Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kada je riječ o cijenama električne energije i plina, Plenković je rekao da je izlazak iz subvencija planiran za 1. travnja, ali je vlada odlučila nastaviti subvencije još šest mjeseci, do 30. rujna i to i za građane i poduzetnike.
Tako će poduzeća koja u pola godine potroše do 250.000 kilovatsati električne energije i imati pravo na povoljniju cijenu struje, a neće se mijenjati ni cijena plina.
Nastavljaju se i mjere za ugrožene kupce energenata, za što je predviđeno 55 milijuna eura i to kroz vaučer od 70 eura mjesečno po kućanstvu za troškove električne, plinske ili toplinske energije. Riječ je o više od 125.000 osoba sa statusom ugroženog kupce energenata, rekao je Plenković.
mk ultra wrote: ↑11/08/2026 15:19
pa to je problem što oni neće moći u određenim trenucima te minuse pokriti
tako da će ugasiti
Kada cete vise shvatiti da para ima koliko god treba? Hoce li narod platiti manje ili vise, to je druga stvar, opet ne zavisi od cijene energije, energenta, vec od toga koliko se radi i koliko se krade.
Ne znam šta još treba da se desi da ovu elektranu ugase i zauvjek zatvore?
Pobiše ljude, uništiše im zdravlje.
Cuj zatvoriti TE.
Svasta sam cuo, ali ti si pobjednik.
?
Ne razumijem ovaj tvoj osvrt? TE se zatvaraju na zapadu masovno, mislim da su sve i zatvorene. To su najveći zagađivači okoline i odavno su sve trebale biti van upotrebe. Imamo hidroelektrane, vjetroelektrane i solarne elektrane. Sasvim dovoljno. Ako nekad zafali električne energije, imaju nuklearke u okruženju (Krško recimo) i fino se kupi koliko fali.
Kada je u pitanju zdravlje ljudi, tu ne smije biti kompromisa. Nulta tolerancija.
Cuj zatvoriti TE.
?
Ne razumijem ovaj tvoj osvrt? TE se zatvaraju na zapadu masovno, mislim da su sve i zatvorene. To su najveći zagađivači okoline i odavno su sve trebale biti van upotrebe. Imamo hidroelektrane, vjetroelektrane i solarne elektrane. Sasvim dovoljno. Ako nekad zafali električne energije, imaju nuklearke u okruženju (Krško recimo) i fino se kupi koliko fali.
Kada je u pitanju zdravlje ljudi, tu ne smije biti kompromisa. Nulta tolerancija.
Ti si prespavao zadnje dvije tri godine u ovoj drzavi ili samo radis zajedno sa ovim trojkasima na rusenju EPBIH?
Cuj zatvoriti TE.
?
Cuj zatvoriti TE.
?
Jesi li cuo da su nuklearne elektrane u Europi zbog niskih vodostaja smanjivale ili gasile proizvodnju u posljednjih 60 dana.
Ti plaćaš KWh jeftine 5,68 feninga a struja na berzi je trenutno između 20 i 50 feninga.
Prosjecna proizvodnja u HE Elektroprivrede BIH je trenutno ispod 100 MW a potrosnja na mrezi ide i do 800 MW.
Da li si spreman platiti KWh po 30 feninga pa da ti račun bude duplo veći?
Gledam prilog od prije cca.10 godina iz MZ Ahmici kod Kosare u Lukavcu. Zale se na rad Koksare i zagadjenje. Evo, sada vise nema problema. Samo zatvoriti.
Ci-Nick wrote: ↑26/08/2026 07:29
Da li si spreman platiti KWh po 30 feninga pa da ti račun bude duplo veći?
1 litar se kupuje po 3,5KM. Ima para i za struje.
Last edited by Haris.ba on 26/08/2026 08:06, edited 1 time in total.
Nasi pametni politicari su potpisali i odlucili da se svi rudnici i termoelektrane zatvaraju 2050-e. To je za samo 24 godine. Mislim da slijedi raspad sistema i kupovina struje po visestrukim cijenama, gdje ce se, da bi se sprijecilo poskupljenje struje od 200, 300, 400%, morati zestoko subvencionirati struja koja se uvozi. Ne vidim nikakvih naznaka da ce se i 10% instaliranih kapaciteta do tada zamijeniti.