Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- video
#27776 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Mislis onaj sekin dir. Zelj. Federacije sto opstruirao sto se opstruirati moglo.
- dječak sa šibicama
#27777 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Mozda je ili vjerovatno, obnovljena prica o aerodromu, takodje jer je nekome zinula guzica za lokacijom.
Dobrinja 6, recimo. Taman je Novi Grad do Kotorca. Rumeni ima jak apetit, ili ljudi oko njega. Vidno je da su i klix poklopili, nisam vidio da klix predstavlja kandidate onako detaljno nijedne druge stranke, samo Rumenkova. A i okupio je kamarilu placenika, na celu sa Pecaninom.
Edit, ipak nije, aerodrom pripada Ilidzi, nisam to znao.
Dobrinja 6, recimo. Taman je Novi Grad do Kotorca. Rumeni ima jak apetit, ili ljudi oko njega. Vidno je da su i klix poklopili, nisam vidio da klix predstavlja kandidate onako detaljno nijedne druge stranke, samo Rumenkova. A i okupio je kamarilu placenika, na celu sa Pecaninom.
Edit, ipak nije, aerodrom pripada Ilidzi, nisam to znao.
- Haris.ba
#27778 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne bih se slozio. Navlaciti tranzit u grad ne treba. Tako, da je to stvaranje problema.
Iz kotline treba izmjestiti tranzit sto je vise moguce.
Last edited by Haris.ba on 31/07/2026 12:36, edited 1 time in total.
-
El_comadante
#27779 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Piše na Kliksu tender do kraja godine za famoznu zgradu početak izgradnje slijedeće proljeće
- Haris.ba
#27780 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
El_comadante wrote: ↑31/07/2026 12:36 Piše na Kliksu tender do kraja godine za famoznu zgradu početak izgradnje slijedeće proljeće
Gdje spominje zgradu?Naveo je i da očekuje da se do kraja godine raspiše i tender za nastavak radova na izgradnji Južne longitudinale, odnosno od kružnog toka do skretanja za Vraca i da radovi počnu iza zime.
Ja mislim da ce se praviti 4 trake dokle moze fizicki i to je to.
-
El_comadante
#27781 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa onda sam ja pogrešno skonto. Sad može li ili nemože 4 trake proći, a cijelo vrijeme je priča da zgrada treba da ide.Haris.ba wrote: ↑31/07/2026 12:39El_comadante wrote: ↑31/07/2026 12:36 Piše na Kliksu tender do kraja godine za famoznu zgradu početak izgradnje slijedeće proljećeGdje spominje zgradu?Naveo je i da očekuje da se do kraja godine raspiše i tender za nastavak radova na izgradnji Južne longitudinale, odnosno od kružnog toka do skretanja za Vraca i da radovi počnu iza zime.
- Haris.ba
#27782 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Cijelo vrijeme je suplja oko zgrade.El_comadante wrote: ↑31/07/2026 12:40 Pa onda sam ja pogrešno skonto. Sad može li ili nemože 4 trake proći, a cijelo vrijeme je priča da zgrada treba da ide.
Ja sam mislio da ce sada tri trake provuci sqda kod pravljenja kruznog., izgleda da ostaju dvije.
- Thorgerson
#27784 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Sve zavisi koje je drvo. Koliko ga se mora uzeti. Koliko ima otpada i slicno.
I ono nisu male i tanke daske. Tako da, postoji realna mogucnost, da daska moze kostati 800e
- Thorgerson
#27785 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
4 trake mogu hladno proci.El_comadante wrote: ↑31/07/2026 12:40Pa onda sam ja pogrešno skonto. Sad može li ili nemože 4 trake proći, a cijelo vrijeme je priča da zgrada treba da ide.Haris.ba wrote: ↑31/07/2026 12:39El_comadante wrote: ↑31/07/2026 12:36 Piše na Kliksu tender do kraja godine za famoznu zgradu početak izgradnje slijedeće proljećeGdje spominje zgradu?Naveo je i da očekuje da se do kraja godine raspiše i tender za nastavak radova na izgradnji Južne longitudinale, odnosno od kružnog toka do skretanja za Vraca i da radovi počnu iza zime.
Ima i uzih dijelova juzne.
To smo nekad ovdje postavljali screenshote i lako se da izmjeriti na google maps.
Stoga, ovo oko zgrade je suplja i ovo se davno moglo provuci. Naravno, da je zgrada srusena bilo.bi idealno, ali bezveze se razvuklo deceniju... a da ne govorimo da se u novom gradu metar nije izgradio.
-
El_comadante
#27786 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Bili su rekli ove zime tender a početak radova ove godine, sad su prolongirati. Razvukli su.Thorgerson wrote: ↑31/07/2026 15:314 trake mogu hladno proci.El_comadante wrote: ↑31/07/2026 12:40Pa onda sam ja pogrešno skonto. Sad može li ili nemože 4 trake proći, a cijelo vrijeme je priča da zgrada treba da ide.
Ima i uzih dijelova juzne.
To smo nekad ovdje postavljali screenshote i lako se da izmjeriti na google maps.
Stoga, ovo oko zgrade je suplja i ovo se davno moglo provuci. Naravno, da je zgrada srusena bilo.bi idealno, ali bezveze se razvuklo deceniju... a da ne govorimo da se u novom gradu metar nije izgradio.
-
Naslovnica
#27787 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
Naslovnica
#27788 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
A ako trasom željezničke pruge napraviš novi BMS, sa sve tramvajem?Better Man wrote: ↑31/07/2026 10:30Stanica za voz u Rajlovcu je čista glupost, jer nema nikakvog prevoza do grada. I ono što ima je očajno i onj ko ga koristi mora i u samom gradu tražiti prevoz, jer ga taj neće odvesti gdje on ide.Logovan wrote: ↑31/07/2026 10:14Brže hoće svakako, ali neće dovoljno brzo. Jedno je običan bulevar, a drugo je autoput. A ta saobraćajnica može biti i na stubovima, ako ne griješim. Jednim dijelom pored pruge, drugim dijelom na stubovima.Naslovnica wrote: ↑30/07/2026 14:38 U svakom slučaju brže nego sada kada imamo samo Drinsku i BMS.
Nisam baš siguran koliko ljudi ide gdje, postoji li nekakva tačna računica?
Prema vještaćkoj "teligenciji", dnevni prosjek putnika na ŽS je nešto manje od 1000 ljudi. Mizerja u odnosu koliko bi grad prodisao kada bi se uspostavio kvalitetna saobraćajnica trasom današnje pruge, plus tramvaj. Grad bi otčepio i prodisao. Ali eto, zbog stotinjak begpekera dnevno koji će se zadržati u gradu 2-3 dana, ja vozim od Koševa do Alipašinog 60 minuta. Petkom i više, pogotovu ako bude kakav karambol.
Pošto često prolazim pored ŽS znam vidjeti grupu ljudi koji su izašli iz stanice. Ne baš često, ali znam naletiti na njih. Znao sam vidjeti slike i klipove iz voza, dosta dobro popunjeno, nekad i natrpano. Prošle godine ili ove pojavi se veća grupa turista, otprilike njih stotinjak, kontam vidi šta ih je došlo vozom.Ne znam koliki je prosjek ali posljednjih 5-6 godina je bolje nego prije. Nekad nije bilo ni tih 1000, bilo puno manje. Možda bi se još više koristilo kada bi se moglo otići na više destinacija. Ustvari, skoro pa sam siguran da bi bilo više jer ako se povećao broj na 1000, povećao bi se opet sa boljom ponudom. Ponudi ljudima nešto novo i daj malo nekog marketinga.
A voz je takav način prevoza koji ne ovisi o drugim prevoznim sredstvima, izdvojen je, ima prugu i fura bez bespotrebnih zaustavljanja, osim naravno stajanja na stanicama.Zaključujem po broju ljudi koji žive i rade u blizini Željezničke stanice i po broju onih koji su malo dalje prema Opštini SG. Zaključujem i po broju izgrađenih objekata kako u blizini, tako i malo dalje. Zaključujem po broju turista kojih ima od Zemaljskog muzeja pa do starog grada.Naslovnica wrote: ↑30/07/2026 14:40 Po čemu zaključuješ da odgovara većini. Opština Novi Grad je najmnogoljudnija opština u KS. Ne odgovara mi da idem u Centar pa da hvatam tramvaj (koji uzgred već dugo i ne postoji) prema Alipašinom.
Umjesto da voz dođe do Rajlovca, pa desno na tramvaj ko hoće u NG, Ilidžu i sl, pravo nastaviš tramvajem do Centra.
Izađeš sa stanice na trg, a u blizini su ti Avaz, kampus, ambasada, Vlada FBiH, Mašinski fakultet, Importanne, muzej prvi, drugi, a uskoro i treći, SCC i da dalje ne nabrajam, plus stambenih objekata koliko hoćeš, a gradi se još njih par. Kada izađeš sa stanice i prođeš ulicom Franca Lehara za par minuta stvoriš se u centru gdje ti je dosta toga blizu, gdje se puno toga dešava, itd.
Opština NG najmnogoljudnija, tamo se puno stanova kupuje, mladi bračni parovi dolaze, parkovi, trgovi, ali to je slabo u poređenju sa centrom. I ne može baš svima sve odgovarati. Tebi ne odgovara pozicija Željezničke stanice, meni ne odgovara pozicija aerodroma, volio bih više da je prema Visokom.
Apsolutno ne vidim koje su to prednosti ako glavna stanica bude u Rajlovcu. Niti u pogledu broja ljudi koji će koristiti voz, niti u pogledu napretka grada.
- Cvancika
#27789 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne moze tramvaj dobaciti do Hadzica, Vogosce, Semizovca i dalje. Prigradska zeljeznica je gradu potrebna, ovo sto je do sad uradjeno ocito radi ali je premalo, medjutim najebali smo ako je efendic ukine skroz.
-
Naslovnica
#27790 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Čuj ne može tramvaj dobaciti?
Zašto ne bi mogao tramvaj do Hadžića i Vogošće?
Mislim, vjerojatno se to nikada neće desiti ali i teoretski i praktično to je itekako izvodljivo.
- drug_profi
#27791 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Zeljeznica u svakom gradu dovozi putnike sto blize centru.
Saobracajnica se moze podići na stubove iznad pruge 3-4 kilometra.
Ispod ostaje prostor za pruzne prelaze, itd. Sta vec narodu treba. Ovo je najoptimalnije i najjeftijije rjesenje koje zadovoljava vecinu zahtjeva.
Saobracajnica se moze podići na stubove iznad pruge 3-4 kilometra.
Ispod ostaje prostor za pruzne prelaze, itd. Sta vec narodu treba. Ovo je najoptimalnije i najjeftijije rjesenje koje zadovoljava vecinu zahtjeva.
-
esso_sa
#27792 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Najoptimalnije rjesenje je srusiti sve sto je na trasi ilegalno izgradjeno, trosak rusenja naplatiti onome ko je gradio, a nacelnika u cijoj opstini se za njegovog mandata ilegalno gradilo krivicno goniti. Onda lijepo napraviti cestu trasom koja je i planirana prije 60 godina
- van Basten
#27793 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Svaki masovniji događaj u gradu, kao npr ovaj večerašnji koncert ogoli svu argumentaciju ovih kojima su nove ceste višak i pokaže koliko nam treba i I i Vi i bilo koja druga transverzala i GAP i sjeverna i južna... Ali avaj... Kao da je bitno šta treba narodu i gradu, bitno je šta je profitabilno svojim haverima
-
ljubijankic
#27794 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Treba stadione, dvorane izmjestiti van grada. Vlakovo idealno, izlaz sa autoceste a prostora koliko hoces.van Basten wrote: ↑31/07/2026 19:54 Svaki masovniji događaj u gradu, kao npr ovaj večerašnji koncert ogoli svu argumentaciju ovih kojima su nove ceste višak i pokaže koliko nam treba i I i Vi i bilo koja druga transverzala i GAP i sjeverna i južna... Ali avaj... Kao da je bitno šta treba narodu i gradu, bitno je šta je profitabilno svojim haverima
-
tokio25
#27795 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
plus imas uvijek publiku koja je vjerna 24/7ljubijankic wrote: ↑31/07/2026 20:05Treba stadione, dvorane izmjestiti van grada. Vlakovo idealno, izlaz sa autoceste a prostora koliko hoces.van Basten wrote: ↑31/07/2026 19:54 Svaki masovniji događaj u gradu, kao npr ovaj večerašnji koncert ogoli svu argumentaciju ovih kojima su nove ceste višak i pokaže koliko nam treba i I i Vi i bilo koja druga transverzala i GAP i sjeverna i južna... Ali avaj... Kao da je bitno šta treba narodu i gradu, bitno je šta je profitabilno svojim haverima
-
ljubijankic
#27796 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
I da imas 5 navijaca po utakmici to ne znaci da dogadjaji treba da se organiziraju u centru gradatokio25 wrote: ↑31/07/2026 20:16plus imas uvijek publiku koja je vjerna 24/7ljubijankic wrote: ↑31/07/2026 20:05Treba stadione, dvorane izmjestiti van grada. Vlakovo idealno, izlaz sa autoceste a prostora koliko hoces.van Basten wrote: ↑31/07/2026 19:54 Svaki masovniji događaj u gradu, kao npr ovaj večerašnji koncert ogoli svu argumentaciju ovih kojima su nove ceste višak i pokaže koliko nam treba i I i Vi i bilo koja druga transverzala i GAP i sjeverna i južna... Ali avaj... Kao da je bitno šta treba narodu i gradu, bitno je šta je profitabilno svojim haverima
-
tokio25
#27797 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
izgleda nisi shvatio moj postljubijankic wrote: ↑31/07/2026 20:17I da imas 5 navijaca po utakmici to ne znaci da dogadjaji treba da se organiziraju u centru gradatokio25 wrote: ↑31/07/2026 20:16plus imas uvijek publiku koja je vjerna 24/7ljubijankic wrote: ↑31/07/2026 20:05
Treba stadione, dvorane izmjestiti van grada. Vlakovo idealno, izlaz sa autoceste a prostora koliko hoces.
- Haris.ba
#27798 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
U trenutno u proceduri urbanistickom je bas ucrtana velika petlja autoputa na - Curinim njivama na Trebevicu.Naslovnica wrote: ↑31/07/2026 16:43Đe ćeš ga bolan izmjestiti?
Preko Trebevića i Barica?
![]()
Trase kuda moze cesta postoje. Stvar je odluke.
- Cvancika
#27799 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Normalno da je teoretski moguce. Kad si Dubai i mozes da platis, ali nisi i neces biti, tako da o cemu pricamo? Treba zavrsiti ono sto je u velikoj mjeri vec napravljeno, prigradska zeljeznica.Naslovnica wrote: ↑31/07/2026 18:22Čuj ne može tramvaj dobaciti?
Zašto ne bi mogao tramvaj do Hadžića i Vogošće?
Mislim, vjerojatno se to nikada neće desiti ali i teoretski i praktično to je itekako izvodljivo.
-
sanchopansa1
#27800 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Onda bi time zbrisali kompletna naselja. Pofalići, Buča Potok, Boljakov Potok, Sokolje, pola Nedžarića, Sokolović Kolonija,…. ne bi postojali. Tu nema ni kamena da je legalno postavljen.esso_sa wrote: ↑31/07/2026 19:15 Najoptimalnije rjesenje je srusiti sve sto je na trasi ilegalno izgradjeno, trosak rusenja naplatiti onome ko je gradio, a nacelnika u cijoj opstini se za njegovog mandata ilegalno gradilo krivicno goniti. Onda lijepo napraviti cestu trasom koja je i planirana prije 60 godina
Ne možeš rušiti nelegalno izgrađene na jednom mjestu, a ostaviti na drugome. Nije fer. Kad se ruši, rušiti sve.
A možda bi tako i trebalo. Kad se znalo nelegalno graditi, trebalo bi sad znati i rušiti i fino naplatiti troškove od vlasnika porušenih objekata.