Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

banjaluka078

#7751 Re: Bášča

Post by banjaluka078 »

Chloe wrote: 29/07/2026 13:40 Čuj, crveni pauk? Nisam čula za njega? Potražit ću malo po netu informacije.

Da prijavim, iživljavali sam se nad smrdibubama. Do prije desetak dana nije ih bilo nigdje, i onda vidim poneku na malinama. Sjetim ( negdje sam to i čitala kao preporuku) se da one ispuštaju onaj svoj smrad kao opomenu drugima od opasnosti. Lijepo uzmem rukavice, gdje koju nađem na listu zgnječim, puste onaj svoj smrad i one slete na zemlju. Par dana sam to radila, nema najezde, samo poneku vidim, ali manje nego prije. . :hm:
Ja ih puckam kao one bubble-wraps :D , ali nisam primijetila da ostale odustaju. Doduše, sad ih je više na malinama koje već prolaze, voljna sam ih žrtvovati, da ne prelaze na ostatak bašte.
banjaluka078

#7752 Re: Bášča

Post by banjaluka078 »

pemanapemani wrote: 29/07/2026 13:31
Moguce da je crveni pauk napao paradajz.

Godinama sam nosio osteceni list i plod u poljoprivredne apoteke. Svi govorili da je nedostatak kalija i azota ili neko gljivicno oboljenje. Nema sta nisam pokusao od prirodnih pripravaka (poceo rasadjivati gavez, koprivu i preslicu oko kuce), prosle godine prvi put koristio hemiju sa kratkom karencom i opet nista.

Na kraju se ispostavi da je crveni pauk.
Nisam čula za njega.

Izgleda je ovaj preparat s kalcijumom pomogao, u zadnjih 4-5 dana sam bacila samo dva trula ploda, ostali se drže. Ponoviću tretman nekad za vikend.
Chloe
Photo mod

#7753 Re: Bášča

Post by Chloe »

banjaluka078 wrote: 29/07/2026 14:23

Godinama sam nosio osteceni list i plod u poljoprivredne apoteke. Svi govorili da je nedostatak kalija i azota ili neko gljivicno oboljenje. Nema sta nisam pokusao od prirodnih pripravaka (poceo rasadjivati gavez, koprivu i preslicu oko kuce), prosle godine prvi put koristio hemiju sa kratkom karencom i opet nista.

Nisam čula za njega.

Izgleda je ovaj preparat s kalcijumom pomogao, u zadnjih 4-5 dana sam bacila samo dva trula ploda, ostali se drže. Ponoviću tretman nekad za vikend.
Ljuske od jaja (zdrobljene) stavljaj u vodu u nekoj kanti sa poklopcem ili velikoj tegli, pa s tom vodom, ali razrijeđenoom, zalijevaj. Nije neki posao a bogatiš tlo kalcijem koji im nedostaje, odnosno hraniš iz korjena dok preparat daje direktno preko lista.
shandrprcSA

#7754 Re: Bášča

Post by shandrprcSA »

Chloe wrote: 29/07/2026 14:45
Ljuske od jaja (zdrobljene) stavljaj u vodu u nekoj kanti sa poklopcem ili velikoj tegli, pa s tom vodom, ali razrijeđenoom, zalijevaj. Nije neki posao a bogatiš tlo kalcijem koji im nedostaje, odnosno hraniš iz korjena dok preparat daje direktno preko lista.
calcinit
https://golictrade.com/proizvod?id=172
Chloe
Photo mod

#7755 Re: Bášča

Post by Chloe »

shandrprcSA wrote: 29/07/2026 14:58
calcinit
https://golictrade.com/proizvod?id=172
Operisana sam od ovih proizvoda. :-D

Od kad imam baštu, samo prirodno se borim sa problemima. Pa ili sam hopa ili tropa.
pemanapemani

#7756 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

banjaluka078 wrote: 29/07/2026 14:23

Nisam čula za njega.

Super :thumbup:

Fazon je sto ova zivotinjica crpi biljku i onda je podlozna razlicitim bolestima, ali glavni uzrok je crveni pauk.
banjaluka078

#7757 Re: Bášča

Post by banjaluka078 »

Zalijevala. Agronom mi reče da moguće i da nije do tla (mada je moje zemljište jako oskudno), koliko su biljke pod stresom od vrućina, pa naglih promjena i da im se jednostavno poremeti mogućnost apsorpcije nutrijenata iz tla. Zato je i preporučio da idem folijarno, a ne zalijevanjem, jer će prije upiti preko lista.
Učim.
Chloe
Photo mod

#7758 Re: Bášča

Post by Chloe »

banjaluka078 wrote: 29/07/2026 18:12
Zalijevala. Agronom mi reče da moguće i da nije do tla (mada je moje zemljište jako oskudno), koliko su biljke pod stresom od vrućina, pa naglih promjena i da im se jednostavno poremeti mogućnost apsorpcije nutrijenata iz tla. Zato je i preporučio da idem folijarno, a ne zalijevanjem, jer će prije upiti preko lista.
Učim.
Bitno je spasiti. A domaće je domaće, još otvorena bašta. :thumbup:
banjaluka078

#7759 Re: Bášča

Post by banjaluka078 »

Chloe wrote: 30/07/2026 11:16
Bitno je spasiti. A domaće je domaće, još otvorena bašta. :thumbup:
Borim se, ustajem u 5 da ugrabim da nešto odradim prije odlaska na posao, jer se predveče od vrućine više ne može raditi.
Sav paradajz, koji je opstao, je još potpuno zelen. Ma, ni da se nazre crvena boja. A ja mislila postaviti mrežu da mu lišće zaštitim od sunca i vrućine koja nam stiže. Sad nisam sigurna hoću li ga tako možda zeznuti...
Post Reply