Ti ovdje nisi izgleda shvatio neke stvari ..... ali ima vremena ....Ne treba se ljutiti ...cobankov1 wrote:Evo me opet,
nedaju mi da pišem da je sadašnji inženjer ekvivalent svršeniku ( što je ranije bila viša škola).
Evo novi konkurs 2009/10 pa ko ne vjeruje neka vidi da je prvi ciklus 180 ECTS i zvanje inženjer,a
3+2 je magistar-diplomirani maš inž.
Znači bachelor je inženjer,a ako odgura još dvije bit će isto što je sada dipl inž.
Netreba se ljutiti.
evo link
http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/sajam/sajamweb.pdf
Ova zvanja su uvedena Bolonjskim procesom ...... Prije Bolonje se studiralo po tadasnjim propisima. ..... ( ovo valjda shvatas ) ...
Sada cu objasniti po Bolonji :
Nakon prvog ciklusa - 3 godine dobija se 180 ETCS i zvanje: Bakalaureat - Bachelor, inženjer mašinstva
Nakon drugog ciklusa - 2 godine dobija se 120 ETCS i zvanje: Magistar mašinstva - diplomirani inženjer mašinstva
Po tvojoj logici ( a i jos nekih ) sadasnji Magistar mašinstva - diplomirani inženjer mašinstva je u rangu prijašnjeg dipl. inžinjera mašinstva.
Znaci UKIDA SE PO TEBI prijasnji Magistar mašinstva ( prije se on zvao Magistar tehničkih nauka ) .... Gdje ces onda postaviti prijasnje Magistre u toj tvojo ljestvici poredjenja, jer po novom slijedi Doktor tehničkih nauka iz oblasti mašinstva - 3 godine i 180 ETCS.
Da li to znaci da su Magistri tehnickih nauka - po starom - SADA ODLEPRSALI ili mnogi bi voljeli da sada imaju RANG OVIH NOVIH DOKTORA ...
Gdje nestadose Magistri tehnickih nauka - odgovori ako mozes .....
Btw - ja sam davno zavrsio Masinstvo - dobio zvanje i tako da me licno ne interesuje ova tematika - ali ISTINE radi treba posmatrati stvari sa obje strane ...
BBtw - Buduce kolege ( zbog vas sam i na ovoj temi i pisem zbog vas ) nemojte da vas obeshrabre ovi "dobronamjerni" koji su u vecini slucajeva nesvrseni studenti ili cak nisu ni uspjeli da se upisu na Masinstvo pa svojim zlobnim komentarima zele da vas demolarisu. Moj savjet - ucite i zavrsite fakultet, ako zelite magistarski upisite dodatne 2godine a ako zelite biti doktor - upisite jos 3 godine. Sve je do vas .....