Veza opojnih sredstava i umjetnickog stvaranja postoji jos od antike.milojicabrzi wrote: ↑19/08/2026 11:11...Osmi Socrates wrote: ↑18/08/2026 15:39 Ja mislim da nijedan album EKV-a ne bi bio toliko dobar da nisu bili ovisnici. Sagorjeli ljudi, jbg. Nije ni svakom suđeno da živi sto godina i ima petoro djece. Moramo to jednostavno prihvatiti. A ne pričati o njima kao nekim jadnicima zato što su bili ovisnici.
Steve Jobs je veoma pozitivno govorio o njegovom korištenju LSD-a i kako je to bio okidač njegovih uspjeha. Kary Mullis je osvojio Nobelovu Nagradu za kemiju i nesumnjivo je zasluge za to pripisao i njegovom korištenju LSD-a.
Veza opijata i umjetnosti, relativno je nova pojava, možda od 19. stoljeća, kad se javljaju ti oblici boemštine, književnika i pjesnika i zadimljenih kafana i gostiona.
...
Milić Vukašinović
- drag_gost
#1676 Re: Milić Vukašinović
- DaysleepeR
#1677 Re: Milić Vukašinović
Za sve postoji izuzetak, kvalitet materijala u slučaju Stonesa može biti i zbog para.
Bogat čovjek ne piše dobre pjesme. Glad je čudo.
Bogat čovjek ne piše dobre pjesme. Glad je čudo.
-
Osmi Socrates
#1678 Re: Milić Vukašinović
Svejedno. Dva najveća benda u istoriji su dokazano pisali najbolje radove pod drogama.
Treba li nabrajati još?
Grunge je čitav bio pod drogama. Inicijalna faza, najvažniji albumi.
Treba li nabrajati još?
- DaysleepeR
#1679 Re: Milić Vukašinović
Dalo bi se debatovati ali nemam vremena ni živaca.
Grunge... nastao početnom devedesetih, dok je rat kod nas stao, već je bio gotov.
Grunge... nastao početnom devedesetih, dok je rat kod nas stao, već je bio gotov.
-
Osmi Socrates
#1680 Re: Milić Vukašinović
Pa zar je važno koliko je trajao? Ništa ne traje vječno. Svejedno zadnji muzički značajan "pokret" i dao je nekoliko fantastičnih albuma.
-
Osmi Socrates
#1681 Re: Milić Vukašinović
Bristol trip hop - opet droge, teže korištenje.
Nabrajam ono što ja lično cijenim.
Robert Smith tvrdi da nikad nije bio teži korisnik, ali je, kako on kaže, često eksperimentirao. Pogotovo kad je pisao Disintegration.
Nabrajam ono što ja lično cijenim.
Robert Smith tvrdi da nikad nije bio teži korisnik, ali je, kako on kaže, često eksperimentirao. Pogotovo kad je pisao Disintegration.
-
Osmi Socrates
#1682 Re: Milić Vukašinović
David Bowie je bio težak korisnik droga, skoro od početka karijere pa sve do devedesetih.
Sam je rekao da mu je to uticalo i na mentalno stanje, ali i na kreativnost, jer je tad bio najkreativniji. Živio na dijeti od paprika, mlijeka i velikih doza kokaina.
To su njegove riječi.
Kad se devedesetih skinuo sa droga, nije više nikad koristio.
Sam je rekao da mu je to uticalo i na mentalno stanje, ali i na kreativnost, jer je tad bio najkreativniji. Živio na dijeti od paprika, mlijeka i velikih doza kokaina.
Kad se devedesetih skinuo sa droga, nije više nikad koristio.
- Better Man
#1683 Re: Milić Vukašinović
Bill Wyman, basista The Rolling Stonesa nikad nije koristio bilo kakve droge, Bubnjar Charlie Watts je tek početkom osamdestih zaglavio u porocima, tj. tada je prvi put probao droge. Bio je u nekoj krizi i u tome je kao vidio izlaz. Ostali članovi jesu koristili, a Keith Richards i Roonie Wood su bili najpoznatiji ne računajući pokojnog Briana Jonesa. Mick Taylor je napustio Stonese upravo zbog toga. Keith Richards je zbog droge uhapšen 1977.g na aerodromu u Kanadi.Osmi Socrates wrote: ↑19/08/2026 12:40 Rolling Stones su koristili droge od nastanka. Čak nije ni bilo ni skriveno. To je u njihovom slučaju bio vid otpora. Eto, drugi najveći bend u istoriji.
- Better Man
#1684 Re: Milić Vukašinović
Đule Van Gogh je bio veliki prijatelj sa Milanom i i ekipom i često ih je znao fotografisati na koncertima. Đuletov otac je bio fotograf i imao je svoju fotografsku radnju. Mislim da ta radnja još postoji i sada je na Đuletovom bratu Ljubi, Ljubomir Đukić, bio klavijaturista u Električnom Orgazmu.milojicabrzi wrote: ↑19/08/2026 12:02Vidi druže Sokrate,Osmi Socrates wrote: ↑19/08/2026 11:42 A ovo "šta treba šta ne treba u životu i šta je najbolje" ostavite za druge diskusije kojih imate milion na ovom forumu. Na temi o rokenrolu i popularnoj muzici je to suvišno.
Pisao sam o umjetničkom stvaranju i nepotrebnosti opijata za kreativnost. EKV dosta ljudi smatra "mračnim" bendom upravo zbog tog "heroinskog prizvuka" u njihovoj muzičkoj slici. Nekome je to cool i privlačno, nekome nije. Npr. Đule iz Van Gogha je to prvi skontao, pa počeo nakon što Milan i EKV više nisu postojali od '94., publici da nudi neki "EKV vedrijih boja" i dosta je uspio u tome, donijelo mu je to na popularnosti, tj. uzeo je dosta te publike, nakon što se otvorila praznina njihovim nestankom.
Najbolju definiciju EKV i njegove privlačnosti kod mladih ljudi, dala je jedna moja školska drugarica, još neke '90.-'91. prije rata, uglavnom rekla je "volim EKV jer oni nemaju pjesme tipa- on ju je volio, ona ga ostavila"to je rekla djevojka od nekih 15-ak godina.
Imaš dosta primjera prilično straight bendova koji su ostvarili i učinili jako puno za r'n'r npr. Azra i Johnny Štulić.
Interesantan je detalj, brat od Brune Langera iz Atomskog skloništa, se liječio od ovisnosti više puta, bio je baš hipi generacija i u tom fazonu, jednom je "zaglavio" i u Lepoglavi, tamo '70-ih godina, mislim da je umro prije koju godinu. O tome govori i njihova ne toliko poznata pjesma "Iza zida" možeš naći na youtube.
Uglavnom, pita novinar Brunu, nakon iskustva sa bratom, da li bi kćerci oprostio joint? Bruno odgovara nešto u stilu, "to je biljčica koja nikne iz zemlje", ali vidi se, nije mu svejedno.
Pogledaj i šta Eric Clapton kaže o svojim ovisnostima o kokainu, heroinu i alkoholu i njegovoj kreativnosti, pa dosta stvari bude jasnije.
-
milojicabrzi
#1685 Re: Milić Vukašinović
Opasne su to zone, zavisi dosta toga od karaktera.
Ima ljudi koji mogu cigarete, alkohol, pa i opijate, "držati pod kontrolom" i biti koliko toliko socijalno funkcionalni. Ima onih koji odu u eskrtreme.
Kod mene je komšija prije 10-ak godina, preminuo relativno mlad (kasne 40 ili rane 50-te), nije imao posao, žena dobro zarađivala, a on sjedio kući i "udario" po cigarama, pušio 3-4 kutije dnevno, gore na UKCS dovodili studente da ga pokažu kao primjer pušačkog oboljenja.
Evo npr. Milić se uspio koliko-toliko riješiti narkotika, bio je i "akutni alkoholičar" u smislu da se "balzamuje" mjesec dana, pa onda po dva-tri mjeseca bude na "suhom doku".
Kćerka mu nije imala tu snagu i otišla je sa nepunih 40 godina.
Clapton se skinuo i eno ga 80-godišnjak.
Inače u bivšoj Yu, osim Beograda, posebno "rizični" gradovi po pitanju prisutnosti narkotika među mladima, bili su Split i Rijeka. Valjda iz razloga što su lučki gradovi, dosta toga dolazi i švercuje se brodovima, ili iz nekog drugog razloga, bilo je jako prisutno, više nego u drugim sredinama.
Pa i Gibboni u svojoj jednoj kultnoj pjesmi, pjeva o tome.
Ima ljudi koji mogu cigarete, alkohol, pa i opijate, "držati pod kontrolom" i biti koliko toliko socijalno funkcionalni. Ima onih koji odu u eskrtreme.
Kod mene je komšija prije 10-ak godina, preminuo relativno mlad (kasne 40 ili rane 50-te), nije imao posao, žena dobro zarađivala, a on sjedio kući i "udario" po cigarama, pušio 3-4 kutije dnevno, gore na UKCS dovodili studente da ga pokažu kao primjer pušačkog oboljenja.
Evo npr. Milić se uspio koliko-toliko riješiti narkotika, bio je i "akutni alkoholičar" u smislu da se "balzamuje" mjesec dana, pa onda po dva-tri mjeseca bude na "suhom doku".
Inače u bivšoj Yu, osim Beograda, posebno "rizični" gradovi po pitanju prisutnosti narkotika među mladima, bili su Split i Rijeka. Valjda iz razloga što su lučki gradovi, dosta toga dolazi i švercuje se brodovima, ili iz nekog drugog razloga, bilo je jako prisutno, više nego u drugim sredinama.
- Better Man
#1686 Re: Milić Vukašinović
Još jedan poznati uživalac LSD-a je bio lik za kojeg se govorilo da je bio najkreativnija ličnost u Pink Floydu, a to je Syd Barrett. Problem kod Syd Barretta je bio taj da je na koncertima samo stajao i zurio u jednu tačku. Niti je svirao niti je pjevao, a to je posljedica LSD-a. I onda su oni doveli njegovog školskog druga Gilmoura da ga zamjeni na gitari, a da ovaj samo pjeva. Obzirom da ni to nije dalo rezultate, razišli su se s njim i Gilmour je postao novi gitarista i vocal grupe. On i ostatak benda nije bio ni na kakvim drogama.dječak sa šibicama wrote: ↑19/08/2026 12:41 Vjerovatno opijati oslobode nesto u mozgu, neki centar za kreativnost, mislim ne znam ja sam u zivotu par puta duvao travu i to je to. Sta moze uraditi LSD ili kokain, pa da kreator ispolji svoju kreativnost jos i vise, ne znam.
Eto i Manson je bio kazu solidan muzikotvorac, radio sa bubnjarem Beach boysa i cak pokusao postati zvijezda pa kad nije uspio, osvetio se producentu onim pokoljem na brdima Bel Aira. I to sve pod snaznim uticajem LSD-a.
Hipi pokret je bio takav da je pitanje bilo kad si "cist" a ne kad si nadrogiran jer su non stop bili pod opijatima. Od Joplinke na dalje, sve su to neki umjetnici svog ranga i kvaliteta ali svi su oni krepucnuli od narkotika. Hendrix Morison Joplinka i tako dalje.
Ko zna zasto ti ljudi uzivaju i umiru u narkoticima, to neka psiholozi i sociolozi odgovore. Ali sto bi rekao mister MekKi, drugs are bad mmmokay.
Last edited by Better Man on 19/08/2026 14:06, edited 3 times in total.
- Better Man
#1687 Re: Milić Vukašinović
Posoljeni zrak i razlivena tinta se zove ta pjesma. A Dino Dvornik je najpoznatiji Splitski ovisnik.milojicabrzi wrote: ↑19/08/2026 14:02 Opasne su to zone, zavisi dosta toga od karaktera.
-
Osmi Socrates
#1688 Re: Milić Vukašinović
Pa dobro, oni koji su uglavnom stvarali pjesme u Rolling Stones su koristili droge. Kod njih to i nije bilo skriveno. Teško je, recimo, napisati Paint it Black a da ne koristiš droge. Ili izvesti da zvuči ubjedljivo.
Ima naravno bendova koji su manje koristili droge.
Eto, Led Zeppelin, arguably treći najveći bend u istoriji, su isto bili teški korisnici droga u najkreativnijem periodu.
Napomena; Ovo kako listam "najvažnije bendove u istoriji" ne mora neophodno imati veze sa mojim ličnim ukusom.
Ja imam posebnu vezu sa Pixies. Njihov glavni kreativni um nije koristio droge, ali zato gitarista i basistkinja jesu. AC/DC nije bio poznat po korištenju droga, recimo. Osim što je prvi pjevač umro od alkohola. Da navedemo i drugačije primjere.
Ali, kad se uzme u prosjeku, korištenje droga je uvijek bilo dio rokenrola. I nije istina da je tek sa slavom i novcem došlo do korištenja droga, u većini primjera. Najkreativniji periodi mnogih karijera su se desili kad su umjetnici koristili droge.
Eto, Led Zeppelin, arguably treći najveći bend u istoriji, su isto bili teški korisnici droga u najkreativnijem periodu.
Napomena; Ovo kako listam "najvažnije bendove u istoriji" ne mora neophodno imati veze sa mojim ličnim ukusom.
Ja imam posebnu vezu sa Pixies. Njihov glavni kreativni um nije koristio droge, ali zato gitarista i basistkinja jesu. AC/DC nije bio poznat po korištenju droga, recimo. Osim što je prvi pjevač umro od alkohola. Da navedemo i drugačije primjere.
Ali, kad se uzme u prosjeku, korištenje droga je uvijek bilo dio rokenrola. I nije istina da je tek sa slavom i novcem došlo do korištenja droga, u većini primjera. Najkreativniji periodi mnogih karijera su se desili kad su umjetnici koristili droge.
Last edited by Osmi Socrates on 19/08/2026 14:08, edited 1 time in total.
-
milojicabrzi
#1689 Re: Milić Vukašinović
Da, pjesma Delfin je posvećena Milanu. Sa tom ekipom družila se i Tanja Jovičević, pjevala je back vokale i jednima i drugima. Znao je EKV nekad povremeno eksperimentalno ubaciti i trubače na nekim koncertima, da malo obogate zvukBetter Man wrote: ↑19/08/2026 13:56 Đule Van Gogh je bio veliki prijatelj sa Milanom i i ekipom i često ih je znao fotografisati na koncertima. Đuletov otac je bio fotograf i imao je svoju fotografsku radnju. Mislim da ta radnja još postoji i sada je na Đuletovom bratu Ljubi, Ljubomir Đukić, bio klavijaturista u Električnom Orgazmu.
Ljuba je otišao u Ameriku nekad sredinom '80-ih i ostao prilično dugo. Pok. stari im jeste bio fotograf.
- Better Man
#1690 Re: Milić Vukašinović
Pa nije im baš opao kvalitet. Snimili su odličan album Some Girl, pa tu je i Tattoo You, Steel Wheels.Osmi Socrates wrote: ↑19/08/2026 12:43Da, i nakon toga im značajno opada i kvalitet materijala, u prosjeku. Dakle, u njihovom slučaju, teorija ti nije tačna.DaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 12:42Keith Richards ostavio heroin još u 70-im.Osmi Socrates wrote: ↑19/08/2026 12:40 Rolling Stones su koristili droge od nastanka. Čak nije ni bilo ni skriveno. To je u njihovom slučaju bio vid otpora. Eto, drugi najveći bend u istoriji.
Provjeri malo podatke, nemoj tako paušalno davati izjave.
Last edited by Better Man on 19/08/2026 14:17, edited 6 times in total.
-
milojicabrzi
#1691 Re: Milić Vukašinović
Da, jeste, ali nisam htio imenovati, po onoj "O mrtvima samo dobro" (a ne O mrtvima sve najbolje, što je pogrešna parafraza ove latinske izreke).
Sjećam se one neke priče, da je on nekad ranih 2000-tih, bio Hare Krišna ili u tako nekom fazonu, znam da se pojavljivao u nekom dokumentarcu, slično kao Ogi iz Nadrealista. Šteta što je relativno mlad otišao, bio je zanimljiva glumačka pojava. Sjećam se kad je u jednom supermarketu u mom naselju, napravio neku frku na kasi, kao nisu mu dobro vratili kusur, gdje su pare, sav unezvjeren, one kasirke ga blijedo gledaju, baš tužna scena.
Čuo sam i svašta o njegovim eskapadama, kolega mi je bio njegov komšija, ne dao Bog nikome.
Zbog toga je otišao i Perhan (Dujmović), mislim, ali nisam siguran i glumica Mirna Filipan neke 2001. godine, Faris Arapović iz Siktera, ovdje smo ga spominjali, bilo je toga prisutnog i na sarajevskoj estradnoj sceni.
- Better Man
#1692 Re: Milić Vukašinović
Đuro je za Sašu Petrovića rekao da su zajedno bili na prijemu na Aademiji scenskih umjetnosti i da je Saša od prve upao, a on nije, već tek naredne godine.milojicabrzi wrote: ↑19/08/2026 14:15Da, jeste, ali nisam htio imenovati, po onoj "O mrtvima samo dobro" (a ne O mrtvima sve najbolje, što je pogrešna parafraza ove latinske izreke).
Sjećam se one neke priče, da je on nekad ranih 2000-tih, bio Hare Krišna ili u tako nekom fazonu, znam da se pojavljivao u nekom dokumentarcu, slično kao Ogi iz Nadrealista. Šteta što je relativno mlad otišao, bio je zanimljiva glumačka pojava. Sjećam se kad je u jednom supermarketu u mom naselju, napravio neku frku na kasi, kao nisu mu dobro vratili kusur, gdje su pare, sav unezvjeren, one kasirke ga blijedo gledaju, baš tužna scena.
Čuo sam i svašta o njegovim eskapadama, kolega mi je bio njegov komšija, ne dao Bog nikome.
Zbog toga je otišao i Perhan (Dujmović), mislim, ali nisam siguran i glumica Mirna Filipan neke 2001. godine, Faris Arapović iz Siktera, ovdje smo ga spominjali, bilo je toga prisutnog i na sarajevskoj estradnoj sceni.
-
Osmi Socrates
#1693 Re: Milić Vukašinović
Napisao sam "u prosjeku". Uostalom, svako od nas posmatra albume subjektivno. Tako da je moguće da se ne slažemo šta je "kvalitetan materijal". Ono što je meni kvalitet ne mora biti i tebi. A tek da ne govorimo o značaju. Postoje i kvalitetni albumi koji nisu značajni.Better Man wrote: ↑19/08/2026 14:14Pa nije im baš opao kvalitet. Snimili su odličan album Some Girl, pa tu je i Tattoo You, Steel Wheels.Osmi Socrates wrote: ↑19/08/2026 12:43Da, i nakon toga im značajno opada i kvalitet materijala, u prosjeku. Dakle, u njihovom slučaju, teorija ti nije tačna.DaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 12:42
Keith Richards ostavio heroin još u 70-im.
Provjeri malo podatke, nemoj tako paušalno davati izjave.
- JohnnyS
#1694 Re: Milić Vukašinović
Meni je čudno da netko može kategorički tvrditi kako konzumacija supstanci koje mijenjaju svijest nema pozitivnog utjecaja na bilo kakvu umjetnosti, glazbu i slikarstvo posebno.
- Better Man
#1695 Re: Milić Vukašinović
Kim Deal je bila teška ovisnica i jedva se uspjela izvući iz tog pakla. Prošle godine je objavila prvi solo album i odličan je. Osim The Pixies imala je vlastiti bend sa sestrom bliznakinjom The Breeders, kao i bend The Amps. Bon Scott je umro na isti način kao i bubnjar Zeppelina Bhonam. Ispovračao se u snu od alkohola.Osmi Socrates wrote: ↑19/08/2026 14:07 Pa dobro, oni koji su uglavnom stvarali pjesme u Rolling Stones su koristili droge. Kod njih to i nije bilo skriveno. Teško je, recimo, napisati Paint it Black a da ne koristiš droge. Ili izvesti da zvuči ubjedljivo.
-
milojicabrzi
- Better Man
#1697 Re: Milić Vukašinović
Tanja Jovičević je jedna od najboljih ženskih vokala u ex Yu. Poznata postala sa grupom Oktobar 1864 s kojom je snimila 3 albuma i zvuk je bio sličan zvuku EKV-a. Mračan. Pjevala je back vokale EKV-u na albumu Samo par godina za nas i Dum Dum, a na turneji Dum Dum je išla s njima na koncerte i učestvovala kao back vokal. Ljuba je prvi put napustio Orgazam nakon Albuma Kako bubanj kaže i otišao u Ameriku na jako dug period. Bio je gost na koncertima Orgazma u Kulušiću , gdje su promovisali album Distorzija i snimili live album Bračo i sestre. Nekad nakon 2002.g se trajno vratio u Beograd i ponovo se priključio grupi, a 2024.g ih je opet napustio.milojicabrzi wrote: ↑19/08/2026 14:07Da, pjesma Delfin je posvećena Milanu. Sa tom ekipom družila se i Tanja Jovičević, pjevala je back vokale i jednima i drugima. Znao je EKV nekad povremeno eksperimentalno ubaciti i trubače na nekim koncertima, da malo obogate zvukBetter Man wrote: ↑19/08/2026 13:56 Đule Van Gogh je bio veliki prijatelj sa Milanom i i ekipom i često ih je znao fotografisati na koncertima. Đuletov otac je bio fotograf i imao je svoju fotografsku radnju. Mislim da ta radnja još postoji i sada je na Đuletovom bratu Ljubi, Ljubomir Đukić, bio klavijaturista u Električnom Orgazmu.
Ljuba je otišao u Ameriku nekad sredinom '80-ih i ostao prilično dugo. Pok. stari im jeste bio fotograf.
- jeza u ledja
#1698 Re: Milić Vukašinović
Tema je bila zanimljiva do prije par stranica. 
- Better Man
#1699 Re: Milić Vukašinović
Pearl Jam nije bio ni pod kakvim drogama niti Mudhoney niti Soundgarden. u Niravni je jedino Cobain bio na drogama, a kod Alice in Chains Laney i prvi basista Mike Starr.Osmi Socrates wrote: ↑19/08/2026 12:55 Svejedno. Dva najveća benda u istoriji su dokazano pisali najbolje radove pod drogama.
Treba li nabrajati još?
- Better Man
#1700 Re: Milić Vukašinović
Možda masovno da je bio gotov, ali maš bendova koji i danas snimaju i sviraju kao Pearl Jam, Mudhoney, Alice in Chains.DaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 12:59 Dalo bi se debatovati ali nemam vremena ni živaca.