Zato sto je jos boljamicki125 wrote:pitam se, ako je pumpa zrak-zrak toliko efikasna i poželjna, zašto bi iko ugrađivao zrak-voda koje su dosta skuplje?
Imas em (podno) grijanje razvedeno po citavom stanu em toplu vodu u kupatilu.
Moderator: anex
Zato sto je jos boljamicki125 wrote:pitam se, ako je pumpa zrak-zrak toliko efikasna i poželjna, zašto bi iko ugrađivao zrak-voda koje su dosta skuplje?
Ja je licno nikad nebih ugradio.Kad vec postoji radijatorski sistem u kuci onda bi se definitivno odlucio za ZEMLJA-VODA koje kosta nekih 5000-6000 km vise ali to ti se za 4-5 godina vrati.Sad pricam o zagrijavanju objekta od preko 150m2.Za objekte do nekih 100m2 nista od ovih opcija nije isplativije od Z-Z PUMPI.I kada bi ugradio jednu od ovih navedenih uvijek bih uz njih imao jednu Z-Z PUMPU.micki125 wrote:pitam se, ako je pumpa zrak-zrak toliko efikasna i poželjna, zašto bi iko ugrađivao zrak-voda koje su dosta skuplje?
Boga ti, gdje ti zivis...aha, sad vidim da je Svedska.ketronsd1 wrote:
Evo slicica od monstruma koji grije do 4000 m2.
Vec sam spominjao prednosti podnog grijanja, a cak i s radijatorima pa zar ti nije jasno da ces ujednacenije ugrijati veci stan ili kucu tako nego s recimo dvije zrak-zrak klime ako imas neke pravo zavucene prostorije ili kao neki ovdje zelis konstantno drzati zatvorena vrata nekih sobica i kupatilamicki125 wrote:ako je isti cop, što je bolja, samo zbog tople vode u kupatilu? i čemu trošak za podno grijanje kad i ove obične klime dobro raspoređuju topli zrak?Hajlac wrote:Zato sto je jos boljamicki125 wrote:pitam se, ako je pumpa zrak-zrak toliko efikasna i poželjna, zašto bi iko ugrađivao zrak-voda koje su dosta skuplje?![]()
COP nikad nece biti u visini jedne Z-Z. Sistem rada jeste isti ali malo koja( ja jos nisam nasao fabrikat koji ima) Z-V ima inverter a to mijenja sve.Mi smo pokusavali sa jednim modelom da izadjemo na trziste ali poslije par mjeseci smo odustali od toga.Nije islo nikako.Dolazilo je do zagrijavanja invertera i naravno funkcionalnost.......micki125 wrote:ako je isti cop, što je bolja, samo zbog tople vode u kupatilu? i čemu trošak za podno grijanje kad i ove obične klime dobro raspoređuju topli zrak?Hajlac wrote:Zato sto je jos boljamicki125 wrote:pitam se, ako je pumpa zrak-zrak toliko efikasna i poželjna, zašto bi iko ugrađivao zrak-voda koje su dosta skuplje?![]()
Pasa moj,procitaj ti prvo sve moje postove pa ce mo onda dalje pricati.milojicabrzi wrote:Boga ti, gdje ti zivis...aha, sad vidim da je Svedska.ketronsd1 wrote:
Evo slicica od monstruma koji grije do 4000 m2.
Pasa moj dijasporski, ovo je tema o grijanju na struju u BiH uvjetima. Koliko ljudi u BiH ima uopce mogucnosti i opcije nabave i ugradnje ovih nekih svemirskih uredjaja za grijanje.
Kolika je dostupnost u BiH, servisna mreza, odrzavanje, kolika je to investicija itd.
Ovdje smo da razmjenjujemo misljenja, da se konsultiramo itd. i mislim da sam puno blize gradjanima ja, koji sam na fonu sirotih i ojadjenih bh gradjana, koji sastavljaju kraj sa krajem i pitaju se sta im se vise isplati, da ugriju svojih 50-ak kvadrata teskom mukom skucenih...
Znamo i mi da je nabolje imati full centralno, sa radijatorima po cijelom stanu, podnim vodovima i sl.
Vjeruj mi, znam puno drugova i kolega, kojima je 50 KM ili 25 EUR, ozbiljna stavka u kucnom budzetu.
Podsjecas me na neke kolege forumase na podforumu o autima, koji krenu uporedjivati neke vw phaetone sa 6,0 motorima, Passate za americko trziste, Mustange i sl, kada se prica o svojstvima i odrzavanju auta koja imaju forumasi u BiH.
Sretno i sve najbolje sa pumpama zemlja-zrak, atomskim centralama i sl.
Jel se mi razumijemomicki125 wrote:u ovo ne mogu povjerovati. da pumpa iz zraka -10 stepeni uspije ostvariti veći cop o pumpe koja uzima energiju vode od stabilnih 10C.ketronsd1 wrote:[q
COP nikad nece biti u visini jedne Z-Z. Sistem rada jeste isti ali malo koja( ja jos nisam nasao fabrikat koji ima) Z-V ima inverter a to mijenja sve.Mi smo pokusavali sa jednim modelom da izadjemo na trziste ali poslije par mjeseci smo odustali od toga.Nije islo nikako.Dolazilo je do zagrijavanja invertera i naravno funkcionalnost.......
I naravno o ukusima je suvisno pricati![]()
Kako nije inverterketronsd1 wrote:COP nikad nece biti u visini jedne Z-Z. Sistem rada jeste isti ali malo koja( ja jos nisam nasao fabrikat koji ima) Z-V ima inverter a to mijenja sve.Mi smo pokusavali sa jednim modelom da izadjemo na trziste ali poslije par mjeseci smo odustali od toga.Nije islo nikako.Dolazilo je do zagrijavanja invertera i naravno funkcionalnost.......micki125 wrote:
ako je isti cop, što je bolja, samo zbog tople vode u kupatilu? i čemu trošak za podno grijanje kad i ove obične klime dobro raspoređuju topli zrak?
ZRAK-VODA se sastoji od vanjske jedinice koja lici Z-Z a unutarnji dio se naziva VODA zato sto se toplota prenosi vodom u radijatorima.micki125 wrote:
energiju zemlje od 10C. svejedno je, može to biti i voda od 10C, jezero, potok, bunar, podzemna voda i sl., ili možda griješim?
Kako nije inverterHajlac wrote:COP nikad nece biti u visini jedne Z-Z. Sistem rada jeste isti ali malo koja( ja jos nisam nasao fabrikat koji ima) Z-V ima inverter a to mijenja sve.Mi smo pokusavali sa jednim modelom da izadjemo na trziste ali poslije par mjeseci smo odustali od toga.Nije islo nikako.Dolazilo je do zagrijavanja invertera i naravno funkcionalnost.......ketronsd1 wrote:ako je isti cop, što je bolja, samo zbog tople vode u kupatilu? i čemu trošak za podno grijanje kad i ove obične klime dobro raspoređuju topli zrak?micki125 wrote:
Zato sto je jos bolja![]()
Za moj jednosoban stan zrak-zrak za 2500KM(Fujitsu je i jeftinija) je idealno rjesenje. Glupo bi bilo ulagati u centralno kad i ova odlicno podmiruje potrebe.micki125 wrote:meni jeste, ali nekim likovima na ovom forumu nije. zrak-voda sa radijatorima ili podnim je za mene jedino prihvatljiv način grijanja toplotnom pumpom.Hajlac wrote: Vec sam spominjao prednosti podnog grijanja, a cak i s radijatorima pa zar ti nije jasno da ces ujednacenije ugrijati veci stan ili kucu tako nego s recimo dvije zrak-zrak klime ako imas neke pravo zavucene prostorije ili kao neki ovdje zelis konstantno drzati zatvorena vrata nekih sobica i kupatila
Sve je do zelja i prohtjeva za komforom.
E tako...! Samo posteno, brate, pa makar na kruhu i mesu do kraja zivota...Hajlac wrote: Za moj jednosoban stan zrak-zrak za 2500KM(Fujitsu je i jeftinija) je idealno rjesenje. Glupo bi bilo ulagati u centralno kad i ova odlicno podmiruje potrebe.
Cak i da je dvosoban-trosoban stan, dvije ovakve zvijeri bi pokrile sve prostorije bez ikakve dileme.
Vidim ja i ti ces dogodine preci na sistem Toplotne pumpenosara wrote:E tako...! Samo posteno, brate, pa makar na kruhu i mesu do kraja zivota...Hajlac wrote: Za moj jednosoban stan zrak-zrak za 2500KM(Fujitsu je i jeftinija) je idealno rjesenje. Glupo bi bilo ulagati u centralno kad i ova odlicno podmiruje potrebe.
Cak i da je dvosoban-trosoban stan, dvije ovakve zvijeri bi pokrile sve prostorije bez ikakve dileme.
Jesi li ti svjestan razlike u ulaganju izmedju ova dva sistema?micki125 wrote:kako god, nema mi nikakvog smisla da zz iz zraka u minusu može izvući bolji cop od one koja crpi iz zemlje ili vode koja je u svakom slučaju u plusu.ketronsd1 wrote:ZRAK-VODA se sastoji od vanjske jedinice koja lici Z-Z a unutarnji dio se naziva VODA zato sto se toplota prenosi vodom u radijatorima.micki125 wrote:
energiju zemlje od 10C. svejedno je, može to biti i voda od 10C, jezero, potok, bunar, podzemna voda i sl., ili možda griješim?
To sto ti zagovaras je ZEMLJA-VODA ILI VODA-VODA.I nemoj misliti da ti to daje STABILNIH 10 celzijusa.To jrane moj mozes zaboraviti.
sve ovo govorim jer smatram da je zz polurješenje, što zbog slabe raspodjele toplote po stanu, pa i po samoj sobi, izazivanja strujanja zraka, pa samim time i višeg podizanja prašine, veelikog ulaganja a opet nije u rangu sa recimo zemlja-voda tp.
A shooo??milojicabrzi wrote:Nemamo mi druze vise sta pricati
Poz. i sve najbolje.
Pod uslovom da vec postoje radijatori, ulaganje je dobrih 11+ hiljada KM.micki125 wrote:e tu se slažem, ali koliko je početno ulaganje?Hajlac wrote: Za moj jednosoban stan zrak-zrak za 2500KM(Fujitsu je i jeftinija) je idealno rjesenje. Glupo bi bilo ulagati u centralno kad i ova odlicno podmiruje potrebe.
Ko ima primjedbe na zvuk ventilatora, redovno ciscenje filtera i otvaranje vrata, uvijek ima onu idealnu opciju zrak-voda pumpe, koja opet dodje puno jeftinija od plinskog ili termoblok centralnog.
Otkrij mi tajnu odjebavanja toplana (stari sistem sa vise vertikala) i odmah kupujem dvije nocrie... Al' odmah...!Hajlac wrote:Vidim ja i ti ces dogodine preci na sistem Toplotne pumpenosara wrote:E tako...! Samo posteno, brate, pa makar na kruhu i mesu do kraja zivota...Hajlac wrote: Za moj jednosoban stan zrak-zrak za 2500KM(Fujitsu je i jeftinija) je idealno rjesenje. Glupo bi bilo ulagati u centralno kad i ova odlicno podmiruje potrebe.
Preseli u stan bez Toplananosara wrote:
Otkrij mi tajnu odjebavanja toplana (stari sistem sa vise vertikala) i odmah kupujem dvije nocrie... Al' odmah...!
jalijas74 wrote:Evo mene sa prvim racunom od postavke inventora 23.12.2012. (ocitanje od 08.12.2012.-08.01.2013) za 15 dana.
Potrosio sam
241 kWh po skupoj i
428 kWH po jeftinoj tarifi
ukupno sa svim nametima
92,98 KM
Racun je ovoliko veliki zbog:
Inventor klime
uljani radiator za malu sobu (ukljucuje se navece prije spavanja koji nam je prosle godine u prosjeku trosio 25-30 KM) nas najveci potrosac
kuha se struju
veliki bojler (vecinom na jeftinoj)
mali bojler
ves masina 2-3 x sedmicno
frizider
2 racunara non-stop
usisivac,TV,fen,sijalice... cuda
Vec sam spominjao da smo se prije grijali tj. samo bi smo ulacili dnevni boravak 20+ m2 za 27 x 2 = 54 KM (dvije plinske boce mjesecno), dok su terpezarija, hodnik x 2, wc, kupatilo i kuhinja bili "Sibir".
Napomenucu da nam je stolarija uzasna da imam dva balkona jedna naspram drugog i da kroz njih puse. Zgrada nema termo fasadu.
Racunica za tako lose ugrijan zivotni prostor bila je:
56 KM struja
54 KM dvije plinske boce koje su izdrzale 20+ dan (nepun mjecec)
110 KM ukupno.
Danas imao hvala Bogu dobro ugrijan dnevni borvak, terpezariju, hodnik x 2, wc, kupatilo i meni najdraze kuhinju sa spajizom u kojoj prvi puta za 10 godina u ovom stanu u toku zime mogu otici u istu u krtkih rukava majici i recimo oprati sudje bez da se zaledim. Da nismo imali inventer za prosli mjesec bi dali:
56 redovna struja + 25 uljani radiator + 54 dvije plinkse boce = 135 KM
135 KM lose ugrijan stan
Sa Fujitsu Nocria imam super ugrijan stan za 93 KM.
Izuzmemo li pocetnu investiciju od 2010 KM ja sam vec 42 KM u + a imam vise nego ugodnu zivotnu atmosferu.
Racunao sam jos da mi je Fujitsu potrosio nekih 12 KM (za 16 dana rada) (93 ukupno - 25 uljani radiator - 56 redovan struja)
Bilo smo skeptici razmisljajuci na bosanski nacin nemoguce ovako nesto, riskirali smo i uspjeli. Imamo jos jednu sansu da malo smanjimo ovaj racun tj pocecemo kuhati na plin (ostala nam je boca) mi smo presretni sa ovim rijesenjem uzivamo u ovoj zimi. Nemamo straha da ce se djete spaliti na otvoreni plamen plinske grijalice, da ce se prehladiti. Sada je i zimski sex puno kvalitetnij bez raznih deka i prekrivaca samo povecas temperaturu na daljincu za 2 stepena vise .
Veliko hvala lamudan i Hajlac. Hvala i SA-X na ovoj temi i hvala Master Cardu
Jos kad nosara ubaci stroj......Hajlac wrote:jalijas74 wrote:Evo mene sa prvim racunom od postavke inventora 23.12.2012. (ocitanje od 08.12.2012.-08.01.2013) za 15 dana.
Potrosio sam
241 kWh po skupoj i
428 kWH po jeftinoj tarifi
ukupno sa svim nametima
92,98 KM
Racun je ovoliko veliki zbog:
Inventor klime
uljani radiator za malu sobu (ukljucuje se navece prije spavanja koji nam je prosle godine u prosjeku trosio 25-30 KM) nas najveci potrosac
kuha se struju
veliki bojler (vecinom na jeftinoj)
mali bojler
ves masina 2-3 x sedmicno
frizider
2 racunara non-stop
usisivac,TV,fen,sijalice... cuda
Vec sam spominjao da smo se prije grijali tj. samo bi smo ulacili dnevni boravak 20+ m2 za 27 x 2 = 54 KM (dvije plinske boce mjesecno), dok su terpezarija, hodnik x 2, wc, kupatilo i kuhinja bili "Sibir".
Napomenucu da nam je stolarija uzasna da imam dva balkona jedna naspram drugog i da kroz njih puse. Zgrada nema termo fasadu.
Racunica za tako lose ugrijan zivotni prostor bila je:
56 KM struja
54 KM dvije plinske boce koje su izdrzale 20+ dan (nepun mjecec)
110 KM ukupno.
Danas imao hvala Bogu dobro ugrijan dnevni borvak, terpezariju, hodnik x 2, wc, kupatilo i meni najdraze kuhinju sa spajizom u kojoj prvi puta za 10 godina u ovom stanu u toku zime mogu otici u istu u krtkih rukava majici i recimo oprati sudje bez da se zaledim. Da nismo imali inventer za prosli mjesec bi dali:
56 redovna struja + 25 uljani radiator + 54 dvije plinkse boce = 135 KM
135 KM lose ugrijan stan
Sa Fujitsu Nocria imam super ugrijan stan za 93 KM.
Izuzmemo li pocetnu investiciju od 2010 KM ja sam vec 42 KM u + a imam vise nego ugodnu zivotnu atmosferu.
Racunao sam jos da mi je Fujitsu potrosio nekih 12 KM (za 16 dana rada) (93 ukupno - 25 uljani radiator - 56 redovan struja)
Bilo smo skeptici razmisljajuci na bosanski nacin nemoguce ovako nesto, riskirali smo i uspjeli. Imamo jos jednu sansu da malo smanjimo ovaj racun tj pocecemo kuhati na plin (ostala nam je boca) mi smo presretni sa ovim rijesenjem uzivamo u ovoj zimi. Nemamo straha da ce se djete spaliti na otvoreni plamen plinske grijalice, da ce se prehladiti. Sada je i zimski sex puno kvalitetnij bez raznih deka i prekrivaca samo povecas temperaturu na daljincu za 2 stepena vise .
Veliko hvala lamudan i Hajlac. Hvala i SA-X na ovoj temi i hvala Master Cardu
Nije inventor i inventer vec inverter![]()
Znaci, neces me trazit po Sarajevu(interna sala hehe)
Izuzetno mi je drago da se klupko napokon zakotrljalo (lamudan, jalijas74,...)![]()
Samo molim te jos navedi ukupnu kvadraturu koju sada pokriva inverter klima zbog ostalih posjetioca teme kako bi imali orjentir.
I pitanje, kakva je sad situacija s tom dodatnom sobom, da li i nju danju dogrijavate klimom tj. da li drzite otvorena vrata izmedju klime i male sobe?
I takodje, vrlo bitno je da javis temperature(mjereno u visini do 1m od poda) u dnevnom boravku, kuhinji i toj sobici(ako i nju dogrijavate klimom).
Hvala na detaljnom izvjestaju i prvim utiscima
Ti realan?micki125 wrote:hajmo sad malo biti realni. malo ko će priznati da se zajebao, u vezi bilo čega u životu.lamudan wrote:cekaj dok dodju konvektorasi pa kad oni opet objasne da to ne moze tako heh,jalijas je jedan od trojice koji su kupili nocriu poslije mene,i zamisli sve trojica daju iste komentare(odusevljenje)
Ja priznajem da sam se zajebao sto sam cekao 2 g. da ih ugradim.Eto posteno od mene.micki125 wrote:hajmo sad malo biti realni. malo ko će priznati da se zajebao, u vezi bilo čega u životu.lamudan wrote:cekaj dok dodju konvektorasi pa kad oni opet objasne da to ne moze tako heh,jalijas je jedan od trojice koji su kupili nocriu poslije mene,i zamisli sve trojica daju iste komentare(odusevljenje)
"Nista dok ne vidimo racune za struju"ketronsd1 wrote:Ja priznajem da sam se zajebao sto sam cekao 2 g. da ih ugradim.Eto posteno od mene.micki125 wrote:hajmo sad malo biti realni. malo ko će priznati da se zajebao, u vezi bilo čega u životu.lamudan wrote:cekaj dok dodju konvektorasi pa kad oni opet objasne da to ne moze tako heh,jalijas je jedan od trojice koji su kupili nocriu poslije mene,i zamisli sve trojica daju iste komentare(odusevljenje)