Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
moimoi
#64301 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
To tvoja procjena? Znas i da se ispod nalazi naselje i kojekakvi ostaci..
- dr_Evil
- tramvajtrojka
#64303 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da ali i da hoces ne mozes uzeti jedan il dva komada od fabrike jer je bukirana do 35e sa proizvodnjom jer primaju samo narudžbe u bulku hrvatska je uzela dvije letjelice ove generacije u evropskoj grupnoj narudžbi iz 2024e da smo imali mozga i mi smo tu mogli pristupiti sa svim ostalim zemljamadr_Evil wrote: ↑17/08/2026 09:10 @_BataZiv_0809 mozes li se sjetit ko nas je od vrlih forumasa uvjeravao da se kanader vise ne moze kupiti niti naruciti?
https://dehavilland.com/aircraft-sales/ ... hatgpt.com
-
moimoi
#64304 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
U isto vrijeme znas i trenutno vodostaj na jablanickom… hoce li mozda spucati u neki nadgrobni spomenik ili vec koji je na oko prekriven vodom.
Mislim, ja priznajem da nemam pojma. Samo eto, razmisljam o mogucnostima…
- JohnnyS
#64305 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
dr_Evil wrote: ↑17/08/2026 10:18To su nam zborili i za one prskalice zasada ili air tractore ali vidi cim ide u privatni dzep i udio nasim mocnicima ne treba nista zahmetli.
Sve se moze kad se hoce druze susjed, pa i obezbjediti uslovi kanaderima ko sto Hrvatska oni francuskim rashodanim Rafalima. I to je posao bio da se osigura sve, ali moze. I pitari nabavise helikopter, a svi rekli ko ce mu obezbjedit sve sta treba.
Nisam mislio na hangare i rezervne dijelove, više na kapetane i ostatak posade. Za to ti trebaju piloti vojnih aviona, nije da takvi u nas rastu na grani. Ali sve to ne mijenja činjenicu kako se zadnje desetljeće nije mogao naručiti niti jedan kanader sve da si spreman za njega dati deset vagona zlata
- dr_Evil
#64306 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Helem, susjed - evo sad moreJohnnyS wrote: ↑17/08/2026 10:46dr_Evil wrote: ↑17/08/2026 10:18To su nam zborili i za one prskalice zasada ili air tractore ali vidi cim ide u privatni dzep i udio nasim mocnicima ne treba nista zahmetli.
Sve se moze kad se hoce druze susjed, pa i obezbjediti uslovi kanaderima ko sto Hrvatska oni francuskim rashodanim Rafalima. I to je posao bio da se osigura sve, ali moze. I pitari nabavise helikopter, a svi rekli ko ce mu obezbjedit sve sta treba.
Nisam mislio na hangare i rezervne dijelove, više na kapetane i ostatak posade. Za to ti trebaju piloti vojnih aviona, nije da takvi u nas rastu na grani. Ali sve to ne mijenja činjenicu kako se zadnje desetljeće nije mogao naručiti niti jedan kanader sve da si spreman za njega dati deset vagona zlata
- dr_Evil
#64307 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Druze Trojka gdje ima volje ima i nacina, ako ima potraznje znaci uvijek se moze prikljuciti nekoj narudzbi, a ti evo kazes da ima potraznje i da se narucuje uveliko. Nego eto, glupa prica, samo se nasmijah kad naletih na Linkedinu na vijest o proizvodnji novih modela.tramvajtrojka wrote: ↑17/08/2026 10:42Da ali i da hoces ne mozes uzeti jedan il dva komada od fabrike jer je bukirana do 35e sa proizvodnjom jer primaju samo narudžbe u bulku hrvatska je uzela dvije letjelice ove generacije u evropskoj grupnoj narudžbi iz 2024e da smo imali mozga i mi smo tu mogli pristupiti sa svim ostalim zemljamadr_Evil wrote: ↑17/08/2026 09:10 @_BataZiv_0809 mozes li se sjetit ko nas je od vrlih forumasa uvjeravao da se kanader vise ne moze kupiti niti naruciti?
Sjetih se tih silnih forumasa sta nam rekose da je to stvar proslosti i da se ovo pravi muhajem samo za ove i nikad nikome vise.
- tramvajtrojka
#64308 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
za federaciju je bolja kombinacija super pume i bambi bucketa nego kanadera, jer bi mogli da iskoristimo maksimalno tu letjelicuJohnnyS wrote: ↑17/08/2026 10:46dr_Evil wrote: ↑17/08/2026 10:18To su nam zborili i za one prskalice zasada ili air tractore ali vidi cim ide u privatni dzep i udio nasim mocnicima ne treba nista zahmetli.

- JohnnyS
#64309 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma jok. Kanader zvuči više cool.tramvajtrojka wrote: ↑17/08/2026 10:51za federaciju je bolja kombinacija super pume i bambi bucketa nego kanadera, jer bi mogli da iskoristimo maksimalno tu letjelicuJohnnyS wrote: ↑17/08/2026 10:46dr_Evil wrote: ↑17/08/2026 10:18
To su nam zborili i za one prskalice zasada ili air tractore ali vidi cim ide u privatni dzep i udio nasim mocnicima ne treba nista zahmetli.
![]()
Znaš to je ko ono kad naprave neki trgovački centar ili bogomolju pa se nađe netko da napiše: a što ne naprave fabrike.
A što se ne kupe kanaderi?
- dr_Evil
#64310 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Citav region gori, oni mali prskaci sta ih zovemo traktorima meda ne mogu, ali eto, bas ce nam prskalica iz helikoptera pomoci
Hrvatska kao ozbiljna sila sto se tice kanadera i znanja nije u stanju da to pogasi, ali evo koja Puma ce da to sve zavrsi i jos ne zvuci cool
Mislim OK, kad gori sve pomaze, nismo mi nesto ni bogati pa da mazemo onu stvar s maslom, ali da vam posteno kazem nismo ni siromasni, vise smo lopovi nego siromasni.
Hrvatska kao ozbiljna sila sto se tice kanadera i znanja nije u stanju da to pogasi, ali evo koja Puma ce da to sve zavrsi i jos ne zvuci cool
Mislim OK, kad gori sve pomaze, nismo mi nesto ni bogati pa da mazemo onu stvar s maslom, ali da vam posteno kazem nismo ni siromasni, vise smo lopovi nego siromasni.
- DaysleepeR
#64311 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Lupaš nebuloze, ne možeš se priključiti. Pogotovo ne BiH.dr_Evil wrote: ↑17/08/2026 10:49Druze Trojka gdje ima volje ima i nacina, ako ima potraznje znaci uvijek se moze prikljuciti nekoj narudzbi, a ti evo kazes da ima potraznje i da se narucuje uveliko. Nego eto, glupa prica, samo se nasmijah kad naletih na Linkedinu na vijest o proizvodnji novih modela.tramvajtrojka wrote: ↑17/08/2026 10:42Da ali i da hoces ne mozes uzeti jedan il dva komada od fabrike jer je bukirana do 35e sa proizvodnjom jer primaju samo narudžbe u bulku hrvatska je uzela dvije letjelice ove generacije u evropskoj grupnoj narudžbi iz 2024e da smo imali mozga i mi smo tu mogli pristupiti sa svim ostalim zemljamadr_Evil wrote: ↑17/08/2026 09:10 @_BataZiv_0809 mozes li se sjetit ko nas je od vrlih forumasa uvjeravao da se kanader vise ne moze kupiti niti naruciti?
Sjetih se tih silnih forumasa sta nam rekose da je to stvar proslosti i da se ovo pravi muhajem samo za ove i nikad nikome vise.
-
moimoi
#64312 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Helikopter trehne vodu direktno iznad pozara.. Dok kanaderi zasipaju i dijelove koje jos vatra nije zahvatila.. da bi usporili sirenje. Oba su bitna.
- JohnnyS
#64313 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dosta ti je tu demagogije, malo poznavanja materije.dr_Evil wrote: ↑17/08/2026 10:57 Citav region gori, oni mali prskaci sta ih zovemo traktorima meda ne mogu, ali eto, bas ce nam prskalica iz helikoptera pomoci![]()
Kuća se gradi od temelja, a temelj je na zemlji.
U Hrvatskoj svaka vukojebina ima svoj DVD gdje par puta godišnje ribari, doktori (ide naš Mašković koji ima preko 70 godina), arhitekti, konobari i radnici u skladištima imaju vježbe i spremaju se za požarnu sezonu.
Moj brat radi u banci, član je DVDa, uzme godišnji preko ljeta da može gasiti bude li trebalo.
Imaju profesionalne vatrogasne postrojbe s vozilima iz 21.stoljeća. Sve to je x puta važnije za gašenje požara od kanadera. To ti je k'o rat, avijacija sama ne pomaže, moraš imati ljude na zemlji. Hajmo mi krenuti s ljudima na zemlji, pa onda kad se to sredi neka dođu kanaderi.
- dr_Evil
#64314 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Svakako, treba sve to pokupovati. Nista to nije skupo, evo neki dan nismo jamili bespovratnih sredstava iz EU u cijeni kanadera plus komplet sistema oko njega... znaci imamo i ne treba nam.
Necemo da kupimo traktore prskalice kazu skupo, i onda odu i obnove vozni park u vrijednosti traktora.
Sve u svemu volimo da glumimo da smo fukara vise nego sto to zaista jesmo, valjda lakse krasti.
- dr_Evil
#64315 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Imamo i mi to druze susjed, bio sam ponosni dobrovoljni vatrogasac, pardon dragovoljni, i vise puta pukla mina u mojoj neposrednoj blizini. Zato smo se i smijali kad je traktor gasio Bunicu neki danJohnnyS wrote: ↑17/08/2026 11:04Dosta ti je tu demagogije, malo poznavanja materije.dr_Evil wrote: ↑17/08/2026 10:57 Citav region gori, oni mali prskaci sta ih zovemo traktorima meda ne mogu, ali eto, bas ce nam prskalica iz helikoptera pomoci![]()
U Hrvatskoj svaka vukojebina ima svoj DVD gdje par puta godišnje ribari, doktori (ide naš Mašković koji ima preko 70 godina), arhitekti, konobari i radnici u skladištima imaju vježbe i spremaju se za požarnu sezonu.
Moj brat radi u banci, član je DVDa, uzme godišnji preko ljeta da može gasiti bude li trebalo.
Imaju profesionalne vatrogasne postrojbe s vozilima iz 21.stoljeća. Sve to je x puta važnije za gašenje požara od kanadera. To ti je k'o rat, avijacija sama ne pomaže, moraš imati ljude na zemlji. Hajmo mi krenuti s ljudima na zemlji, pa onda kad se to sredi neka dođu kanaderi.
P.S. nama trebaju vise ovce nego bilo sta.
- JohnnyS
#64316 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Misliš koze koje je drug Tito proskribiraodr_Evil wrote: ↑17/08/2026 11:07Imamo i mi to druze susjed, bio sam ponosni dobrovoljni vatrogasac, pardon dragovoljni, i vise puta pukla mina u mojoj neposrednoj blizini. Zato smo se i smijali kad je traktor gasio Bunicu neki danJohnnyS wrote: ↑17/08/2026 11:04Dosta ti je tu demagogije, malo poznavanja materije.dr_Evil wrote: ↑17/08/2026 10:57 Citav region gori, oni mali prskaci sta ih zovemo traktorima meda ne mogu, ali eto, bas ce nam prskalica iz helikoptera pomoci![]()
- dr_Evil
#64317 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne znam tu foru ili pricu, volio bih da cujem. Ali u svakom slucaju i koze i ovce, samo da se ovolike povrsine pasu. Usput one traktore zaposlit da zaprase komarceJohnnyS wrote: ↑17/08/2026 11:22Misliš koze koje je drug Tito proskribiraodr_Evil wrote: ↑17/08/2026 11:07Imamo i mi to druze susjed, bio sam ponosni dobrovoljni vatrogasac, pardon dragovoljni, i vise puta pukla mina u mojoj neposrednoj blizini. Zato smo se i smijali kad je traktor gasio Bunicu neki danJohnnyS wrote: ↑17/08/2026 11:04
Dosta ti je tu demagogije, malo poznavanja materije.
Sad se osjecam ko na gajbi od pive ispred piljare
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#64318 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
a znaš li onu za Gačane i volove?
- dr_Evil
#64319 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
moimoi
#64320 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Znao je Tile zasto 
Koze mogu napraviti iznimno veliku štetu ekosustavima i poljoprivredi ako se njihov uzgoj i ispaša ne kontroliraju pravilno. Zbog svoje proždrljivosti i specifičnog načina ishrane, povijesno su odgovorne za ogoljavanje cijelih regija i degradaciju zemljišta.Glavne štete koje uzrokuju kozeUništavanje stabala: Brste lišće, pupoljke i mlade izbojke te gule koru sa stabala, što dovodi do sušenja drveća.Sprječavanje obnove šuma: Jedu mlade sadnice i klijance, čime potpuno onemogućuju prirodno podmlađivanje šuma.Erozija tla: Svojim oštrim papcima i čupanjem biljaka iz korijena uništavaju travnati pokrov, što uzrokuje ispiranje plodnog tla kišom i vjetrom.Stvaranje pustinja: Pretjerana i nekontrolirana ispaša koza (overgrazing) pretvorila je nekada plodne mediteranske i bliskoistočne regije u krš i polupustinje.Uništavanje autohtonih vrsta: Na otocima gdje su naseljene kao invazivna vrsta, koze često dovedu domaće biljne i životinjske vrste do ruba izumiranja.Štete u poljoprivredi: Ako provale u ograđene prostore, mogu u kratkom roku potpuno uništiti maslinike, vinograde, voćnjake i povrtnjake.Zašto su destruktivnije od drugih životinja?Svaštojedi među biljožderima: Jedu gotovo sve – od bodljikavog grmlja do gorkih i otrovnih biljaka koje krave i ovce izbjegavaju.Izvrsni penjači: Mogu se penjati na nagnuta stabla i propinjati na stražnje noge kako bi dohvatile visoke grane.Agresivna ispaša: Za razliku od ovaca koje travu pasu pri tlu, koze brste i čupaju biljke skupa s korijenom.
Koze mogu napraviti iznimno veliku štetu ekosustavima i poljoprivredi ako se njihov uzgoj i ispaša ne kontroliraju pravilno. Zbog svoje proždrljivosti i specifičnog načina ishrane, povijesno su odgovorne za ogoljavanje cijelih regija i degradaciju zemljišta.Glavne štete koje uzrokuju kozeUništavanje stabala: Brste lišće, pupoljke i mlade izbojke te gule koru sa stabala, što dovodi do sušenja drveća.Sprječavanje obnove šuma: Jedu mlade sadnice i klijance, čime potpuno onemogućuju prirodno podmlađivanje šuma.Erozija tla: Svojim oštrim papcima i čupanjem biljaka iz korijena uništavaju travnati pokrov, što uzrokuje ispiranje plodnog tla kišom i vjetrom.Stvaranje pustinja: Pretjerana i nekontrolirana ispaša koza (overgrazing) pretvorila je nekada plodne mediteranske i bliskoistočne regije u krš i polupustinje.Uništavanje autohtonih vrsta: Na otocima gdje su naseljene kao invazivna vrsta, koze često dovedu domaće biljne i životinjske vrste do ruba izumiranja.Štete u poljoprivredi: Ako provale u ograđene prostore, mogu u kratkom roku potpuno uništiti maslinike, vinograde, voćnjake i povrtnjake.Zašto su destruktivnije od drugih životinja?Svaštojedi među biljožderima: Jedu gotovo sve – od bodljikavog grmlja do gorkih i otrovnih biljaka koje krave i ovce izbjegavaju.Izvrsni penjači: Mogu se penjati na nagnuta stabla i propinjati na stražnje noge kako bi dohvatile visoke grane.Agresivna ispaša: Za razliku od ovaca koje travu pasu pri tlu, koze brste i čupaju biljke skupa s korijenom.
- Haris.ba
- dr_Evil
#64322 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Travopojedala su cudo 
-
moimoi
#64323 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Hercegovina bi pustinja bila da nije tako. Samo sto toga ovi hercegovci nisu svjesni
Ne prikazuje se vrag dzaba sa kozijim papcima, kopitama ili vec sta su.
Last edited by moimoi on 17/08/2026 11:55, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#64324 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kozle je cudo, mlijeko i meso, danas veoma trazena roba
Salu na stranu, stvarno mislim da nam trebaju ovce kao nekada da malo pobrste ovo sta je zaraslo zadnjih 40 godina. I koze svakako... evo posto se vi razumijete vise mozete odluciti gdje i koliko dugo ih plasirati
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji