Bozija cestica

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bušman

#101 Re: Bozija cestica

Post by Bušman »

perajic wrote:Zato, kao sto ne razumijem te fundamentalisticke krscane, ne razumijem ni ove fundamentalisticke ateiste, koji svaki naucni dokaz slave kao neku pobjedu nad religijom.
Fundamentalisticki ateisti se bore protiv institucionaliziranja religije, a ne protiv religije.

Btw, nauka ne moze ni potvrditi ni opovrgnuti postojanje boga. Bog nije prirodni fenomen i nauka se kao takvim ne bavi njime, dakle nije u njenom domenu. Ali, monoteisticke religije tvrde da Bog upravlja prirodom na invazivan nacin (uplice se u rad prirode, sto se posebno potencira u Starom zavjetu i Kur'anu ) i to je ono sa cim svaki naucnik ima itekako problema. Naravno, nauka direktno ne moze opovrgnuti postojanje Boga (posebno ovog omnipotentnog, omniscentnog i omniprezentnog), ali indirektno se moze sa velikom vjerovatnocom reci da Bog, kakav je definiran u monoteistickim svetim knjigama, ne postoji.
U smislu formalne logike dovoljno je oboriti (eksperimentalno naravno) sve argumente u iz monoteistickih svetih knjiga u korist postojanja da se moze zakljuciti da takvo nesto ne postoji.

Osjecao sam se pozvanim da napisem ovo, jer nekima ocito fali doza racionalnog i logicnog rezovonanja.

Moje pitanje glasi: Kakve veze sva ova prica o Higgsovom bozonu sa Bogom?
convict

#102 Re: Bozija cestica

Post by convict »

Nikakve! Kao što neko reče, sad samo malo bolje razumijemo ko je kriv za masu. A ostaju pitanja odakle Higsovo polje itd. Međutim, kad bi se i na sve to mogao dati odgovor, to ne bi imalo nikakvog uticaja na religiju, isto kao što se i nakon Darvina vjeruje da je Bog stvorio čovjeka.
radostan dan

#103 Re: Bozija cestica

Post by radostan dan »

karanana wrote:Moze li mi neko, na nasem srpskom da ga svi razumemo, u par recenica objasniti sta je ovo?
ja nista ne kontam.
samo bez razloga petljaju.
ovako...
vremenska mašina, vrlo uskoro.
iznajmimo dvosjed, po sto maraka u džep i pravac sredina šezdesetih.
i :dance: veru čukić, nedu arnerić, jelenu žigon, hanku...
za deset dinara po osobi.
harač

#104 Re: Bozija cestica

Post by harač »

convict wrote:Nikakve! Kao što neko reče, sad samo malo bolje razumijemo ko je kriv za masu. A ostaju pitanja odakle Higsovo polje itd. Međutim, kad bi se i na sve to mogao dati odgovor, to ne bi imalo nikakvog uticaja na religiju, isto kao što se i nakon Darvina vjeruje da je Bog stvorio čovjeka.
ja se divim ljudima poput c. sagana, pa i r. dawkinsa u ranim godinama, koji imaju strpljenja ići među taj narod i nešto ga poučavati. ljudi vjeruju u šta hoće i to im niko ne može zabraniti. ibn Baaz (a.k.a. "jedan od najvećih islamskih učenjaka 20 st."), haman pa reis saudije, samo prije par decenija se jadan upirao svom snagom (člancima, knjigama, fetvama) da dokaže da se Zemlja ne rotira, te da ne kruži oko Sunca, već da kur-an i muhamed tvrde suprotno. Đaba ti sve naučne teorije, svi eksperimenti, svi higgsovi, svi sateliti, svi astronauti, čovjek vjeruje u nešto drugo i gotovo. pitanje vjerovanja i istine su dvije različite stvari i područja interesovanja različitih ljudskih aktivnosti
Bušman

#105 Re: Bozija cestica

Post by Bušman »

convict wrote:Nikakve! Kao što neko reče, sad samo malo bolje razumijemo ko je kriv za masu. A ostaju pitanja odakle Higsovo polje itd. Međutim, kad bi se i na sve to mogao dati odgovor, to ne bi imalo nikakvog uticaja na religiju, isto kao što se i nakon Darvina vjeruje da je Bog stvorio čovjeka.
U teoriji se jako dobro zna odakle Higgsovo polje. Mozda cak i "najnormalniji" matematicki opis necega u kvantnoj mehanici i standardnom modelu :D :D doduse, uvijek se to moze okrenuti na pricu "sta je starije kokos ili jaje" al hajd :D

Sa drugim dijelom posta se slazem - ko ima potrebu da vjeruje on ce i vjerovati. :)
forest gump

#106 Re: Bozija cestica

Post by forest gump »

Meni nekako sve isto nakon ovog epohalnog otkrića...

Šta radim pogrešno? :D :D
NIN

#107 Re: Bozija cestica

Post by NIN »

forest gump wrote:Meni nekako sve isto nakon ovog epohalnog otkrića...

Recimo, nesto slicno su i nasi djedovi imali za reci kad je Ajnstajn profur'o svoju teoriju relativiteta - svi sa kiselim osmjehom na ustima i ogromnim upitnikom iznad tjemena... 'koji ce nam ovo *urac?'

Da ne bi Alberta, ti i ja ne kucasmo po tastaturi, garant! :D
avicena

#108 Re: Bozija cestica

Post by avicena »

Bušman wrote: U smislu formalne logike dovoljno je oboriti (eksperimentalno naravno) sve argumente u iz monoteistickih svetih knjiga u korist postojanja da se moze zakljuciti da takvo nesto ne postoji.
Čitah o ovome iz pera @TIFA29 što na ovom, a što na drugim forumima i ni malo mi nije djelovalo ubjedljivo. A baš se svojski trudio.
Enko27

#109 Re: Bozija cestica

Post by Enko27 »

karanana wrote:Moze li mi neko, na nasem srpskom da ga svi razumemo, u par recenica objasniti sta je ovo?
ja nista ne kontam.

Je si zadovoljen ???

Ili more bit udovoljen ????
forest gump

#110 Re: Bozija cestica

Post by forest gump »

NIN wrote:
forest gump wrote:Meni nekako sve isto nakon ovog epohalnog otkrića...

Recimo, nesto slicno su i nasi djedovi imali za reci kad je Ajnstajn profur'o svoju teoriju relativiteta - svi sa kiselim osmjehom na ustima i ogromnim upitnikom iznad tjemena... 'koji ce nam ovo *urac?'

Da ne bi Alberta, ti i ja ne kucasmo po tastaturi, garant! :D
E jesmo se usrećili :lol:
dedovic.almir

#111 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

Koje pare potrosise, milijarde eura su u pitanju, ako ako je i nadju, nikod od nje nikakve koristi nece imati.
zambaklija

#112 Re: Bozija cestica

Post by zambaklija »

dedovic.almir wrote:Koje pare potrosise, milijarde eura su u pitanju, ako ako je i nadju, nikod od nje nikakve koristi nece imati.
da neodpočeše praviti onu skalameriju niti bi imao interneta niti mp3 formata niti eMaila itd....sve su to oni smislili ;-) :run:
bambina78

#113 Re: Bozija cestica

Post by bambina78 »

dedovic.almir wrote:Koje pare potrosise, milijarde eura su u pitanju, ako ako je i nadju, nikod od nje nikakve koristi nece imati.
Rece lik koji se na forum registruje sa pravim imenom i prezimenom, a na avatar stavi pravu sliku, kao da je na fejsbuku

Image
zambaklija

#114 Re: Bozija cestica

Post by zambaklija »

bambina78 wrote:
Rece lik koji se na forum registruje sa pravim imenom i prezimenom, a na avatar stavi pravu sliku, kao da je na fejsbuku

Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
NIN

#115 Re: Bozija cestica

Post by NIN »

bambina78 wrote:
...ne shvatajuci da to uopste ne bi bilo ni moguce da ne bi CERN-a :lol: :lol: :lol:
dedovic.almir

#116 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

bambina78 wrote:

Image
Pa zar je to nesto lose ? Moje namjere su samo pozitivne, zasto bih se krio iza nekih podataka ?

Nisam nista lose mislio, samo mi je misao upravljena u smijeru da se za te pare moglo napraviti preko 50.000 radnih mjesta u proizvodnom sektoru.
zambaklija

#117 Re: Bozija cestica

Post by zambaklija »

dedovic.almir wrote:
bambina78 wrote:

Image
Pa zar je to nesto lose ? Moje namjere su samo pozitivne, zasto bih se krio iza nekih podataka ?

Nisam nista lose mislio, samo mi je misao upravljena u smijeru da se za te pare moglo napraviti preko 50.000 radnih mjesta u proizvodnom sektoru.
de špročitaj od tvog posta pa nadole,pa malo promisli,opet se provaljuješ ;-)
bambina78

#118 Re: Bozija cestica

Post by bambina78 »

Pa ovo otkrice mozda sutra otvori 5.000.000.000 :D radnih mjesta. Pogledaj samo npr. koliko ljudi danas zivi od interneta...
dedovic.almir

#119 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

bambina78 wrote:Pa ovo otkrice mozda sutra otvori 5.000.000.000 :D radnih mjesta. Pogledaj samo npr. koliko ljudi danas zivi od interneta...
Hajde dobro, nadajmo se da si u pravu i da ce se to desiti!

Samo da svi ovi novci ne budu uzalud utroseni...
bambina78

#120 Re: Bozija cestica

Post by bambina78 »

pa nisu nasi novci? :shock: Ili je bolje da su taj novac nama poslali kao donaciju :D
dedovic.almir

#121 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

bambina78 wrote:pa nisu nasi novci? :shock: Ili je bolje da su taj novac nama poslali kao donaciju :D
Novci su od onoga tko ih ulaze, uvijek ih je mogao baciti ili uloziti.

Pametno ulozen novac ne donosi samo prosperitet onome tko ga je ulozio, nego mnogo sirem krugu.
vazi

#122 Re: Bozija cestica

Post by vazi »

bambina78 wrote:Pa ovo otkrice mozda sutra otvori 5.000.000.000 :D radnih mjesta. Pogledaj samo npr. koliko ljudi danas zivi od interneta...
proporcionalno manje broju radnih mjesta zatvorenih , "ukinutih" zbog interneta tj dolaskom interneta
dedovic.almir

#123 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

vazi wrote:
proporcionalno manje broju radnih mjesta zatvorenih , "ukinutih" zbog interneta tj dolaskom interneta
Da, svima je potrebna proizvodnja, opipljivog, a ne prozivodnja brokera, berzovnih spekulanata, SEO pozicija sa platama preko 500k $ + bonusi na dobit drustva..., i slicnih zanimanja koje donose superzaradu, bez da je ista novo nacinjeno - opcekorisno ili pojedinacno-korisno.
shin

#124 Re: Bozija cestica

Post by shin »

dedovic.almir wrote:
vazi wrote:
Da, svima je potrebna proizvodnja, opipljivog, a ne prozivodnja brokera, berzovnih spekulanata, SEO pozicija sa platama preko 500k $ + bonusi na dobit drustva..., i slicnih zanimanja koje donose superzaradu, bez da je ista novo nacinjeno - opcekorisno ili pojedinacno-korisno.

LHC je opipljiva stvar, isto kao i kvantna fizika. :wink:
dedovic.almir

#125 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

LHC je opipljiva stvar, isto kao i kvantna fizika. :wink:[/quote]

Za mene je opipljivo za ovaj novac cijelu Saharu pokrit solarnim kolektorima, te od svijetla dnevno proizvodit struju za 100 gradova poput New York-a.

Nema zagadjenja, nema potrosnje, a ulozeno se vrati za 15 godina - broj radnih mjesta ogroman.

Ali ja mozda grijesim.
Last edited by dedovic.almir on 08/07/2012 23:34, edited 1 time in total.
Post Reply