nemas tu sta traziti viseSuelureac wrote: Jednom mi je rekla "ja svoju djecu želim odgajati kao vjernike, što ne znači da će to biti tvoja djeca", ali je bila u afektu i ljuta i povukla je to brzo.
Vjera/nevjera - sta je bolje?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
quarterback
#101 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
-
zigranje
#102 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
nidje veze ti je konstatacija, nisu u braku pa da garantujequarterback wrote:nemas tu sta traziti viseSuelureac wrote: Jednom mi je rekla "ja svoju djecu želim odgajati kao vjernike, što ne znači da će to biti tvoja djeca", ali je bila u afektu i ljuta i povukla je to brzo.
ne znam samo zasto vjeru predstavljate kao nesto lose,
u skoli svakako ima vjeronauk,
-
quarterback
#103 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
konstatacija je sa vezom jer sam razveden i znam sto mu to govorim
i to sto govorim nema veze sa tim hoce li biti djeca vjernici ili nece ali ima veze sa tim da se ne mogu djeca odgajati kako je nekome kurcu cejf nego je stvar dogovora oba partnera
"sto ne znaci da ce biti tvoja djeca" - ovo je dovoljan razlog da se okrene i zauvijek obrise broj iz mobitela
a to vjera ili ne, to sto si napisao dovoljno govori o tvom stavu, moj je naravno potpuno suprotan ali sto se mene tice to je svacija privatna stvar pa ne uzimam sebi za pravo da bilo kome serem o tome
i to sto govorim nema veze sa tim hoce li biti djeca vjernici ili nece ali ima veze sa tim da se ne mogu djeca odgajati kako je nekome kurcu cejf nego je stvar dogovora oba partnera
"sto ne znaci da ce biti tvoja djeca" - ovo je dovoljan razlog da se okrene i zauvijek obrise broj iz mobitela
a to vjera ili ne, to sto si napisao dovoljno govori o tvom stavu, moj je naravno potpuno suprotan ali sto se mene tice to je svacija privatna stvar pa ne uzimam sebi za pravo da bilo kome serem o tome
- The One and Only
#104 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Htio bih još samo objasniti zašto sam napisao "i najgori vjernik je bolji od nevjernika", to sam mislio u pogledu vjere. Ako uzmete da Allah/Bog zaista postoji, onda je jasno da će njegove nagrade dobiti samo vjernici. Znam ja da ima mnogo nevjernika koji su dobri ljudi i čine dobra djela, za to mogu biti nagrađeni samo na ovom svijetu/dunjaluku. Oni i onako ne vjeruju u "onaj" svijet poslije.
-
zigranje
#105 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
ako budem s tobom, tvoja, a ako ne budem nece biti ,quarterback wrote:konstatacija je sa vezom jer sam razveden i znam sto mu to govorim
tako sam ja dozivio njenu izjavu, jer jos uvijek nisu u braku, pa se i ne zna
iskljucivost i brak ne mogu se koristiti u istoj recenici,
kompromis je najvazniji sastav braka
mada su im postavke vec sad pogresne:
ona:ja cu praktikovati vjeru i insistiram na odgoju djece u vjeri
on: ja cu jesti svinjetinu i piti alkohol i necu da djecu odgajam u vjeri
a "vole se", znaci izmedju njih samo strast,
mozda sacekati da se strast potrosi, pa potraziti druge parove
- Suelureac
#106 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Hvala na ovako opširnom odgovoru.zigranje wrote:brak je skup kompromisa,Suelureac wrote:Jednom mi je rekla "ja svoju djecu želim odgajati kao vjernike, što ne znači da će to biti tvoja djeca", ali je bila u afektu i ljuta i povukla je to brzo. Svejedno morat ću se u svakom slučaju sve s njom dogovoriti i dogovarati. Vidjet ćemo šta će ispasti od toga na kraju. Ako bude isključiva i nespremna na kompromise po svakom pitanju, onda joj nije stalo dovoljno.palestinka wrote:Leo meni se čini da tvoja djevojka brani religiju kao način života. Strah te njene isključivosti i da ćeš djecu odgajati suprotno od svog svjetonazora. Tvoja djevojka je religíozna, i sam kažeš, selektivnó. Mórate se dogovoriti za odgoj djece, nije problem ni vjeronauka ako i dalje učiš djecu da razmišljaju da znaju za drugo i drugačije. Ja uvijek mislim da istinskim vjernicima nije toliko vazna religija, bilo koja, nego koliko je neko dobar čovjek. Da, sad je to već floskula, ali svi znamo da ima vjera i religija nisu iste stvari.
ne mozes iz pozicije momka razmisjati o bracnim situacijama. vjeruj da ne.
govoris o iskljucivosti, a sam si iskljuciv,
znas da je ona vjerski nastrojena i sad insistiras da ona nesto promijeni bez da ti ista promijenis, nije lijepo.
mislim da si se ti prepao braka, pa sad trazis dlaku u jajetu, i dizes sebi cijenu.
kako god da ti odgajas dijete, vjerski ili ne, ono ce odabrati samo svoj put, svjedok sam djece ciji su roditelji "moderni" veze nemaju s religijom u smislu prakse, djed,nana otac i mati nikad, ali nikad nisu otisli u dzamiju, 2 sina i cerka, ne znam ti to opisati, bez icijeg vanjskog uticaja "u islamu",
jako mnogo djece ciji su roditelji "operisani" od vjere, u vjeri su,
tako da se ja ne bih zamarao mnogo oko toga hoce li ih ona odgajati u vjer ili,
ako ona budu za vjere, bice, ako ne dzaba sve.
a sad sto se tice tvoj ocjene licemjerstva oko situacije sto neko selektivno prihvata zabrane, tj nesto ce uraditi, nesto nece ,
to je pravo koje nam je bog ostavio na izbor,
ja sam donedavno smatrao licemjerima one koji ne piju tokom ramazana, da bih se nakon jedne situacije dobro zapitao jesam li u pravu.
naime, prosle godine prilicno toplo, ramazan, postim, najnormalnije i to s tolikom lakocom da prosto ne mogu da povjerujem da je tako,
apsolutno bez ikakvog napora, niti bih osjecao glad, zedj, umor ili da mi je cigareta nedostajala,
sretnem se s nekim drustvom lagana prica, toplo, ovo ono posti se ne posti se svak za sebe, u jednom momentu jaran ce : e kad ce vise proc ovaj ramazan, da pivu popijem, rosulju
precutao sam mu i odlazeci od njega s prva sam osjecao gadjenje prema njemu, da mu je bas toliko zapela piva i sad ko fol ne moze bez nje u ramazanu..... i tako iduci dalje, kontam kako mi je allah podario da lako postim.... i onda me "pogodi" misao, pa jbt lakse ja postim ramazan i "podnosim" , nego on "bez pive" ....ali ipak se suzdrzava
ma kakav bio, smatram da je i ona kao "alkoholicar" zasluzio neku nagradu zbog svog suzdrzavanja, posebno jer njemu to teze pada nego meni,
ja mislim da bi tvoja djevojka lakse podnijela tvoje opijanje nego hercegovacki prsut u frizideru, i tu bih se slozio s njom,
za svinjetinu imas alternativu pocev od govedine pa nadalje, a za alkohol , jbg nemas
Ja nisam isključiv, samo ne želim da mi neko djecu indoktrinira s 4-5 godina života na ramenina. Ne želim da ih se plaši s pričama o paklu, raju, da je ta "vjera jedini ispravan put, a svi ostali su zalutali". To je meni ispiranje mozga. Neka uče o religiji, neka ih uči i molitvama vezanim za religiju, neka uči da je to njen put i nešto što im preporučuje, ali da trebaju i da se upoznaju i sa drugim aspektima života. I ovo naravno sve kad postanu dovoljno zreli, a ne djeca iz vrtića ili prvašići. To će biti moj kompromis. Ja da odgajam djecu sa djevojkom koja je mog svjetonazora, djecu bi odgajali kao agnostike/ateiste. Ona da odgaja djecu sa momkom koji je njenog svjetonazara, djecu bi odgajali kao prave mumine (vjernike) od malih nogu. Ja želim s njom kompromis. Uči vjeri, uči da poštuju, ali bez indoktriniranja. To je neki srednji put da ona i ja možemo biti zadovoljni. Ako joj je to nedovoljno onda ništa jbg. Želim biti s osobom čiju ću ja filozofiju poštovati i da ta osoba poštuje moju filozofiju, a da u djecu ugrađujemo ono najbolje iz nas dvoje, a prije svega da budu dobri ljudi. E haj sad ti meni kao vjernik objasni zašto bi njoj više smetao hercegovački pršut/ribica što je hrana, a manje ispijanje rakije sa 70% alkohola što je otrov? Po čemu je to jedno veći haram od drugog? "To sam samo kod muslimana na ovim prostorima vidio. "Može seks prije braka, može kladionica, može se psovati, može pivuša, vodka, rakija, vino, možeeee sve buraz, ali svinjetina JOOOOCK! Ja sam musliman!" Uostalom JA nisam i ne vidim razlog što bi to njoj smetalo ili da mi nešto brani.
- McMoy
#107 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Jeste li vas dvoje imali intimne odnose sad dok ste još u vezi?
-
zigranje
#108 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Hvala na ovako opširnom odgovoru.Suelureac wrote: ja mislim da bi tvoja djevojka lakse podnijela tvoje opijanje nego hercegovacki prsut u frizideru, i tu bih se slozio s njom,
za svinjetinu imas alternativu pocev od govedine pa nadalje, a za alkohol , jbg nemas
Ja nisam isključiv, samo ne želim da mi neko djecu indoktrinira s 4-5 godina života na ramenina. Ne želim da ih se plaši s pričama o paklu, raju, da je ta "vjera jedini ispravan put, a svi ostali su zalutali". To je meni ispiranje mozga. Neka uče o religiji, neka ih uči i molitvama vezanim za religiju, neka uči da je to njen put i nešto što im preporučuje, ali da trebaju i da se upoznaju i sa drugim aspektima života. I ovo naravno sve kad postanu dovoljno zreli, a ne djeca iz vrtića ili prvašići. To će biti moj kompromis. Ja da odgajam djecu sa djevojkom koja je mog svjetonazora, djecu bi odgajali kao agnostike/ateiste. Ona da odgaja djecu sa momkom koji je njenog svjetonazara, djecu bi odgajali kao prave mumine (vjernike) od malih nogu. Ja želim s njom kompromis. Uči vjeri, uči da poštuju, ali bez indoktriniranja. To je neki srednji put da ona i ja možemo biti zadovoljni. Ako joj je to nedovoljno onda ništa jbg. Želim biti s osobom čiju ću ja filozofiju poštovati i da ta osoba poštuje moju filozofiju, a da u djecu ugrađujemo ono najbolje iz nas dvoje, a prije svega da budu dobri ljudi. E haj sad ti meni kao vjernik objasni zašto bi njoj više smetao hercegovački pršut/ribica što je hrana, a manje ispijanje rakije sa 70% alkohola što je otrov? Po čemu je to jedno veći haram od drugog? "To sam samo kod muslimana na ovim prostorima vidio. "Može seks prije braka, može kladionica, može se psovati, može pivuša, vodka, rakija, vino, možeeee sve buraz, ali svinjetina JOOOOCK! Ja sam musliman!" Uostalom JA nisam i ne vidim razlog što bi to njoj smetalo ili da mi nešto brani.[/quote]
pa vidi, mnoge stvari koje ti se sad cine nepremostive, nakon odredjenog vremena ces biti sam sebi smijesan sto i i zasto si uopste tome pridavao toliki znacaj,
po pitanju odgoja djeteta, dijete od 4-5g je nezrelo da pojmi raj i pakao, vjeru uopste, ono u tom uzrastu tek treba da pocne da uci, znaci idemo na stariji, skolski uzrast, kad vec pocinje da shvaca okolinu. tada ce veci odgoj na dijete i svjetonazor imati okolina, u razredu i slicno, a do tada ces ti sa svojom bivsom djevojkom, sada suprugom vec imati, ili ne, izgradjen odnos i stav po tom pitanju, nacelno vjerujem da se neces zamarati time da li ti je dijete odgojeno u duhu vjere ili ne.
bice ti drago sto je umiljato, ne galami previse, ne divlja, mozes da mu "dokazes" da nesto nije u redu, poslusa te bez vriske i slicno,
nacelno, s ove tacke ne bih se uopste previse zamarao pitanjem odgoja djeteta, tj da li odmah u duhu vjere ili cekati.
samim odgojem djeteta, htjeo ne htjeo, ti ces ga uvoditi u vjerske postulate, ne kradi, ne ubij, ne lazi, ne cini ruzno.... tako da , ne zamaraj se time
volio bih da definises sta ne bi volio tvoje dijete, poebno musko, posebno zensko da nauci po pitanju vjere i do kojeg uzrasta-
a sad svinja -alkohol...
prvo, za mene je vjera intima svakog pojedinca, i svaka vjera ima svoja pravila u smislu odredjenih zabrana i zahtjeva.
neka od pravila i zahtjva su univerzalna, neka specificna:
ne lazi, ne varaj, ne kradi...ne kurvaj e, ne kockaj, ne pij alkohol, ne jedi svinjetinu.
starim zavjetom svinjetina je zabranjena i jevrejima i hriscanima, ali to nije predmet tvog upita, pa se necu obazirati na to uopste.
vecina zabrana i zahtjva se odnossi na samo/kontrolu moralnosti i strasti, stvari koje je vecini pojedinaca prilicno tesko kontrolisati.
odredjenu vrstu samokontrole stices kucnim odgojem, nesto drustvenim, ostatak sam od sebe.
odlicno primjecujes da na ovim prostorima vjernici-muslimani jako cesto krse zabrane i zahtjeve, ali kod svinjetine su "povukli crtu"
po meni, zato sto nije vezana uz strast, osim poguzije
dakle, slagace, i pokusati naci opravdanje, prevarice i opet pokusati opravdati, ubiti, opet pokusati opravdati,----svinjetina, e jbg, negdje mora postojati granica, barem po necemu se moram razlikovati od "drugih"
a gdje je postaviti, pa tamo gdje ti je u biti svejedno, gdje je najlakse odrzati je i vjerovati za sebe da si "pravi"
imas dovoljno vrsta mesa da i ne osjetis potrebu za svinjetinom,
nismo bezgresni, cinimo losa djela, cinimo i dobra, vjernik ce se nadati da ce njegova dobra djela biti dostatna da pokriju losa djela i da ce uspjeti zasluziti nagradu,
-
zigranje
#109 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
tipujem da jesuMcMoy wrote:Jeste li vas dvoje imali intimne odnose sad dok ste još u vezi?
i nemoj bgti sad moralisati o tome kakva je ona vjernica
nes ti nosit njeno breme, i neces ti odgovarati za njene grijehe, niti ces dobijati njene nagrade.
ne zamjeri sto ja ovako , po malo drsko , halali
- HAVANA
#110 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
U tvom slucaju,produzi dalje...Vec si poceo sa popustanjem i gutanjem uvreda.Brak je zajednica dvoje ljudi koji se vole i postuju,eto ljubav i moze popustiti,preci u neki drugi oblik nego u pocetku,ali postovanje mora biti tu.Izrecena uvreda u braku se dobro pamti,i slaze jedna na drugu,dok ne pukne.U startu da mi ona kaze kako ce odgajati djecu i sta cu ja jesti a sta necu,odlucno,ona odlucila,haj ti kuci mami pa odlucuj.Da si mi iz oka ispala.
- HAVANA
#111 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
zigranje wrote:tipujem da jesuMcMoy wrote:Jeste li vas dvoje imali intimne odnose sad dok ste još u vezi?
nes ti nosit njeno breme, i neces ti odgovarati za njene grijehe, niti ces dobijati njene nagrade.
Simpaticno je ovo da ne treba sad moralisati kakva je ona vjernica,a nagovorise se covjeku svasta...Vaki si,naki si okolo kole,svinjska glava ti u frizideru...E necemo tako dino,ako se mozemo guzit,popit koju,svasta nesta vidljivo iz price...pa moze i on romanu od gavrilovica u sendvic stavit i vaspitavati dijete kako on smatra da je ispravno.Jes eto samo vi govorite djetetu ne ukradi,ne ubij,postuj starije...Mi mu od malih nogu vicemo bjezi iz skole,doruckuj prsutu,ustini uciteljicu za sisu...
- Leo_alfa
#112 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
palestinka wrote:Hvala ti, znam, ali u brzini s telefona:-) neka sad si malo postidio, pa ću paziti višeB-)Leo_alfa wrote:@palestinka
Malo zbunjuje tvoj nacin odgovaranja i citiranja vlastitih postova, mene bar, pa ne znam odmah kome sta odgovaras. Jedan dobronamjeran savjet, ako se mozda nisi snasla sa ispravljanjem svojih postova, to svakako mozes uraditi, ali bez da citiras post i time ga ponavljas, nego jednostavno ides na ikonicu koju mozes naci samo na svojim postovima (prva u redu od tri u gornjem desnom uglu) i na njoj je simbol olovke.
- piupiu
#113 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Nego kako ... ima ona 'kako mali Perica|Mujica|Ivica zamislja brak' ... a, ima i cinjenica ... da je brak zajednica dvoje ljudi , a zajednica nije gdje jedan diktira, a drugi se povinuje ... e, sad, znam nekoliko jako uspjesnih brakova izmedju vjernika i ateista, no u njima - koliko je bar vidljivo sa strane - nema nikakavih 'diktata' ni sa jedne, ni sa druge strane ... manje vise i jedna i druga strana 'pruza ruku' drugoj, dakle, 'poziva' njihove vrijednosti u brak. Dakle, radi se o brakovima izmedju zrelih ljudi.HAVANA wrote:U tvom slucaju,produzi dalje...Vec si poceo sa popustanjem i gutanjem uvreda.Brak je zajednica dvoje ljudi koji se vole i postuju,eto ljubav i moze popustiti,preci u neki drugi oblik nego u pocetku,ali postovanje mora biti tu.Izrecena uvreda u braku se dobro pamti,i slaze jedna na drugu,dok ne pukne.U startu da mi ona kaze kako ce odgajati djecu i sta cu ja jesti a sta necu,odlucno,ona odlucila,haj ti kuci mami pa odlucuj.Da si mi iz oka ispala.
Jedan od najlosijih brakova za koje znam je izmedju vjernika i ateiste, u kojem je vjernik odgojio djecu u vjeri i napravio od porodice 'klan' protiv drugog roditelja - gdje tog roditelja zajednickim snagama pokusavaju 'uputiti u vjeru', vrlo, vrlo nesretna situacija i jako se lose zavrsila. Drugi brak istog 'sastava' se zavrsio mentalnom bolescu jednog djeteta, koje nije moglo da se nosi sa manipulacijom, kontrolom i tenzijom u porodici - svih tih malih i svakodnevnih, nakalemljenih zahtjeva i protuzahtjeva koje su na kraju dovele do sudova, policije, bolnica, itd.
Po mom misljenju, zrelost covjeka se mora ocjenjivati od pocetka veze, bas ovako kako Havana kaze. U oba slucaja iz prethodnog paragrafa se zapravo radi o psiholoskom zlostavljanju od strane narcisoidnog supruznika (da dodam da je u jednom slucaju taj supruznik bio muskarac, u drugom zena, dakle, nema pravila), nesto sto se vjerovatno moglo skontati od samog pocetka. I slazem se sa Havanom - oni koji zapocinju brak zabranama i ocekivanjima od partnera da se promijeni - jer 'zasto bi to bio problem' - nisu spremni za brak i nemaju psiholoske zrelosti potrebne za isti.
Elem ... slusajte savjete ljudi koji imaju bracnog staza!
-
zigranje
#114 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
ja sam za opusteniji pristup,HAVANA wrote:zigranje wrote:tipujem da jesuMcMoy wrote:Jeste li vas dvoje imali intimne odnose sad dok ste još u vezi?
Simpaticno je ovo da ne treba sad moralisati kakva je ona vjernica,a nagovorise se covjeku svasta...Vaki si,naki si okolo kole,svinjska glava ti u frizideru...E necemo tako dino,ako se mozemo guzit,popit koju,svasta nesta vidljivo iz price...pa moze i on romanu od gavrilovica u sendvic stavit i vaspitavati dijete kako on smatra da je ispravno.Jes eto samo vi govorite djetetu ne ukradi,ne ubij,postuj starije...Mi mu od malih nogu vicemo bjezi iz skole,doruckuj prsutu,ustini uciteljicu za sisu...
posebno vizavi odgoja djeteta, jer je to nesto sto dolazi mnogo kasnije
prije toga imas precih stvari za postaviti na noge,
moze se sacekati s djecom godinu dvije,
iskljucivost se mora ukinuti ili svesti na najmanju mogucu mjeru.
itd itd
muž se inace jako malo pita o vaspitanju djeteta, ponajvise zbog cinjenice da je veci dio vremena odsutan,
do trece godine dijete ne zna ni da prica, a tada si vec 4 godine u braku, i vec bi tada trebao znati na cemu si
na svakom pocetku veze, malo se previse palamudi o nekim stavovima, i pojacavaju se startne pozicije,
a onda, imamo samo jeddan pogled na situaciju, nedostaje "njen" pogled, da bi iole kvalitetnije shvatili situaciju,
a pored toga, ovo nije mjesto na kojem ce se rijesiti ikakav problem ovog tipa,
-
nightvision
#115 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Pa upravo taj kompromis o kojem tupis i turpijas ne postoji jer je gospoja rekla "ili ce djeca biti odgojena i zadojena vjerskim fashizmom ili razguli".zigranje wrote:ako budem s tobom, tvoja, a ako ne budem nece biti ,quarterback wrote:konstatacija je sa vezom jer sam razveden i znam sto mu to govorim
tako sam ja dozivio njenu izjavu, jer jos uvijek nisu u braku, pa se i ne zna
iskljucivost i brak ne mogu se koristiti u istoj recenici,
kompromis je najvazniji sastav braka
mada su im postavke vec sad pogresne:
ona:ja cu praktikovati vjeru i insistiram na odgoju djece u vjeri
on: ja cu jesti svinjetinu i piti alkohol i necu da djecu odgajam u vjeri
a "vole se", znaci izmedju njih samo strast,
mozda sacekati da se strast potrosi, pa potraziti druge parove
Iskrivljujes cinjenice. Covjek je rekao da ne zeli da djeca budu indoktrinirana mrznjom od malih nogu.
Nema vecih licemjera od vjernika.
U stanju su, i uspjeli su, svojom poganom ideologijom zagaditi i jednu tako divnu stvar kao sto je ljubav.
Ima li neko od moderatora da ovu temu makne na "vjerski" podforum?
- HAVANA
#116 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Trenutno mi je najpreca da se dogovorimo na koji ce starija fakultet ,a koju srednju mladja.Vjeronauke ocima vidjele nisu,zive i zdrave.Cuj muz se jako malo pita.Podcjenjujete djecu,znaju oni sve,i vide...Sve iz kuce,svi odnosi,nacin komunikacije,ponasanja...se prenosi na djecu.Pa i ako to odstupa u nekim ludim godinama od toga,kad tad izadje na vidjelo.Svi nesredjeni odnosi isto tako,u vecini slucajeva.zigranje wrote:ja sam za opusteniji pristup,HAVANA wrote:
itd itd
muž se inace jako malo pita o vaspitanju djeteta, ponajvise zbog cinjenice da je veci dio vremena odsutan,
do trece godine dijete ne zna ni da prica, a tada si vec 4 godine u braku, i vec bi tada trebao znati na cemu si
na svakom pocetku veze, malo se previse palamudi o nekim stavovima, i pojacavaju se startne pozicije,
a onda, imamo samo jeddan pogled na situaciju, nedostaje "njen" pogled, da bi iole kvalitetnije shvatili situaciju,
-
zigranje
#117 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
koliko si ti dnevnog vremena proveo uz djecu, a koliko supruga. u tom smislu se "jako malo pitas". majka je ta koja nosi veci dio dgoja djeteta.HAVANA wrote:Trenutno mi je najpreca da se dogovorimo na koji ce starija fakultet ,a koju srednju mladja.Vjeronauke ocima vidjele nisu,zive i zdrave.Cuj muz se jako malo pita.Podcjenjujete djecu,znaju oni sve,i vide...Sve iz kuce,svi odnosi,nacin komunikacije,ponasanja...se prenosi na djecu.Pa i ako to odstupa u nekim ludim godinama od toga,kad tad izadje na vidjelo.Svi nesredjeni odnosi isto tako,u vecini slucajeva.zigranje wrote:ja sam za opusteniji pristup,HAVANA wrote:
itd itd
podvuceno, sve si rekao, s tim se slazem u potpunosti.
jedno pitanje: kazes "vjeronauke ocima nisu vidjele", pored skolske obavezne, tesko je vjeronauku u bilo kom obliku izbaciti iz odgoja , mislim okruzenje je takvo da je jednostavno nemoguce izbjeci bajrame, vidovdane, bozice, valentinovo,ramazan, slave....
kakav stav one imaju po pitanju religije?
-
dječak sa šibicama
#118 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Ja ne znam jesam li ja nenormalan, ali problem "jede li svinjetinu ili ne" stavljati kao problem za brak... Boze sacuvaj.
Pa ne jede radioaktivni otpad jebote.
Pa ne jede radioaktivni otpad jebote.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#119 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Mene je dugogodisnja djevojka ostavila sto sam ateist, a ona se htjela pokrit, pa se na kraju udala za pravoslavca 
-
sha_ba
#120 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
meni je vise interesantno da zene/muski koji su u vjeri, praktikuju je i sl. ulaze u veze uopste sa nevjernicima_BataZiv_0809 wrote:Mene je dugogodisnja djevojka ostavila sto sam ateist, a ona se htjela pokrit, pa se na kraju udala za pravoslavca
-
nightvision
#121 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Bog je kaznio._BataZiv_0809 wrote:Mene je dugogodisnja djevojka ostavila sto sam ateist, a ona se htjela pokrit, pa se na kraju udala za pravoslavca
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#122 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
A možda se jednostavno zaljube?sha_ba wrote:meni je vise interesantno da zene/muski koji su u vjeri, praktikuju je i sl. ulaze u veze uopste sa nevjernicima_BataZiv_0809 wrote:Mene je dugogodisnja djevojka ostavila sto sam ateist, a ona se htjela pokrit, pa se na kraju udala za pravoslavcakontaju sta?
- shmizlica
#123 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
al je ovaj velkoski romantična dušicaVelkoski wrote:A možda se jednostavno zaljube?sha_ba wrote:meni je vise interesantno da zene/muski koji su u vjeri, praktikuju je i sl. ulaze u veze uopste sa nevjernicima_BataZiv_0809 wrote:Mene je dugogodisnja djevojka ostavila sto sam ateist, a ona se htjela pokrit, pa se na kraju udala za pravoslavcakontaju sta?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#124 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Jebiga šabice, kad smo krenuli, meni 20,njoj 18. Meni se svidjelo kako izgleda u minicima i stiklama, ona pala na moj djecacki šarmsha_ba wrote:meni je vise interesantno da zene/muski koji su u vjeri, praktikuju je i sl. ulaze u veze uopste sa nevjernicima_BataZiv_0809 wrote:Mene je dugogodisnja djevojka ostavila sto sam ateist, a ona se htjela pokrit, pa se na kraju udala za pravoslavcakontaju sta?
Sta smo razmisljali, uzviali smo, prosle godine, uozbiljilo se, a ona obnovi godinu na faxu i poce se baviti glupostima. Kad ne gleda farmu, gleda islamska predavanja, pa me tusi kad izadjemo. I naravno kad meni prekipi i pocnem je resetat
- piupiu
#125 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
_BataZiv_0809 wrote:Mene je dugogodisnja djevojka ostavila sto sam ateist, a ona se htjela pokrit, pa se na kraju udala za pravoslavca
PS. sorry, smijem li se smijati ovdje? nije zlonamjerno.