Sluzili ste JNA..gdje??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
suspect_zero

#351 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by suspect_zero »

Šta je sa vojničkim ljubavima?......jesu vas čekale, slale pisma, kako su te veze funkcionisale?.....pretpostavljam da vam nisu mogle dolaziti u posjetu :-?
Pričajte nam o tome, nama curama je to posebno interesantno :)
Prolaznik

#352 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 16:42, edited 1 time in total.
quasar

#353 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by quasar »

exliberal wrote:
Ma znas mi pisemo o nekim dogadjajima koji su bili smijesni ili su sad smijesni ali bilo je mnogo vise dogadjaja gdje ti se nije smijalo, gdje si bio ponizen, kad si se smrzavao, kisnuo do gaca, gladovao.....nije vojska nesto ruzicasto niti romanticno.
Naravno, ali poslije ove distance od 25 godina, jača su sjećanja na lijepe momente, a oni ružni kao da su se nekom drugom dešavali, jednostavno nema emocije za njih, iako ih se sjećam. Sve bih to mogao nabrojati: nema sjedenja dok se ne naredi (jedva si čekao kabinetsku nastavu samo da spustiš dupe, a onda si se morao boriti protiv sna koji je nadirao kroz sve pore tvog organizma), nema pisanja pisama dok se ne dozvoli, nema ovo, nema ono, lobotomija totalna... smrve ti karakter u prah, a onda dodaju ljepilo i sastave ga onako kako njima paše. Drugačije nikad normalan čovjek ne bi krenuo svjesno u smrtnu opasnost, što se od vojnika očekuje i što je bit njegove kratke egzistencije na bojištu.

Onda pogibije... da, da, u svakoj klasi, u svakoj kasarni imate bar jedan nesretan slučaj, samoubistvo ili nešto slično. Kod mene su poginuli jedan klasić, albanac Arslan, na odsustvu je orao zemlju traktorom i prevrnuo se, zatim jedan vozač BVP-a (kojeg nisam lično poznavao) i još 5 rezervista na manevrima (tuga jedna: digli ih od kuća u petak popodne, vježba mobilizacijske uzbune, i onda 7 dana rezerve na januarskim manevrima - i nikad se kući nisu vratili). Ja im puške podijelio i manevarsku municiju. Njihov BVP se u pokušaju da stigne kolonu vozila prebrzo zaletio u korito rijeke - potoka (ne znam joj ni ime) i zabio se nosem i prevrnuo se na krov u nabujalu vodu. Da je išao polako, ko od šale bi pregazio to korito.
Onda, stravična presija koju imaš od straha od vojnih zakona, a gdje ti oficiri stalno prijete nekim sudovima i zatvorima. Svjestan si da đubre može da ti izmontira šta hoće, ako hoće, i ta bespomoćnost te čini poslušnim onoliko koliko možeš trpiti dok ne pukneš i saspeš u lice sve što imaš.... neki su u pogrešno vrijeme izgubili kontrolu pa su završavali na vojnom sudu i u Niškom zatvoru.
Ali za sve to nema emocija, kao da sam to samo gledao negdje, a ne doživio i preživio. Sjećam se samo koliki mi je napor bio funkcionisati sa samo 5 sati sna dnevno, duži period, dok smo bili gušteri. Nikad nam povečerje nije bilo u 22 jer je uvijek bilo nešto što nisi stigao uraditi a moralo je biti urađeno, i DOf je to tolerisao. Takva je kasarna bila.
Sjećam se negdje krajem roka smo imali GINA inspekciju (generalna inspekcija - veliki belaj za oficire jer im od toga skoro sve ovisi, ali uvijek su vojnici *ebena stranka).
Imali smo najavu da bi GINA mogla doći sutra, ali nismo ni pomislili da će doći u 4 ujutro. Do kasno smo sređivali spavaone, kabinet, vozila, uniforme i sve što je moglo da bude problem. Legli iza ponoći umorni. Na zvuk trube za ustajanje, svi smo ustajali, lagano - jer smo već bili džombe, iako je pravilo da odmah skočiš iz kreveta kao da te neko vodom poljeva. I tako se ja protežem u krevetu, otkriven, spremam se da ustanem otvorim oči kad kraj kreveta stoji nekakav pukovnik i gleda me, skočim ja u stav mirno pred njim (oficir se mora pozdraviti i kad si u pidžami - stavom mirno), ali tu se zateturam i pravo na pukovnika počnem padati. Ja toga gotovo da nisam bio ni svjestan jer mi se zamantalo od naglog ustajanja i adrenalina, ali pukovnik me zagrli i pridrža i na uho mi samo reče: dobro je, dobro je, samo polako.

Eto tu se npr. sjećam tog stresa i da sam se bojao da ću zbog ustajanja upasti u g.,samo kao događaja, ali se bolje sjećam i osjećam još uvijek to olakšanje od njegovih riječi, i tu gotovo roditeljsku nježnost koju mi je pružio u tom momentu. Valjda smo takvi. Poludili bi kad bi nam se negativne emocije zadržavale dugo u memoriji. Bilo je i gorih stvari naravno, ali izabrao sam ovaj slučaj gdje su se dvije suprotne emocije pomiješale i izmjenjale u jednoj minuti.
I to je bitno, sva ova sjećanja da događaje, drugarstva, međusobnu solidarnost, nas čine boljim ljudima nego što bi bili bez toga.
A ljubavi, ma ima lovačkih priča uvijek, ali generalno, u mjestima gdje imaš na 5 stanovnika jednog vojnika, uvijek postoji neka Šuhra, vojnička majka, ali neku regularnu curu za druženje, ili eventualno više od toga, teško da možeš naći. Imali smo i mi dvije djevojke koje su oblijetale oko kasarne, i čak nisu ni loše izgledale, pričali su neki da su ih dovodili u spavaone preko noći, ili na straži, ali to su sve priče iz treće ruke.
Uglavnom, čim smo obukli civilke, nas trojica koja smo zajedno krenuli u civilstvo, privlačili smo poglede, sriktani, nabildani preplanuli nakon zimskih manevara na snijegu i suncu, puni snage, sreće, zadovoljstva... i valjda se to vidjelo i privlačilo poglede, ali kasno. Komentarisali smo to kao: e gledajte samo šta ste propustile, kasno vam je sad...
Mislim da će svako od nas reći da mu je taj dan bio jedan od najsretnijih u životu, dan kad si mislio da su svi tvoji problemi rješeni. I sad se sjećam odlično, kako smo nas trojica koji i jesmo bili najbolji pajdosi (kapetan je to znao i zato nas je zajedno pustio), tri desetara, razdužili se zajedno, pozdravljali se skoro sat vremena sa postrojenom četom, sa svakim pojedinačno, sa svim oficirima koji su bili tu (poručnik se sakrio - pizda se bojala da će mu neko nešto reći - samo dokaz koliki je miš bio) izašli iz kasarne zajedno, sa kapije se okrenuli i doviknuli uglas PRIJATNO NAJSTARIJA. Kod nas je to bio običaj koji se njegovao i taj si trenutak iščekivao godinu dana. Proveli smo popodne u Varaždinu, lijep sunčan dan, i oko 17h je došao momenat da svako krene svojim putem, Celje, Beograd, Sarajevo...e u tom času me je uhvatila tuga i sjeta. Tad sam shvatio da je gotovo i da su ljudi koje sam volio od tad samo uspomena, jer smo u stvari svi mi iz različitih filmova...
riko-ga

#354 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by riko-ga »

@quaser bas mi ozivi puno toga.Kako su sve te price slicne i citam ovaj tvoj post i vidim sebe vidim kako u civilki idem od spavaone do kapije.Kako stoimo na onoj liniji upred kapijom i broimo do pet da je prekoracimo.Onda se okrecemo i u glas prijatno najstarija.

I ona obecanja e cujemo se hej kad dodjes u Sarajevo javi se.Mislis vidjeces se ili bar cuti sa tom rajom ali zivot krene dalje i ostanu samo uspomene...........
insomnija

#355 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by insomnija »

Za sve one koji su poželjeli da još jednom čuju trubne znake u JNA:

http://pitomci.net/index.php?option=com ... ry&catid=1
suspect_zero

#356 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by suspect_zero »

insomnija wrote:Za sve one koji su poželjeli da još jednom čuju trubne znake u JNA:

Ova za buđenje najsimpatičnija, dok je zadnja preduga i dosadna :roll:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#357 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by pape »

suspect_zero wrote:
insomnija wrote:Za sve one koji su poželjeli da još jednom čuju trubne znake u JNA:

U mojoj kasarni je za povecerje preko razglasa pustana ova tema, ... naravno, samo instrumentalni dio.
exliberal

#358 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by exliberal »

suspect_zero wrote:

Kako sam ja mrzio tu za budjenje....sad cu da je stavim na mobilni..... :D :D :D kad me bolja polovina zove :lol:
Fair Life

#359 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Fair Life »

exliberal wrote:
suspect_zero wrote:

Kako sam ja mrzio tu za budjenje....sad cu da je stavim na mobilni..... :D :D :D kad me bolja polovina zove :lol:
Najcesce sam bio budan prije trube.

Partizanija je govorila da to truba pjeva mladim remcima...

"Dizi, dizi remu
ne daj joj da spava
probudi je, probudi je
kad najcvrsce spava..."
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#360 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by pici »

suspect_zero wrote:Šta je sa vojničkim ljubavima?......jesu vas čekale, slale pisma, kako su te veze funkcionisale?.....pretpostavljam da vam nisu mogle dolaziti u posjetu :-?

jjjoooooojjj imao puuunuu kutiju pisama od mojijeh ženmskinja .....Herka bacila.....kaže nije ljubomorna al nemere Čitat kao previše seksi i osjeĆajno :dance: .....aaa siĆam se jednog pisma od Antonije od Primoštena :dance: :mrgreen: ...ovako nešt ide"Nedostaju mi tvoji zagrljaji i poljupci rado bi te Ćekala al nemogu izdržati vatru koja plamti u meni :mrgreen: " tako nešto nije baš 100%....ono dalje ide šHut karta bespovratna....a žao mi bi makar sam imo besplatno noĆenje na moru....hebem ti vojsku :x :evil: :mrgreen:
insomnija

#361 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by insomnija »

exliberal wrote:
suspect_zero wrote:

Evo šta sam najviše poželio od JNA- jela:

Image
Image
exliberal

#362 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by exliberal »

insomnija wrote:

Image
Image

Sad procitah da se nesmije mjesat jer se lomi i zagori..to nisam nikad cuo....e sutra cu da probam da ga napravim ovako.... :D :D :D
insomnija

#363 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by insomnija »

exliberal wrote:
insomnija wrote:

Image
Image

Sad procitah da se nesmije mjesat jer se lomi i zagori..to nisam nikad cuo....e sutra cu da probam da ga napravim ovako.... :D :D :D
Vjeruj mi da je tačno, ja sam ga neki dan kuhao tačno po ovom receptu, da prste poližeš. Inače je ovo originalni recept iz knjige RECEPTURE ZA PRIPREMU JELA U JNA.
ljubav_aha

#364 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

Image
Aphex_

#365 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Aphex_ »

Hvala Bogu, nigdje.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#366 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by pape »

Aphex_ wrote:Hvala Bogu, nigdje.
A tvoj babuka? :D
exliberal

#367 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by exliberal »

pape wrote:
Aphex_ wrote:Hvala Bogu, nigdje.
A tvoj babuka? :D
Ma pusti ga vidis da se registrovao samo da bi to izjavio.....sad cekam da pocne tirada :D
pustopoljina

#368 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by pustopoljina »

jao saljite recept na indigoX,njen coJek hoce taj grah :D
...i oduvijek sam znala da se grah ne mijesa :D :P
spreca

#369 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by spreca »

pustopoljina wrote:jao saljite recept na indigoX,njen coJek hoce taj grah :D
...i oduvijek sam znala da se grah ne mijesa :D :P

zasto onda postoji onda ona izreka:mjeeeeeeesssaj da ne zagori :lol: :lol: :lol:

Istina pasulj se ne mjesa jedino pred sam kraj odnosno kad je vec gotovo moze se promjesiti i za par minuta skinuti sa kuhanja.
Maraschino

#370 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Maraschino »

Sto se tice tog famoznog vojnickog pasulja, ja mislim da je fazon u velikoj kolicini pasulja koji se kuha. Nikada vise nisam mogao pojesti tako dobar pasulj kao sto je bio u vojsci. :cry:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#371 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by pici »

Fair Life wrote: Najcesce sam bio budan prije trube.

Partizanija je govorila da to truba pjeva mladim remcima...

"Dizi, dizi remu
ne daj joj da spava
probudi je, probudi je
kad najcvrsce spava..."

ma koja crna truba.....joooooojjj pa dje ste vi bili u diznilendu :skoljka: :mrgreen: ....upadne desetar u spavaonicu zaklopoČe po svjetlu i drekne "UUUUUUSTTAAAJJJJ VOOOJJSKOOOOOOO" ako nisi na to ustao na rub kreveta ide ostav.....onda "DIIIIIIIIIŽŽŽŽŽ SEEEE" na ono SE morao si pored kreveta biti uspravan ko strijela a onda "POSPREMANJE KREVETAAAAA" i tako je budjenje.....ja trube nisam Čuo dok niam došao na Slatinu i tu mi je bila Banja :shock: spavo u punoj ratnoj spremi s bojevom municijom a helikopteri Čekali za naredbe i ukrcaji se pa desant ondje desant onjdje pa skaČi s padobranom i brez njega :mrgreen: ......doduše bio sam dobar s pilotima a ispod majora nismo jebali dva posto....dodje mi jaran iz prizrena u posjetu kad zape se ko strijela ono prolazi vodnik :lol: :lol: ....ja reko mu šHa ti je .BA kad dodje Anton Tus tek ko nešto se ufĆfiljimo ovo ostalo odjebaus :mrgreen:
sexstranka

#372 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by sexstranka »

suspect_zero wrote:Šta je sa vojničkim ljubavima?......jesu vas čekale, slale pisma, kako su te veze funkcionisale?.....pretpostavljam da vam nisu mogle dolaziti u posjetu :-?
Evo i mene bivseg vojnoka..nisam ovde bio odavno :zzzz:
Prije vojske se imalo onako malo "djecijih" zabavljanja..u fazi razvijanja :lol:
Nije se imala neka velika ljubav..ali imao sam drugova koji su bili,ili ozenjeni ili uveliko pri tome..
Meni onako neprijatno..pisma ne dolaze...ama nista...nula bodova..
I sta cu jadnik..pocnem traziti po novinama oglase..kupuju se koverte,markice..ali u pocetku slaba "vajda" :lol:
Kad odjednom ja imam postu..nekakvo plavo ljubavno pismo,otcim negdje da procitam sav sretan,kad ono...
Djevojka(zaboravih koje mjesto)..bila udata,ima djete(djevojcicu)..i tako to pocne...
Pisi ja njoj..ona meni..vojska navalila tko ti je to..a ja lazem..kao nekada davno upoznali se na moru..tamo vamo..
..i kao da ja sumnjam da je dijete moje..ali ona mene nece tek tako izvarati..sve u svemu u problemu sam bez veze..
Jedan dan stize pismo,hoce da mi dodje u posjetu :run: ..sta da radim :?
Vrdaj..tamo,vamo..ali dzaba je..ja se prepadoh "sudara"..vise od i svih dana sluzenja vojske :lol:
I sta cu uraditi..da prekinem dopisivanje(jedan od najzalosnijih trenutaka) u mome sluzbovanju..
I dan danas neznam,zasto sam se poliko uplasio..mozda zbog djeteta..ili njenog luckastog ponasanja :sad:
Danas bih itekako voleo znati tko je ta djevojka..gdje je i sta radi :sad:
I da,navodno, prekinula je sa covjekom,koji ju je maltretirao..ali to je ona navela..mozda to i nije bilo tako..
Ljubav je trajala tri mjeseca :lol: i sve je uslo u vojni rok ;-)
ljubav_aha

#373 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

sexstranka wrote:
Evo i mene bivseg vojnoka..nisam ovde bio odavno :zzzz:
Prije vojske se imalo onako malo "djecijih" zabavljanja..u fazi razvijanja :lol:
Nije se imala neka velika ljubav..ali imao sam drugova koji su bili,ili ozenjeni ili uveliko pri tome..
Meni onako neprijatno..pisma ne dolaze...ama nista...nula bodova..
I sta cu jadnik..pocnem traziti po novinama oglase..kupuju se koverte,markice..ali u pocetku slaba "vajda" :lol:
Kad odjednom ja imam postu..nekakvo plavo ljubavno pismo,otcim negdje da procitam sav sretan,kad ono...
Djevojka(zaboravih koje mjesto)..bila udata,ima djete(djevojcicu)..i tako to pocne...
Pisi ja njoj..ona meni..vojska navalila tko ti je to..a ja lazem..kao nekada davno upoznali se na moru..tamo vamo..
..i kao da ja sumnjam da je dijete moje..ali ona mene nece tek tako izvarati..sve u svemu u problemu sam bez veze..
Jedan dan stize pismo,hoce da mi dodje u posjetu :run: ..sta da radim :?
Vrdaj..tamo,vamo..ali dzaba je..ja se prepadoh "sudara"..vise od i svih dana sluzenja vojske :lol:
I sta cu uraditi..da prekinem dopisivanje(jedan od najzalosnijih trenutaka) u mome sluzbovanju..
I dan danas neznam,zasto sam se poliko uplasio..mozda zbog djeteta..ili njenog luckastog ponasanja :sad:
Danas bih itekako voleo znati tko je ta djevojka..gdje je i sta radi :sad:
I da,navodno, prekinula je sa covjekom,koji ju je maltretirao..ali to je ona navela..mozda to i nije bilo tako..
Ljubav je trajala tri mjeseca :lol: i sve je uslo u vojni rok ;-)

sto si ti bio moderan :lol: istina bez kompjutera u to vrijeme :lol:
simpozijum delirijum

#374 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by simpozijum delirijum »

Pici @ rece o budjenju u vojsci ?
u 5 ujutro uleti dezurni oficir upali svijetlo i drekne se ;"ustaaaj vooojsko !!!"
pa zurnim korakom obilazi po spavaoni lupa cizmom o krevete, drma ih , jedan regrut je bio malo sporiji u budjenju i ludi kapetan se nagne nad njega i drekne u facu :" sta cekas vojnice ? princa na bijelom konju da ti cackalicom glanca jaja?.. diziiii see !!!!"
pa onda ostav !
svi nazad u krevet (svih nas oko 40 u spavaoni sada se sjecam ) zbog toga nesretnika pospanoga , kapetan ludjak izadje ugasi svjetlo i nema ga minut , nema ga 5 minuta ?
mi zamalo opet pozaspali
kada uleti opet ko furija upali svjetlo i drekne se ;"ustajte princeze !"
a prva uzbuna ?
usred noci puknu nam uzbunu (a mi tek sedmicu-dvije u vojsci) joj frke ! ja sam dvije lijeve cizme navukao ( u haosu nisam pronasao desnu )
i kada smo se poredali na "borbenom polozaju"?
to je bio show
ja sa dvije lijeve cizme sepam (srecom nadjem nesretnika poput mene ali sa dvije desne cizme i skontamo se ! :lol: )
ovi ostali ? neki puske pogubili , neki se svratali niz stepenice , neki se pogubili, pidzame vire iz uniforme
komedija
poslije su nas bolje uvjezbali majku im njihovu i uzbune (uskoro smo znali unaprijed i bili smo bolje istrenirani :dance: )
exliberal

#375 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by exliberal »

Ma mi nismo imali tih uzbuna puno..mladu vojsku su zajebavali desetari i vodnici dok je obuka trajala dok smo mi instruktori bili toga postedjeni...premda kad je dosla GINA onda je bilo bas :-) ....dosao kapetan i kaze da dolazi GINA i onda standardno, nemoj da spavate slucajno u cimama i obuceni, sve mora da bude "normalno"...i tako pilanje sat vremena, kako moramo da idemo na pistu u auto park da pokupimo kamione i da ih onda sakrijemo kobajagi i to je to ...kad kazu da se pakujemo za krusevac tad ce dati kraj uzbune. Mene stavio da budem pozarni to vece i kaze doci ce oko 4 pola 5 nedaj nikom da se oblaci ...ponoc mene san polako valja lijevo desno, vojska zaspala..kad inspekcija! neki major na vrata...dosli ranije familiju da im....dodje kod mene ja se ukocio ko svijeca...kaze sjedi malo samnom da malo popricamo?...kako ti je ovdje , jel ko zajebava, kakvi su odnosi u jedinici...nakon par minuta sirena...vojska nekonta kako sad sirena kad su rekli da ce doci u zoru. :lol: ..oblaci se trci pod opremom na pistu, pali kamione pa ih sakrivaj po nekim sumarcima...ajde sve u redu i mi sad cekamo kraj vjezbe jer iako znamo da bi kraj trebao da bude kad se cijela kasarna izvuce u krusevac kad govore pokret...kakav ba pokret gdje idemo...pa za krusevac ali nama rekli...sta su rekli...nista nista...tovari mladu vojsku u kamione i vozi...to je bio prvi i posljednji put da su to uradili..nakraju ispalo pravo dobro....septembar, toplo vrijeme imali kampovanje 2 dana, dosla neka mesna industrija iz Krusevca i donijela hrane da se "nahrani vojska" a gradska pekara dovlacila zorom vruc hljeb..., ma ljepota....mogao si nahranit manji grad koliko su donosili a to nije uopste bilo dogovoreno nego kad su vidjeli da vojska pravi logor direktori se povezali i dosli sami, naravno oficiri su dobili onaj konjak Rubinov ako se dobro sjecam...nama nisu davali mada je svaki vod dobio po flasu ispod ruke ..na kraju je komandant bio prezadovoljan sa rezultatima...sve ispalo ok...samo oni sto su ostali da cuvaju kasarnu najebali :D
Post Reply