Nažalost, bojim se da si u pravu - samo je pitanje vremena.drug_profi wrote: ↑21/07/2026 11:32 Hoće li iko naći način da recimo radi zaplijenu romobila ako je čipovan ili je nelegalan (brži od 25 km/h)?
Ništa ovaj zakon sam po sebi neće promijeniti. Čekamo da pogine prvi pješak od udara romobila.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- novi.dan.nova.nafaka
#109001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
TouchMyTip
#109002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja čeko Glovu prije par godina. Prazna ulica nigdje nikog okreno se neko štene dozivam. Ulica ima 2 trake i ogromno proširenje. Neko malo majmunče me opali, sjeba mi nogu, njemu ispade mobitel razbi se. Znači pavijan 10-ak godina piči na romobilu i gleda tik tok. I poče plakat šta da mu čovjek tu iradi
- Rothmans
#109003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nabacit im trajne tablice sa obnavljanjem police osiguranja. Ne nosenje kacige kaznjavat kao motoriste zbog malih tockova, brzina koje premasuju i mopede i samim tim velike nestabilnosti tog vozila. Starosna granica 14 god i polaganje saobracajnih znakova.
-
ReymondReddington
#109004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Samo kazne. Ima dovoljno policajaca koji nista ne rade .nek fataju i kaznjavaju.
Uzmes uz to jos malo placenih clanska po portalima kako svakih 10 min nekog kazne i opast ce broj ovih pofino.
Uzmes uz to jos malo placenih clanska po portalima kako svakih 10 min nekog kazne i opast ce broj ovih pofino.
- Peacean
#109005 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Električni romobili posljednjih godina postali su nezaobilazno prijevozno sredstvo na ulicama Bosne i Hercegovine. Međutim, iza njihove praktičnosti i sve veće popularnosti krije se ozbiljan problem, a to je nedostatak zakonski propisanih pravila.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/alarm-o ... /260721078
- drug_profi
#109006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jest ko što motoriste kažnjavaju.
Šta će promijeniti ovaj zakon?
Ovo je alibi zakon.
Staće ti romobilista da mu napišeš kaznu radi kacige. Hoće sigurno.
Ovo je alibi zakon.
- dječak sa šibicama
#109007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A kako ce se zakon o kacigi recimo, primjeniti na bin bin i ostale sto iznajmis sa karticom, i upalis ispred zgrade.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#109008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To je toHajlac wrote: ↑21/07/2026 12:24Ne.Pandakonda wrote: ↑21/07/2026 12:19 Ja kako sam upratio decko je isao trakom gdje idu auta ali je pratio zeleno za pjesake a ne za automobile. Znaci tu je bio odma pored pjesackog gdje je trebaao sici obzirom da je pratio semafor za taj dio
Isao je cestom i na zeleno za aute na sto ima puno zakonsko pravo jednako kao i biciklisti jer na tom mjestu ne postoji biciklisticka staza (a crveno za pjesake - jedan pjesak ispred njega valjda pretrcavao), ali ocito ogromnom brzinom, i provlaceci se izmedju auta koji su skretali (prema Parlamentu i prema mostu) profurao pravo prema Kotromanicevoj te na samom centru raskrsnice frontalno se sudario s ovim autom koje je vec napola skretalo iz Kotromaniceve ka mostu.
Samo sto mislim da je bila prazna cesta...nije bilo auta zato je jedini zvonio pjesaku koji je pretrcavao na crveno (usudio se jer nije bilo auta a i ocito ga nije vidio ili procijenio da je daleko i sporo)
- DaysleepeR
#109009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U zakon se trebalo uvesti obavezno polaganje testova uz potvrdu koju policijski službenik može tražiti na uvid.
Previše se ljudi romobilima kreće u kontra smjeru u jednosmjernim ulicama, masovno je nepoznavanje znakova, zakona i propisa.
Previše se ljudi romobilima kreće u kontra smjeru u jednosmjernim ulicama, masovno je nepoznavanje znakova, zakona i propisa.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#109010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa kreću se i paciklima po stazama jasno označenim...DaysleepeR wrote: ↑21/07/2026 12:52 U zakon se trebalo uvesti obavezno polaganje testova uz potvrdu koju policijski službenik može tražiti na uvid.
itd itd..
anarhija
odlično je kako može biti
- Peacean
#109011 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Imamo mi i većih problema
Mladić po Titovoj ulici hodao sa pištoljem i drogom, sarajevska policija ga uhapsila
Sarajevski policajci u ponedjeljak u 18.30 sati u ulici Maršala Tita, u centru Sarajeva, uhapsili su K. Č. (24), nastanjen u Vogošći.
Mladić se sumnjiči da je počinio krivična djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.
Kako je saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), prilikom pretresa kod 24-godišnjaka je ponađena određena količina marihuane i spida te pištolj sa okvirom i municijom, za koji ne posjeduje odobrenje nadležnog organa.
Obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a osumnjičeni je predat u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS.
-
BadBoy
- Starog oca sin
- Grijem se na: ČUMUR
#109013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Voznju romobila na javnim cestama mimo pjesackog prelaza kaznjavati istom kaznom kojom se kaznjavaju i neregistrovani automobili na tim istim cestama i problem ce biti rijesen preko noci. Dosta je vise bezobrazluka, vozaj ga po svojoj aviliji a ne po cesti za koju ja svake godine dobro platim da bih imao pravo da je koristim
- Pandakonda
#109014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dosta skutera se ustvari ne treba chipovati nego se samo softverski skine ogranicenje za EU regiju i to sad svako moze uraditi cim pogleda klip na tiktoku/youtube-u. Mana toga je sto gubis garanciju ali ocigledno mnoge boli briga za to i radije hoce vecu brzinu. Ne zanima ih sigurnost i stabilnost. Tesko da policija moze na licu mjesta testirati da li je to ogranicenje skinuto ali sigurno moze detektovati prekoracenje brzine od 25 km/h kada vide nekoga da vozi.
Mene da se pita ja bih digao dobnu granicu za voznju na 18 jer sve ispod toga su djeca koja ludo voze. A sta ces i ocekivati od njih kada im mozak jos nije skroz razvijen. Zbog toga tu roditelji trebaju da ulete i da im ne kupuju takve igracke.
Nema tu zakonske pomoci ili rjesenja kada neko sam nece da se brine o svom zdravlju. Kakav zakon moze pomoci kada kamikaza bez kacige i u punom zaletu ide preko pjesackog bez da koci i siđe? Darwin eventualno odradi svoje. Ako tebi zivot nije mio sto bi bio zakonu
Mene da se pita ja bih digao dobnu granicu za voznju na 18 jer sve ispod toga su djeca koja ludo voze. A sta ces i ocekivati od njih kada im mozak jos nije skroz razvijen. Zbog toga tu roditelji trebaju da ulete i da im ne kupuju takve igracke.
Nema tu zakonske pomoci ili rjesenja kada neko sam nece da se brine o svom zdravlju. Kakav zakon moze pomoci kada kamikaza bez kacige i u punom zaletu ide preko pjesackog bez da koci i siđe? Darwin eventualno odradi svoje. Ako tebi zivot nije mio sto bi bio zakonu
- Haris.ba
#109015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Svako jutro ih vidim zaustavljene na raskrsnicama.drug_profi wrote: ↑21/07/2026 12:47 Jest ko što motoriste kažnjavaju.
Ovo je alibi zakon.
Eh, sad da li neki pobjegne ne znam.
- Logovan
#109016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma šta 14, diži te godine na 17, 18.
-
noviclan
#109017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Bas zato zvonce su uvijek koristi samo na odgovarajucoj udaljenosti jer nije normalno da na metar dva koristis isto vec kad si dalje i da te registruje i pomjeri se u stranuFacility wrote: ↑21/07/2026 08:05Zvonce se koristi isključivo kada je put zakrčen (ili blizu toga) i ne možeš proći biciklom.noviclan wrote: ↑21/07/2026 03:19I treba voziti po trotoaru, mislim sigurnije je, ali treba i znati koristiti zvonce, mislim treba znati za koga je trotoar namijenjen, a ne kao gluho krme proletiti pored pjesaka ili na pola metra koristiti zvonce ako ga uopce ima isto vazi za groboromobilisteSpoilerShowNaslovnica wrote: ↑20/07/2026 19:06
Ako, ako... samo vi šaljite djecu na kolovoz, ja ću radije voziti po trotoaru i platiti kaznu nego pedalati po kolovozu ili dozvoliti djeci isto to.
![]()
Korištenje zvonceta u drugim slučajevima je kontraproduktivno i opasno, pješak se štrecne i umjesto da ga skloniš, nabaciš ga na putanju.
Ljudi koji voze bicikla to znaju, pa se tebi čini, iz perspektive pješaka, da životinjski prolijeću pored.
- kabal1337
#109018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa imas ti vozaca koji poznaju znakova i pravila, ali svjesno krse jer moze im se.DaysleepeR wrote: ↑21/07/2026 12:52 U zakon se trebalo uvesti obavezno polaganje testova uz potvrdu koju policijski službenik može tražiti na uvid.
Ovako je i sa autima i motorima. Moze im se, znaju sansa da ih neko zaistavi minimalna.
- vjeshalica
#109019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Do 18 godina samo moze onaj na guranje romobil kakva je bagra kod nas....ljudi se kod nas ne znaju ponasat ni u autu ni kao pjesaci i dadnes mu oruzje i municiju(prazna glava) i lete okolo ko sumanuti.
- DaysleepeR
#109020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Stvar u toj mjeri je odvraćanje od korištenja bez potrebnih uslova.kabal1337 wrote: ↑21/07/2026 13:58Pa imas ti vozaca koji poznaju znakova i pravila, ali svjesno krse jer moze im se.DaysleepeR wrote: ↑21/07/2026 12:52 U zakon se trebalo uvesti obavezno polaganje testova uz potvrdu koju policijski službenik može tražiti na uvid.
Ovako je i sa autima i motorima. Moze im se, znaju sansa da ih neko zaistavi minimalna.
- Facility
#109021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nisi ti, men' se cini u zivotu sjeo na biciklo, ako i jesi, nekako te je iskustvo voznje uspjelo masiti.noviclan wrote: ↑21/07/2026 13:56Bas zato zvonce su uvijek koristi samo na odgovarajucoj udaljenosti jer nije normalno da na metar dva koristis isto vec kad si dalje i da te registruje i pomjeri se u stranuFacility wrote: ↑21/07/2026 08:05Zvonce se koristi isključivo kada je put zakrčen (ili blizu toga) i ne možeš proći biciklom.noviclan wrote: ↑21/07/2026 03:19I treba voziti po trotoaru, mislim sigurnije je, ali treba i znati koristiti zvonce, mislim treba znati za koga je trotoar namijenjen, a ne kao gluho krme proletiti pored pjesaka ili na pola metra koristiti zvonce ako ga uopce ima isto vazi za groboromobilisteSpoilerShow
Korištenje zvonceta u drugim slučajevima je kontraproduktivno i opasno, pješak se štrecne i umjesto da ga skloniš, nabaciš ga na putanju.
Ljudi koji voze bicikla to znaju, pa se tebi čini, iz perspektive pješaka, da životinjski prolijeću pored.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#109022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
O kakvom zakonu se priča? Jedina značajna promjena bi se mogla desiti u slučaju da je obavezna registracija i onda još dodatno postavljanje milion kamera svugdje. A i u tom slučaju bi opet bila tona pametnih koji sakriju dio tablice.
Za ovo nema prave pomoći, previše ljudi se ne boji smrti i to je to. Možda poraditi na edukaciji, pogotovo kada je u pitanju fizika.
Za ovo nema prave pomoći, previše ljudi se ne boji smrti i to je to. Možda poraditi na edukaciji, pogotovo kada je u pitanju fizika.
-
BadBoy
- Starog oca sin
- Grijem se na: ČUMUR
#109024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Bez obzira na okolnosti automatski osloboditi vozaca od odgovornosti u slucaju gdje drugi ucesnik nesrece upravlja neregistrovanim vozilom bilo koje vrste, jer je isti svjesno pocinio prekrsaj i prije same nesrece. Pa neka nastave izlijetati
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#109025 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa da se MUP brine, nema gdje ne bi bannera bilo o mogućim poslijedicama, nema koga i kako ne bi zaustavili, kaznili itdVelkoski wrote: ↑21/07/2026 14:15 O kakvom zakonu se priča? Jedina značajna promjena bi se mogla desiti u slučaju da je obavezna registracija i onda još dodatno postavljanje milion kamera svugdje. A i u tom slučaju bi opet bila tona pametnih koji sakriju dio tablice.
sve se to može
ali treba da se izgine i dosta ljudi ozlijedi da bi to počelo da se crta...
sve se može... samo koliko želiš, to je druga priča. hoćeš li tražiti razloge zašto ne, poput tog, da su debili vozači.