Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
fatality

#101 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by fatality »

:lol: :lol:
austrijanaca supaka ne "volju" doslje ha :)

Pa dovoljno je samo da odes u sarajevo i cujes kako se prica o tim istim "dosljama" iz visokog, zenice, Gradacca, Foce, sta ti ja znam, a ljudi iz iste drzave, sta dalje reci ...

Meni to nije toliko zapalo za oko jer sam i sam iz Sarajeva (pa se vremenom valjda naviknes i ne registrujes) ali nakon 6 godina provedenih u Becu kad odem dole (sto se svelo na minimum, cca 2 puta godisnje), sjednes na kafu i slusas "vidi ovog, vidi onog" te stvari pocnu parati usi. I onda dodje u Austriju hem nece da radi, hem hoce od drzave pare na gotovo i ljuti se sto ga ne gotive.

I onaj delegat gore sto kaze da ovi,kako on ljupko rece "proleteri", koji su 6-7 godina u Austriji nemaju pojma kako stvari idu. Da tebi cika fatality nesta kaze, ja sam ovdje 6 godina, a mogu zivot dati da sam vise od tebe prozivio, vise se "integrisao" (ne nisam zaboravio odakle sam i ne furam se da sam austrijanac, ali se vala ne furam ni da sam bosanac tako sto trazim sto veci ljiljan da okacim oko vrata, kako nasi delegati ovdje rade) i sa austrijancima nemam ama bas nikakav problem. Desilo se par puta da sam naletio na "supke" ali to je bilo dok sam radio "nize" poslove dok sam studirao (ali to je toliko zanemarivo bilo da ne bih cijelu naciju sad po tome klasificirao, naravno mogao sam, ali nisam). Ti sad vjerovanto imas 60 godina pa pojma nemas kako stvari idu, jer ako cemo tvojom logikom, sta ti znas kakav je zivot u Austirji i Njemackoj, odoh ja mog dedu pitat koji je 70-tih otisao u Dortmund on zna sve, elem vidis i sam glupa ti prica.

Omladina u Austriji ama bas nikako nije opterecena tim stvarima odakle je ko, stavise, kad kazes da si iz neke druge zemlje pocnu te zapitkivati sta, kako, jos neki cak imaju i neke familije sa balkana pa im ko bude i drago.
I naravno sad na poslu mi je toliko lijepo da ti opisati ne mogu, a sve supci austrijanci rade sa mnom (a sef - austrijanac - me opet vise gotivi nego ijednog austrijanca iz firme - IT sektor)

Znaci da sumiramo, ta generacija sto ima nest protiv stranaca, hem sto su neobrazovani, hem sto su stari, ce vremenom izumrijeti jer je vakat takav da su svi stranci (ima jedna naljepnica sto cesto vidim na autima, nest tipa "Wir sind alle Ausländer, fast überall", ali ja posto nemam kontakta sa ljudima preko 45 godina (sto ti ocito imas) ne nailazim na toliko negativnog kao ti.

I pogled ove prica Austija (zapadna Evropa) - Amerika, mislim da se to ne moze poredit. Ono sto sam ja vidio u Americi je da se svako za sebe mora brinut, jer nema ko drugi, i ako sam dignes ruke od sebe donji si. Tako da je po mom misljenju Amerika za ljude koji nesto hoce da ostvare, da rizikuju, za mladju generaciju kojoj ne traba mnogo sna, koji su puni energije ... , dok je Evropa za one koji zele da uzivaju u "sredjenosti", da odmore dusu, mjesto gdje vrijeme sporije prolazi.

Kao sto rekoh nakon 6 godina u Becu, i mnogo toga sto sam proputovao, sam samom sebi rekao da je to jedini grad u kojem bih na duze staze mogao zivjeti (prvenstveno zbog toga jer je sve uredjeno do maksimuma, sto u Americi nije ni blizu tako). Ali sam isto tako odlucio da bih volio svoju srecu okusati i na drugom kontinentu, tako da sam se da djevojkom dogovorio da slijedece godine odemo na godinu dana u San Francisco (ove godine idemo na ljeto mjesec dana da trazimo smjestaj a ona ima par razgovora za posao).

Ja bih svakom ko ima mogucnost da skokne do Amerike, preporucio da to ucini, jer je zivot* stvarno mnogo drugaciji nego kod nas u Evropi (to se nekako i zraku osjeti)

*ovdje mislim na pravi zivot, jer smo mi bili tamo kod jedne tipicne americke porodice koju moja djevojka poznaje jos od vremena kada je zivjela tamo (najtuzniji dan u mom zivotu, vratili se dan prije superbowla :( )
_diviSSion_

#102 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by _diviSSion_ »

@Ado BK

evo ti link koji ce ti dati odgovor na sva pitanja! (a moze i drugima pomoci)

http://www.migration.gv.at/de/formen-de ... rufen.html

Moras naci nekoga sa poznanstvom njemackog (ako ga ti ne razumijes) koji ti moze sve prevesti i po potrebi ispuniti formulare koje mozes predati u austrijskoj ambasadi u Sarajevu.

Od mene samo ukratko:tvoje zanimanje je trazeno,imas i podobro prakse,a i starost je ok :-D sto ti sve donosi bodove (za tu toliko trazenu crveno bjelo crvenu karticu),
koliko sam ja sabrao imas vise od 50 (najmanje trazenih) bodova tako da mislim da ti sanse uopste nisu lose da dobijes dozvolu.
Ja ti preporucujem dok se budes bavio ovom birokratijom da iskoristis vrijeme i da pocnes uciti njemacki pa koliko toliko...moze ti samo pomoci...selam
don_refoni

#103 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by don_refoni »

@Fatality: Svaka ti cast!

Zivim 5 godina u Becu, ali NIKAD (ponavljam NIKAD) nisam do sada naletio na Austrijanca kojem sam s osmijehom prisao, a da mi nije sa osmijehom odgovorio (nebitno da li je to sad u nekom od magistrata, pa do skole ili slicno)!

U roku od tih 5 godina sam promijenio 2 posla, informaticko/telekomunikacijski sektor (2nd & 3rd Level Support), sa nadprosjecnom platom (i za Austrijska shvatanja), prije 2 mjeseca zavrsio sa nostrifikacijom diplome (sada na rangu lokalnih HTL Diploma) - i to sve bez stele ili veza ili slicno! (Cak nisam imao nikakva validna dokumenta o prijasnjim poslovima iz Sarajeva jer sam radio neprijavljen)

Svakakvih iskustava ima, ali ponavljam: Ukoliko je covjek spreman da se integrise (popusti svoje, i da se prilagodi okolini u kojoj se nalazi - a u to PRVO mislim na usavrsavanje jezika, zatim sticanje diploma koje su lokalno priznate) apsolutno sa Austrijancima nece imati problema - uvijek ima neko ko ce pokusati da te splete, ali sam ja barem za vrijeme dok sam ovdje to vise imao osjecaj da to nasi Bosanci pokusavaju da naprave koji su vec tu preko 20 godina i nisu ni blizu to stekli sto sam uspio i sto cu uspjeti uz Boziju pomoc.. Tako da..)..

Kao sto je "cika fatality" rekao, svaka mu je na mjestu..

Pozdrav
scarface198

#104 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by scarface198 »

Pozdrav svima,

Citajuci na ovom forumu razne komentare kako doktora koji su upuceni o zivotu u inostranstvu tako i ostalih, zelim samo da kazem da se ne oslanjate previse na ove doktorske odgovore preko foruma kada je u pitanju kako otici raditi vani i da na osnovu "odgovora" na forumu sto se raspitujete ne prihvacate kao 100% tacne i samim time ne gubite svoju motivaciju za eventualni odlazak ili pokusaj. Ono sto vam ja mogu reci jeste da je jedna od boljih opcija ako npr. upisete magistaski studij u Becu i u periodu svog skolovanja nadjete adekvatnog poslodavca kojem se mozete dokazati, tada su velike sanse da ostanete u Austriji. Sto se tice Tkz. rasizma, moguce je da postoji, ali nisam imao problema sa tim nikada. Medutim kako god i u BiH postoji nacionalizam tako da opet to ne bi trebao biti neki problem izaci na kraj sa rasizmom ako ga ima :lol: . I naravno lakse se moze otici u Austriju ako imate visoko obrazovanje (uz dobro poznavanje njemackog jezika), nego da ste trgovac, cistacica ili nesto slicno, sto je i logicno.
scarface198

#105 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by scarface198 »

Glavni Moderator wrote:
MrShadow wrote:Jel mi moze neko malo pokusati primjerima docarati ovo sto se svi zale oko rasizma u zemljama zapadne Evrope?

Recimo, trenutno sam u USA godinu dana i nikada nisam osjetio neki rasizam ili mrznju, svi me stalno zapitkuju odakle sam, mislim ako udjem negdje u neku trgovinu, restoran, kod doktora isl, ali svi se smiju, svi se interesuju za Bosnu, isto tako kada kazem da sam musliman nije me nikad niko ruzno pogledao. Razumijem ja da je njima posao i da moraju biti ljubazni, ali ne vjerujem sad da cu u Austriji negdje dozivjeti da me neko u trgovini ruzno pogleda jer sam Bosanac ili .... ? U Americi bi taj fino letio s radnog mjesta nakon mog razgovora sa menadzerom. Da li isto funkcionise u AT i ostalim zemljama zapadne evrope ?

U firmi gdje radim isto nisam nikada imao problem da me neko cudno gleda jer sam iz BiH, ali najmanje ljudi u firmi je rodjeno u USA, svi su dosli ili iz Meksika, Njemacke, Rumunije, Velike Britanije isl tako da smo svi stranci i svi se postujemo nekako.

Komsije ionako nikad nisam vidio niti se druzim s njima, drustvo su mi kolege iz firme ili Bosanci tako da nisam imao priliku da budem u neugodnoj situaciji. Zato me zanima kakve su to situacije gdje se covjek moze dovesti da se osjeti rasizam ?

Mene iskreno ne vjerujem da bi nesto pogodilo da mi neko nesto i kaze, lijepo bi ga stjerao u vraziju mater i to je to :bih:
Evo sad ce ti se javiti doktor za zivot u inostranstvu zvani iamia i sve ce ti fino objasniti :lol: :lol: :lol:
hahahahahaha...oplaka... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
insomnia78

#106 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by insomnia78 »

Ovako, krecem sad u nedelju za BiH iz Fr pa sam kont'o otprilike u Salzburgu prenociti, ima li ko kakvu ideju, prijedlog za neki hotel?

s' moje sokoćalo
dinob1000

#107 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by dinob1000 »

pozdrav svima
zamolio bih svakog ako ima bilo kakve informacije da pomogne.
konkretno radi se o sljedecem:
imamsanse za neki sezonski posao u austriji u mjestu ISCHGL na tromedji sa svic. i njem.
posao je u jednom hotelu u gastronomiji.navedena je bruto plata 2100 eura pa me interesuje koliko bi to bilo neto(orjentaciono) i ostale informacije o tom ISCHGL.u .
ako bilo ko sta zna neka javi.
unaprijed hvala
Sandra N.

#108 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by Sandra N. »

dinob1000 wrote:pozdrav svima
imamsanse za neki sezonski posao u austriji u mjestu ISCHGL na tromedji sa svic. i njem.
posao je u jednom hotelu u gastronomiji.navedena je bruto plata 2100 eura pa me interesuje koliko bi to bilo neto(orjentaciono) i ostale informacije o tom ISCHGL.u .
unaprijed hvala
Najbolje da pitas toga tko ti nudi kolika bi bila netto plata, no u svakom slucaju vjerujem da je to vise od 1400 EUR-a, svakako ti se isplati.
dinob1000

#109 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by dinob1000 »

Sandra N. wrote:
dinob1000 wrote:pozdrav svima
unaprijed hvala
Najbolje da pitas toga tko ti nudi kolika bi bila netto plata, no u svakom slucaju vjerujem da je to vise od 1400 EUR-a, svakako ti se isplati.
tako sam i ja racunao nesto .imas li kakvih ibformacija o tom mjestu.sve sto sam nasao na netu i slike sve mi je to nasminkano za turiste sto je i normalno
filozofija

#110 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by filozofija »

Ischgl je super mjesto tokom zime. Pravi turistički ambijent sa more raznog naroda. Ta plata nije loša obzirom da vjerovatno imaš osiguran smještaj kod poslodavaoca, što ponekada uključuje u hranu. Plata netto iznosi tačno: 1.461,71 EUR. Ako budeš radio šest mjeseci, računaj na dodatnu isplatu kada se završi sezona u iznosu još jedne plate. Tako je bar do sada bilo.

Gradic je prelijep, kao i svako drugo manje mjesto u Austriji. Više informacija: http://www.ischgl.tirol.gv.at/
dinob1000

#111 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by dinob1000 »

hvala na informacijama.
jel zivis u austriji?
pirmin

#112 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by pirmin »

Ischgl je zimski Monte Carlo, fenomenalno mjesto gdje se skupljaju "reich & schön".
Bio sam jednom kod nekih "drugarica" :mrgreen: , sad mi krivo sto smo dva dana proveli iskljucivo u hotelu. :zoka:
filozofija

#113 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by filozofija »

dinob1000 wrote:hvala na informacijama.
jel zivis u austriji?
Već pet najljepših godina moga života ;)
szlava

#114 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by szlava »

Da nema mozda kakvog posla za varioce u Austriji :D
Glavni Moderator

#115 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by Glavni Moderator »

szlava wrote:Da nema mozda kakvog posla za varioce u Austriji :D
Ima, ljudi vare na sve strane :)
szlava

#116 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by szlava »

Glavni Moderator wrote:
:D daj ozbiljno pitam da nema kakvog posla da nemoze ko srediti :)
icecream88

#117 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by icecream88 »

Pozdrav forumasi!
Trenutno sam u fazi dubokog razmisljanja za odlazak vani,pa skupljam informacije.Kontao sam aplicirati za red-white-red card. Prilikom apliciranja pise trebaju normalno dokumenti medu kojima su i dokaz o smjestaju,gdje ces biti nastanjen,dokaz za zdravstveno pokriće,te ugovor gdje bi trebao raditi.Sad mi nije jasno,da li ja to SAM moram naci smjestaj,platiti zdravstveno i sto je najvaznije naci poslodavca? Pa,ako je neko na ovakav način otisao,ili planira ,da me 'pogura' sa informacijama.Hvala :-D
fatality

#118 Re: AW: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by fatality »

icecream88 wrote:Pozdrav forumasi!
Trenutno sam u fazi dubokog razmisljanja za odlazak vani,pa skupljam informacije.Kontao sam aplicirati za red-white-red card. Prilikom apliciranja pise trebaju normalno dokumenti medu kojima su i dokaz o smjestaju,gdje ces biti nastanjen,dokaz za zdravstveno pokriće,te ugovor gdje bi trebao raditi.Sad mi nije jasno,da li ja to SAM moram naci smjestaj,platiti zdravstveno i sto je najvaznije naci poslodavca? Pa,ako je neko na ovakav način otisao,ili planira ,da me 'pogura' sa informacijama.Hvala :-D
Jok, ti se prijavis u ambasadi i kazes da zelis bolji zivot (ima formular,b3 se ja mislim zove). Tu popunis kakav zivot zelis (kuca, auto, primanja, koliko dana odmora u godini i tome slicno)
E oni to onda ukucaju u njihov specijalni program i nakon 2 do 3 sedmice dobijes odgovor, tj. Ponude sa poslovima.

Izvini drug na zajebanciji, ali naivno pitanje od tebe. Naravno da sve moras SAM !

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
fatality

#119 Re: AW: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by fatality »

szlava wrote:
Glavni Moderator wrote:
Evo ja ne mogu srediti :D

szlava

#120 Re: AW: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by szlava »

fatality wrote:
szlava wrote:
Glavni Moderator wrote: Ima, ljudi vare na sve strane :)
Evo ja ne mogu srediti :D

Malo je falilo da nevidim ovo ne :D
icecream88

#121 Re: AW: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by icecream88 »

fatality wrote:
icecream88 wrote:Pozdrav forumasi!
Jok, ti se prijavis u ambasadi i kazes da zelis bolji zivot (ima formular,b3 se ja mislim zove). Tu popunis kakav zivot zelis (kuca, auto, primanja, koliko dana odmora u godini i tome slicno)
E oni to onda ukucaju u njihov specijalni program i nakon 2 do 3 sedmice dobijes odgovor, tj. Ponude sa poslovima.

Izvini drug na zajebanciji, ali naivno pitanje od tebe. Naravno da sve moras SAM !

Fak-ovo ide i za tebe i za Austriju:). Hvala ti.Znaci trebam zasukati rukave.
Secondary

#122 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by Secondary »

Dakle, koliko sam shvatio kroz ove komentare, moras biti u braku 5 godina sa drzavljankom austrije da bi dobio drzavljanstvo? Da li u tom periodu zivota gore imas prostora recimo da upises postdiplomske studije, da unaprijedis svoje poznavanje jezika koje je na niskim granama, kroz neke jeftine skole jezika??
_diviSSion_

#123 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by _diviSSion_ »

probaj preko facebook-a kakvu austrijanku upoznati pa se kao ono iz ljubavi doseli... :-D
prinzessin

#124 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by prinzessin »

cao, opet se ja javljam povodom mog braka sa svabom. Sve mi je donekle jasno ali mislim da postoji jedan problem tj ne znam da li postoji.On radi i ide u skolu jos, to tako funkcionise kod njih,i mjesecno dobija 845 eura, ali ima svoju kucu mislim zivi kod roditelja,s obzirom da se radi o kuci koja ima 150 km2glupo bi i bilo da bude podstanar. Mene interesuje mogu li ja na osnovu toga dobiti vizu. Njegov otac placa kredit, a kuca je pod hipotekom. Znam,komplikovano je mnogo.Hvala puno
Op3r4t0r

#125 Re: Zivot u Austriji-Wien -kako doseliti, dobiti papire?

Post by Op3r4t0r »

prinzessin wrote:cao, opet se ja javljam povodom mog braka sa svabom. Sve mi je donekle jasno ali mislim da postoji jedan problem tj ne znam da li postoji.On radi i ide u skolu jos, to tako funkcionise kod njih,i mjesecno dobija 845 eura, ali ima svoju kucu mislim zivi kod roditelja,s obzirom da se radi o kuci koja ima 150 km2glupo bi i bilo da bude podstanar. Mene interesuje mogu li ja na osnovu toga dobiti vizu. Njegov otac placa kredit, a kuca je pod hipotekom. Znam,komplikovano je mnogo.Hvala puno
Ne mozes. Posto je on punoljetan on je za austrijski zakon samo lesinar koji zivi djabe kod roditelja i to tebi nikako ne pomaze. I on nema svoju kucu jer je to kuca njegovih roditelja.
Post Reply