Da li ste znali o islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
laly

#101 Re: Da li ste znali o islamu

Post by laly »

Čitam ovo sto pišete o ženama robinjama i da je to u islamu dozvoljeno. A šta se dešava kada nevjernici u ratu zarobe žene muslimanke? Je li onda opravdano i to da oni imaju odnos s njima, da to nije grijeh ? Jao meni ovo što pišete zvuci strašno :shock: Možda bi trebali paziti sta pišete o ovoj temi ako niste 100% sigurni ovako samo izazivate ljutnju, pogotovo kod žena.
AleksoMKD

#102 Re: Da li ste znali o islamu

Post by AleksoMKD »

laly wrote:Čitam ovo sto pišete o ženama robinjama i da je to u islamu dozvoljeno. A šta se dešava kada nevjernici u ratu zarobe žene muslimanke? Je li onda opravdano i to da oni imaju odnos s njima, da to nije grijeh ? Jao meni ovo što pišete zvuci strašno :shock: Možda bi trebali paziti sta pišete o ovoj temi ako niste 100% sigurni ovako samo izazivate ljutnju, pogotovo kod žena.
Pa nisam siguran ali mislim da sve tri Abrahamske religije (Judeizam, Krscanstvo i Islam) uglavnom nemaju nista protiv ropstva.
Molim da me poprave oni koji znaju vise.

Za mene je sve to gadost a polovo opstenje sa robovima ja mogu objasniti samo sa jednom recju - silovanje.
silver testelone

#103 Re: Da li ste znali o islamu

Post by silver testelone »

laly wrote:Čitam ovo sto pišete o ženama robinjama i da je to u islamu dozvoljeno. A šta se dešava kada nevjernici u ratu zarobe žene muslimanke? Je li onda opravdano i to da oni imaju odnos s njima, da to nije grijeh ? Jao meni ovo što pišete zvuci strašno :shock: Možda bi trebali paziti sta pišete o ovoj temi ako niste 100% sigurni ovako samo izazivate ljutnju, pogotovo kod žena.
:lol: :lol: :lol:

ne nerviraj se, sad će ti iftar još malo, jbg zajebano je bit gladan...
Great Cornholio

#104 Re: Da li ste znali o islamu

Post by Great Cornholio »

silver testelone wrote:

:lol: :lol: Znam da nije baš najpoštenije prema ženama, neke bi ovo smijanje mogle protumačiti pogrešno. Nadam se da laly nije :) Laly :thumbup: , svaka čast za hrabrost, ipak treba biti hrabar pa se kao žena suprotstaviti muškarcima u Islamu.
silver testelone

#105 Re: Da li ste znali o islamu

Post by silver testelone »

Great Cornholio wrote:
silver testelone wrote:

:lol: :lol: Znam da nije baš najpoštenije prema ženama, neke bi ovo smijanje mogle protumačiti pogrešno. Nadam se da laly nije :) Laly :thumbup: , svaka čast za hrabrost, ipak treba biti hrabar pa se kao žena suprotstaviti muškarcima u Islamu.
suprotstavljala bi se malo sutra da je u onom pravom islamu, arapskom, može u ovom našem liberalnom, socijalističkom :lol:
miskin

#106 Re: Da li ste znali o islamu

Post by miskin »

Da li ste znali da velik broj ljudi pogrešno shvata hadis kojeg su zabilježili Buharija i Muslim od El-Mikdada ibn Es-Sveda r.a. da je rekao: „Kazao sam, obraćajući se Allahovom Poslaniku, alejhi selam: «Šta misliš da sretnem nevjernika, pa se sukobimo sa sabljama, pa mi osiječe ruku sabljom, pa se skloni od mene za drvo, i kaže ´ja sam prihvatio Islam Allaha radi´, da li da ga ubijem?» Nakon što je izgovorio te riječi, Poslanik je rekao: «Ne čini to.» Pa sam kazao: «O, Allahov Poslaniče, odsjekao mi je ruku, a zatim je to kazao.» Pa mi je kazao: «Ne čini to, ako ga ubiješ, on će biti na tvom stepenu prije nego si ga ubio, a ti ćeš biti na njegovom stepenu prije nego je rekao te riječi

Koliko je ljudi koji shvataju ovaj hadis na način da to znači da ga je ubio, on bi postao (ono što je on bio) nevjernik?

A ispravno shatanje ovog hadisa je, da ga je ubio njegova krv postaje halal zbog bespravnog ubistva muslimana kao što je i krv ubijenog bila halal prije nego prihvatio Islam.( Pogledaj: Rijadu-s-Salihin sa opaskama i izvedbom hadisa od Šuajba Arnauta, br.392, 152 str.)

Da li ste znali da je ashab koji se zvao Hakim ibn Hizam r.a. imao osobenost i karakteristiku koju nije imao niti jedan drugi ashab, a to je da je roðen u Kabi, i da ga je Allah počastio dugim životom pa je živio šezdeset godina u džahilijetu i šezdeset u islamu.(Pogledaj za dodatne mnoge podatke koji se vezuju za ovog ashaba: El-Isabe od hafiza Ibn Hadžer, 1 tom-348 str.)
http://balkancentar.net/forum/content.p ... utar-Ka-be
xaviesta

#107 Re: Da li ste znali o islamu

Post by xaviesta »

cetmi wrote:
Teea wrote:
miskin wrote:Stalnoj komisiji za fetve u Saudiskoj Arabiji postavljeno je slijedeće pitanje
da li ste znali da u Saudijskoj Arabiji ni jedan alim ne smije donijeti fetvu bez kraljevog odobrenja.
Poslanik je preporučivao mladima koji nisu znali šta će sa sobom da se udaju ili ožene.
Ja isto preporučujem to tebi, ali gledaj da te neko ne navuče u muta brak.
Uzgred, najveći džihad je borba protiv nepravednog vladara. U Saudiji se vladar postaje neislamskim putem, kraljevska porodica godinama nema normalnog dodira sa stvarnošću, pa samim tim bilo kakava paralela Islam - Saudija nije mjerodovan.
Najbolji Islam je onaj u srcu vjernika. Nikad se vjera nije mogla odrediti geografskom širinom.
iskreno u arapskim zemljama islam se totalno poceo drugacije tumacit i znene su pritome najvise na udaru .neki dan sam rpocitao da je jedna zena ostala bez posla i stana jer su je vidjeli kako vozi auto ovo je bilo saudiskoj arabiji.ovo uopste neide na cast muslimanima u cijelom svijetu pogotovozato jer se svi trude da islam prikazu u negativnom svijetlu.i ja sam se odmah upitao na osnovu cega su oni zakljuucili da zene ne smiju da voze auto.totalna besmislica.inace zene su u islamu puno vise zasticene od muskaraca sto je i normalno.naime zadnje rijeci poslanika bile su da se ashabi(muslimani) brinu i lijepo ophode prema svojim zenaama.inace poslanik je tokom svog zivota govorio da je on zastitnik zena tako je svaki napad na zenu napad na poslanika.
r_faruk

#108 Re: Da li ste znali o islamu

Post by r_faruk »

:roll: s tim da joj mozes odvaliti samarcinu kada to "zasluzi"
4m3l

#109 Re: Da li ste znali o islamu

Post by 4m3l »

Onaj ko ne klanja ili ponekad klanja i onaj ko ne ide u dzamiju osim ako nije Bajram, dzuma isl. da li moze u dzenet ?
art vandeley

#110 Re: Da li ste znali o islamu

Post by art vandeley »

Dzennet se mora zasluziti, tako da bez imana i dobrih djela sanse za Dzennet su minimalne.
Ustvari bez imana nema govora o Dzennetu :D
Uz dobra djela i milost Svevisnjeg nadati se aBda :-D
miskin

#111 Re: Da li ste znali o islamu

Post by miskin »

4m3l wrote:Onaj ko ne klanja ili ponekad klanja i onaj ko ne ide u dzamiju osim ako nije Bajram, dzuma isl. da li moze u dzenet ?
Sigurno da je namaz stub vjere http://www.islamika.net/islamske-teme/t ... ina-namaza, a sad niko ne moze reci ni za koga on ce ovdje ili on ce tamo, mi samo gledamo djela ljudi a ta djela su za jednog ili za drugog boravista nema treceg.

Malo se opustamo i govorimo Allah je milostiv, a zaboravljamo da on isto tako zestoko kaznjava

Pogledaj ovaj video klip http://www.youtube.com/watch?v=fpxmZ__iVVg
miskin

#112 Re: Da li ste znali o islamu

Post by miskin »

Da li ste znali da, ako bi nevjernik primio Islam u toku mjeseca ramazana, da je obavezan da posti preostale dane ramazana i da nije obavezan da napašta dane koje nije postio dok je bio nevjernik?

Da li ste znali da ako bi nevjernik primio Islam u toku dana ramazana, obaveza mu je da isposti taj dan i da ga naposti nakon što završi ramazana?

Da li ste znali da dijete koje nije punoljetno nije obavezno da posti, a ako bi postilo njegov post je isparavan?

Da li ste zanli da je pohvalno da se maloljetna djeca privikavaju na post, pod uvjetom da im post ne šteti i da mogu izdržati da poste?

Da li ste znali da ako bi osoba koja je toliko bolesna, da ako bi postila da bi dovela svoj život u pitanje, takvoj osobi je obaveza da ostavi post?

Da li ste znali da osobe koje su oboljele od oboljenja koja doktori smatraju neizlječivim, da će za svaki propušteni dan ramazana nahraniti jednog siromaha kao iskup za propuštene dane?
miskin

#113 Re: Da li ste znali o islamu

Post by miskin »

Da li ste znali da postoje dva načina nahranjivanja siromaha; prvi, da čovjek pripremi jedan obrok i da pozove onoliki broj siromaha koliki je broj dana koje nije postio i da ih nahrani, i drugi, da udijeli svakom siromahu nešto od prehrambenih namirnica pa da on sam sebi pripremi hranu. Bilo koji od ova dva načina da čovjek praktikuje, ispravno je postupio?

Da li ste znali da ako bi čovjek odabrao način iskupljivanja u kojem će on darovati siromasima prehrambene artikle, da onda treba, po ispravnijem mišljenju učenjaka, svakom siromahu da da dva pregršta dotičnog artikla, a to je u današnjim mjerama 1kg i 20 gr.(otprilike)?

Da li ste znali da osobama koje su oboljele od oboljenja koja doktori smatraju izlječivim nije dozvoljeno da se iskupljuju za propuštene dane tako što će nahraniti za svaki dan po jednog siromaha, već će sačekati ozdravljenje a zatim napostiti propuštene dane

Da li ste znali da ako je postač musafir-putnik, da mu je dozvoljeno da ne posti bez razlike da li osjećao poteškoću na putovanju ili ne?

Da li ste znali da je čovjeku koji putuje u toku ramazana i na tom putovanju ne osjeća velike poteškoće, bolje postiti, iako mu je dozvoljeno da ne posti?

Da li ste znali da nije dozvoljeno ženi koja je u hajzu ili nifasu da posti, i ako bi postila njen post je neispravan i obavezna je da dane koje je bila u hajzu naposti nakon ramazana?

Da li ste znali da žena koja posti ramazan, ako bi dobila hajz samo nekoliko momenata prije zalaska sunca njen post tog dana je pokvaren, ona nije griješna zbog toga, i obaveza joj je da naposti taj dan nakon ramazana?
miskin

#114 Re: Da li ste znali o islamu

Post by miskin »

Da li ste znali da namjerno jelo i piće kvari post bez razlike da li to bilo u maloj ili velikoj količini, pa čak ako bi postač namjerno popio samo jednu kap vode njegov post je pokvaren po koncenzusu učenjaka?

Da li ste znali da većina učenjaka smatara da ako bi postač namjerno, na bilo koji način, izazvao povraćanje njegov post je pokvaren, a ako bi povraćanje nadvladalo postača njegov post je ispravan.?

Da li ste znali da mastrubacija ili onanisanje kvare post, i ako bi postač izazvao ejakulaciju na bilo koji način njegov post je pokvaren i obavezan je taj dan napostiti?

Da li ste znali da je većina učenjaka smatrala da hidžama ne kvari post? Analogno tome, dozvoljeno je postaču da dobrovoljno daruje krv i to neće pokvariti njegov post.

Da li ste znali da je većina učenjaka smatrala da je postaču dozvoljeno korištenje misvaka tokom cijelog dana u kojem posti, prije podne i poslije? Analogno tome, dozvoljeno je koristiti četkicu i pastu za zube, pod uvjetom da postač pazi da ništa od toga ne dospije u grlo.

Da li ste znali da je dozvoljeno postaču, bez razlike bio muškarac ili žena, da dočeka zoru- početak posta-u stanju džunupluka i da odgodi kupanje do nakon nastupanja zore-a prije izlaska sunca, s tim što je obavezan prije zore da donese namjeru da će postiti taj dan?
r_faruk

#115 Re: Da li ste znali o islamu

Post by r_faruk »

ne bi bilo lose da koristite nase rijeci umjesto stranih, pa da i mi ostali znamo sta pisete...
Kroksica

#116 Re: Da li ste znali o islamu

Post by Kroksica »

miskin wrote:
Da li ste znali da je većina učenjaka smatrala da hidžama ne kvari post? Analogno tome, dozvoljeno je postaču da dobrovoljno daruje krv i to neće pokvariti njegov post.
A sta je sa menstruacijom? Ako je postacu dozvoljeno davati krv, je li dozvoljeno zeni da posti za vrijeme mjesecnog pranja?
miskin

#117 Re: Da li ste znali o islamu

Post by miskin »

zeni je zabranjeno postiti za vrijeme menstruacije, to nije isto kao sa davanjem krvi, jer su za ovo dosli jasni dokazi zabrane
Kroksica

#118 Re: Da li ste znali o islamu

Post by Kroksica »

miskin wrote:zeni je zabranjeno postiti za vrijeme menstruacije, to nije isto kao sa davanjem krvi, jer su za ovo dosli jasni dokazi zabrane
Ispravi me ako grijesim, al u Kur'anu se ta zabrana ne nalazi, ali postoje ajeti koji naredjuju post i koji ljudi ne moraju postiti. Par okolnosti u kojim nije obavezno postiti medju kojima nije zena koja ima menstruaciju.

Nemoj shvatiti ovo kao pucanje kontre, samo razgovaram.

Uostalom, ako vec hidzama ne kvari post, zasto bi menstruacija kad je i kod hidzame u pitanju izbacivanje neciste/bolesne/kako god krvi?

Selam.
underwater

#119 Re: Da li ste znali o islamu

Post by underwater »

Kroksica wrote:Ispravi me ako grijesim, al u Kur'anu se ta zabrana ne nalazi, ali postoje ajeti koji naredjuju post i koji ljudi ne moraju postiti. Par okolnosti u kojim nije obavezno postiti medju kojima nije zena koja ima menstruaciju.

Nemoj shvatiti ovo kao pucanje kontre, samo razgovaram.

Uostalom, ako vec hidzama ne kvari post, zasto bi menstruacija kad je i kod hidzame u pitanju izbacivanje neciste/bolesne/kako god krvi?

Selam.
Pa nije nuzno da nesto bude u Kur'anu navedeno kao haram da bi bilo zabranjeno.
Ali nej se, jes nije zabranjeno, sigurno je ovo: da bi post bio valjan ne smije se pojaviti nesto sto je u protivnosti sa postom (kao sto je hajz ili nifas ili ludilo npr.)
Znaci, ako zena pod menstruacijom posti - to ne vrijedi. Kao sto joj ni namaz ne bi vrijedio.
Slicno tome, ludjak moze postit, al mu to ne vrijedi. Mislim nije bas OK usporedba, ali ako oces bas po paragrafu, onda ti je vako.
bambina78

#120 Re: Da li ste znali o islamu

Post by bambina78 »

underwater wrote:, ludjak moze postit, al mu to ne vrijedi.
Gdje pise ovo?
underwater

#121 Re: Da li ste znali o islamu

Post by underwater »

bambina78 wrote:
Gdje pise ovo?
U fikhu.
bambina78

#122 Re: Da li ste znali o islamu

Post by bambina78 »

underwater wrote:
bambina78 wrote:
Gdje pise ovo?
U fikhu.
A odgovora :-)

Kao da si rekao u zakonu pise, kojem, gdje sta, ko je pisao, moze link?
underwater

#123 Re: Da li ste znali o islamu

Post by underwater »

bambina78 wrote:A odgovora :-)

Kao da si rekao u zakonu pise, kojem, gdje sta, ko je pisao, moze link?
Npr. probaj naci knjizicu fikh-ul-ibadat (propisi o isl. duznostima) od Serdarevica.
Ako ludak poludi ali za manje od cijelog mjeseca, treba mu kada (samo napostit).
Isto ako neko padne u nesvijest.
Ne kontam sta je tu cudno. Pa da bi se postilo mora se biti razuman. Od onih koji su ludi pero je dignuto...ne pise ni dobro ni lose.
Mislim, to ti je po fikhu. A i logicno je.
bambina78

#124 Re: Da li ste znali o islamu

Post by bambina78 »

Ma pitam gdje pise, da vidim tacnu definiciju ovog ludak, posto u nasoj drzavi niko onda nije obavezan postiti :-)
underwater

#125 Re: Da li ste znali o islamu

Post by underwater »

bambina78 wrote:Ma pitam gdje pise, da vidim tacnu definiciju ovog ludak, posto u nasoj drzavi niko onda nije obavezan postiti :-)
Ludak je onaj koji ne moze jos (i vise) poluditi :roll:
A za drzavu nam ... ne znam.
Post Reply