austrijanaca supaka ne "volju" doslje ha
Pa dovoljno je samo da odes u sarajevo i cujes kako se prica o tim istim "dosljama" iz visokog, zenice, Gradacca, Foce, sta ti ja znam, a ljudi iz iste drzave, sta dalje reci ...
Meni to nije toliko zapalo za oko jer sam i sam iz Sarajeva (pa se vremenom valjda naviknes i ne registrujes) ali nakon 6 godina provedenih u Becu kad odem dole (sto se svelo na minimum, cca 2 puta godisnje), sjednes na kafu i slusas "vidi ovog, vidi onog" te stvari pocnu parati usi. I onda dodje u Austriju hem nece da radi, hem hoce od drzave pare na gotovo i ljuti se sto ga ne gotive.
I onaj delegat gore sto kaze da ovi,kako on ljupko rece "proleteri", koji su 6-7 godina u Austriji nemaju pojma kako stvari idu. Da tebi cika fatality nesta kaze, ja sam ovdje 6 godina, a mogu zivot dati da sam vise od tebe prozivio, vise se "integrisao" (ne nisam zaboravio odakle sam i ne furam se da sam austrijanac, ali se vala ne furam ni da sam bosanac tako sto trazim sto veci ljiljan da okacim oko vrata, kako nasi delegati ovdje rade) i sa austrijancima nemam ama bas nikakav problem. Desilo se par puta da sam naletio na "supke" ali to je bilo dok sam radio "nize" poslove dok sam studirao (ali to je toliko zanemarivo bilo da ne bih cijelu naciju sad po tome klasificirao, naravno mogao sam, ali nisam). Ti sad vjerovanto imas 60 godina pa pojma nemas kako stvari idu, jer ako cemo tvojom logikom, sta ti znas kakav je zivot u Austirji i Njemackoj, odoh ja mog dedu pitat koji je 70-tih otisao u Dortmund on zna sve, elem vidis i sam glupa ti prica.
Omladina u Austriji ama bas nikako nije opterecena tim stvarima odakle je ko, stavise, kad kazes da si iz neke druge zemlje pocnu te zapitkivati sta, kako, jos neki cak imaju i neke familije sa balkana pa im ko bude i drago.
I naravno sad na poslu mi je toliko lijepo da ti opisati ne mogu, a sve supci austrijanci rade sa mnom (a sef - austrijanac - me opet vise gotivi nego ijednog austrijanca iz firme - IT sektor)
Znaci da sumiramo, ta generacija sto ima nest protiv stranaca, hem sto su neobrazovani, hem sto su stari, ce vremenom izumrijeti jer je vakat takav da su svi stranci (ima jedna naljepnica sto cesto vidim na autima, nest tipa "Wir sind alle Ausländer, fast überall", ali ja posto nemam kontakta sa ljudima preko 45 godina (sto ti ocito imas) ne nailazim na toliko negativnog kao ti.
I pogled ove prica Austija (zapadna Evropa) - Amerika, mislim da se to ne moze poredit. Ono sto sam ja vidio u Americi je da se svako za sebe mora brinut, jer nema ko drugi, i ako sam dignes ruke od sebe donji si. Tako da je po mom misljenju Amerika za ljude koji nesto hoce da ostvare, da rizikuju, za mladju generaciju kojoj ne traba mnogo sna, koji su puni energije ... , dok je Evropa za one koji zele da uzivaju u "sredjenosti", da odmore dusu, mjesto gdje vrijeme sporije prolazi.
Kao sto rekoh nakon 6 godina u Becu, i mnogo toga sto sam proputovao, sam samom sebi rekao da je to jedini grad u kojem bih na duze staze mogao zivjeti (prvenstveno zbog toga jer je sve uredjeno do maksimuma, sto u Americi nije ni blizu tako). Ali sam isto tako odlucio da bih volio svoju srecu okusati i na drugom kontinentu, tako da sam se da djevojkom dogovorio da slijedece godine odemo na godinu dana u San Francisco (ove godine idemo na ljeto mjesec dana da trazimo smjestaj a ona ima par razgovora za posao).
Ja bih svakom ko ima mogucnost da skokne do Amerike, preporucio da to ucini, jer je zivot* stvarno mnogo drugaciji nego kod nas u Evropi (to se nekako i zraku osjeti)
*ovdje mislim na pravi zivot, jer smo mi bili tamo kod jedne tipicne americke porodice koju moja djevojka poznaje jos od vremena kada je zivjela tamo (najtuzniji dan u mom zivotu, vratili se dan prije superbowla