Pogledajte ovaj intervju,šta kažete na ovo?
Meni se čini kao srpska propaganda sa malo elemenata istine
Postoje tv snimci koji svjedoče o izjavama Blaža, a kad ih pogledaš shavtićeš da pišeš gluposti.dustaban wrote:Prica o HOS-u je stvarno interesantna i poucna.
Ali ne o HOS-u kao HOS-u, tj. ustasama, vec o bosnjackoj, blago receno, naivi da neprijatelje svojih neprijatelja automatski proglasava prijateljima.
Da Blaza Kraljevica nije ubio HVO ne bi bio toliko slavljen medju bosnjacima, a slave ga haman vise nego svoje heroje.
Jos kad cujem onu idiotsku pricu - "HOS nije bio za podjelu BiH..."
![]()
![]()
![]()
Budalama nema pomoci.
gdje su se borili i sa koliko ljudi ?Sarajmen wrote:Sarajevski HOS je bio sastavni dio Prvog korpusa A RBiH , bili su to hrabri bojovnici-borci .
ma znam ja sve ,samo pitam onako ,jer kako si naglasio ,bi reko čovjek da ih je stotinjak bilo ,a ono ih na Treskvavicu otišlo 15 -ak i to kao jedan vod manevarske cete HB K.Tvrtko , na Barice ,Hladivode itd isto tako u sklopu pomenute brigade...Sarajmen wrote:Ja ih sretao na Baricama i Treskavici. Ne mogu reći tačan broj bojovnika , al' mogu dobiti i takav podatak.ob433 wrote:gdje su se borili i sa koliko ljudi ?Sarajmen wrote:Sarajevski HOS je bio sastavni dio Prvog korpusa A RBiH , bili su to hrabri bojovnici-borci .
Ako nemaš šta pametno reći,nego samo želiš vrijeđati,produži dalje..Cybernetic wrote:Cisto sumnjam da su ustase bile pred Trebinjem. Niti su imali sredstva, niti ljudstvo za takav poduhvat. Ali su navodno upali u podrucje trebinjske opcine. Zamisli da je HOS djelovao tokom cijelog rata i ostao saveznik Armije BiH. Na jednoj strani ustaski fasisti saveznici, a na drugoj mudzahedinski klerofasisti. Koja li slavna uloga Armije BiH.ZV Keli wrote:Da li je istina da je HOS bio pred Trebinjem, tacnije na brdima oko istog? I da li je istina da je bilo samo pitanje momenta kada ce se osloboditi Trebinje i krenuti na ostatak istocne Hercegovine? I jos jedno pitanje. Da li je tacno da je Blaz bio u pregovorima sa Predsjednistvom i generalstabom oko ukidanju pozicije HVO kao saveznika u oslobodadjanju i postavljanju HOS-a na to mjesto ?Jedina pozitivna uloga HVO-a u ratu je likvidacija emigrantsko-nacistickog olosa ciji su "bojovnici" kitili svoje uniforme slovom U i kukastim krizevima, te dizali ruku u vis pozdravom "Heil Hitler". Koji dupli standardi i licemjerje.
osnovao ga jeste HOS no HVO ga je preuzeo čim je razvalio HOS i nastavio sa bošnjacima kako su ovi počeli sa srbima. kvantitativno najveće zločine u dretelju je počinio HVO. to je obuhvaćeno optužnicom u predmetu prlić i ostali i prvostepeno su i oglašeni krivim k'o što svi znamo, tako da abolirati HVO od dretelja zato što ga je osnovao HOS nikako ne ide.Cybernetic wrote: Logor Dretelj nije osnovao HVO nego HOS. Tko zna kakve bi zlocine cinili, po uzoru na svoje idole iz Drugog svjetskog rata, da su se uspjeli "osiliti".
ZV Keli wrote:Da li je istina da je HOS bio pred Trebinjem, tacnije na brdima oko istog? I da li je istina da je bilo samo pitanje momenta kada ce se osloboditi Trebinje i krenuti na ostatak istocne Hercegovine? I jos jedno pitanje. Da li je tacno da je Blaz bio u pregovorima sa Predsjednistvom i generalstabom oko ukidanju pozicije HVO kao saveznika u oslobodadjanju i postavljanju HOS-a na to mjesto ?
kakav sarajevski hos.Nedobrovoljac wrote:Konkretno, gdje su se oni pokazali kao neki borci? Mislim na sarajevske HOS—ovce.
O njima sam čuo samo u kontekstu zločina.
Cybernetic wrote:Da ti ne mislis ozbiljno da pokusavam amnestirati HVO? Samo kazem da bi HOS pocinio isto ili gore da je imao sredstva i opstao tokom cijelog rata. Svatko zna da je HVO odgovoran za najvece zlocine u Dretelju nakon preuzimanja tog logora. Blaz Kraljevic je pod cjelovitom BiH podrazumijevao etnicki ociscenu BiH u sastavu Hrvatske do Drine u kojoj bi trebali zivjeti Hrvati i "hrvatsko cvijece". Da je Tudjman logisticki stao iza HOS-a kao sto je to bio slucaj sa HVO-om (a to se nikada ne bi desilo, zbog "medjunarodnog ugleda"), Bosnjaci bi opet lezali u Dretelju, vjerojatno zbog suprotstavljanja ideji Velike Hrvatske.JThomas wrote:osnovao ga jeste HOS no HVO ga je preuzeo čim je razvalio HOS i nastavio sa bošnjacima kako su ovi počeli sa srbima. kvantitativno najveće zločine u dretelju je počinio HVO. to je obuhvaćeno optužnicom u predmetu prlić i ostali i prvostepeno su i oglašeni krivim k'o što svi znamo, tako da abolirati HVO od dretelja zato što ga je osnovao HOS nikako ne ide.Cybernetic wrote: Logor Dretelj nije osnovao HVO nego HOS. Tko zna kakve bi zlocine cinili, po uzoru na svoje idole iz Drugog svjetskog rata, da su se uspjeli "osiliti".
nista novo, bosnjaci su na hrvate uvijek gledali kao na stariju bracu. da su tudjman i kucan aliji predlozili "jugoslaviju" u kojoj bi bila slovenija, hrvatska i bih bosnjaci bi je objerucke prihvatili. bilo je medju bosnjacima i srbofila ali ih je bar 90% croatofila.rasuta_riza wrote:
Nekako sam analizirajući stavove mnogih Bošnjaka uvidio da im ne bi bilo pretjerano mrsko da BiH u kompletu bude Hrvatska do Drine koliko im je smetalo da se BiH dijeli na Herceg-Bosnu, RS i ostatke ostataka BiH. To su moji utisci koje sam stekao čak i u poslijeratnom periodu.
rokan wrote:nista novo, bosnjaci su na hrvate uvijek gledali kao na stariju bracu. da su tudjman i kucan aliji predlozili "jugoslaviju" u kojoj bi bila slovenija, hrvatska i bih bosnjaci bi je objerucke prihvatili. bilo je medju bosnjacima i srbofila ali ih je bar 90% croatofila.rasuta_riza wrote:
Nekako sam analizirajući stavove mnogih Bošnjaka uvidio da im ne bi bilo pretjerano mrsko da BiH u kompletu bude Hrvatska do Drine koliko im je smetalo da se BiH dijeli na Herceg-Bosnu, RS i ostatke ostataka BiH. To su moji utisci koje sam stekao čak i u poslijeratnom periodu.
Što se tiče samog HOS-a tokom 92 među hrvatskim ali i bošnjačkim korpusom priličan broj njih je već bio dobro prekaljen u hrvatskoj 91. Jbg, nama se rat spremao a oni su ga već znali, iskustveno i jesu bili ispred i TO-a i dobrog dijela HVO-a.sinuhe wrote:Ma to je ona bosnjacka prica. Dok je kontrirao (Kraljevic) Tudjmanu mora da je dobar![]()
Nebitan lik bez ikakvog uticaja.
O rijeckoj Handzar diviziji pisao sam na na izbrisanoj temi o Bosnjacima u ustasama 1991/92.