Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post Reply
sinuhe

#151 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

To je spomenik poginulim radnicima Cajaveca koji je bio velika firma a radili su i za vojsku.
Cajavec su zauzeli ekstremi u ljeto 91 kada su jednog direktora Hrvata optuzili za kradju oruzja. Sigurno da su tamo radnici bili pod velikim pritiskom. Brdjanin je bio direktor GIK Kozare pa je terorisao nesrbe, mogu samo zamisliti sta je svega bilo u toj nekoj strateskoj firmi kao Cajavec.
mO k3

#152 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by mO k3 »

sinuhe wrote:To je spomenik poginulim radnicima Cajaveca koji je bio velika firma a radili su i za vojsku.
Cajavec su zauzeli ekstremi u ljeto 91 kada su jednog direktora Hrvata optuzili za kradju oruzja. Sigurno da su tamo radnici bili pod velikim pritiskom. Brdjanin je bio direktor GIK Kozare pa je terorisao nesrbe, mogu samo zamisliti sta je svega bilo u toj nekoj strateskoj firmi kao Cajavec.
Priča se da je brdjaninu otac musliman mesar iz Vrbanje ,znate o kome pričam , mater mu je bila sluga kod njega .
Priča se također da je 93 spasio on povelik broj muslimana koju su išli autobusima preko Kotor varosi na slobodne teritorije , ali bila je spremljena zasjeda da se svi poubijaju , i on je kao naovodno doletio u papucama i sprecio najgore ....
madner

#153 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by madner »

Nije bio nesto vise vojske u BL nego recimo u Sarajevu Tuzli ili Mo (sjedista korpusa, TO) no odziv na mobilizaciju je bio puno veci. 5. korpus je '91 bio u stanju uci u Hrvatsku i gotovo izbiti na granicu sa Madjarskom.
dezurni_ucenik

#154 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by dezurni_ucenik »

Ja ne znam sta neki hoce da dokazu ovdje.Da su Muslimani u BL bili cetnicki dupelisci?
sinuhe

#155 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

Rijec je o nepoznavanju uslova i dogadjaja u SAO krajinama protiv kojih centralna vlast, ako je takav koncept postojao, nikad nista nije poduzela.
Jack Be Nimble

#156 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by Jack Be Nimble »

Ja kao sto rekoh uvijek je ka meni prica bili upucena da sam cetnolover jer sam iz BL. Sa takvima nema se sta puno raspravljati. Bio to nadimak tipa RukaRuciNismoTurci ili Hadzi_Lojo obadvojica seru i sto se mene tice njihovi postovi nisu vrednji citiranja.

Oni koji su bili u vojsci Jan-Sept 91 naravno da su dobili papire. Neki se bjezali, neki preko veza uspjeli (moj stari) da se ne odazove, oni koji nisu imali srece isli su Sloveniju/Hrvatsku. Ali vec u Junu je bilo svakome jasno da JNA vise ne postoji, kokarde su zasjele i Banjaluka pala.

Naravno bilo je muslimana u redovima VRS jer su bili uhvaceni. Nekada mozes vidjeti ime na spomeniku a da je poginuo na obavezi.
Last edited by Jack Be Nimble on 25/01/2014 01:50, edited 1 time in total.
channel10

#157 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by channel10 »

sinuhe wrote:To je spomenik poginulim radnicima Cajaveca koji je bio velika firma a radili su i za vojsku.
Cini mi se da je direktor Cajevca u Zenici bio predsjednik SDS stranke Malovic. On se naravno kao i vecina Srba ispalio iz Zenice 92. bas u BL. Prije par godina je njegova zena bila u Avazu zato sto ne zeli da izadje iz kuce jedne bosnjacke porodice negdje u centru BL. U Zenici potrazuje od opstine da joj stan dovedu u stanje kako ga je ona ostavila kad se ispalila iz grada.

Sto se tice Srba, imao sam dvojicu prijatelja ciji je otac bio vojno lice(mislim da je tako ali nisam bas siguran-ne sjecam se jer je stvarno davno bilo). Oni su se zamijenili sa jednom porodicom iz BL za cjelokupnu imovinu. Ovi su u BL imali kucu negdje u centru BL, a ovi iz Ze, stan u centru. Tamo negdje 91-92. kad bih otisao kod njih, pustali bi i pjevali cetnicke pjesme. Tad nisam nista kontao( ko dijete) i nista mi nije bilo jasno. Pokazivali mi sajkacu, kokardu. Tad sam prvi put vidio kokardu i 4c. Naravno nisam ni znao sta je to, sta predstavlja, koga itd... Ono upitnik ti veliki iznad glave. Sad ih pokusavam preko FB naci ali ih ni na mapi nema. Ko zna sta je i bilo sa njima jer je jedan bio moje godiste, dok je drugi bio stariji 2-3 godine i u toku rata je bio vojno sposoban.
stakasa

#158 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by stakasa »

Jack Be Nimble wrote:Ja kao sto rekoh uvijek je ka meni prica bili upucena da sam cetnolover jer sam iz BL. Sa takvima nema se sta puno raspravljati. Bio to nadimak tipa RukaRuciNismoTurci ili madner obadvojica seru i sto se mene tice njihovi postovi nisu vrednji citiranja.

Oni koji su bili u vojsci Jan-Sept 91 naravno da su dobili papire. Neki se bjezali, neki preko veza uspjeli (moj stari) da se ne odazove, oni koji nisu imali srece isli su Sloveniju/Hrvatsku. Ali vec u Junu je bilo svakome jasno da JNA vise ne postoji, kokarde su zasjele i Banjaluka pala.

Naravno bilo je muslimana u redovima VRS jer su bili uhvaceni. Nekada mozes vidjeti ime na spomeniku a da je poginuo na obavezi.
Ne vidim da ti je madner ista pogresno reko
channel10

#159 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by channel10 »

madner wrote:Nije bio nesto vise vojske u BL nego recimo u Sarajevu Tuzli ili Mo (sjedista korpusa, TO) no odziv na mobilizaciju je bio puno veci. 5. korpus je '91 bio u stanju uci u Hrvatsku i gotovo izbiti na granicu sa Madjarskom.
Ne bih puno da pametujem, jer postujem i slazem se sa vecinom sto pises na pdf-u politika, ali da su mogli usli bi. Ne mislim samo u HR i na granicu do Madjarske, nego bi sigurno probili i granicu Rusije... Da su htjeli, naravno..
sinuhe

#160 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

5.korpus JNA, kasnije 1. krajiski korpus, je ovladao Kupresom i probio posavski koridor 92. U istocnoj Bosni i Hercegovini Srbi su imali znatno slabiju vojsku i imali su svakakvih nekih vojvoda, Mauzera i brace Lukic. Veljko Milankovic iz Prnjavora bi bio daleko iza njih.
Banja Luka je bila kljucno mjesto u BiH sa najvise resursa kako u ljudstvu tako i u tehnici.
pirmin

#161 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by pirmin »

NekadMejdan wrote:Niko sa sjecanjima?

Bump.
Ima ih dosta al valja zivjeti dalje, bilo-proslo-ne ponovilo se.
Skontalo se sta se trebalo skontati, nadam se.

Jedne prilike `93 posaljem svojima bezazleno pismo i u njemu jos bezazlenija fotografija
na kojoj sam sa tadasnjom drugaricom. Starog odvedu na ispitivanje(mrcvarenje) u MUP
nakon cega skontam da mi valja paziti u komunikaciji jer svojim rijecima mogu indirektno
uvaliti u probleme nekog drugog, posve neduznog.

To su, dakle, dva razloga da ne ulazim u detalje ove teme.
sinuhe

#162 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

Sreca pa nisi komentarisao politiku, ali bilo je i takvih bolida :D Ja nisam vjerovao da prate postu i telefonske razgovore dok nisu dosli po komsinicu koja je bila dugog jezika.
Razumijem da su se ljudi u Svedskoj i Njemackoj zanimali za desavanja kod kuce, ali bilo je i takvih slucajeva da su doveli porodicu u opasnost svojom radoznaloscu.
pirmin

#163 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by pirmin »

sinuhe wrote: Ja nisam vjerovao da prate postu i telefonske razgovore dok nisu dosli po komsinicu koja je bila dugog jezika.
Ja vjerujem da se sve prati i dan-danas.

http://www.youtube.com/watch?v=xs7le_keT2g

:mrgreen:

Paranoja, sta li?
Jack Be Nimble

#164 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by Jack Be Nimble »

Mi smo znali spustati slusalice kada bi ovi sa druge strane poceli voditi pricu ko i sta radi na ratnim linijama.
Vanzemaljac1981

#165 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by Vanzemaljac1981 »

Ja sam u Banja Luci proveo skoro citav rat. Tek sam je napustio par mjeseci prije nego sto je rat zavrsen, i mogao bi napisati knjigu o stvarima koje su se tamo desavale. Istina je da nije bilo rata u samom gradu, ali je bila jedna neprestana ratna psihoza, i sad cu napisati par stvari kojih se direktno sjecam:

- Maltretiranje nesrba je, na zalost, bilo skoro svakodnevno. Ja se ne sjecam imena zrtava (jer rijetko sam razmisljao o ovim stvarima), a kamoli krivaca, ali sam izmedju ostalog i ja licno bio 5-6 puta pretucen za vrijeme rata. Cesto su to bili ljudi iz komsiluka (cesto huligani iz nekih sj-ebanih porodica), ili bande sa Lausa (koje su bile poznate po Paprikovcu, Bulevaru, Ante Jakicu itd.)

- Vladao je neprestani lov na nesrbe koji se nisu odazvali na mobilizaciju. To se radilo racijama, cesto u centru i oko centra, i moj otac je jednom izbjegao takvu raciju tako sto ga je jedan od policajac prepoznao i "spasio". Vecina onih koji su na ovakav nacin bili uhapseni su bili natjerani da kopaju rovove na prvoj liniji fronta, i da jednostavno budu zivi zid. Jedan od prijatelja od mog oca je na ovaj nacin poginuo.

- Izbacivanje iz stanova onih koji nisu bili srbi je bilo svakodnevno. Cesto bi naprimjer komsija srbin koji zivi u jednosobnom stanu otisao u neku instituciju (gdje se vec islo) i na taj nacin dobio pravo na stan od komsije muslimana koji je imao trosobni, ako je bio "borac". Tu "privilegiju" su vecinom borci imali.

- Kriminal je bio nevjerovatan. Na dnu zgrade u kojoj sam zivio je bio kafic. U tom kaficu je jednu noc covjek upucan u glavu, i usmrcen naravno. Na ulici preko puta moje zgrade je jedan musliman koji je drzao burekdzinicu upucan u glavu od strane jednog pijanog rezerviste. Vristao je najmanje 5 minuta nama komsijama da mu pomognemo, ali smo svi cutili i gasili svjetla. Onda se cuo pucanj, i nikad nismo saznali dali je prezivio, jer smo par dana kasnije se odselili u drugi dio grada (jer smo i mi tad izgubili stan). Jedna cura je isto ubijena na slican nacin, kad je radila u kaficu. Mogao bi jos stotinu ovakvih prica ispricati, ali nemam nerve za to.

- Svi nastavnici nesrbi su odma pocetkom rata otpusteni, i zamjenjeni manje kvalifikovanim srbima. Cesto se radilo o ljudima iz okoline (seljacima) koje ni srpska djeca nisu mogla slusati. Jedan od njih je napr. imao maks 35 godina, a cesto je pricao o tome kako mu je mama ubijena u Jasenovcu, sto matematicki nije bilo moguce. Znaci to su cesto bili svakakvi kompleksasi koji prije rata nisu mogli ni da prismrde gradu.

- Uvedena je vjeronauka, na koju smo u pocetku (zbog insistiranja jednog ludog nastavnika) u mojoj skoli morali ici i mi koji nismo bili srbi, i uciti se o pravoslavlju.

-Dzamije su minirane 1993 ako se dobro sjecam. Oni koji su zivili imalo blizu su ostali bez prozora. Eksplozije su bile uzasne.

-Pljackanje nesrba je bilo vrlo uobicajeno, od upadanja u stanova i kradje televizora, do nasilnog preuzimanja kafica, restorana itd. Jednostavno ljudi ti dodju na vrata i tjeraju te da potpises kako njima prepustas kafic ili sta ja znam. To se desilo mnogima u mom okruzenju.

- U muslimanskom predgradju Seheru je bilo mnogo incidenata. Tamo su napr. jednom dvojica srpskih huligana sa takozvanog "viseceg mosta" bacilu staru zenu od 80 godina. Spasena je tako sto je par ljudi doplivalo do nje, nakon par minuta se u njoj pojavili znakovi zivota. Ja sam tome prisustvovao.

- mnogo ljudi (pogotovo djece) je umrlo ili ozljedjeno jer su se igrali oruzjem/pucali za praznike/itd. Jedan od mojih poznanika je umro kad se on i par njegovih drugara igrali sa puskom od njegovog oca.

- Sad mi se upravo vratio u glavu jedan incident u kojem mi je zivot bio direktno ugrozen. Ne zelim da idem u detalje, ali to je bilo pred izlazak iz grada, i bio sam natjeran da skinem gace. Da sam bio osunecen ( a nisam, jer sam imao progresivne roditelje), u najbolju ruku bi prezivio sa dozivotnim ozljedama. Sva sreca, taj dan sam se zvao "Dragan", i niko nije mogao da dokaze nesto drugo....jer je cuna bila cijela.

Kao sto sam napisao, imam materijala za citavu knjigu, a mnoge stvari ne mogu da pisem jer ne zelim da neko sazna ko sam. U Banja Luku necu ici nikad. Nemam nikakvu mrznju prema nikome, i na neki nacin sam morbidno zahvalan onima koji su mi pokazali da mi tamo nije mjesto. Zahvajuljuci njima, ja danas zivim mnogo bolje nego sto bi dole ikad zivio. I naravno, mnogo bolje od njih. To je meni vise nego dovoljna pravda.

Siguran sam da su se slicne stvari desavale srbima u drugim djelovima Bosne, i to sto nisam napisao ovdje je da su mi srbi vise puta spasili guzicu. Znaci nista nije crno-bijelo, ali kad ljudi kazu da se Banja Luka "izvukla", to mi digne tlak.

I jos jedna stvar sto me nervira je cinjenica da su oni bosnjaci koji su pobjegli odma u pocetku danas NAJVECI nacionalisti. Oni koji su vec 1992 otisli iz Banja Luke NISTA nisu dozivili. Budem pun bjesa kad cujem nekog ko je pobjegao 1992 kako nesto prica, i kako pjeni kad pici neku anti-srpsku pricu. Ja imam deset puta vise razloga od njega da mrzim srbe. Ali kad bi mrzio, onda bi oni ljudi koji su me tukli i maltretirali pobjedili. Uvukli bi me u svoj mizerni svijet. Moj zivot je danas super, i otkako sam napustio taj grad sve je bolji i bolji. I nista me ne veze za njega.
Last edited by Vanzemaljac1981 on 18/02/2014 02:30, edited 1 time in total.
Jack Be Nimble

#166 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by Jack Be Nimble »

I ja sam primjetio (nije vazno odakle su) oni koji su napustili prvim autobusima da su sada vece nacionaliste od onih koji su izgubili dio familije npr.

Ponekada ne volim da pricam nekima koji nisu iz BL sta se desavalo u BL jer obicno dobijem odgovor "oh pa to smo isto radili nasim Srbima".
Vanzemaljac1981

#167 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Jack Be Nimble wrote:I ja sam primjetio (nije vazno odakle su) oni koji su napustili prvim autobusima da su sada vece nacionaliste od onih koji su izgubili dio familije npr.

Ponekada ne volim da pricam nekima koji nisu iz BL sta se desavalo u BL jer obicno dobijem odgovor "oh pa to smo isto radili nasim Srbima".
Boze sacuvaj, kao da je to neka mala "zaj-ebancija", tretirati ljude godinama kao stoku godinama. Koliko ljudi danas ima slomljene duse zato sto su ih najbolji prijatelji ili komsije iznevjerili tokom rata. Ja znam ljude koji su bukvalno poludili, zbog svojih iskustava u Banja Luci tokom rata. Neki bi sigurno radije umrli nego da do zivota moraju ziviti sa sjecanjem da su ih tri godine prijatelji iz osnovne skole, kumovi i "jarani" odjenom zvali balijama (ili cetnicima, u slusaju srba na drugim mjestima).
Okretali glavu kad su ih vidjali na ulici. Drago mi je da sam vrsta covjeka koji nije sentimentalan. Nikad ne razmisljam o Banja Luci. Ona je 1992-1995 izgubila svoju dusu. Znam za jednu zenu (strankinju) koja je bila u Banja Luci nedavno. Rekla mi je da se depresija tamo skoro osjetila na kozi, i nije se osjecala psihicki dobro kad je bila tamo. Nisam praznovjeran, ali nekako mi se cini logicno...kao da su ulice jos uvijek pune bola zbog svih onih svinjarija koje su ljudi radili ljudima...
XOX100

#168 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by XOX100 »

Zasto nije bilo otpora Bosnjaka u Banjaluci za vrijeme rata ?
Isti razlog zasto je Sarajevo bilo sinonim za nesposobnost u ratu.

Urbano stanovnistvo, odsjeceno od identiteta religije i nacije. Multikulti fantazija. Kao nece oni nas, mi smo isti. Mi smo komsije, jarani. bla,bla.
Jednostavno urbano stanovnistvo su losi ratnici.
Seljaci su fizicki spremniji, jaci, brzi, snazniji. Plus su religiozno introdoktirani. A religija u ratu je kao afrodizijak u krevetu.

Uostalom,
Bilo je jedno selo u blizini Banjaluke koje je pruzilo otpor 92-93e. Cini mi se da zove Veladzici.
Bili su sravnjeni sa zemljom od strane Jugo avijacije i specijalaca iz Srbije.
sinuhe

#169 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

Ne pruza se otpor valjda otpora radi.
Vecici su kotorvarosko selo oko kojeg je ratovala uglavnom policija iz Banjaluke, ne znam otkud ti specijalci iz Srbije. Radi se vise o tragediji koja traje i do danas nego o otporu.
XOX100

#170 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by XOX100 »

Da, da. Vecici.
Prosle godine sam prolazio kroz to selo. I danas je vecina kuca sravnita do temelja. Velike borbe su tu bile.
Nije daleko od Celinca.
PM72

#171 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by PM72 »

XOX100 wrote:Zasto nije bilo otpora Bosnjaka u Banjaluci za vrijeme rata ?
Isti razlog zasto je Sarajevo bilo sinonim za nesposobnost u ratu.

Urbano stanovnistvo, odsjeceno od identiteta religije i nacije. Multikulti fantazija. Kao nece oni nas, mi smo isti. Mi smo komsije, jarani. bla,bla.
Jednostavno urbano stanovnistvo su losi ratnici.
Seljaci su fizicki spremniji, jaci, brzi, snazniji. Plus su religiozno introdoktirani. A religija u ratu je kao afrodizijak u krevetu.

Uostalom,
Bilo je jedno selo u blizini Banjaluke koje je pruzilo otpor 92-93e. Cini mi se da zove Veladzici.
Bili su sravnjeni sa zemljom od strane Jugo avijacije i specijalaca iz Srbije.
Ne pričaš svašta.Čuj Sarajevo sinonim za nesposobnost u ratu.Kako te nije stid?

Imali smo 160 000 Srba,13 kasarni i skladišta JNA i uspjeli smo se odbraniti.Ja nisam čuo da je neko u BL i okolini "pružio otpor".Pominješ nekakve Veladžiće i 92-93? Kakva avijacija i specijalci iz Srbije? kad je to bilo?Šuplja priča.Po BiH imaš na stotine sravnjenih sela,većinom radi pljačke i raznošenja materijala,kakva avijacija i specijalci.Niko otpora nije pružio,protjerali narod i sve uništili.Gdje god je ljiljan,četnik i ustaša prošao,nisu ni kablovi u kućama ostajali.

A to da smo mi haustorčad nesposobni...ja sam imao ekipu haustorčadi sa kojom se ne bih bojao ni duplo više "seljaka religiozno indoktriniranih",kao ti kažeš.Možda su mogli bolje naložiti vatru ili baciti kamena s ramena ali što se tiče gradske borbe - nisu nam mogli pera odbiti.Bolji smo u tuči bez obzira što je on na kajmaku odrastao,par poteza i seljak je nokautiran.Sarajevo se branilo među kućama i zgradama,nije u šumi.I odbranilo.
XOX100

#172 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by XOX100 »

PM72 wrote:
Ne pričaš svašta.Čuj Sarajevo sinonim za nesposobnost u ratu.Kako te nije stid?

Imali smo 160 000 Srba,13 kasarni i skladišta JNA i uspjeli smo se odbraniti.Ja nisam čuo da je neko u BL i okolini "pružio otpor".Pominješ nekakve Veladžiće i 92-93? Kakva avijacija i specijalci iz Srbije? kad je to bilo?Šuplja priča.Po BiH imaš na stotine sravnjenih sela,većinom radi pljačke i raznošenja materijala,kakva avijacija i specijalci.Niko otpora nije pružio,protjerali narod i sve uništili.Gdje god je ljiljan,četnik i ustaša prošao,nisu ni kablovi u kućama ostajali.

A to da smo mi haustorčad nesposobni...ja sam imao ekipu haustorčadi sa kojom se ne bih bojao ni duplo više "seljaka religiozno indoktriniranih",kao ti kažeš.Možda su mogli bolje naložiti vatru ili baciti kamena s ramena ali što se tiče gradske borbe - nisu nam mogli pera odbiti.Bolji smo u tuči bez obzira što je on na kajmaku odrastao,par poteza i seljak je nokautiran.Sarajevo se branilo među kućama i zgradama,nije u šumi.I odbranilo.
Razumijem tvoju ljutnu. Ali jednostavno nisi u pravu.
Sarajlije su pojam za nesposobnost u ratu. Svaki korpus armije BiH je imao kakav-takav pomak u borbi protiv VRS. Samo I-korpus nikad nije mogao nista. Urbani vojnici su se pokazali kao krajne nedisciplinovani, Ideoloski pomuceni, I fizicki inferiorni nad ljudima sa vrha planine koji vas sve preskoce u nekoliko koraka.

Pogledaj koje su jedinice najbolje bile u ratu ?
Buzimljani, ratnici iz Teocaka, i El-Mujahid. Sve seljak do seljaka. Ali muda do poda.
Jedan Buzim od 25 hiljada stanovnika je iznjedrio 30 puta vise junaka nego Sarajevo od 350 hiljada.
To su fakti.
XOX100

#173 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by XOX100 »

Selo Vecici je 6 mjeseci aktivno ratovalo protiv tadasnje JNA.
Evo, ovdje mozete vidjeti video koji pokazuje kako su avioni JNA bombardovali selo Vecici 1992e godine.

http://www.youtube.com/watch?v=wrfm9apR3Hs

Pocinje od 12:00
Vanzemaljac1981

#174 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Ja ne znam za Sarajlije, ali znam da gradskoj raji u napr. Banja Luci vecinom nije bilo do rata, ni srbima ni ostalim. "Najzezci" ratnici u Banja Luci su bili ili porijeklom sa sela, ili licno sa sela (pa se preselili u grad nesto prije rata/za vrijeme rata).

Ja sam odavno od ubjedjenja da je ovo bio rat seljaka. Naravno da je GOMILA ljudi iz gradova isto taki pravila razlicita njasra, ali su ga seljaci najsladje docekali. Razlozi su vrlo jednostavni. Oni su bili najsiromasniji, i stotinama godina zivjeli izolovani u svojim etnicko cistim zajednicama, gdje su mitovi o "onim drugima" preneseni sa koljeno na koljeno. Pogledajte samo koliko je "mjesanih" brakova bilo u gradovima...kad ste zadnji put culi za neki mjesani bracni par iz Han Pijeska ili sta ja znam?

A to sto Sarajlije imaju nesto protiv Banjalucana mene uopste ne zanima. Istina je da nije bilo otpora u Banjaluci, ali su nam zato barem ruke ciste danas. Vasi kriminalci su se izzivljavali nad vasim srbima umjesto da se izzivljavaju nad neprijateljem. Cak su vam u jednom cugu osam-devet policajaca ubili, ako se dobro sjecam? Najgori kriminalci su vam hodali po gradu a vi ste im ljubili guzice, i jos uvijek su vam heroji (nekim od vas). I to je kao sveti grad otpora? A mi kao trebamo da se stidimo sto nismo ko kamikaze pucali po Banjaluci? Ma bjazi.
sinuhe

#175 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

Bihac zasticena zona svako malo pred padom a Tuzla okruzena bosnjackim selima i gradovima i danskim leopardima.
U BL nikad nije bilo UNPROFOR-a, tek nesto malo stranaca iz MKCK.

Al naivni, glupi i nesposobni :lol:
Post Reply