Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Rasprave o vjerskim temama.
dacha bosanac

#1 Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by dacha bosanac »

Imam jedno iskreno pitanje za vas koji posječujete ovaj dio foruma.
Zašto vjerujete u to što vjerujete? Da li je vaša vjera potekla po rođenju u određenoj nacionalnoj porodici? Da li ste imali priliku da odaberete vjeru? Da li smatrate da vjera mora biti poveza sa nacijom ili je to pitanje slobode izbora?
Danguba

#2 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by Danguba »

Rodis se i niko te nista ne pita.
U vecini slucajeva vec su te svrstali tamo gdje ONI misle da pripadas.
Kada porastes, svako ima pravo da to ispravlja a u vecini slucajeva se pomire sa time sto su mu roditelji odredili.

Da li vjerujem, manje nego se od mene ocekuje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by _BataZiv_0809 »

Na osnovu zivotnog iskustva i cjelozivotnog ucenja.
dacha bosanac

#4 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by dacha bosanac »

Danguba wrote: 19/07/2026 21:10 Rodis se i niko te nista ne pita.
U vecini slucajeva vec su te svrstali tamo gdje ONI misle da pripadas.
Kada porastes, svako ima pravo da to ispravlja a u vecini slucajeva se pomire sa time sto su mu roditelji odredili.

Da li vjerujem, manje nego se od mene ocekuje.
Vrlo iskreno. Hvala na odgovoru.
dacha bosanac

#5 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by dacha bosanac »

_BataZiv_0809 wrote: 19/07/2026 21:18 Na osnovu zivotnog iskustva i cjelozivotnog ucenja.
Možeš li pojasniti ta dva pojma. Koje životno iskustvo i šta si tačno cjeloživotno učio?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by _BataZiv_0809 »

dacha bosanac wrote: 22/07/2026 18:46
_BataZiv_0809 wrote: 19/07/2026 21:18 Na osnovu zivotnog iskustva i cjelozivotnog ucenja.
Možeš li pojasniti ta dva pojma. Koje životno iskustvo i šta si tačno cjeloživotno učio?
Zivot me naucio da se sve vrati i da postoji ravnoteza, mozda cak i stoicki logos, ali bez da vjerujem u nadnaravno.

A cijeli zivot ucim drustvene i humanisticke nauke
PixelDrifter

#7 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by PixelDrifter »

Totalni ateista. Ne vjerujem ni u šta nadnaravno.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#8 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by Bobi »

Vjerujem u novac, jer je jedina "religija" u kojoj se čuda dešavaju odmah nakon uplate.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by _BataZiv_0809 »

Bobi wrote: 22/07/2026 19:25 Vjerujem u novac, jer je jedina "religija" u kojoj se čuda dešavaju odmah nakon uplate.
Kad smo kod toga, ka'ce plata
Hendrix

#10 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by Hendrix »

_BataZiv_0809 wrote: 22/07/2026 20:44
Bobi wrote: 22/07/2026 19:25 Vjerujem u novac, jer je jedina "religija" u kojoj se čuda dešavaju odmah nakon uplate.
Kad smo kod toga, ka'ce plata
Ti jos vjerujes u cuda :D
sinuhe

#11 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by sinuhe »

Kao dijete nisam poznavao nijednog vjernika. Niko koga sam poznavao nije išao u džamiju ili crkvu.
Strani studenti vrše neke obrede a nama ništa nije jasno. Tetka kaže "Pustite ih, ljudi klanjaju".
I naravno nisam vjernik. Religija me zanima samo zbog uticaja na društveno političke tokove.
teodati

#12 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by teodati »

dacha bosanac wrote: 19/07/2026 20:25 Imam jedno iskreno pitanje za vas koji posječujete ovaj dio foruma.
Zašto vjerujete u to što vjerujete? Da li je vaša vjera potekla po rođenju u određenoj nacionalnoj porodici? Da li ste imali priliku da odaberete vjeru? Da li smatrate da vjera mora biti poveza sa nacijom ili je to pitanje slobode izbora?
Obitelj ima najveću ulogu kod vjere nekog djeteta, ali može dijete poslije i sam u nešto drugo vjerovati, ako ima neko osobno iskustvo o tome.

Meni je jasno u što vjeruju vjernici neke religije, može se sve o tome pročitati, ali u što vjeruju ateisti?

Postoji li uopće neka alternativa za Boga kao Stvoritelja svega, i to konkretna, da ima to nekog smisla? :?:
Hendrix

#13 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by Hendrix »

teodati wrote: 24/08/2026 13:51
dacha bosanac wrote: 19/07/2026 20:25 Imam jedno iskreno pitanje za vas koji posječujete ovaj dio foruma.
Obitelj ima najveću ulogu kod vjere nekog djeteta, ali može dijete poslije i sam u nešto drugo vjerovati, ako ima neko osobno iskustvo o tome.

Meni je jasno u što vjeruju vjernici neke religije, može se sve o tome pročitati, ali u što vjeruju ateisti?

Postoji li uopće neka alternativa za Boga kao Stvoritelja svega, i to konkretna, da ima to nekog smisla? :?:
Ono sto ateisti vjeruju jeste da su sve religije ljudske izmisljotine i izljevi ljudske naravi i zelja. Zene, vlast, pare, kontrola naroda...sve upakovano u nekakvu dogmu ili lafo vjeru.

Tako da nema se tu sta objasnjavati. Pogotovo ne tebi i tvojim vanzemaljskim bicima i idejama uz pomoc Chat GPT.
teodati

#14 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by teodati »

Hendrix wrote: 25/08/2026 10:14

Ono sto ateisti vjeruju jeste da su sve religije ljudske izmisljotine i izljevi ljudske naravi i zelja. Zene, vlast, pare, kontrola naroda...sve upakovano u nekakvu dogmu ili lafo vjeru.

Tako da nema se tu sta objasnjavati. Pogotovo ne tebi i tvojim vanzemaljskim bicima i idejama uz pomoc Chat GPT.
A gdje vam je kakva alternativa Bogu?

To sam pitao.

Pa morate nešto imati, ili samo negirate Boga bez dokaza? :?
dzakailibu

#15 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by dzakailibu »

ali, "negirati boga bez dokaza". jao, jao pa daj mi jedan dokaz da postoji
Hendrix

#16 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by Hendrix »

teodati wrote: 25/08/2026 17:47

To sam pitao.

Pa nema alternative niti je mora biti, u tome i jeste fazon. Umjesto da se napinjemo kao ti i nesta smisljamo da smo otkrili svo znanje svijeta, jednostavno ja mogu reci ne znam i to je to. Mozda nesto ima...mozda nema. Ja zivim dalje i bez toga saznanja i nista mi ne fali.

Ali ono sto je 100% sigurno jest da bog ako postoji nije u obliku kojem ga tvoje religije i skrabanja likova prije par hiljada godina predstavljaju. Bajke perverznih likova koje uvijek nekako zavrse na kontroli zena i masturbacije. To je problem ovog univerzuma, ili mozda zelje perverznjaka koji su smisljali ove religije?
MMM1977

#17 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by MMM1977 »

Vjerujem u Boga kao stvoritelja, koji je ujedno stvorio i zakone po kojima se stvari odvijaju. Neće Bog voditi računa o tome da se Mjesec vrti oko Zemlje ali će se to dešavati na osnovu zakonitosti koje je uspostavio.

Sve religije su mi iste, makar kada govorimo o ovim monoteističkim, sve ono što je pojavnost vjere je u pet deka a ono što je čovjekov odnos sa Bogom je različito i meni je to poželjno. Dakle, bitno je biti pošten i moralan, ne vrijeđati druge, ne nanositi zlo bilo kome. Moje je uvjerenje da je i Bogu to važnije nego način molitve, čak smatram da su molitve propisane da bi čovjek mogao postići to da bude čovjekom.

Smatram i da propovjednici vjere trebaju da više sa svojim stadom pričaju o današnjim problemima a ne o tome kakvu je kamilu neko jahao prije 2000 godina. Mislim da i vjerske knjige to propisuju, indirektno, ali da je problem što se previše bukvalno shvataju.

Dakle, vjera je moj odnos sa Bogom, bez ikakvih posrednika i ja ću sam odgovarati za to na koji način izvršavam svoje obaveze prema Bogu. Ono što je meni važnije je da budem dobar i pošten čovjek, Bog prašta a ljudi i ovozemaljski sudovi baš i ne.
teodati

#18 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by teodati »

dzakailibu wrote: 25/08/2026 18:04 ali, "negirati boga bez dokaza". jao, jao pa daj mi jedan dokaz da postoji
A ti kao imaš dokaz da je Bog izmišljen, nemoj me nasmijavati! :lol:
teodati

#19 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by teodati »

Hendrix wrote: 25/08/2026 23:53
teodati wrote: 25/08/2026 17:47

To sam pitao.

Pa nema alternative niti je mora biti, u tome i jeste fazon. Umjesto da se napinjemo kao ti i nesta smisljamo da smo otkrili svo znanje svijeta, jednostavno ja mogu reci ne znam i to je to. Mozda nesto ima...mozda nema. Ja zivim dalje i bez toga saznanja i nista mi ne fali.

Ali ono sto je 100% sigurno jest da bog ako postoji nije u obliku kojem ga tvoje religije i skrabanja likova prije par hiljada godina predstavljaju. Bajke perverznih likova koje uvijek nekako zavrse na kontroli zena i masturbacije. To je problem ovog univerzuma, ili mozda zelje perverznjaka koji su smisljali ove religije?
A lijepo je da priznaš da ne znaš nešto, ali kako onda znaš da nije neka religija u pravu, malo si sam sebi nelogičan. :)
dzakailibu

#20 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by dzakailibu »

teodati wrote: 26/08/2026 14:59
dzakailibu wrote: 25/08/2026 18:04 ali, "negirati boga bez dokaza". jao, jao pa daj mi jedan dokaz da postoji
gdje lik? sta radi? ovo sto se desava u svijetu bolje za njega da ga nema. daj mi jedan dokaz da lik postoji.ali samo jedan.
Osmi Socrates

#21 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by Osmi Socrates »

Razumijem iznošenje svakakvih argumenata na ovu temu, široko vam polje, sa obje strane argumenta, ali je nonsense od druge strane tražiti dokaze da Bog ne postoji. Čak bi se i ogromna većina ozbiljnih teologa odvalila smijati na takvu notornu glupost.
tokio25

#22 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by tokio25 »

teodati wrote: 26/08/2026 14:59
Dokazi da ja nemam milijardu eura
dzakailibu

#23 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by dzakailibu »

Osmi Socrates wrote: 26/08/2026 19:07 Razumijem iznošenje svakakvih argumenata na ovu temu, široko vam polje, sa obje strane argumenta, ali je nonsense od druge strane tražiti dokaze da Bog ne postoji. Čak bi se i ogromna većina ozbiljnih teologa odvalila smijati na takvu notornu glupost.
Hvala ti na ovome - jeste nonsense jer se radi o vjerovanju . Ti i razni teolozi vjerujete da bog postoji, super, daj mi dokaze. necemo ih dobiti - dobit cemo dokaze snage vjere, sto je ok, mogu prihvatiti, ima super fascinantnih i pozitivnih i negativnih stvari u toj prici ali postavljati kao neupitno da bog postoji isto kao da je srednji vijek - dajte mi dokaz.
Osmi Socrates

#24 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by Osmi Socrates »

Ja ne tvrdim da vjerujem u Boga niti tvrdim da ne vjerujem.

Ne znam da li si pažljivo pročitao moj post.

Ja tvrdim da je nonsense tražiti od nekoga dokaz da Bog ne postoji, a to ovaj teodati traži.

Nije nonsense tražiti dokaz da Bog postoji, ako druga strana to kategorički tvrdi.
dzakailibu

#25 Re: Zašto vjerujete u to što vjerujete?

Post by dzakailibu »

da, malo sam pogresno procitao ali razumijemo se.
Post Reply