Ja nemam problema sa onim što mi stoji u ličnoj karti... Jedino mi se slika ne sviđa, ali kroz koju godinu vadim novu, pa će se i to sredit valjdaHM 2011 wrote:Ono što piše u našim ličnim kartama određujemo MI...
Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
- cyprus
#101 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
-
HM 2011
#102 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
U ličnoj ne piše ništa,
u novoj možeš imati i elektronski potpis, upisanu krvnu grupu... i državljanstvo fu*king entiteta...
u novoj možeš imati i elektronski potpis, upisanu krvnu grupu... i državljanstvo fu*king entiteta...
- cyprus
#103 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Sve po zakonu...HM 2011 wrote:U ličnoj ne piše ništa,
-
HM 2011
#104 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Ako ti je uvjerenje o državljanstvu u FBiH vjerovao ili ne državljanin si BiH i FBiH....cyprus wrote:Sve po zakonu...HM 2011 wrote:U ličnoj ne piše ništa,
u novoj možeš imati i elektronski potpis, upisanu krvnu grupu... i državljanstvo fu*king entiteta...Jel to onda znači da sam po nacionalnosti Federalac?
![]()
šta si po nacionalnosti to je već pitanje....
- cyprus
#105 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Pa po nacionalnosti sam onda Bosanac i Hercegovac, Federalac, a možda na kraju ispadnem i Kantonalac SarajlijaHM 2011 wrote:Ako ti je uvjerenje o državljanstvu u FBiH vjerovao ili ne državljanin si BiH i FBiH....cyprus wrote:Sve po zakonu...HM 2011 wrote:U ličnoj ne piše ništa,
u novoj možeš imati i elektronski potpis, upisanu krvnu grupu... i državljanstvo fu*king entiteta...Jel to onda znači da sam po nacionalnosti Federalac?
![]()
šta si po nacionalnosti to je već pitanje....
-
cindrlimindrli
#106 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Ma hajde? I sta mislis da si mi nesto novo rekao? Nisi, ja sam potpuno svijestan da je nas nacionalni sport "hajmo secyprus wrote:Tako ne piše u našim ličnim kartama... A to znači da nationality može, a i ne mora biti isto što i citizenship, isto kao i nacionalnost i državljanstvo...cindrlimindrli wrote:Nationality je nacionalnost, a citizenship je drzavljanstvo...cyprus wrote:U mom pasošu nigdje ne stoji nacionalnost... Ne stoji mi ni na ličnoj karti, nego se na njoj nationality prevodi kao državljanstvo, a ne kao nacionalnost... To znači da nationality i nacionalnost ne mora biti isto...
Dakle, to smo polis i ja konsenzusom utvrdili... Ključne riječi: može, a i ne mora...
Znam da opet neće niko shvatit, ali ne škodi ponavljat
praviti budale". Cuj moze, a i ne mora..mozda hocu-mozda necu, moRe bit` bIdne-moRe bit` nebIdne...hajde bjezi,
zajebaji nekog drugog.
- denideni
#107 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Drzava je ustavna, pravna, zakonska kategorija i nije nacija. Drzava moze postojati bez nacije ili biti sastavljena od vise nacijaLug wrote:Meni se cini, da postoji i jedan mali dio bosnjackog naroda koji smatra da i Bosnjaci trebaju da budu nacija Bosnjaci a ne Bosanci (kao da je Bosna strano tijelo nama Bosnjacima), iz razloga sto svi drugi narodi oko nas imaju sopstvenu drzavu a samim tim i naciju; jer od kad dunjaluk postoji; nacija = drzava. Samim tim se i odricu BiH kao zajednice tri naroda. Ako bi imali u BiH tri nacije, to bi automatski znacilo da je BiH sastavljena od tri drzave. Znaci, oni su takodjer za podjelu kao i djelovi u ostala dva naroda, jer smatraju da je to bolje za buducnost Bosnjaka. Ne ulazim u diskusiju koliko su u pravu, ali sama cinjenica da se toliko forsira nacionalnost = narodnost je vise nego ocita .. i djeca u osnovnoj skoli na zapadu znaju da to dvoje nije isto, uostalom, ne bi postojala dva pojma, dva izraza da je isto... ma smijesno, ispiranje mozga.
Moje skromno misljenje je da taj proces moze donijeti samo lose Bosnjacima, jer ova ekipa politicara ne zasluzuje povjerenje za takve odluke.
Nacija je zajednica ljudi koji su svijesni svoje zajednicke kulture, jezika, istorije itd... i koji se solidarisu kroz tu svijest, koja se drugim imenom zove nacionalna svijest. Nacija je sastavljena od ljudi ili grupa ljudi koje povezuje svijest da pripadaju istoj naciji ili koji teze kroz svoje politicke zahtjeve da budu nacija. Drugim rijecima, nacija je duhovna veza ljudi i zemlje, ne drzave.
-
m_l
#108 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
@cindrlimindrli*cindrlimindrli wrote:[Ma hajde? I sta mislis da si mi nesto novo rekao? Nisi, ja sam potpuno svijestan da je nas nacionalni sport "hajmo se
praviti budale". Cuj moze, a i ne mora..mozda hocu-mozda necu, moRe bit` bIdne-moRe bit` nebIdne...hajde bjezi,
zajebaji nekog drugog.
cyprus samo kaze da u nasoj licnoj ne stoji Nationality = nacionalnost, a citizenship = drzavljanstvo, vec postoji samo opcija nationality-pod kojom se podrazumjeva drzavljanstvo, tj. BiH.
*samo da znas da sam ti ime kopirala, gdje ga nadje
-
donBeton
#109 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Bošnjaci kao narod JESU državotvorni - stoga i mogu biti nacija.
Ostala kvazi-multi-kulti dokidanja, koja su u zabludi nazivajući se "građanima" (jer njihov status ne dolazi u pitanje i nema veze sa ovim), nekako uvijek prije ili kasnije odu malo u fašizam, ne toliko prema Bošnjacima, koliko Srbima i Hrvatima.
Ostala kvazi-multi-kulti dokidanja, koja su u zabludi nazivajući se "građanima" (jer njihov status ne dolazi u pitanje i nema veze sa ovim), nekako uvijek prije ili kasnije odu malo u fašizam, ne toliko prema Bošnjacima, koliko Srbima i Hrvatima.
- Halcyon
#110 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
A kad smo već kod Bošnjaka...
-
Stojadin
#111 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Zelis da kazes da samo jedna nacionalnost moze, ili treba, da bude u drzavi? Tako npr., svako ko se ne smatra Bošnjakom, pa i Srbinom i Hrvatom je "izdajica Bosne", i njemu je druga drzava draza od BH? Ne kontam kako. Sta cemo onda sa Romima, Židovima i ostalim manjinama? Jel njih da proglasimo Bošnjacima, a oni kojima se to ne svida izdajicama?HM 2011 wrote:Da a taj osjećaj nacionalne pripadnosti je bitan element za screening u ulazak u državne institucije....Stojadin wrote:E to. Vidim vecina ljudi misle da je nacija strogo vezana za drzavu, sto naravno nije tacno. Najvazniji dio nacionalne pripadnosti (po vecini definicija, al ne po svim) je osjecaj nacionalne pripadnosti.cyprus wrote:Nisam bošnjačka glava, al da probam![]()
Po nacionalnosti možeš biti šta hoćeš: Bošnjak, Bosanac, Hercegovac, Eskim, Frižider, Majmun, Marsovac, Šarafciger, Homoseksualac, Vatrogasac itd. zato što ne postoji jedinstvena definicija nacionalnosti... dakle možeš je tumačiti kako hoćeš
U Americi se, doduse, vecinom nacija strogo veze za drzavu. U Evropi je, medjutim, drukcije.
jer niko neće da mu neko ruje, rovari po sistemu...
Pa ako ti je nacionalna pripadnost neke druge države draža od tvoje - pa fino radiš protiv svoje države (one sa pasošem) - robija je minimalna stvarčica....
U većini država je ovako.
Pitam zaista i smatram da bi bilo dobro napraviti referendum o tome - pa nek se šprdaju i potpisuju postove nakon referenduma...
Ozvaničiti to i postupiti u skaldu sa odlukom većine - javno izložiti šta je šta, pitati za mišljenje i stavove, izložiti planove pred većima i gotovo.
Jarane, kako ti je tesko shvatit da je nacija najcesce odvojen pojam od drzavljanstva. U Americi, tj. u "vecini drzava" sto ti kazes (samo u bivsim kolonijama) vazi nacionalnost=drzavljanostvo , u Evropi nacionalnost=etnicitet.
- Gojeni H
#112 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
HM 2011
Kanada - dio Krunskog dominiona, Commonwealtha - nastala kolonizacijom,
NAcija kao i svaka druga -
S ovim se definitivno ne bi slozili ljudi iz Kvibeka.
S ovim se ne bi slozili Flamanci. Barem ne u potpunosti.Belgija - Flamanci i valonci -
Tako mi krugera - nastala kolonizacijom,
različite etničke grupe
Juznoafricki Afrikaneri imaju totalno razlicitu kulturu od crnaca.
Afganistan - plemenske grupe, jedna nacija, gadna (nasty gadna) i jaka,
Da su zafrkani i da se ne potcinjavaju tudjoj volji stoji. Ali su plemenske lojalnosti daleko jace od nacionalnih. Nacionalne ustvari nema ako nema vanjskog neprijatelja.
Ne pobijam tvoje navode. Samo pokusavam da ti ukazem da pojam lojalnosti naciji, odredjenih grupacija, nije dilema samo kod nas.
-
vistaga
#113 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Ti si bošnjak, kolko sam ja Rus koji je prešao preko Karpata.HM 2011 wrote:Multinacionalni SSSR znači BiH bi se raspala - jel tako ?cyprus wrote:Pa evo ti odgovor: posmatraj nacionalnost kao pripadnost etničkoj grupi i problem riješen.HM 2011 wrote:Ali i dalje nisi dao konkretan odgovor na pitanje....
- kockica_kockica
#114 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Treba nas biti briga...Gojeni H wrote:Ako je za mene biti Bosnjak i Bosanac u istoj ravni, zasto bi me trebala boliti briga sto to za nekoga nije?HM 2011 wrote:Hajmo se svi Bošnjaci osjećat tako - nije problem, samo mi reci predviđanje....Gojeni H wrote:Valjda se tako osjecas.
Kakve su implikacije toga, kalkulaciju, računicu,
rezultat aktivnosti, očekivani i potencijalno očekivani ?
Jer do sada nije bilo tako ?
Ako ja nemam druge zemlje i pasosa osim ovog, sta me interesuju oni koji imaju rezervne domovine?
Sta ikoga treba da interesuje sto se ja osjecam Bosnjakom i 'vako, i 'nako, i na glavi, i kako god hoces?
Implikacije? Nikakve. Od drugih? iste onakve kakve su bile i do sada. Od "nasih"? Ma, zaboli me.
Cuj, bilo je i tezih momenata od ovih za Bosnu i Bosnjake. Dugo je ispiran mozak i predugo.
Drugi su imali 1848. Mi smo imali 170 godina konstantnih napada, osvajanja, prisvajanja...
U eri 21-og vijeka, interneta, blejsbuka, i ostalog, svako ce imati izbor - nastaviti kriviti druge ili uzeti sudbinu u vlastite ruke.
Ja nemam "rezervnu" drzavu..
Nisam bosnjakinja..
Sta sam onda????? Vanzemaljac????
- Gojeni H
#115 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Treba nas biti briga...Ako je za mene biti Bosnjak i Bosanac u istoj ravni, zasto bi me trebala boliti briga sto to za nekoga nije?
Ako ja nemam druge zemlje i pasosa osim ovog, sta me interesuju oni koji imaju rezervne domovine?
Sta ikoga treba da interesuje sto se ja osjecam Bosnjakom i 'vako, i 'nako, i na glavi, i kako god hoces?
Implikacije? Nikakve. Od drugih? iste onakve kakve su bile i do sada. Od "nasih"? Ma, zaboli me.
Cuj, bilo je i tezih momenata od ovih za Bosnu i Bosnjake. Dugo je ispiran mozak i predugo.
Drugi su imali 1848. Mi smo imali 170 godina konstantnih napada, osvajanja, prisvajanja...
U eri 21-og vijeka, interneta, blejsbuka, i ostalog, svako ce imati izbor - nastaviti kriviti druge ili uzeti sudbinu u vlastite ruke.
Ja nemam "rezervnu" drzavu..
Nisam bosnjakinja..
Sta sam onda????? Vanzemaljac????
JA tebi ne oduzimam pravo da se osjecas drugacije. Tvoja svijest je na onom nivou da za tebe nema druge zemlje osim Bosne. Apsolutno postujem taj tvoj osjecaj. To sto nisi Bosnjakinja ne znaci da ovu zemlju volis ni manje ni vise od mene. NE vidim nikakvog konflikta.
- Gojeni H
#116 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
HM
Zelim da vjerujem da ti je nijjet da otvoris prostor za razmisljanje. Sve ostalo bi bila suplja koja se na zalost periodicno ponavlja I provlaci kroz ovaj forum.
Nijedan drugi narod na Balkanu ne vodi ovakve rasprave.
Najvise mi se svidjaju otprilike slijedece rasprave/razglabanja:
- Bosanac ili Bosnjak. Ko je veci patriota?
- Do proljeva ubjedjivanje Srba I Hrvata da se oni prvo trebaju osjecati Bosancima pa onda Srbima I Hrvatima. Uzaludno. Onaj ko se osjeca vezanim za ovu zemlju, tako se I osjeca. Ko se osjeca patriotom ove zemlje, zivi takav zivot. Onaj ko se ne osjeca tako, zvizdi na utakmici reprezentacije BiH protiv Srbije.
- Sandzaklije. Sto se oni osjecaju Bosnjacima? Mi bi njih trebali sad ubjedjivati da se oni ne osjecaju tako. Srbe to ne zabrinjava ali nas bi eto trebalo. Osim ekavskog govora, skoro svi adeti su kao I kod nas, ali eto mi se jos pitamo.
- Nisu oni Srbi vec Srbijanci. Mi bi voljeli reci ljudima kako bi se oni trebali izjasnjavati.
Ja sam Bosnjak zato sto pripadam grupi ljudi s kojima vecinom dijelim istu sudbinu. Bili muslimani, ateisti, hare-hare-ha, ili nesto deseto, obicno nas isti vjetrovi udaraju u lice. Kod ogromne vecine Srba I Hrvata ovi procesi su zaokruzeni I zavrseni. To sto se nama ne svidja njihova vezanost za ovakve identitete, nije njihov problem.
Sandzaklije su narod koji se na svaki nacin osjecaju Bosnjacima I povezanim s maticom. Ovaj dio bosnjackog naroda nije nikada napao drugi dio istog naroda. 95% Srba I Hrvata je ili direktno ucestvovao ili nijemo posmatrao unistavanje svega sto je bosnjacko, bosansko I muslimansko. Zasto ovo nije “politicki korektno” izreci? Da li je laz? Ne pada mi na pamet da nekoga ubjedjujem u neminovnost zivota jednih pored drugih. Za tango je potrebno dvoje (ili troje).
Patriotizam je licna karakteristika koju izuzetno cijenim kod osobe. Pokojni Cedo Domuz, Marjan Balta, ili general Divjak imaju aposlutno vece pravo na svaki komad ove zemlje u odnosu na Bosnjacine iz Prve dimijashko-minhenske. Dakle, ne mijesajmo pojmove. Ljubav se raspoznaje u teskim situacijama a ne kad je sve potaman. Posebno stovanje uvazenom forumasu @skijas.
Zelim da vjerujem da ti je nijjet da otvoris prostor za razmisljanje. Sve ostalo bi bila suplja koja se na zalost periodicno ponavlja I provlaci kroz ovaj forum.
Nijedan drugi narod na Balkanu ne vodi ovakve rasprave.
Najvise mi se svidjaju otprilike slijedece rasprave/razglabanja:
- Bosanac ili Bosnjak. Ko je veci patriota?
- Do proljeva ubjedjivanje Srba I Hrvata da se oni prvo trebaju osjecati Bosancima pa onda Srbima I Hrvatima. Uzaludno. Onaj ko se osjeca vezanim za ovu zemlju, tako se I osjeca. Ko se osjeca patriotom ove zemlje, zivi takav zivot. Onaj ko se ne osjeca tako, zvizdi na utakmici reprezentacije BiH protiv Srbije.
- Sandzaklije. Sto se oni osjecaju Bosnjacima? Mi bi njih trebali sad ubjedjivati da se oni ne osjecaju tako. Srbe to ne zabrinjava ali nas bi eto trebalo. Osim ekavskog govora, skoro svi adeti su kao I kod nas, ali eto mi se jos pitamo.
- Nisu oni Srbi vec Srbijanci. Mi bi voljeli reci ljudima kako bi se oni trebali izjasnjavati.
Ja sam Bosnjak zato sto pripadam grupi ljudi s kojima vecinom dijelim istu sudbinu. Bili muslimani, ateisti, hare-hare-ha, ili nesto deseto, obicno nas isti vjetrovi udaraju u lice. Kod ogromne vecine Srba I Hrvata ovi procesi su zaokruzeni I zavrseni. To sto se nama ne svidja njihova vezanost za ovakve identitete, nije njihov problem.
Sandzaklije su narod koji se na svaki nacin osjecaju Bosnjacima I povezanim s maticom. Ovaj dio bosnjackog naroda nije nikada napao drugi dio istog naroda. 95% Srba I Hrvata je ili direktno ucestvovao ili nijemo posmatrao unistavanje svega sto je bosnjacko, bosansko I muslimansko. Zasto ovo nije “politicki korektno” izreci? Da li je laz? Ne pada mi na pamet da nekoga ubjedjujem u neminovnost zivota jednih pored drugih. Za tango je potrebno dvoje (ili troje).
Patriotizam je licna karakteristika koju izuzetno cijenim kod osobe. Pokojni Cedo Domuz, Marjan Balta, ili general Divjak imaju aposlutno vece pravo na svaki komad ove zemlje u odnosu na Bosnjacine iz Prve dimijashko-minhenske. Dakle, ne mijesajmo pojmove. Ljubav se raspoznaje u teskim situacijama a ne kad je sve potaman. Posebno stovanje uvazenom forumasu @skijas.
- harač
#117 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
evo i bake izetbegović priča o autentičnim bošnjacima i njihovim predstavnicima. trebalo bi i njega pozvati da se ukljući u raspravu

- Gojeni H
#118 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Jakako. On je mudrac s bosnjacke planine.harač wrote:evo i bake izetbegović priča o autentičnim bošnjacima i njihovim predstavnicima. trebalo bi i njega pozvati da se ukljući u raspravu![]()
-
condy
#119 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Oni koji se predstavljaju samo bosancima i hercegovcima, su obično ljudi iz mješovitih brakova. Zato su nekad u ex yu bili poticaji za te bračne zajednice. Iako, mislim da se radi o nekim vise principima negoli samoj identifikaciji... 
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#120 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Odlično rečeno. S tim da su se prije rata djeca iz brakova različitih nacionalnosti iz BiH izjašnjavali kao Jugosloveni a danas kao Bosanci odnosno Hercegovci.condy wrote:Oni koji se predstavljaju samo bosancima i hercegovcima, su obično ljudi iz mješovitih brakova. Zato su nekad u ex yu bili poticaji za te bračne zajednice. Iako, mislim da se radi o nekim vise principima negoli samoj identifikaciji...
Sve je individualna stvar a nikako pravilo.
-
sumirprimus
#121 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
a sta akoj "ćistokrvan" a bosanac???kako onda to objasnjavate???domači izdajnik ? 
- Boom71
#122 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
moji su roditelji iz dva konstituivna naroda.znaci,ja sam konstituivan na kvadrat,ali nikada necu reci da imam vise prava od bilo koga jednokonstituivnog.tvsabina wrote:Odlično rečeno. S tim da su se prije rata djeca iz brakova različitih nacionalnosti iz BiH izjašnjavali kao Jugosloveni a danas kao Bosanci odnosno Hercegovci.condy wrote:Oni koji se predstavljaju samo bosancima i hercegovcima, su obično ljudi iz mješovitih brakova. Zato su nekad u ex yu bili poticaji za te bračne zajednice. Iako, mislim da se radi o nekim vise principima negoli samoj identifikaciji...
Sve je individualna stvar a nikako pravilo.
mislim da sam fer.
- denideni
#123 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
Ljudi, sva filozofija koja ide u pozitivnom smjeru je osjecaj pripadnosti drzavi BiH jer ovdje nikada nece biti ni pobjednika ni porazenih,samo unesreceni ljudi i 20-tak porodica koje su multimilioneri postali od 1992....
BiH je clanica UN i nema vise nikakvih avantura sto se tice njenog raspada a na nama je da probamo sebi stvoriti normalan zivot i vratiti dostojanstvo obicnim ljudima i radnicima u ovom korumpiranom drustvu.
BiH je clanica UN i nema vise nikakvih avantura sto se tice njenog raspada a na nama je da probamo sebi stvoriti normalan zivot i vratiti dostojanstvo obicnim ljudima i radnicima u ovom korumpiranom drustvu.
- denideni
#124 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
O ovome pricam.
"Aleksandar Džombić u kafanu došao helikopterom"
"Kada posisas sva vesla,onda Nikola si Tesla"
"Aleksandar Džombić u kafanu došao helikopterom"
"Kada posisas sva vesla,onda Nikola si Tesla"
- Boom71
#125 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak
denideni wrote:Ljudi, sva filozofija koja ide u pozitivnom smjeru je osjecaj pripadnosti drzavi BiH jer ovdje nikada nece biti ni pobjednika ni porazenih,samo unesreceni ljudi i 20-tak porodica koje su multimilioneri postali od 1992....