Kupovina novog automobila...Savjeti!?!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Better Man
- agent_zero
#102 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!
Bolje novi i30 uzeti.hank wrote:evo sad sam gledao generation-a na netu. auto nema neku pljacka opremu, al ima u principu sve sto ima vecina danasnjih auta te klase u startu.
recimo bunjo ga reklamira ko auto koje ima esp i jos neku zajebanciju, sto se po opremi vidi da nema. ima 6 jastuka sto je neki standard klase. od naprednijih funkcija ja sam samo vidio tempomat. ostalo sve klasika koju dobijes i u autu nize klase od megana u startu. cijena prema katalogu je 25000 za benzinca i 27000 za dizela. sad ne znam kako idu te akcije jer stranica nije azurirana. za ljude koje nemaju specijalne prohtjeve se ubio. ja ga iskreno ne bi uzeo kad bi imao zivljaka vecinu para, jer mislim da ima puno drugih i boljih opcija. s druge strrane kad je kreda il lizing upitanju, nije losa varijanta i mislim da je cak najeftiniji u klasi trenutno.
Vozio sam se nedavno u tom generation na mjestu suvozača i nije me nešto pretjerano oduševio. Za francuski pojam udobnosti, ništa posebno.
Čak imam utisak da su mi prethodne dvije - tri generacije Megana bile udobnije.
- MrM
#103 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!
Mozda pored ovih sto si nabrojao /fabia, polo, C3/ da pogledas Clio, fiestu, seat Ibiza, Kia Rio. Bila je jednom tema oko izbora auta ove 'gradske' klase (ne znam strucno kako se segment zove), ali ima tu izbor od oko 7-8 modela. Jest da je to vise truda, valja to sve uporediti i pregledati (i obici), ali ako ti se izbor sveo na pola i fabiu onda kako neko rece isplati se provjeriti i auto kuce koje nisu u SA, moze se postici nesto povoljnija cijena.
- Better Man
#104 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!
Onaj ko misli da su standardna Megane Berlina koja se proizvodi u Francuskoj i Španiji i Megane Generation koji se proizvodi u Turskoj isto, varaju se! Sama cijena jednog i drugog, a i neke druge sitnice i detalji sve govori!agent_zero wrote:Bolje novi i30 uzeti.hank wrote:evo sad sam gledao generation-a na netu. auto nema neku pljacka opremu, al ima u principu sve sto ima vecina danasnjih auta te klase u startu.
recimo bunjo ga reklamira ko auto koje ima esp i jos neku zajebanciju, sto se po opremi vidi da nema. ima 6 jastuka sto je neki standard klase. od naprednijih funkcija ja sam samo vidio tempomat. ostalo sve klasika koju dobijes i u autu nize klase od megana u startu. cijena prema katalogu je 25000 za benzinca i 27000 za dizela. sad ne znam kako idu te akcije jer stranica nije azurirana. za ljude koje nemaju specijalne prohtjeve se ubio. ja ga iskreno ne bi uzeo kad bi imao zivljaka vecinu para, jer mislim da ima puno drugih i boljih opcija. s druge strrane kad je kreda il lizing upitanju, nije losa varijanta i mislim da je cak najeftiniji u klasi trenutno.
Vozio sam se nedavno u tom generation na mjestu suvozača i nije me nešto pretjerano oduševio. Za francuski pojam udobnosti, ništa posebno.
Čak imam utisak da su mi prethodne dvije - tri generacije Megana bile udobnije.
-
milojicabrzi
#105 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!
Upravo tako, sitnice i detalji, nista bitno ni vitalnoBetter Man wrote:neke druge sitnice i detalji
Inace, modernizacija auta i razne vrste potrebne i nepotrebne dodatne opreme, samo opterecuju cijene vozila. Da se ja pitam, neke od detalja iz dodatne opreme bi i izostavio (npr. tempomat skoro nikad ne koristim, a sigurno nabija cijenu 500-600 KM), kao i masu drugih sitnica koje su mi cesto nepotrebne (pusacki paket, svakojaka ogledala, pa cak i nisam ljubitelj alu-felgi ali to je sve individualno).
Sjetim se poslijeratnih vremena, kada su se u SA mahom vozale golfovi 1 i 2, opel kadeti i ostala auta sa kraja '80-ih, pa su se ljudi dobro cudili i zagledali, ako se pojavi auto sa klimom
Vozilo se tada, vozi se i sad sa klimama, abs-ovima, air bagovima, ESP rccc i sta sve jos ne...Sve je to zivot
Na trzistu automobila, morat ce se raditi razna prilagodjavanja trzistima, kupcima i sl. ako se zeli opstati na trzistu...
Kada sam trazio auto, iznenadilo me da je npr. Peugeot neopravdano skup kao nov, pa da nema auta u cijenovnom rangu 20-23 000 a da nije neki 107 gradski malisan ili tako nesto...
Slicna je situacija sa Fordom, Opelom itd.
Postoji nekoliko firmi koje prilagodjavaju vozila nasem trzistu, pa su i vozila zastupljena na nasim ulicama (Akcijske Fabie, Dacia Sandero itd.).
Uskoro ce vjerujem i drugi proizvodjaci krenuti slicnom logikom, osim naravno onih, koji nikad nisu ni racunali na kupce u siromasnoj "gradjanskoj klasi", kao sto su BMW, Mercedes i druge zvjeri...
Evo vidim da Kia ima neki sedan sport, kao akcija Euro 2012, kojeg su prilagodili da bude oko 22 000 sa solidnom opremom i garancijom...Mali benzinci, koji trose 6-7 litara, ili cak i manje, dugogodisnja garancija, solidna oprema, po meni dobar potez KIa...Bilo bi dobro da Hyundai jos malo prilagodi svoju i30 za nase trziste, da bude 10% jeftinija, brzo bi usli u utakmicu...
Uglavnom, trzista su cudo i mislim da ce se kod nas, po analogiji, kako je to bilo u Hrvatskoj, uskoro pojaviti razne akcije i seme, samo da nam malo poraste kupovna moc...ovako, niko nema neki interes da se bavi sa BiH, kad se kod nas proda tek nekoliko desetina vozila svakog proizvidjaca, ili ti par stotina u totalu...
-
hus
#106 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!
Nadam se da nisu kupio novi automobil. Za rijesenje tvoje dileme kod odabira automobila iz segmenta Citroen, Polo, .... mogu ti predloziti da pogledas usporedni tes 6 gradskih automobila koji je provela ekipa revije "auto, motor i sport" u julskom broju za trziste hrvatske (Audi A1, Citroën C3, Ford Fiesta, Opel Corsa, Peugeot 208 i VW Polo).
Moje iskustvo sa motorom 1,4 benzin Polo od 2010 godine je zadovoljavajuce ali moglo je biti i bolje. Garancija je 4 godine daje ti sigurnost kod banalnih problema sa automobilom i mogucnost da koristis usluge servisa VW, ali ti i stvara obavezu da redovne servise (cca 250 do 300 KM ) godisnje radis u ovlasetenom servisu VW naredne 4 godine.
Bilo koju automobilsku marku da kupis iz ovog segmenta budi spreman na iznenadjenja kojima su podlozni gradski automobil (kuckanje, struganje, restartovanje, fabricke akcije itd.) sto uzima dosta tvog vremena bez obzira sto je to ukljuceno u garanciju.
Kvalita automobila u ovom segmentu je u osnovi ista samo zavisi od marke koju preferiras. Cjenovno Audi i VW su najvisi pa ti izaberi.
Na pocetku si se izjasnio da je to VW Polo, s tim u vezi mogu te informisati da je potrosnja u gradu 7l ljetni period i 8 zimski period, potrosnja van garad je 5l do 6l autoput. Sve zavisi od nacina voznje, saobracajne guzve itd.
Polo 1,2 TSI sa 105 ks tezine je 1120 kg i ako se rasporede ks/kg dobijemo 10,6 po 1kg automobila, Polo 1,4 MPI sa 86 ks tezine je 1099 kg i ako se rasporede ks/kg dobijemo 12,7 po 1kg automobila, s tim sto 1,2 ima turbo i startniji je ali ako si neoprezan zna i da vise potrosi u gradu.
Kada bi ponovo birao izabrao bi turbo benzinac jer je to nova generacija benzinskih motora i to je buducnost.
Na tebi je da izaberes
Moje iskustvo sa motorom 1,4 benzin Polo od 2010 godine je zadovoljavajuce ali moglo je biti i bolje. Garancija je 4 godine daje ti sigurnost kod banalnih problema sa automobilom i mogucnost da koristis usluge servisa VW, ali ti i stvara obavezu da redovne servise (cca 250 do 300 KM ) godisnje radis u ovlasetenom servisu VW naredne 4 godine.
Bilo koju automobilsku marku da kupis iz ovog segmenta budi spreman na iznenadjenja kojima su podlozni gradski automobil (kuckanje, struganje, restartovanje, fabricke akcije itd.) sto uzima dosta tvog vremena bez obzira sto je to ukljuceno u garanciju.
Kvalita automobila u ovom segmentu je u osnovi ista samo zavisi od marke koju preferiras. Cjenovno Audi i VW su najvisi pa ti izaberi.
Na pocetku si se izjasnio da je to VW Polo, s tim u vezi mogu te informisati da je potrosnja u gradu 7l ljetni period i 8 zimski period, potrosnja van garad je 5l do 6l autoput. Sve zavisi od nacina voznje, saobracajne guzve itd.
Polo 1,2 TSI sa 105 ks tezine je 1120 kg i ako se rasporede ks/kg dobijemo 10,6 po 1kg automobila, Polo 1,4 MPI sa 86 ks tezine je 1099 kg i ako se rasporede ks/kg dobijemo 12,7 po 1kg automobila, s tim sto 1,2 ima turbo i startniji je ali ako si neoprezan zna i da vise potrosi u gradu.
Kada bi ponovo birao izabrao bi turbo benzinac jer je to nova generacija benzinskih motora i to je buducnost.
Na tebi je da izaberes