Govor o tekfiru na rafidije
-
Dr_dre
#101 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Jedan od najvećih ŠIITSKIH autoriteta POREKAO temelje ŠIIZMA!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... NT-sQoKruo[/youtube]
-
semirizsvemira
#102 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Sta Allah moze to niko ne moze . Dojucer sija danas gazi po tome . Haj nece li postati sunni musliman ako Bog da ovaj Sadr
-
Dr_dre
#103 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Samo da nije tukija.
A i dosta bi ih se povelo za sadrom.
A i dosta bi ih se povelo za sadrom.
- Diwan
#104 Re: Govor o tekfiru na rafidije
I sije i sunije su muslimani, i jedni i drugi imaju zabludjelih dogmi - nista nisu sunije u boljoj poziciji od sija. Tko misli da jesu neka pogleda temu 'zaštitimo Poslanikov mezar', gdje se govori o sunijskim zabludama, jer su i vehabije sunije, a njihovo učenje je danas najdominantnije, učenje po kojem je muavija dobar i ispravan čovjek i da su on i Hz. Alija r.a., zatim nečete nači da govore loše ni o jezidu, a čovjek masakrirao Poslanikovu a.s. porodicu.
Znam, neki otpadnik če reći: Vidiš li šta govori ovaj sija, to nije bio jezid, već mujo, samo ne znam tko je bio komandant.
Kao da si rek''o: Ubi Stojan stojanovic i neki slični, 8ooo srebreničana,a zatvoriše i nepravedno optužiše ratka mladiča. To može samo umobolan čovjek reći.
Znam, neki otpadnik če reći: Vidiš li šta govori ovaj sija, to nije bio jezid, već mujo, samo ne znam tko je bio komandant.
Kao da si rek''o: Ubi Stojan stojanovic i neki slični, 8ooo srebreničana,a zatvoriše i nepravedno optužiše ratka mladiča. To može samo umobolan čovjek reći.
- nasa
#105 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Nemojte da ponovo ulazimo u raspravu oko pitanja koja smo vec kako Diwan rece pokusali na temi "Zastitimo Poslanikov mezar" jer sumnjam da cemo ponavljanjem bilo sta postici...
Zasto ne krenuti od jednostavnijeg kao npr.zasto se ne moze postici dogovor oko dana Bajrama,kretanje Mjeseca nije uslovljeno pripadnoscu nekom od pravaca,a ono ipak u praksi .....
To je samo jedan primjer niza podjela koje tvore razlike ,a da je dobra volja na djelu takve stvari se lako mogu dogovoriti nego lakse naci izgovor u historiji i baviti se nejasnim ....
Zasto ne krenuti od jednostavnijeg kao npr.zasto se ne moze postici dogovor oko dana Bajrama,kretanje Mjeseca nije uslovljeno pripadnoscu nekom od pravaca,a ono ipak u praksi .....
To je samo jedan primjer niza podjela koje tvore razlike ,a da je dobra volja na djelu takve stvari se lako mogu dogovoriti nego lakse naci izgovor u historiji i baviti se nejasnim ....
- Diwan
#106 Re: Govor o tekfiru na rafidije
želim reči, pošto vidim tendenciju predstavljanja sija kao izvornog zla, da ni kod nas sunija ovdje u bosni, a vjerujem i drugdje nije sjajno. Jedni su otišli predaleko u svom negativnom odnosu prema ashabima, dok su sunije otišle predaleko u svom zapostavljanju Ehlu Bejta, a stali u zaštitu oponenata njihovih.nasa wrote:Nemojte da ponovo ulazimo u raspravu oko pitanja koja smo vec kako Diwan rece pokusali na temi "Zastitimo Poslanikov mezar" jer sumnjam da cemo ponavljanjem bilo sta postici...
Tako da nema razloga za nekakvo slavlje jer obadvje frakcije u svom učenju imaju dogmu i iskrivljenje, a bolje bi bilo kad bi se nastojalo da se ti stavovi i razlike približe.
- zagortenej
- RMH79
#108 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Notorna laz. Nista nije porekao, a da si pogledao video (koji je za svaku pohvalu), znao bi da veze nemas o cemu govoris...Opet cu te zamoliti, da mi navedes sekvencu u kojoj je nesto poreceno!Dr_dre wrote:Jedan od najvećih ŠIITSKIH autoriteta POREKAO temelje ŠIIZMA!
Btw, u uvodnom tekstu se spominju Ubejdullah ibn Zejd i Jezid. Konstatacija:
1. Siiti nigdje ne spominju Ubejdullaha ibn Zejda, nego Abdullaha ibn Zijada,
2. Nigdje se u citavom govoru ne spominju ni Abdullah ibn Zijad, niti Jezid.
Sada mi navedi - posto si pod temom Sirija spomenuo da se oni spominju i da se oslobadjaju krivice pokolja na Kerbeli, a da se za to optuzuje nekakav sija - gdje tacno je to spomenuto i na koji nacin se poricu "temelji siizma"?! Drugo, i to vrlo bitno, pitanje: ko je, od siitskih ucenjaka, protekfirio Muktadu al-Sadra?!
- Diwan
#109 Re: Govor o tekfiru na rafidije
ima mnogo više sličnosti nego razlika, ali problem je što pojedine skupine unutar tkz. sunijske grupacije i unutar tkz. sitske grupacije žele po svaku cijenu da vide izvoro zlo u onoj drugoj grupaciji i stavovi takvih se najviše prezentiraju.
Pa zar može biti tolika razlika kako se predstavlja između ljudi koji dijele isti šehadet?
Nije to bas tako, nego je nekome u interesu da muslimani ostanu sije, sunije, sufije, a da ne budu muslimani.
Sve dok sebe budemo dozivljavali kroz prizmu tih i takvih identifikacija, a ne izvorne identifikacije da budemo muslimanima, imat cemo situaciju hvatanja za vratove u kojem se onaj drugi bez i da se sasluša odmah proglašava nevjernikom i vrhovnim zlom.
- RMH79
#110 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Takodjer bih da primjetim (za Dr_dre):
na temi "Sirija" je jedan od tvojih istomisljenika, u namjeri fabriciranja poluistina i lazi, napisao i sljedece:
http://www.klix.ba/forum/sirija-t91613s11175.html
"Asad je šija-rafidija ... sta kaze uvaženi Zakir Naik o njima koje braniš" i postirao sljedeci video, s prijevodom sa engleskog na bosanski:
sto je, naknadno, utvrdjeno da je notorna laz (jedno covjek govori, a drugo se prevodi)...A, da se je iole informirao, o onome o cemu prica, znao bi da je Dr. Naik murid (ucenik) uvazenog alima, sejha Ahmeda Didata r.a. i da, kao njegov ucenik, nikada, ama bas nikada, ne bi osporavao misljenje koje je dao njegov ucitelj, kako o sijama, tako i o Iranu i islamskoj revoluciji. Sve to je srocio u svom predavanju "Iran - Nation reborn", nakon njegove posjete 1982. (zajedno sa jos 400 sunitskih ucenjaka) ratom zahvacenom Iranu, koji se moze pogledati kao cjelina:
ili kao 8 poglavlja (s dodatnim titlom na engleskom jeziku), od kojih je za mene, pogotovo, najbitniji onaj o Imamu Homeiniju k.s. (posto se i ovog velikana Islama blati, svim mogucim prljavim propagandama i pamfletima):
Zanimljivo je, da je Imama dozivio (zajedno sa ostalih 400 ucenjaka), na skoro identican nacin, kao i novinari koji su imali priliku biti uzivo s Imamom k.s., kao sto je uvazeni Prof.dr. Peter Scholl Latour, koji je imao privilegiju biti i u istom avionu s Imamom k.s., na povratku u Iran 1979:
na temi "Sirija" je jedan od tvojih istomisljenika, u namjeri fabriciranja poluistina i lazi, napisao i sljedece:
http://www.klix.ba/forum/sirija-t91613s11175.html
"Asad je šija-rafidija ... sta kaze uvaženi Zakir Naik o njima koje braniš" i postirao sljedeci video, s prijevodom sa engleskog na bosanski:
sto je, naknadno, utvrdjeno da je notorna laz (jedno covjek govori, a drugo se prevodi)...A, da se je iole informirao, o onome o cemu prica, znao bi da je Dr. Naik murid (ucenik) uvazenog alima, sejha Ahmeda Didata r.a. i da, kao njegov ucenik, nikada, ama bas nikada, ne bi osporavao misljenje koje je dao njegov ucitelj, kako o sijama, tako i o Iranu i islamskoj revoluciji. Sve to je srocio u svom predavanju "Iran - Nation reborn", nakon njegove posjete 1982. (zajedno sa jos 400 sunitskih ucenjaka) ratom zahvacenom Iranu, koji se moze pogledati kao cjelina:
ili kao 8 poglavlja (s dodatnim titlom na engleskom jeziku), od kojih je za mene, pogotovo, najbitniji onaj o Imamu Homeiniju k.s. (posto se i ovog velikana Islama blati, svim mogucim prljavim propagandama i pamfletima):
Zanimljivo je, da je Imama dozivio (zajedno sa ostalih 400 ucenjaka), na skoro identican nacin, kao i novinari koji su imali priliku biti uzivo s Imamom k.s., kao sto je uvazeni Prof.dr. Peter Scholl Latour, koji je imao privilegiju biti i u istom avionu s Imamom k.s., na povratku u Iran 1979:
- RMH79
#111 Re: Govor o tekfiru na rafidije
I jos jedna stvar, koja me izbacuje iz takta - usiljeno nazivanje sija imamija/dzaferija rafidijama, iako je poznato da ni imamije ovu otpadnicku sektu (rafidije) ne smatraju muslimanima...ta teza je jednako opasna kao i ona, u kojima zele istaci da sije sve sunije smatraju nasibijama, a sto je notorna laz! Mislim da ovo nije potrebno ni objasnjavati.
- zagortenej
#112 Re: Govor o tekfiru na rafidije
vrlo interesantna stvar je da većina nas nije ni znala za rafidije dok se nisu pojavile vehabije i počele o njima pričati. mislim da su i te rafidije nekakve šijske vehabije, pa s obzirom da ih vehabije često spominju vjerovatno to nije slučajno.RMH79 wrote:I jos jedna stvar, koja me izbacuje iz takta - usiljeno nazivanje sija imamija/dzaferija rafidijama, iako je poznato da ni imamije ovu otpadnicku sektu (rafidije) ne smatraju muslimanima...ta teza je jednako opasna kao i ona, u kojima zele istaci da sije sve sunije smatraju nasibijama, a sto je notorna laz! Mislim da ovo nije potrebno ni objasnjavati.
- SugarCookie
- Diwan
#114 Re: Govor o tekfiru na rafidije
kod nas generalno vlada veliko neznanje i mi obično funkcionišemo na relaciji rekla-kazala.
Dok je tako, vjerovatno čemo imati da nam se svasta nešto može proturati pod vjeru i da se svakojaka propaganda i strahovlada uzima pod istinu na osnovu agresivnog marketinga i našeg neznanja.
Dok je tako, vjerovatno čemo imati da nam se svasta nešto može proturati pod vjeru i da se svakojaka propaganda i strahovlada uzima pod istinu na osnovu agresivnog marketinga i našeg neznanja.
- RMH79
#115 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Rafidijska skupina je ona koja vjeruje da je danasnji Mushaf nepotpun, da su ashabi r.a. iz njega izbacili sve sto se odnosi na hz. Aliju i Fatimu a.s., da je kompletni Kur´an kod njih dvoje, da ce se sa njime pojaviti Fatima, s pojavom Imama Mehdija a.s., kojeg i oni iscekuju. Jos jednom napominjem, da ovu zabludjelu grupaciju, koju sije Imamije/Dzaferije (iranske, iracke i libanonske sije), takodjer, ne ubrajaju u muslimane, mozemo pronaci jos samo u "tragovima" i da, kao takvi, nemaju bas nikakve veze s Iranom, iranskom ulemom, niti iranskom vlascu, tako da svaka imputacija istim, od strane vehabitskih faktora, je potpuno proizvoljna i zlonamjerna.zagortenej wrote:vrlo interesantna stvar je da većina nas nije ni znala za rafidije dok se nisu pojavile vehabije i počele o njima pričati. mislim da su i te rafidije nekakve šijske vehabije, pa s obzirom da ih vehabije često spominju vjerovatno to nije slučajno.RMH79 wrote:I jos jedna stvar, koja me izbacuje iz takta - usiljeno nazivanje sija imamija/dzaferija rafidijama, iako je poznato da ni imamije ovu otpadnicku sektu (rafidije) ne smatraju muslimanima...ta teza je jednako opasna kao i ona, u kojima zele istaci da sije sve sunije smatraju nasibijama, a sto je notorna laz! Mislim da ovo nije potrebno ni objasnjavati.
I da, ekstrema ima na sve strane, a svako ko ima razuma, cisto srce i iskrene namjere, ce znati razluciti ko su oni i kloniti se istih.
- RMH79
#116 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Potpisujem.Diwan wrote:kod nas generalno vlada veliko neznanje i mi obično funkcionišemo na relaciji rekla-kazala.
- kaajma
#117 Re: Govor o tekfiru na rafidije
[youtube][/youtube]
- RMH79
#118 Re: Govor o tekfiru na rafidije
kaajma wrote:[youtube][/youtube]
- ArtemisFowl
#120 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Evo sta šije rade......
- RMH79
#121 Re: Govor o tekfiru na rafidije
ArtemisFowl wrote:Evo sta šije rade......
![]()
![]()
![]()
![]()
Ovi barem samo sebe mlate, a ovi koji su tvoji uzori, oni raznose narod po dzamijama, trznicama i mahalama.
Btw, sva eminentna sijska ulema je fetvom zabranila ovakve rituale, tako da ovo npr. u Iranu nikada neces vidjeti.
Last edited by RMH79 on 28/05/2013 21:44, edited 1 time in total.
- RMH79
#122 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Cim u ovom uvodnom dzinglu cujem zalopojno zavijanje vec znam koliko je sati.ArtemisFowl wrote:
- ArtemisFowl
#123 Re: Govor o tekfiru na rafidije
[/quote]Ovi barem samo sebe mlate, a ovi koji su tvoji uzori, oni raznose narod po dzamijama, trznicama i mahalama.
Btw, sva eminentna sijska ulema je fetvom zabranila ovakve rituale, tako da ovo npr. u Iranu nikada neces vidjeti.[/quote]
To nisu moji uzori,Islam je cist od takvih ljudi,Allah je izricito zabranio da se ubijaju nevini ljudi... Ti ljudi sto se raznose sve ..rade'' u ,,ime vjere'' ali su oni nevjernici koji koriste vjeru za izgovor...
Jel ova ulema?
http://www.youtube.com/watch?v=MNT-sQoK ... e=youtu.be
Btw, sva eminentna sijska ulema je fetvom zabranila ovakve rituale, tako da ovo npr. u Iranu nikada neces vidjeti.[/quote]
To nisu moji uzori,Islam je cist od takvih ljudi,Allah je izricito zabranio da se ubijaju nevini ljudi... Ti ljudi sto se raznose sve ..rade'' u ,,ime vjere'' ali su oni nevjernici koji koriste vjeru za izgovor...
Jel ova ulema?
- RMH79
#124 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Da, upravo ta ulema. Nego, ne kontam, par postova prije toga pozovem ti istomisljenika da mi odgovori na par jednostavnih pitanja i naravno nikada ne dobijem odgovor, a onda se ti pojavis kao njegov eho, s identicnim video "dokazom", bez da se osvrnes na ta pitanja i pokusas, barem ovlas, odgovoriti na ista...pa rekoh, da ponovim i tebi isto:ArtemisFowl wrote:To nisu moji uzori,Islam je cist od takvih ljudi,Allah je izricito zabranio da se ubijaju nevini ljudi... Ti ljudi sto se raznose sve ..rade'' u ,,ime vjere'' ali su oni nevjernici koji koriste vjeru za izgovor...
Jel ova ulema?![]()
Notorna laz. Nista nije porekao, a da si pogledao video (koji je za svaku pohvalu), znao bi da veze nemas o cemu govoris...Opet cu te zamoliti, da mi navedes sekvencu u kojoj je nesto poreceno!
Btw, u uvodnom tekstu se spominju Ubejdullah ibn Zejd i Jezid. Konstatacija:
1. Siiti nigdje ne spominju Ubejdullaha ibn Zejda, nego Abdullaha ibn Zijada,
2. Nigdje se u citavom govoru ne spominju ni Abdullah ibn Zijad, niti Jezid.
Sada mi navedi - posto si pod temom Sirija spomenuo da se oni spominju i da se oslobadjaju krivice pokolja na Kerbeli, a da se za to optuzuje nekakav sija - gdje tacno je to spomenuto i na koji nacin se poricu "temelji siizma"?! Drugo, i to vrlo bitno, pitanje: ko je, od siitskih ucenjaka, protekfirio Muktadu al-Sadra?!
- Diwan
#125 Re: Govor o tekfiru na rafidije
@rmh79
Nečeš ti od vehabija dobiti nikada pravi odgovor - njihov največi domet je ponavljanje i učenje napamet, a za to vrlo malo treba pameti.
ovo sam ipak napisao, i pored toga što će sljedeći doči da mi po ko zna koji put zalijepi epitet 'sija' na osnovu mog pisanja o njihovoj ideologiji smutnje i mraka, ali neče doči da podrži dijalog sunija i shija.
Oni su tu samo da zavade i samo huškaju ljude protiv shija kao da su oni demoni, a nisu se nikad pogledali u ogledalo.
Oni brane čovjeka koji se štapom igrao sa glavom Poslanikovog a.s. unuka i to ne vide i to nije problem za njih, a vide šitski ekstremizam od kojih se ograđuju i šije, kako si ti rekao a nemam razloga da ti ne vjerujem.
Napiši ljudima,ako si bolje upoznat, a i ja bih više volio da znam malo o šitskom učenju, da se ljudi upoznaju malo bolje, pa da vidimo da to sigura sam nije tako strašno kako nam se predstavlja.
Ali bi oni radije da se ne pomire sunije i sije ...
Nečeš ti od vehabija dobiti nikada pravi odgovor - njihov največi domet je ponavljanje i učenje napamet, a za to vrlo malo treba pameti.
ovo sam ipak napisao, i pored toga što će sljedeći doči da mi po ko zna koji put zalijepi epitet 'sija' na osnovu mog pisanja o njihovoj ideologiji smutnje i mraka, ali neče doči da podrži dijalog sunija i shija.
Oni su tu samo da zavade i samo huškaju ljude protiv shija kao da su oni demoni, a nisu se nikad pogledali u ogledalo.
Oni brane čovjeka koji se štapom igrao sa glavom Poslanikovog a.s. unuka i to ne vide i to nije problem za njih, a vide šitski ekstremizam od kojih se ograđuju i šije, kako si ti rekao a nemam razloga da ti ne vjerujem.
Napiši ljudima,ako si bolje upoznat, a i ja bih više volio da znam malo o šitskom učenju, da se ljudi upoznaju malo bolje, pa da vidimo da to sigura sam nije tako strašno kako nam se predstavlja.
Ali bi oni radije da se ne pomire sunije i sije ...