ako moze?cyprus wrote:A isto će se i prosječan Srbin iz RS-a zapitat koja je razlika između Silajdžića/Tihića/Lagumdžije/Radončića i Abu Hamze?ultima_palabra wrote:Pa neka postane, ako može dobiti izbore... ima Dom naroda i ostale institucije koje će ga spriječiti da napravi veću štetu. Po čemu se razlikuje Dodikova retorika od retorike tog ravnogorca?U njegovim očima svi su oni isti, kao što su u 'našim' isti svi političari iz RS-a... Samo eto postoje salonski četnici i salonske Abu Hamze
Edit: Ako si mislio na onog Abu Hamzu u Imigracionom centru, a ne na Karaj Kamela...
Last edited by al_uqaab on 31/07/2012 13:30, edited 1 time in total.
- cyprus
#104 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Ne valja pretjerivat...al_uqaab wrote:Veoma romanticno...a, znas li ti da prosjecan Srbin ima hrpu oruzja na tavanu i sliku Radovana Karadzica na zidu? Nije mi cilj da generalizujem, al prosetaj malo po Istocnoj Bosni ili Ozrenu npr., sigurnost povratnika i to....da ne spominjem cinjenicu da do dan danas iz RSa nije dosla niti jedna rijec zaljenja ili izvinjenja za etnicko ciscenje i genocid, nego naprotiv...tako da ipak mislim da je realnija teza da prosjecan Srbin treba prvo sam sa sobom malo popricati i neke stvari rascistiti, pa onda ostalo...Skijaš wrote:Znam dosta tih prosječnih ljudi. A i da ne znam, zaključio bih da je to ipak slučaj jer vjerujem da je svako po defaultu dobronamjeran, odnosno da je većina uvijek takva. Prosječan Srbin u manjem entitetu ne mrzi, nema on vremena za to nego mora razmišljati kako će mu kućni budžet podnijeti početak još jedne školske godine, hoće li naredna plata biti na vrijeme, itd. A to što se nađe ili što se našao u grupi koju predvode zločinci i velikosrbi, to je zbog straha. Malo od tebe i "ustaškodžihadske zavjere", malo od plemenskih vođa koji bi ga mogli proglasiti izdajnikom naroda i čovjek brzo potone.al_uqaab wrote:Cime argumentujes ovu tezu da "prosjecan covjek ne stoji iza teze da je kapija iscenirana i da Bosnjaci nisu narod"?
-
al_uqaab
#105 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Reci sta je tacno pretjerivanje, a ja cu se sloziti ako das argumente...
- cyprus
#106 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Ko je reko da su meni isti... Ono što je četnik za Bošnjake, to je Abu Hamza za Srbe... Naravno postoje Bošnjaci koji će reći da Abu Hamza nije uradio ništa loše, i da su mudžahedini dobri ljudi koji su ovdje došli pomoći bespomoćnoj muslimanskoj braći, međutim gotovo nijedan Srbin se neće složiti sa tim... Isto tako, postoje i Srbi koji će reći da je četnički pokret časan, patriotski i herojski, a da su zločini koji su od njih počinjeni izuzetak a ne pravilo, s čim se naravno neće složiti gotovo nijedan Bošnjak...al_uqaab wrote:Mozes li malo pojasniti zasto su tebi cetnici i Abu Hamza isti? Sta su uradili oni a sta on, pa su u istom kosu? malo cinjenica i usporedbi oko toga, ako moze?cyprus wrote:A isto će se i prosječan Srbin iz RS-a zapitat koja je razlika između Silajdžića/Tihića/Lagumdžije/Radončića i Abu Hamze?ultima_palabra wrote:Pa neka postane, ako može dobiti izbore... ima Dom naroda i ostale institucije koje će ga spriječiti da napravi veću štetu. Po čemu se razlikuje Dodikova retorika od retorike tog ravnogorca?U njegovim očima svi su oni isti, kao što su u 'našim' isti svi političari iz RS-a... Samo eto postoje salonski četnici i salonske Abu Hamze
Moje mišljenje je negativno i o jednim i o drugim, s tim što je o četnicima negativnije... Međutim, ono što ja mislim nije bitno, ja se ne pitam... A narod kao masa koja se pita, razmišlja upravo onako kako sam napisao gore...
-
al_uqaab
#107 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Ok, posteno...
- cyprus
#108 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Pa recimo da nema dokaza da prosječan srpski tavan ima išta više oružja od prosječnog bošnjačkog tavana... Ti ako imaš dokaz izloži... Ako nemaš, to znači da lupetaš odnosno pretjeruješ...al_uqaab wrote:Reci sta je tacno pretjerivanje, a ja cu se sloziti ako das argumente...
Dalje, riječi žaljenja, pa i izvinjenja je bilo... Najbolji primjer je govor Dragana Čavića, koji ga je istina koštao političkog debakla... Bilo je i drugih primjera žaljenja za onim što se desilo, doduše sve je to još uvijek previše stidljivo, umotano ili nadopunjeno traženjem od bošnjačke strane da se takođe izvini... Ali vjerujem da će doći vrijeme kada će se to promjeniti... U ovako zategnutoj situaciji sigurno neće... Ali bilo kako bilo, ne možeš reći da nije došla nijedna riječ žaljenja ili izvinjenja... Dakle, i to je pretjerivanje...
- Skijaš
#109 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Za prvo vjerovatno griješiš a za drugo sigurno griješiš. Uglavnom griješiš.al_uqaab wrote:Veoma romanticno...a, znas li ti da prosjecan Srbin ima hrpu oruzja na tavanu i sliku Radovana Karadzica na zidu?Skijaš wrote:Znam dosta tih prosječnih ljudi. A i da ne znam, zaključio bih da je to ipak slučaj jer vjerujem da je svako po defaultu dobronamjeran, odnosno da je većina uvijek takva. Prosječan Srbin u manjem entitetu ne mrzi, nema on vremena za to nego mora razmišljati kako će mu kućni budžet podnijeti početak još jedne školske godine, hoće li naredna plata biti na vrijeme, itd. A to što se nađe ili što se našao u grupi koju predvode zločinci i velikosrbi, to je zbog straha. Malo od tebe i "ustaškodžihadske zavjere", malo od plemenskih vođa koji bi ga mogli proglasiti izdajnikom naroda i čovjek brzo potone.al_uqaab wrote:Cime argumentujes ovu tezu da "prosjecan covjek ne stoji iza teze da je kapija iscenirana i da Bosnjaci nisu narod"?
- Banksy
#110 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
U vezi teme,
Ako je neko negdje vidio,
Je li se gdje, povodom ovog SDP/HDZ prijedloga, oglasio Edin Šarčević, profesor na Pravnom fakultetu u Leipzigu?
Voljela bih pročitati njegov komentar, ako ga ima.
Ako je neko negdje vidio,
Je li se gdje, povodom ovog SDP/HDZ prijedloga, oglasio Edin Šarčević, profesor na Pravnom fakultetu u Leipzigu?
Voljela bih pročitati njegov komentar, ako ga ima.
Nemoguće izmijeniti ustav bez promjene statusa RS
RSE: Poznata je vaša ocjena profesore Šarčeviću, kako postojeći ustavni model u BiH kočnica privrednom, političkom i generalno socijalnom napretku. O tome govori i Vaša knjiga “Ustav iz nužde”. Za ustavne promjene već dvije i po godine postoji jaka osnovica Odluka evropskog suda za ljudska prava (slučaj Sejdić – Finci). Zbog čega je njeno provođenje tako komplikovano?
Sarčević: Ona je komplicirana zbog toga što se sa postojećim ustavnim sistemom srodio čitav niz političkih partija koje na sve moguće načine pokušavaju održati postojeću konstelaciju i ne dopuštaju zapravo da se postojeći model privede standardima koje zahtijeva ustavna znanost od jedne pravne i demokratski uređene građanske države kakve su zapravo sve države evropskog kulturnog kruga. BiH u tom smislu nije nikakav izuzetak i pravni standardi bi se i ovdje mogli provesti, međutim politička volja u BiH polazi od toga da djeluje u slobodnom prostoru, u vakuumu, i da je zapravo ne obavezuju nikakvi standardi, da ona može za bh. prilike planirati ustavne projekte prema sopstvenom nahođenju. To sopstveno nahođenje je danas tako postavljeno da političke elite postojeći model prave tako da mogu sačuvati vlastite privilegije, a da pri tom postanu i ostanu pošteđene od svih mogućih pravnih konsekvenci. Ja u tome vidim osnovnu zapreku za promjenu ustavnog sistema BiH.
RSE: Za sada se uglavnom govori o izmjenama u načinu izbora Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH, kako bi se omogućilo kandidovanje građanima koji se izjašnjavaju kao “ostali”. Da li je to dovoljno?
Sarčević: Presuda 'Sejdić-Finci' ne zahtijeva naprosto da se dva državna tijela prilagode jednom standardu. Ona zahtijeva da se kompletan ustavni sistem prilagodi Evropskoj konvenciji za ljudska prava, dakle da se apstraktan čovjek na odgovarajući način osigura u pravnom i političkom sistemu BiH, tako da će biti neophodno izvršiti detaljnije promjene ovoga sistema. Međutim, sistem je postavljen tako da se u njemu kondenziraju na jednak način suprotstavljene opcije. On na jednoj strani osnažuje etnokratiju na drugoj strani osnažuje demokratiju u formi građanske pravne države. Dakle, svako pozivanje na odcjepljenje jednog naroda, recimo, ravno je u ustavnom smislu i pozivanju na jedinstvenu državu. Svako pozivanje na vladavinu u ime jednog naroda ustavno je ravnopravno i pozivu na vladavinu u ime sume svih građana BiH. Dakle, ako hoćemo taj sistem popraviti mi moramo popravljati njegove elemente u skladu sa presudom 'Sejdić-Finci', a ako ih popravimo on više neće odgovarati izvornom sistemu. Prema tome, onaj zahtjev koji često čujemo iz RS, a koji glasi da je potrebno izmijeniti Ustav BiH, a da se pri tom ne mijenja ništa u statusu RS nije moguć. I upravo na tim premisama, ako danas pažljivo pogledamo šta zahtijevaju političke partije na nivou ustavnih komisija, vidjećemo da se ne može bez velikih pravnih i političkih promjena napraviti novi sistem koji bi bio u skladu sa presudom 'Sejdić – Finci' i generalno sa zahtjevima koje pred nas stavlja Evropska konvencija za ljudska prava.
-
Canton
#111 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Dogovor Covic-Lagumdzija rjesava pitanje Sejdic-Finci. Da li je savrsen? Nije, ali nam omogucava korak naprijed.
Nijedan dogovor oko promjene ustava kako danas tako i sutra nece imati bas podrsku svih. Uvijek ce to biti izdaja
da li sa strane bosnjackih, hrvatskih, srpskih ili nekih cetvrtih nacionalista
Nijedan dogovor oko promjene ustava kako danas tako i sutra nece imati bas podrsku svih. Uvijek ce to biti izdaja
da li sa strane bosnjackih, hrvatskih, srpskih ili nekih cetvrtih nacionalista
- Skijaš
#112 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Pa i ne treba imati podršku svih, nego potrebnu parlamentarnu većinu.Canton wrote:Dogovor Covic-Lagumdzija rjesava pitanje Sejdic-Finci. Da li je savrsen? Nije, ali nam omogucava korak naprijed. Nijedan dogovor oko promjene ustava kako danas tako i sutra nece imati bas podrsku svih. Uvijek ce to biti izdaja da li sa strane bosnjackih, hrvatskih, srpskih ili nekih cetvrtih nacionalista
-
Canton
#113 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Mislio sam na nas koji diskutujemo o tome, znaci ne postoji rjesenje oko kog cemo se svi sloziti.Skijaš wrote:Pa i ne treba imati podršku svih, nego potrebnu parlamentarnu većinu.Canton wrote:Dogovor Covic-Lagumdzija rjesava pitanje Sejdic-Finci. Da li je savrsen? Nije, ali nam omogucava korak naprijed. Nijedan dogovor oko promjene ustava kako danas tako i sutra nece imati bas podrsku svih. Uvijek ce to biti izdaja da li sa strane bosnjackih, hrvatskih, srpskih ili nekih cetvrtih nacionalista
Ovaj prijedlog zbog SDA nece proci, sto ce onemoguciti bilo kakav dogovor u doglednom periodu bas kao i poslije aprilskog paketa.
- Skijaš
#114 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Pa pokušavaćemo dok ne napravimo nešto da valja, jer kad završiš s ustavnom reformom, nema garancija da će se to pitanje ponovo otvarati sljedećih par decenija. Ko će opet ići uokolo i uvjeravati ljude da treba mijenjati Ustav ?Canton wrote:Mislio sam na nas koji diskutujemo o tome, znaci ne postoji rjesenje oko kog cemo se svi sloziti.Skijaš wrote:Pa i ne treba imati podršku svih, nego potrebnu parlamentarnu većinu.Canton wrote:Dogovor Covic-Lagumdzija rjesava pitanje Sejdic-Finci. Da li je savrsen? Nije, ali nam omogucava korak naprijed. Nijedan dogovor oko promjene ustava kako danas tako i sutra nece imati bas podrsku svih. Uvijek ce to biti izdaja da li sa strane bosnjackih, hrvatskih, srpskih ili nekih cetvrtih nacionalista
Ovaj prijedlog zbog SDA nece proci, sto ce onemoguciti bilo kakav dogovor u doglednom periodu bas kao i poslije aprilskog paketa.
- kiky
#115 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
ko će pokušavati nešto da napravi da valja ...

- Skijaš
#116 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Naše društvo koje je na to obavezano sudskom presudom. Primjedbe koje se iznosi su validne, zašto ne izjednačiti klub Ostalih s ostalim klubovima i tročlano Predsjedništvo ne zamijeniti četveročlanim ?kiky wrote:ko će pokušavati nešto da napravi da valja ...
a) prijedlog HDZ-SDP kojom su nezadovoljni "Ostali" i kojim se čini nepravdu "Ostalim"
b) četveročlano Predsjedništvo, kojim je nezadovoljan Dodik ali kojim se ne čini nepravdu prema bilo kome
Ako već moraš izabrati to da neko bude nezadovoljan, zašto bar ne napraviti taj korak naprijed i usput eliminisati nepravdu ? Zato što je Dodik glavonja pred kojim Sarajevo drhti i koji može postavljati glupe ultimatume ?
-
Canton
#117 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Sa ustavnom reformom mi ne mozemo zavrsiti narednih 100 godina i sam to znas. Zasto? Zato sto je nas ustav prepun stvari koje se kose sa svim mogucim svjetskim konvencijama od ljudskih prava pa na dalje.Skijaš wrote:
Pa pokušavaćemo dok ne napravimo nešto da valja, jer kad završiš s ustavnom reformom, nema garancija da će se to pitanje ponovo otvarati sljedećih par decenija. Ko će opet ići uokolo i uvjeravati ljude da treba mijenjati Ustav ?
Sam put prema EU ce nama dogradjivati i popravljati ustav sto znaci da ce se to pitanje otvarati i u buducnosti.
Danas je to Sejdic-Finci a sutra ce mozda biti to sto gradjani distrikta ne mogu biti u domu naroda Federacije itd.
- Skijaš
#118 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
OK, hajde onda da napravimo princip kojim ćemo se voditi, hoćemo li ovo i ta naredna pitanja rješavati suštinski ili samo kozmetički.Canton wrote:Sa ustavnom reformom mi ne mozemo zavrsiti narednih 100 godina i sam to znas. Zasto? Zato sto je nas ustav prepun stvari koje se kose sa svim mogucim svjetskim konvencijama od ljudskih prava pa na dalje.Skijaš wrote:
Pa pokušavaćemo dok ne napravimo nešto da valja, jer kad završiš s ustavnom reformom, nema garancija da će se to pitanje ponovo otvarati sljedećih par decenija. Ko će opet ići uokolo i uvjeravati ljude da treba mijenjati Ustav ?
Sam put prema EU ce nama dogradjivati i popravljati ustav sto znaci da ce se to pitanje otvarati i u buducnosti.
Danas je to Sejdic-Finci a sutra ce mozda biti to sto gradjani distrikta ne mogu biti u domu naroda Federacije itd.
-
Canton
#119 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Neka sustinski, neka kozmeticki bitno je da se proces dogovaranja ne prekida tj. da traje, naravno sve dok ne ide na stetu drzave.Skijaš wrote:
OK, hajde onda da napravimo princip kojim ćemo se voditi, hoćemo li ovo i ta naredna pitanja rješavati suštinski ili samo kozmetički.
- kiky
#120 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
naše društvo nije neki entitet za sebe ...Skijaš wrote:Naše društvo koje je na to obavezano sudskom presudom. Primjedbe koje se iznosi su validne, zašto ne izjednačiti klub Ostalih s ostalim klubovima i tročlano Predsjedništvo ne zamijeniti četveročlanim ?kiky wrote:ko će pokušavati nešto da napravi da valja ...
a) prijedlog HDZ-SDP kojom su nezadovoljni "Ostali" i kojim se čini nepravdu "Ostalim"
b) četveročlano Predsjedništvo, kojim je nezadovoljan Dodik ali kojim se ne čini nepravdu prema bilo kome
Ako već moraš izabrati to da neko bude nezadovoljan, zašto bar ne napraviti taj korak naprijed i usput eliminisati nepravdu ? Zato što je Dodik glavonja pred kojim Sarajevo drhti i koji može postavljati glupe ultimatume ?
naše društvo smo ja, ti, ostali forumaši, komšije, sugrađani, entiteti, kantoni ...
sdp je napravio, po meni dobar dokument, ja sam ga pročitao i nevidim u njemu ništa što mu se pripisuje, ali eto, vama se nesviđa, puno ljudi ga kritikuje, svi pljuju po sdp-u i zlatku, a napravljen je samo kompromis koji čak i nije ono što bi sdp volio ali nema tu snagu da napravi bolji ...
to je to što se MOŽE napravit da se zadovolji i presuda i hdz i snsd i da ostanemo na normalnoj trasi ...
nemoram te napominjat da imamo i rok za to ako želimo da podnesemo kandidaturu za eu ...
kad sve to uzmeš u obzir takav prijedlog nije za bacit ...
ali pošto je na forumu turbopatriotizam in i odjednom su svi protiv bilo kakvih kompromisa pa ako i pomislimo da je to neki reprezent našeg društva onda nema šanse da ova zemlja makne sa mjesta u kojem se nalazi ...
šta će to sda ponovo napravit što nije znala 20 godina, osim propasti ...
šta će komšić napravit osim što zna prosipat komercijalni patriotizam koji je lijep za uho ali od njega nema hajra ...
jel komšić kad kakvu pametnu o ekonomiji prozborio ...
sudeći po aktuelnoj logici nama treba neko da nas povede u rat ...
a ni za to niko nema muda ...
- Skijaš
#121 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Dobro, neka suštinski, neka kozmetički. Ali neki princip mora postojati. Hajde da se odmah u startu usaglasimo da teme vezane za ljudska prava rješavamo suštinski. Fiskalnu politiku ili ekologiju možemo zamazati i prema tom se odnositi bez puno pažnje, navikli smo, ali hajde da reforme vezane za ljudska prava budu suštinske reforme. Može li to biti minimum ?Canton wrote:Neka sustinski, neka kozmeticki bitno je da se proces dogovaranja ne prekida tj. da traje, naravno sve dok ne ide na stetu drzave.Skijaš wrote:
OK, hajde onda da napravimo princip kojim ćemo se voditi, hoćemo li ovo i ta naredna pitanja rješavati suštinski ili samo kozmetički.
- Skijaš
#122 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Vrati se na moj komentar, u jednom slučaju imamo nezadovoljne "Ostale" i nepravdu, a u drugom nezadovoljan SNSD i ispravljanje nepravde. Zašto odabrati ovo prvo ?kiky wrote:to je to što se MOŽE napravit da se zadovolji i presuda i hdz i snsd i da ostanemo na normalnoj trasi ...Skijaš wrote:Naše društvo koje je na to obavezano sudskom presudom. Primjedbe koje se iznosi su validne, zašto ne izjednačiti klub Ostalih s ostalim klubovima i tročlano Predsjedništvo ne zamijeniti četveročlanim ?kiky wrote:ko će pokušavati nešto da napravi da valja ...
Ma boli me uho za ta ucjenjivanja. "Ostali" nisu manje bitni od Dodika, to je uostalom poenta čitave ove priče. A što SDP bude više prijetio tim rokovima, to će se više sadašnje gađenje prema toj stranci pretvarati u otvorenu mržnju. To su šibicarski folovi. Podržao sam sporazum, "Ostali" su se pobunili a sada je tvoja i moja obaveza da zbog njih uskratimo podršku tom sporazumu. I to upravo zato što su protiv njega oni zbog kojih se navodno i pravio.nemoram te napominjat da imamo i rok za to ako želimo da podnesemo kandidaturu za eu ...
- cyprus
#123 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Ja kao Ostali sam zadovoljan, samo nek dogovori napreduju i nek politički procesi nisu u zastoju...Skijaš wrote:...Vrati se na moj komentar, u jednom slučaju imamo nezadovoljne "Ostale" i nepravdu, a u drugom nezadovoljan SNSD i ispravljanje nepravde...
- Skijaš
#124 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Registruj NVO i daj saopštenje za neki od medija, za sada slušamo sasvim drugu priču od tvoje.cyprus wrote:Ja kao Ostali sam zadovoljan, samo nek dogovori napreduju i nek politički procesi nisu u zastoju...Skijaš wrote:...Vrati se na moj komentar, u jednom slučaju imamo nezadovoljne "Ostale" i nepravdu, a u drugom nezadovoljan SNSD i ispravljanje nepravde...A to koliki su mi izgledi da postanem član predsjedništva mi nije toliko bitno... Ali eto i vezano za to: prije nisam imo ni teoretske šanse da se tamo nađem, po ovom sporazumu bih je trebao imat...
-
Canton
#125 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Sto bi ti rekao osnuj NVO pa predoci sustinska rjesenja. Izmedju nikakvog i kozmetickog ja bih izabrao kozmeticko.Skijaš wrote:
Dobro, neka suštinski, neka kozmetički. Ali neki princip mora postojati. Hajde da se odmah u startu usaglasimo da teme vezane za ljudska prava rješavamo suštinski. Fiskalnu politiku ili ekologiju možemo zamazati i prema tom se odnositi bez puno pažnje, navikli smo, ali hajde da reforme vezane za ljudska prava budu suštinske reforme. Može li to biti minimum ?
Bolje je da "ostali" imaju sansu bar na papiru, nego da je nemaju nikako. Mislim da ovi koji zagovaraju "odmah i sve" dugorocno mnogo stete Bosni i Hercegovini. Bitno je da se stvar pomjeri sa mrtve tacke, dugo je trebalo da ovo dodje na red i da nije bilo te tuzbe sejdica i fincija mozda nikad nebi ni doslo. S toga je za mene minimum ono sto se moze dogovoriti u datom momentu da stvari pomjeri sa mrtve tacke pa makar za milimetar.
Mi zbog "odmah i sve" politike koja je 2006 oborila aprilski paket imamo situaciju da su se sve reforme zamrznule a i amerikanci vise nemaju toliko volje da se aktivno ukljljuce. Mislim da nije dobro da nam se ponovi 2006 i da opet izgubimo 6 godina da bi pokrenuli nove razgovore