Automatski mjenjač - savjeti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
blugirl
#101 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Nakon 10 godina voznje sa automatskim mjenjacem na 3 razlicita auta ne sjecam se da sam ukupno 15 puta digla rucnu kod parkiranja, bio nagib manji ili veci. I to uvijek rucna nakon ubacivanja u P. Sva tri Svabe. Nikad niti jednom nije nista bilo, besprijekorni. Nikad ulje mijenjala. A dosta se preslo...
-
Melami
#102 Re: Automatski mjenjač - savjeti
ma ne puca ni jedan mjenjac(doduse ima izuzetaka) do 100k milja ako se normalno koristi.blugirl wrote:Nakon 10 godina voznje sa automatskim mjenjacem na 3 razlicita auta ne sjecam se da sam ukupno 15 puta digla rucnu kod parkiranja, bio nagib manji ili veci. I to uvijek rucna nakon ubacivanja u P. Sva tri Svabe. Nikad niti jednom nije nista bilo, besprijekorni. Nikad ulje mijenjala. A dosta se preslo...
Ti si vjerovatno i vozila novija auta tako da si morala biti zadovoljna. Daleko od toga da kod svaba ne valjaju mjenjaci, kao i sve drugo, svabe prave jako kvalitetna auta.
Kao sto se ovom gore sa q5 desilo, moze se desiti neki slucajni problem, al sta te boli briga, tad je auto ionako pod garancijom. Kod mog prijatelja na novom, tacnije novijem, SUVu chevrolet, mjenjac puko na 30k milja.
to se desava al je rijetkost, kao sto sam gore naveo, zivot tih mjenjaca je od 200k km pa do oko 300k, normalan, a naravno u zavisnosti od odrzavanja moze riknuti ranije, a moze i trajati duze.
sto se tice tiptronica, ja ga imam i mjenjac je fakat predobar. Imam i chevrolet-a koji je veoma dugotrajan, jednostavan stari mjenjac al ima na njemu 270k km bez nekog posebnog odrzavanja, prebacuje brzine perfektno jos uvijek, ne curi ulje nigdje.
Imam hyundai koji ima ispod 200k km i vec se osjeti da su se diskovi istrosili, takodjer na nissanovom mjenjacu koji sam imao su se potrosili diskovi, doduse on je i presai bio dosta.
Imao ford-a kad sam ga prodao imao je negdje oko 240k km i mjenjac je bio besprijekoran.
Znam da su honde nekad ranije, mozda unazad 10tak godina, imale mjenjace koji su crkavali rano, tj imali su nekih problema.
- golfiista
#103 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Vide se da se razumiješ...htio si slabiji model upravo sa multitronicom, ali si uzeo jači sa tiptronicom..emko1234 wrote:vvti nije sigurno.golfiista wrote:Kada kažem da sam osjetio razliku to i mislim. Multitronic je zapravo vvti, cvt i sl. mjenjač ( dakle nema klasičnih zupčanika ) i odavno je poznat u automobilskoj industriji, jako je štedljiv i trebao bi biti pouzdan. Moj automobil nije prešao ni 100.000 km i smatram da mjenjač zajedno sa motorom mora izdržati bar tri četiri puta toliko.
http://www.youtube.com/watch?hl=hr&v=WWMnIzlOxac
Ponavljam da u ovlaštenim servisima imate servisne savjetnike i sve dileme i nedoumice možete otkloniti vrlo brzo i potpuno besplatno. Naravno, ja izmjenu ulja u jednom mjenjaču koji mnogo košta, nikada ne bih prepustio nekome ko mi ne može garantovati za izvršeni rad i uslugu.
Još jedna stvar, sve što uradite u ovlaštenom servisu za isto dobijete i najmanje dvogodišnju garanciju, što je po meni sasvim fer.
Što hoću da kažem, odgovore na pitanja oko ovako komplikovanih stvari nećete dobiti na forumu.
vvti ti je tehnologija varjabilnog upravljanja ventilima. na eng-variable valve timing inteligent.tehnolgija koju koriste honde, toyote, mazde, hyundai i slicni.
sto se tice mjenjaca, to je mozda i najgori mjenjac koji ide u audija. ja svog audija kad sam uzimao, prvo sam gledao slabiji model s kojim se moze uzet Multitronic, al posto sam uzeo jaci na njega ide tiptronic. i nije istina da je multitronic stedljiv. prijatelj mi je ima a4 b8 s tim mjenjacem. auto koje po gradu ne bi trebalo trosit vise od 8-9 litara, trosilo je 11 u prosjeku i to zbog mjenjaca. problem kod multitronica je sto ono stalno "radi". nije ko obicni automatik, koji recimo dodje do 4 i tu stane dok ne pocnes ubrzavat il kocit. posto nema zupcanike nego lanac, koji se stalno zateze, od uslova na cesti i od onoga sta mu senzori kazu da tad radis s gasom, tako on jebe potrosnju.
u svakom slucaju jedan od mjenjaca koji nikad ne bi kupio.
ja nemam prijatelja koji ima b8 i kojem isti troši 11 litara, ali zato ja imam 2,0 tdi sa multitronicom i isti troši 7,4 litra prema kompu, dok je to realno 7,8 litra.
Upravo nedostatak zupčanika u mjenjaču povoljno utiče na potrošnju jer nema realnog gubitka snage prilikom šaltanja---
Ili ti imaš izmišljenog prijatelja ili taj prijatelj ima ozbiljnih problema sa automobilom..
- ifas
#104 Re: Automatski mjenjač - savjeti
halo mali nemoj mi na emku i njegovog jarana dsg!!!golfiista wrote:Vide se da se razumiješ...htio si slabiji model upravo sa multitronicom, ali si uzeo jači sa tiptronicom..emko1234 wrote:vvti nije sigurno.golfiista wrote:Kada kažem da sam osjetio razliku to i mislim. Multitronic je zapravo vvti, cvt i sl. mjenjač ( dakle nema klasičnih zupčanika ) i odavno je poznat u automobilskoj industriji, jako je štedljiv i trebao bi biti pouzdan. Moj automobil nije prešao ni 100.000 km i smatram da mjenjač zajedno sa motorom mora izdržati bar tri četiri puta toliko.
http://www.youtube.com/watch?hl=hr&v=WWMnIzlOxac
Ponavljam da u ovlaštenim servisima imate servisne savjetnike i sve dileme i nedoumice možete otkloniti vrlo brzo i potpuno besplatno. Naravno, ja izmjenu ulja u jednom mjenjaču koji mnogo košta, nikada ne bih prepustio nekome ko mi ne može garantovati za izvršeni rad i uslugu.
Još jedna stvar, sve što uradite u ovlaštenom servisu za isto dobijete i najmanje dvogodišnju garanciju, što je po meni sasvim fer.
Što hoću da kažem, odgovore na pitanja oko ovako komplikovanih stvari nećete dobiti na forumu.
vvti ti je tehnologija varjabilnog upravljanja ventilima. na eng-variable valve timing inteligent.tehnolgija koju koriste honde, toyote, mazde, hyundai i slicni.
sto se tice mjenjaca, to je mozda i najgori mjenjac koji ide u audija. ja svog audija kad sam uzimao, prvo sam gledao slabiji model s kojim se moze uzet Multitronic, al posto sam uzeo jaci na njega ide tiptronic. i nije istina da je multitronic stedljiv. prijatelj mi je ima a4 b8 s tim mjenjacem. auto koje po gradu ne bi trebalo trosit vise od 8-9 litara, trosilo je 11 u prosjeku i to zbog mjenjaca. problem kod multitronica je sto ono stalno "radi". nije ko obicni automatik, koji recimo dodje do 4 i tu stane dok ne pocnes ubrzavat il kocit. posto nema zupcanike nego lanac, koji se stalno zateze, od uslova na cesti i od onoga sta mu senzori kazu da tad radis s gasom, tako on jebe potrosnju.
u svakom slucaju jedan od mjenjaca koji nikad ne bi kupio.
ja nemam prijatelja koji ima b8 i kojem isti troši 11 litara, ali zato ja imam 2,0 tdi sa multitronicom i isti troši 7,4 litra prema kompu, dok je to realno 7,8 litra.
Upravo nedostatak zupčanika u mjenjaču povoljno utiče na potrošnju jer nema realnog gubitka snage prilikom šaltanja---
Ili ti imaš izmišljenog prijatelja ili taj prijatelj ima ozbiljnih problema sa automobilom..![]()
![]()
- ifas
#105 Re: Automatski mjenjač - savjeti
ne mozes pajdo poredit americke mjenjace sa ovim dsg-ovima kad je u pitanju kvaliteta ... jest to staromodna retorika ali ... jarane gearbox i transfer case na fordovom tritonu su ko pola passata ... zupcanici su masivniji zvono je ko tele ... naravno da ce durati vishe ... sto se tice automatika nema im se sta reci ... a manuelni im i nisu neshto ... jest da se kunu u njih al ja sam ZF-a na 6.6L duramaxu uspio shebat a automatika nikad nisamMelami wrote:ma ne puca ni jedan mjenjac(doduse ima izuzetaka) do 100k milja ako se normalno koristi.blugirl wrote:Nakon 10 godina voznje sa automatskim mjenjacem na 3 razlicita auta ne sjecam se da sam ukupno 15 puta digla rucnu kod parkiranja, bio nagib manji ili veci. I to uvijek rucna nakon ubacivanja u P. Sva tri Svabe. Nikad niti jednom nije nista bilo, besprijekorni. Nikad ulje mijenjala. A dosta se preslo...
Ti si vjerovatno i vozila novija auta tako da si morala biti zadovoljna. Daleko od toga da kod svaba ne valjaju mjenjaci, kao i sve drugo, svabe prave jako kvalitetna auta.
Kao sto se ovom gore sa q5 desilo, moze se desiti neki slucajni problem, al sta te boli briga, tad je auto ionako pod garancijom. Kod mog prijatelja na novom, tacnije novijem, SUVu chevrolet, mjenjac puko na 30k milja.
to se desava al je rijetkost, kao sto sam gore naveo, zivot tih mjenjaca je od 200k km pa do oko 300k, normalan, a naravno u zavisnosti od odrzavanja moze riknuti ranije, a moze i trajati duze.
sto se tice tiptronica, ja ga imam i mjenjac je fakat predobar. Imam i chevrolet-a koji je veoma dugotrajan, jednostavan stari mjenjac al ima na njemu 270k km bez nekog posebnog odrzavanja, prebacuje brzine perfektno jos uvijek, ne curi ulje nigdje.
Imam hyundai koji ima ispod 200k km i vec se osjeti da su se diskovi istrosili, takodjer na nissanovom mjenjacu koji sam imao su se potrosili diskovi, doduse on je i presai bio dosta.
Imao ford-a kad sam ga prodao imao je negdje oko 240k km i mjenjac je bio besprijekoran.
Znam da su honde nekad ranije, mozda unazad 10tak godina, imale mjenjace koji su crkavali rano, tj imali su nekih problema.
-
Melami
#106 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ma o tome ti pricam, ameri prave zastarjele al dugotrajne, svabe ima najbolje, tj najnoviju tehnologiju, dok se ti azijci nasminkati sve, napucati, al nista nije ni pribliznog kvaliteta kao kod amera i svaba, i nije dugotrajno.ifas wrote:
ne mozes pajdo poredit americke mjenjace sa ovim dsg-ovima kad je u pitanju kvaliteta ... jest to staromodna retorika ali ... jarane gearbox i transfer case na fordovom tritonu su ko pola passata ... zupcanici su masivniji zvono je ko tele ... naravno da ce durati vishe ... sto se tice automatika nema im se sta reci ... a manuelni im i nisu neshto ... jest da se kunu u njih al ja sam ZF-a na 6.6L duramaxu uspio shebat a automatika nikad nisam
- ifas
#107 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Najvece smece u svijetu automatskih mjenjaca je definitivno Mitsubishijev CVT (mozda ovaj gore sto je napisao VVTI je mislio na njega) .... ono je sramota jednog proizvodjaca kao sto je mitsu ... fuj fuj fuj ...
edit:
sad tek vidjoh da je multitronic kod audija ustvari cvt ...bljak
edit:
sad tek vidjoh da je multitronic kod audija ustvari cvt ...bljak
-
blugirl
#108 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Melami wrote:Ma o tome ti pricam, ameri prave zastarjele al dugotrajne, svabe ima najbolje, tj najnoviju tehnologiju, dok se ti azijci nasminkati sve, napucati, al nista nije ni pribliznog kvaliteta kao kod amera i svaba, i nije dugotrajno.ifas wrote:
ne mozes pajdo poredit americke mjenjace sa ovim dsg-ovima kad je u pitanju kvaliteta ... jest to staromodna retorika ali ... jarane gearbox i transfer case na fordovom tritonu su ko pola passata ... zupcanici su masivniji zvono je ko tele ... naravno da ce durati vishe ... sto se tice automatika nema im se sta reci ... a manuelni im i nisu neshto ... jest da se kunu u njih al ja sam ZF-a na 6.6L duramaxu uspio shebat a automatika nikad nisam
Imala sam priliku jednom voziti Opel Astru automatik....fuj fuj katastrofa. Mijenja brzine gore od pocetnika uzbrdo. Tako da i Svabe valjda imaju izuzetke
Prije 3 godine, opet, sam bila u Dubaiju. Taxiji redom Toyote automatici, taxisti se kunu u njih....a ima ih i 5-6 godina starih. Mozda je i do dobrih puteva
-
Melami
#109 Re: Automatski mjenjač - savjeti
to nista ne govori, a ja sam rekao za hondu da su imali problema, a iz iskustva znam za hyundai da je prerano potrosen. 5-6 godina staro auto i nije toiko staro da bi se moglo reci da je nesto posebno izdrzljivo.blugirl wrote:Melami wrote:Ma o tome ti pricam, ameri prave zastarjele al dugotrajne, svabe ima najbolje, tj najnoviju tehnologiju, dok se ti azijci nasminkati sve, napucati, al nista nije ni pribliznog kvaliteta kao kod amera i svaba, i nije dugotrajno.ifas wrote:
Imala sam priliku jednom voziti Opel Astru automatik....fuj fuj katastrofa. Mijenja brzine gore od pocetnika uzbrdo. Tako da i Svabe valjda imaju izuzetke.
Prije 3 godine, opet, sam bila u Dubaiju. Taxiji redom Toyote automatici, taxisti se kunu u njih....a ima ih i 5-6 godina starih. Mozda je i do dobrih puteva
Taksisti su druga prica, a vidi samo kod nas sta taksisti voze i koliko dugo, bio je skoro jedan iz Tuzle koji je preso bruko kilometara sa dacia-om.
Ne znam kakvih si imala problema sa opelom. Vidi, ako je velika uzbrdica uvijek imas manuelno prebacivanje, za sta to ustvari i sluzi,ili ako je srednja uzbrdica onda pritisni malo jace gas i ne brini.
kod mene tiptronic nevjerovatno osjeti dobro svaku uzbrdicu, ili tezinu moje noge, perfektno ima osjecaj kad da prebaci, kako ja zelim.
- ifas
#110 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Astra i Kadett sa automatikom nisu bili bas nesto kvalitetni (govorim o astri F za G vec ne znam) ali zato Omega i Senator su u ta doba razvaljivali uh kad se sjetim jedna moja ex riba iz svabije vozala senatora 3.0 benzinjaru automatika ... uh uh zemlja se trese ...lijepa vremena kad je benzin bio 1.10 KM
-
kapa77
#111 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Auto nisam koristio 6 mjeseci, nakon toga sam ga upalio bez problema ali mjenjač se nemoze pomjeriti iz P položaja. Ima li ko iskustva sa ovakvim problemom?
-
Melami
#112 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Jesi siguran da ne moze? Mozda trebas samo malo jace pritisnuti kocnicu i malo jace povuci mjenjac.kapa77 wrote:Auto nisam koristio 6 mjeseci, nakon toga sam ga upalio bez problema ali mjenjač se nemoze pomjeriti iz P položaja. Ima li ko iskustva sa ovakvim problemom?
- valter.ba
#113 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Pratim!
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
-
Melami
#114 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Jeli ti auto parkirano na ravnom i jesil zatego rucnu?kapa77 wrote:Auto nisam koristio 6 mjeseci, nakon toga sam ga upalio bez problema ali mjenjač se nemoze pomjeriti iz P položaja. Ima li ko iskustva sa ovakvim problemom?
Mozda ti nije 100% ravnica i ne drzi ga rucna pa ti je cijela tezina na mjenjacu pa ne mozes da prebacis.
-
kapa77
#115 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ma pzeš pritiskati koliko hočeš ali rezultata nema. Kada pritisnem kočnicu čuje se da škljocne ali mjenjač ostane zakovan koliko god jako da povučem.
-
kapa77
#116 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Auto je na ravnom tako da mjenjač nije opterečen.
- ifas
#117 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Kao sto ti rekoh na pp ... Chrysleri 300 od 2005 i nadalje a i Sebring su imali recalla zbog istog problema.
Problem se moze rijesiti tako da skines plastiku oko volana i nadjes onaj aktuator i probas ga npr wd-40kom malo naprskat vidit imal hajra ako ne ... vozi u servis ...
Problem se moze rijesiti tako da skines plastiku oko volana i nadjes onaj aktuator i probas ga npr wd-40kom malo naprskat vidit imal hajra ako ne ... vozi u servis ...
-
kapa77
#118 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ifas hvala na savjetu i linkovima kvar je lociran, mjenjač odblokiran, sutra je sanacija shifta.
-
Tarantula69
#119 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Preporucite mi majstora za automtske mijenjace u ovom slucaju Mercedes za zamijenu ulja , ako ko zna .
Naravno da nisu oni u Rajlovcu .
-
amal1
#120 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ako može savjet vezano za tiptronic mjenjač (peugeot 308).
Dakle, na koliko km se radi servis mjenjača(trenutno ima 115.000km, voženo i servisirano u Italiji svakih 20.000 km, a zadnji servis radjen na 101.000km)!? Ima ko zna na forumu
Dakle, na koliko km se radi servis mjenjača(trenutno ima 115.000km, voženo i servisirano u Italiji svakih 20.000 km, a zadnji servis radjen na 101.000km)!? Ima ko zna na forumu
- drndalo
#121 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Da li si pokusao/pokusala kontaktirati/otici u ovlasteni servis, gdje ljudi prema fabrickim uputama mogu da te posavjetuju sta je i kada fabrika rekla da treba ?
-
amal1
#122 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Jesam, ali kaže da nisu upoznati s tim, vjerovao ili ne!drndalo wrote:Da li si pokusao/pokusala kontaktirati/otici u ovlasteni servis, gdje ljudi prema fabrickim uputama mogu da te posavjetuju sta je i kada fabrika rekla da treba ?
- drndalo
#123 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ne mogu vjerovati, u kojem to servisu kazu ? Cak i kad ne znaju, da nece da procitaju uputstva fabrike ?
-
amal1
#124 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Evo, dobio sam konačno odgovor od nekog drugog !drndalo wrote:Ne mogu vjerovati, u kojem to servisu kazu ? Cak i kad ne znaju, da nece da procitaju uputstva fabrike ?
Poštovani.
Na vašem vozilu je mehanički pilotirani mijenjač,i nema neki poseban režim održavanja osim kontrole curenja koja se obavlja na redovnim servisima i preporuka je zamjeniti ulje u mijenjaču svakih 100 000 km.
- sema911s
#125 Re: Automatski mjenjač - savjeti
vogosca,., i visokooo mada u visokom su bolji usluzniji al u vogosci znaju da sfusere i neako su traljavi i dosta se ljudi zali na njh tak visookkooooTarantula69 wrote:Preporucite mi majstora za automtske mijenjace u ovom slucaju Mercedes za zamijenu ulja , ako ko zna
.