Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Better Man

#1826 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 25/08/2026 23:49 Meni je malo enigma, to što Pava nije htio da se ponovo pridruži Plavom orkestru nakon rata. Ima taj bend potencijal, zna kako je bilo prije rata, ne bi tu sigurno loše prošao, ali je Lošu odbio sa pričom u stilu "ne mogu druže u ovim godinama ponovo da počinjem", pa su našli Zalepugina kao zamjenu (Loša nikad nije bio neki ljuti instrumentalista i gitarista), da popuni tu prazninu, slično kao i Sejo Sekson, koji je godinama "vukao" ritam gitaru po koncertima, kao da poručuje da se "od njega previše ne očekuje jer on je gitariste i vokal".

Sječam se kad je u Rasi kod Vlade Podanya, došla neka poku-akustara, neke poznate svjetske marke, ne znam je li Ovation ili tako nekako, svi se pitali ko će to kupiti, koštala par hiljada a u SA tad te '98. još folije na prozorima, kad se pročula informacija- kupio Loša :)

Inače, Plavi orkestar, je uz Azru i Garavi skokak iz N. Sada, bio bend koji je najviše baštinio zvuk i sound Beatlesa, to su te forme, to je ta estetika. Ne treba čuditi, jer je Štulič i svojima iz benda govorio da hoće od njih da napravi Yu Beatlese, a Bane iz Garavog sokaka, je imao i cover bend -Pa šta, koji je svirao obrade Beatlesa.

Plavi orkestar nije poslušao Bregu, zaigrao je na poznatu kartu i fazon je bio uspješan :)
Pava je prošle godine nakon toliko godina ponovo svirao sa Plavim orkestrom. Ipak on živi u Kanadi i nije lako se organizirati i doći vamo da svira sa matičnim bendom.
DaysleepeR

#1827 Re: Milić Vukašinović

Post by DaysleepeR »

Nešto se deislo na relaciji Plavi Orkestar - Sarajevo, jer jedini prikladan grad za taj reunion je Sarajevo.
Obzirom da se to nije desilo, neka je tikva pukla, ili je neko spustio rampu.
milojicabrzi

#1828 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

@ betterman

Da, vjerovatno si u pravu, nije lako ako imaš organizovan život preko okeana, posao, porodicu, obaveze, dolaziti radi nekoliko svirki sa Lošom godišnje, jer koliko sam primjetio, Plavi orkestar ne nastupa baš puno, daj Bože da imaju 10-ak svirki godišnje. Budu često na ovim Beer festovima u Beogradu.
milojicabrzi

#1829 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

_BataZiv_0809 wrote: 26/08/2026 06:55 Na sta mislis pod bold 1 i bold 2
Bold 1.

Muzičari koji nisu jaki vokali i nisu tehnički izverzirani, često na nastupima nose ritam gitaru, def ili nešto slično, da se ljudi previše ne fokusiraju na njihovo pjevanje. Sejo je dugo "vukao" ritam gitaru po koncertima, iako mu je samo smetala, tek nekad sredinom 2000-ih, se "kotarisao" gitare i nastupa samo kao pjevač. Sejo je realno kao vokal u onom "bazenu" hajde-može proći.

Bold 2. Kad su počinjali i pravili koncept albuma, išli su kod Brege navodno, da im savjetuje šta je u trendu i šta bi moglo imati prolaz na tadašnjoj sceni. Brega im je predlagao skroz neki drugi koncept i muziku, ali oni nisu poslušali i okrenuli su se estetici Beatlesa u malo modernizovanoj varijanti i to je bila dobitna kombinacija koja ih je lansirala u tinejdžerske zvijezde ex Yu.
Better Man

#1830 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 26/08/2026 08:26
_BataZiv_0809 wrote: 26/08/2026 06:55 Na sta mislis pod bold 1 i bold 2
Bold 1.

Muzičari koji nisu jaki vokali i nisu tehnički izverzirani, često na nastupima nose ritam gitaru, def ili nešto slično, da se ljudi previše ne fokusiraju na njihovo pjevanje. Sejo je dugo "vukao" ritam gitaru po koncertima, iako mu je samo smetala, tek nekad sredinom 2000-ih, se "kotarisao" gitare i nastupa samo kao pjevač. Sejo je realno kao vokal u onom "bazenu" hajde-može proći.

Bold 2. Kad su počinjali i pravili koncept albuma, išli su kod Brege navodno, da im savjetuje šta je u trendu i šta bi moglo imati prolaz na tadašnjoj sceni. Brega im je predlagao skroz neki drugi koncept i muziku, ali oni nisu poslušali i okrenuli su se estetici Beatlesa u malo modernizovanoj varijanti i to je bila dobitna kombinacija koja ih je lansirala u tinejdžerske zvijezde ex Yu.
Brega Plavcima dao kasetu grupe Foreinger i rekao da poslušaju i naparve nešto u tom stilu, ali oni na kraju to nisu uradili, već su uradili po svom.
trocadero

#1831 Re: Milić Vukašinović

Post by trocadero »

atmel wrote: 25/08/2026 20:02 Pusti Trocadera...
ja mu govorio da je Mladen Lepi Pava (Plavi Orkestar) pjevao sa Neletom na koncertu Neletovog Pušenja ratne 1994 u Beogradu...
tip me ispljuva ovdje na forumu..štaš ti, šta ti znaš, Pava nikad nije nastupao tamo...
JA ČAK IMAM I KASETU, „Zabranjeno Pušenje – Best Of...Live Concert“ KUPIO OVDJE U SLOVENIJI

EVO ŠTA KAŽE ChatGPT,
Da — našao sam konkretan trag. Lepi Pava (Mladen Pavičić) svirao je s Neletom Karajlićem na koncertu Zabranjenog pušenja u Beogradu, u SKC-u (Studentski kulturni centar), 19. juna 1994. godine.

Koncert je snimljen i kasnije objavljen kao „Zabranjeno Pušenje – Best Of...Live Concert“. U postavi su navedeni:

Dr. Nele Karajlić – vokal
Lepi Pava – gitara
Teri – gitara
Šicko – bas
Šeki Gayton – bubnjevi.

Dakle, ako misliš na onaj ratni period i Neletovo beogradsko „Zabranjeno pušenje“ — to je SKC Beograd, 19. 6. 1994.
Upeklo i u Deželi, a?
De se malo rashladi i ponovo pročitaj šta sam pisao, bez umišljanja.
milojicabrzi

#1832 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

DaysleepeR wrote: 26/08/2026 08:13 Inače bila je priča o EKV-u pred kraj.
Evo jedan zanimljiv video.
Da, bila je to posljednja svirka, august '94. nakon koje Milan ubrzo završava u bolnici.
Vidjelo se na njemu i na ovom snimku da je bolestan, samo vidite taj pogled... Sad vidim da je ovdje basista bio Boško Stamatović Bole, a i ova festivalska bina, nije nikako za njih.

Mislim da je posljednja pjesma koja je odsvirana na ovom koncertu bila Anestezija, ujedno zadnja numera koju je EKV izvela uživo, ima tu dosta simbolike.

Inače, prateći rad rock bendova i razne objave po interentu, ima i nekoliko informacija, koje se mogu svrstati u kategoriju "greatest shits", jer se radi o neprovjerenim glasinama, možda su istinite a možda i nisu a neke najpoznatije od njih su:

-Margita je sredinom '80-ih bila u drugom stanju sa tadašnjim dečkom i izgubila je bebu. Ko zna kako bi se stvari odvijale da je postala majka.

-Srđan Fleka Todorović, se jedini izvukao od narkotika, liječivši se u bolnici u Drajzerovoj u BG, navodno je pored glume i to bio jedan od razloga zašto se povukao iz te ekipe. (kad ga gledam u Vratiće se rode, ima potencijala za tu priču :) )

-Pjesma "Dečak iz vode" je pjesma koja govori o oralnom sexu (na tvoje usne boje mesa, pustiću kap dvoje vode, pustiću glas iz grla...oj oj oj). Moguće je da je neko vidio metaforu, ali većina fanova smatra da je to prenisko za njih.

-Margita je bila zaljubljena u Milana i htjela je vezu sa njim, ali on je to odbijao zbog svoje "biseksualnosti" (navodno se bazira na nekim Margitinim izjavama iz posljednjih godina života, ali niko nije potvrdio tu info).

Znači to su neki stavovi i informacije, koje kruže među fanovima, neki tvrde da tu nema istine, neki da ima, ko će znati... :run:
DaysleepeR

#1833 Re: Milić Vukašinović

Post by DaysleepeR »

Prevelik se mit pravi od tog benda.
Nikad nisam bio fan, niti mislim da su uopšte bili toliko značajni.
Dobri muzičari, iskreni i dobri ljudi, meni bend ništa posebno.
Najgori dio komplet priče oko EKV su fanovi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1834 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

Imaju mi neki tegoban prizvuk kad ih slusam.
Je li to sto znam detalje o privatnom zivotu clanova ili ne, fkt. ne znam.
Better Man

#1835 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 26/08/2026 11:40
DaysleepeR wrote: 26/08/2026 08:13 Inače bila je priča o EKV-u pred kraj.
Evo jedan zanimljiv video.
Da, bila je to posljednja svirka, august '94. nakon koje Milan ubrzo završava u bolnici.
Vidjelo se na njemu i na ovom snimku da je bolestan, samo vidite taj pogled... Sad vidim da je ovdje basista bio Boško Stamatović Bole, a i ova festivalska bina, nije nikako za njih.

Mislim da je posljednja pjesma koja je odsvirana na ovom koncertu bila Anestezija, ujedno zadnja numera koju je EKV izvela uživo, ima tu dosta simbolike.

Inače, prateći rad rock bendova i razne objave po interentu, ima i nekoliko informacija, koje se mogu svrstati u kategoriju "greatest shits", jer se radi o neprovjerenim glasinama, možda su istinite a možda i nisu a neke najpoznatije od njih su:

-Margita je sredinom '80-ih bila u drugom stanju sa tadašnjim dečkom i izgubila je bebu. Ko zna kako bi se stvari odvijale da je postala majka.

-Srđan Fleka Todorović, se jedini izvukao od narkotika, liječivši se u bolnici u Drajzerovoj u BG, navodno je pored glume i to bio jedan od razloga zašto se povukao iz te ekipe. (kad ga gledam u Vratiće se rode, ima potencijala za tu priču :) )

-Pjesma "Dečak iz vode" je pjesma koja govori o oralnom sexu (na tvoje usne boje mesa, pustiću kap dvoje vode, pustiću glas iz grla...oj oj oj). Moguće je da je neko vidio metaforu, ali većina fanova smatra da je to prenisko za njih.

-Margita je bila zaljubljena u Milana i htjela je vezu sa njim, ali on je to odbijao zbog svoje "biseksualnosti" (navodno se bazira na nekim Margitinim izjavama iz posljednjih godina života, ali niko nije potvrdio tu info).

Znači to su neki stavovi i informacije, koje kruže među fanovima, neki tvrde da tu nema istine, neki da ima, ko će znati... :run:
Puno danas ima mitova i neprovjerenih priča o njima. Milan je bio u vezi sa Majom Marčić i ona je bila s njim u Brazilu kad je sa Subom radio Angels Breath. Ona nije odmah otišla s njim u Brazil, već je naknadno došla. Ona je pokrenula i vodi Zadužbinu Milana Mladenovića po posljednjoj volji Milanove mame. Magi je bila jako dobra s jednim poznatim glumcem i bili su veliki frendovi i ne znam da li su bili i u vezi. Prema nekim izjavama Žike Todorovića članovi EKV-a su se odnisli prema njemu na način da su ga pazili i da mu nisu dozvolili da zaglavi u porocima droge kao oni i da su ga upravo oni sačuvali od toga i nisu mu dozvolili da proba. Žikin otac, legendarni glumački bard Bora nije bio oduševljen što se Žika bavi muzikom i vjerovatno je i on uticao na to da se trajno opredijeli za glumu, jer je svakako završio Akademiju scenskih umjetnosti. Jedna od prvih njegovih uloga je u filmu Kako je propao Rock 'n' roll. Glumio je u prvoj priči za koju je muziku napisao Vlada Divljan. Glumio je rock muzičara, koji napravio narodnjačku pjesmu koja je postala hit, a niko nije znao koje autor i izvođač, bio je kao fantom. Oca mu glumio Bata Živojinović, koji je bio tom muzičkom svijetu, ali narodne muzike i on je to uradio da mu dokaže da može napraviti hit pjesmu.
Better Man

#1836 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

DaysleepeR wrote: 26/08/2026 11:48 Prevelik se mit pravi od tog benda.
Svako ima svoje mišljenje i ukusi su različiti. Meni su uvijek bili odlični i smatram ih najvažnijim i najboljim bendom ex Yu. Barem za mene. MIlan je uvijek bio perfekcionista i sve što je radio, moralo je biti savršeno, a ne samo da se otaljava.
milojicabrzi

#1837 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Tako je, tu si u pravu, EKV ima zagriženije i opakije fanove, čak i od Džonija Štulića.

Sve možeš, samo ne diraj Milana i EKV.

Moj drugar se svađao za ženom oko toga, do ozbiljnih svađa je dolazilo :D
Škobo Habu

#1838 Re: Milić Vukašinović

Post by Škobo Habu »

DaysleepeR wrote: 26/08/2026 11:48
U potpunosti se slažem.

Duže mogu izdržati pod vodom nego u društvu takvih.
Point.

#1839 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

_BataZiv_0809 wrote: 26/08/2026 11:53 Imaju mi neki tegoban prizvuk kad ih slusam.
Je li to sto znam detalje o privatnom zivotu clanova ili ne, fkt. ne znam.
Upravo osjećam tegobu kad ih slušam. Ne mogu više od 5 pjesama u cugu.

Meni nisu niti najbolji niti najznačajniji bend u ExYu, pitanje je da li bi se stvarala ovakva mitologija da nisu skončali kako, na žalost, jesu.

Prije da bi bili samp još jedan bend u nizu.
Osmi Socrates

#1840 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Albumi su napravljeni da izazivaju tegobu.

Meni su bogami njihova četiri albuma u nizu vrhunska. Svaki na svoj način. Ali, evo, u ovom postu ću spomenuti Dum Dum. Teško da je mogao izaći album koji bolje govori o vremenu u kojem je izašao. Rat u Hrvatskoj je već počeo kad je izdat.

Milan je i kao vokal i kao gitarista, meni se čini, bio potcjenjen.

Inače, Milanova pjesma Crv mi je vjerovatno najbolja pjesma na jezicima naroda bivše Jugoslavije. Naravno da je tegobna.

Nema to nikakve veze sa njihovim ličnim sudbinama. Barem ne meni.
Last edited by Osmi Socrates on 26/08/2026 13:27, edited 1 time in total.
Seawolf

#1841 Re: Milić Vukašinović

Post by Seawolf »

milojicabrzi wrote: 26/08/2026 11:59
Tako je, tu si u pravu, EKV ima zagriženije i opakije fanove, čak i od Džonija Štulića.

Sve možeš, samo ne diraj Milana i EKV.

Moj drugar se svađao za ženom oko toga, do ozbiljnih svađa je dolazilo :D
Ja sam od onih što iskreno misli da je Šarlo Akrobata bolji bend od Katarine II / EKV i znam da se ti groziš te tvrdnje.

No, Šarlo Akrobata je u velikoj početnoj prednosti, jer su izdali jedan odličan album i ništa više.

Katarina II / EKV je izdala sedam studijskih albuma, od kojih su prva tri dobra, a naredna 4 očajna. Očajna u svakom pogledu. Nemoguća za slušati kao album, kao cjelinu u jednom slušanju.

I za Yu muziku, a pogotovu za pokojne Margitu i Milana bi bilo puno bolje da su nakon trećeg albuma okačili instrumente o klin i počeli se baviti nečim drugim.

I ja sam bio veliki fan Katarine II /EKV, od 1982-e do 1986-e. Bio sam na njihovom prvom koncertu u KUKu, dobrano prije izlaska prvog albuma. Ono kad je Švaba svirao bas, a kako je visok, sve vrijeme je svirao povijen k'o upitnik.
Osmi Socrates

#1842 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

A druga je stvar što me iznenade nečim na većini pjesama.

Evo, recimo, Krug. Krug je savršena forma, ali bez izlaza, ako si u njemu. Nema ni uglova da zapneš. :lol: Taj paradoks, mada očigledan i bez same pjesme, je meni iznenađenje kako je opjevan. :lol:

I onda čovjek sjedne za bubnjeve i onako ih atipično i neobično odsvira na toj pjesmi. Kao da bubnjevima želi izaći iz Kruga.

Ja nisam bubnjar ali znam prepoznati. :lol:
Last edited by Osmi Socrates on 26/08/2026 13:51, edited 2 times in total.
milojicabrzi

#1843 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Seawolf wrote: 26/08/2026 13:26 Katarina II / EKV je izdala sedam studijskih albuma, od kojih su prva tri dobra, a naredna 4 očajna
Sve ok, ukusi su različiti, meni su bolji i slušljiviji ovi albumi iz kasnije faze i zrelijeg perioda benda. Prve albume ne volim i ne znam šta bih osim Radostan dan sa njih izdvojio.

Čim ti se ti albumi sviđaju, kao i koncept Šarla, sve je jasno... Meni je muzika Šarla, "nategnuta & zategnuta", kao u nekom grču da su sva trojica, možda mogu poslušati Ona se budi i to je to.

@ betterman

Čudno je sve to oko Žikinog odlaska iz benda... plasirao se narativ o izlasku iz muzike, a onda on svira sa Ivekom u Kazni za uši, doduše neko kratko vrijeme. Kao navodno u EKV, "pazili ga i čuvali od narkotika", jašta radi.

Sjećam se kad je Marko M. došao u EKV, to je bilo baš predstavljeno kao zanimljiva "akvizicija" jer je Marko sin poznatog beogradskog jazz bubnjara -D.M. Nafte i u stilu i ritmu se na zadnja dva albuma i osjetio taj mali odmak od "kockastog" rock formata i jazzy prizvuk.

Marko je mislim negdje oko '70-og godišta i bio je najmlađi u toj ekipi. Koliko znam nije narkoman, ali mu rizzla i joint nisu mrski :D
Osmi Socrates

#1844 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Geto je vrhunska pjesma sa tih prvih albuma.
Seawolf

#1845 Re: Milić Vukašinović

Post by Seawolf »

Osmi Socrates wrote: 26/08/2026 13:53 Geto je vrhunska pjesma sa tih prvih albuma.
Također posvećena Sarajevu, konkretno Grbavici.
doktor78

#1846 Re: Milić Vukašinović

Post by doktor78 »

Seawolf wrote: 26/08/2026 13:26 I ja sam bio veliki fan Katarine II /EKV, od 1982-e do 1986-e. Bio sam na njihovom prvom koncertu u KUKu, dobrano prije izlaska prvog albuma. Ono kad je Švaba svirao bas, a kako je visok, sve vrijeme je svirao povijen k'o upitnik.
Švaba iz Orgazma?
Seawolf

#1847 Re: Milić Vukašinović

Post by Seawolf »

milojicabrzi wrote: 26/08/2026 13:47
Seawolf wrote: 26/08/2026 13:26 Katarina II / EKV je izdala sedam studijskih albuma, od kojih su prva tri dobra, a naredna 4 očajna
Sve ok, ukusi su različiti, meni su bolji i slušljiviji ovi albumi iz kasnije faze i zrelijeg perioda benda. Prve albume ne volim i ne znam šta bih osim Radostan dan sa njih izdvojio.

Čim ti se ti albumi sviđaju, kao i koncept Šarla, sve je jasno... Meni je muzika Šarla, "nategnuta & zategnuta", kao u nekom grču da su sva trojica, možda mogu poslušati Ona se budi i to je to.
.....
Ako ti kažem da mi je Gang of Four jedan od najdražih bendova, sve će ti biti jasnije.

Radostan dan mi je najgora pjesma na prvom albumu.

Do kojeg albuma se Milan nije odvajao od Gibsona R&D? Je li na njemu odsvirao i pjesme sa živog albuma iz 1986-e?
Seawolf

#1848 Re: Milić Vukašinović

Post by Seawolf »

doktor78 wrote: 26/08/2026 13:58
Seawolf wrote: 26/08/2026 13:26 I ja sam bio veliki fan Katarine II /EKV, od 1982-e do 1986-e. Bio sam na njihovom prvom koncertu u KUKu, dobrano prije izlaska prvog albuma. Ono kad je Švaba svirao bas, a kako je visok, sve vrijeme je svirao povijen k'o upitnik.
Švaba iz Orgazma?
Da, taj Švaba.
milojicabrzi

#1849 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Da. Švaba uvijek onako mršav, sa kosicom, ne znam da je lik u karijeri imao preko 60 kg.

Banana je već druga priča, treba mu 4m2 stagea da se "raskomoti".

Ovaj novi bubnjar Pače, koji je sa njima, baš se fino ukopio u ekipu El. Orgazma nakon Čavketa.

Inače, mislim da ni Milan nije nešto puno gotivio te pjeseme sa prvih albuma, već je na Live albumu iz '86. fokus bio na novijim stvarima. Ne znam može li se naći negdje na Youtube neki snimak, gdje su koncertno odsvirani Vrt, Platforme i te udarne stvari, pa čak ni Geto mislim da se ne može naći.

Oni su oko '85-'86 dosta promijenili sound i iz tog nekog alter izraza, prešli u relativno konvencionalne rock aranžmane, koji i jesu bili popularni sredinom '80-ih.

Priča se da je Radostan dan, nešto kao odgovor na Perfect day od Lou Reed-a i da isto tako govori o "sretnom danu pod narkoticima" :)

Kažu da kad su Lou Reeda pitali jesu li pjesme o heroinu doživljene i autobiografske, on šeretski odgovorio novinaru "Ne, čitao sam u novinama o tome" :D :run:
muha_sa

#1850 Re: Milić Vukašinović

Post by muha_sa »

milojicabrzi wrote: 26/08/2026 14:44 Da. Švaba uvijek onako mršav, sa kosicom, ne znam da je lik u karijeri imao preko 60 kg.

Banana je već druga priča, treba mu 4m2 stagea da se "raskomoti".

Ovaj novi bubnjar Pače, koji je sa njima, baš se fino ukopio u ekipu El. Orgazma nakon Čavketa.

Inače, mislim da ni Milan nije nešto puno gotivio te pjeseme sa prvih albuma, već je na Live albumu iz '86. fokus bio na novijim stvarima. Ne znam može li se naći negdje na Youtube neki snimak, gdje su koncertno odsvirani Vrt, Platforme i te udarne stvari, pa čak ni Geto mislim da se ne može naći.

Oni su oko '85-'86 dosta promijenili sound i iz tog nekog alter izraza, prešli u relativno konvencionalne rock aranžmane, koji i jesu bili popularni sredinom '80-ih.

Priča se da je Radostan dan, nešto kao odgovor na Perfect day od Lou Reed-a i da isto tako govori o "sretnom danu pod narkoticima" :)

Kažu da kad su Lou Reeda pitali jesu li pjesme o heroinu doživljene i autobiografske, on šeretski odgovorio novinaru "Ne, čitao sam u novinama o tome" :D :run:
Ti si prava enciklopedija :thumbup:
Post Reply