SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

kabal1337

#108901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

amsterdam ima i veliki uzorak ( puno biciklista) tako da
drug_profi

#108902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 20/07/2026 12:28
drug_profi wrote: 20/07/2026 10:54
Nije zakon sveto slovo. Kako je neka budala to stavila na cestu tako druga moze staviti na trotoar.
Losi zakoni su gori od nikakvih.
Na cestu ako ih izguras, imaces stalno mrtve i tesko povrijeđene, plus kamara nenaplativih steta.
Pa kad zakon nije sveto slovo - onda i ima opravdanje sto smo Afrika Evrope.

Cuj budala stavila na cestu bicikliste. Pa gdje ce drugo?
Sam pojam trotoar je - STAZA ZA HODANJE.

Najbolje onda i tramvaj na trotoar da ne bi bilo mrtvih.
Dabome da je budala. I dabome da zakon nije sveto slovo. Moze se mijenjati svaki dan.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#108903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

bolje voziti trotoarom i biti živa budala
nego cestom i biti potencijalna pljeskavica nekom ublehašu koji te ne vidi ali smrvi
drug_profi

#108904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Motorna vozila, romobili/bicikli, pješaci... tri različite grupe učesnika u saobraćaju. Staviš bicikliste sa bilo kojom drugom grupom, isto je kao da staviš pješake sa motornim vozilima.
Hajlac

#108905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

Cipovanim romobilima koji lete 45-60 km/h, kao i ovim cudovistima:

Image

je mjesto iskljucivo na cesti tj. medju vozilima koja se krecu slicnim brzinama.
Ili alternativno nek uvedu rigorozne kazne za romobile koji mogu razviti brzino preko 20 do max 25 km/h.

Nek fino zakonski narede nosenje fullface kacige kao za regularne motoriste te postivanje saobracajnih propisa i posjedovanje vozacke dozvole kategorije za mopede i rijesen problem.

Bicikli se krecu znatno manjim (i sigurnijim) brzinama do 25 te su 3x manje tezine od "fatbike" cudovista, a pjesaci cca 5 km/h.
Last edited by Hajlac on 20/07/2026 13:21, edited 1 time in total.
last mohicans

#108906 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Hajlac wrote: 20/07/2026 13:17 Cipovanim romobilima koji lete 45-60 km/h, kao i ovim cudovistima:

Image

je mjesto iskljucivo na cesti tj. medju vozilima koja se krecu slicnim brzinama.

Nek fino zakonski narede nosenje fullface kacige kao za regularne motore te postivanje saobracajnih propisa i vozacku dozvolu kategorije za mopede i rijesen problem.

Biciklisti se krecu znatno manjim (i sigurnijim) brzinama do 25, a pjesaci cca 5 km/h.
Sad je lik ovo vozio biciklističkom koja je na trotoaru, a malac jedno 12-13 god je proletio kao kamikaza na romobilu, minimim 35kmh isao, ako nije i vise. Naravno, bez kacige. Ja fakat ne shvatam roditelje koje takve masine kupe i daju mezimcima. Pa ja bih ga tacno pratio biciklom da vidim koliko brzo ide.
drug_profi

#108907 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Nek asfaltiraju pola metra između tramvajskih šina i nek to bude staza za bicikle i romobile koji voze brže od 20 km/h.
Ako već može da se miješaju saobraćajna sredstva. Šta fali da se pomiješaju šinska vozila i bicikli?
I to bi neko mogao u zakon staviti.
Hajlac

#108908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

drug_profi wrote: 20/07/2026 13:21 Nek asfaltiraju pola metra između tramvajskih šina i nek to bude staza za bicikle i romobile koji voze brže od 20 km/h.
Ako već može da se miješaju saobraćajna sredstva. Šta fali da se pomiješaju šinska vozila i bicikli?
I to bi neko mogao u zakon staviti.
Usporedjujes tezinu i opasnost (sine+zeljezni tockovi prepolove covjeka u sekundi) jednog tramvaja od 20 tona ciji zaustavni put je koliko?, s autom od jednu tonu?
:lol:

Kakav lik jbt.
black

#108909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by black »

ma samo prepisati zakon kao sto je donesen u Parizu, najam romobila zabranjen, privatno mozes imati i voziti ali imaju strogi uslovi tj zakon...ono mogu do 25km/h, stroga zabrana voznje trotoarima (kazna je mislim oko 150 eura), mislim da moraju imati neku policu osiguranja a ako nema kazna je preko 3 milje itd. bilo je po medijima prije par godina...
Isner

#108910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Isner »

Najstrasnije su mi one kao prikolice za biciklo, likovi ubace bebu u to kino i verglaju zavidnom brzinom dok mali poskakuje u toj prikolici.. Ono kad vidim, glavu bi mu rašarafao...
BadBoy

#108911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Problem je što ova električna vozila u sekundi razviju maksimalnu brzinu. Na romobilu se odgurneš i 2 sekudne poslije voziš 25 km/h (ako je fabrički) ili više (ako je chipovan).

Na biciklu ti treba vremena da ga zalaufaš i nemaju svi toliko ni snage ni kondicije da održe brzinu, pogotovo kad se ide prema Čaršiji što predstavlja blagi uspon.

Eh sad, mazlume koji voze ove električne skule a koje komotno mogu ići i do 60 km/h treba tretirati kao i prave motore.

Problem je primjena toga u praksi i kako razvrtati ko ima koji romobil. Onda moraš uvesti registracije itd...

Uglavnom, kao i za sve do sada - manjina debila pokvari dobru stvar za sve nas.
Trappist

#108912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Trappist »

BadBoy wrote: 20/07/2026 13:36 Problem je što ova električna vozila u sekundi razviju maksimalnu brzinu. Na romobilu se odgurneš i 2 sekudne poslije voziš 25 km/h (ako je fabrički) ili više (ako je chipovan).

Na biciklu ti treba vremena da ga zalaufaš i nemaju svi toliko ni snage ni kondicije da održe brzinu, pogotovo kad se ide prema Čaršiji što predstavlja blagi uspon.

Eh sad, mazlume koji voze ove električne skule a koje komotno mogu ići i do 60 km/h treba tretirati kao i prave motore.

Problem je primjena toga u praksi i kako razvrtati ko ima koji romobil. Onda moraš uvesti registracije itd...

Uglavnom, kao i za sve do sada - manjina debila pokvari dobru stvar za sve nas.
Sustina svega. Ista stvar sa i autima i motorima, biciklima i evo sad i romobili.
hurmasica

#108913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hurmasica »

drug_profi wrote: 20/07/2026 13:00
drug_profi wrote: 20/07/2026 10:54
Nije zakon sveto slovo. Kako je neka budala to stavila na cestu tako druga moze staviti na trotoar.
Losi zakoni su gori od nikakvih.
Na cestu ako ih izguras, imaces stalno mrtve i tesko povrijeđene, plus kamara nenaplativih steta.

Dabome da je budala. I dabome da zakon nije sveto slovo. Moze se mijenjati svaki dan.
Biciklisti znaju kako se kreću kad su na cesti. Idu skroz desnom stranom i ostavljaju mogućnost da ga automobili zaobidju. Ove kamikaze na romobilima se ponašaju nprtotalno neprdvidivo na cesti, furaju izmejđu auta kako im je volja. Jako ih je teško uočiti, teško je uočiti i veći motor a ne njih kad se kreću većom brzinom. Nisam ni zato da se stave na trotoare, još gore ... prije par dana mi je jedna budala zamalo pokipila dijete na trotoaru sa tim romobilom. Ili im uvesti pravilo da se moraju na neki način regstrovati i polagati bar osnovni dio testova i ponašanja u saobracaju. pješačkim stazama bi im omoogućila kretanje na posebnoj stazi kao sto biciklisti imaju, a cestom da se krecu krajnje desno kao i biciklisti. A za svaki prekršaj kazne propisati astornomske. ovo će se sve češće dešavati ako se ne stavi u pravilan zakonski okvir.
drug_profi

#108914 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Biće nužno radikalno neki rez napraviti.
Sve što nije samo na ljudski pogon mora imati registraciju, polisu osiguranja i tehnički pregled.
Uključujući i bicikle sa strujom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#108915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

problem romobila je eksplozivan start i lako manevriranje sto nije slucaj s biciklima 26 inca pogotovo L i XL

tanko visoko...ima i takvih bicikala onih s 20 inca gumama...to se moze provuci kroz iglene uši
hurmasica

#108916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hurmasica »

Isner wrote: 20/07/2026 13:30 Najstrasnije su mi one kao prikolice za biciklo, likovi ubace bebu u to kino i verglaju zavidnom brzinom dok mali poskakuje u toj prikolici.. Ono kad vidim, glavu bi mu rašarafao...
Da, ovo je strasno za gledati...hajde da idu u neku laganu voznju po prirodi..regreacija fazoni, ali ja sam jednog vidjela da tako vozi dijete po glavnoj cesti sa automobilim. ljudi isto ko da nisu normalni.
drug_profi

#108917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Vidio sam ja lika na bin-binu, djete malo mu na ramenima i idu tako...
To je za oduzimanje djeteta.
insaneinthebrain

#108918 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

ovim sto voze djecu na biciklima oduzimati djecu privremeno i pucati kazne. ono je za zatvora. i jos im lafo stave kacige. kao nesto ce ih sacuvati ako se razbiju ili neko opali :roll:
kao_kaoty

#108919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kao_kaoty »

Ponekad vozim romobil i cudim se da ne bude vise ovakvih nesreca. Vecina osoba iza kojih sam vozio nisu prikocile prilikom nailaska na raskrsnicu/pjesacki prelaz (gdje nema semafora), pa ni pogledali lijevo-desno, vec prolete punom brzinom. Samo je sreca da u tom trenutku ne naidje neki auto u koji ces se zabiti.
nivla

#108920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

insaneinthebrain wrote: 20/07/2026 13:55 ovim sto voze djecu na biciklima oduzimati djecu privremeno i pucati kazne. ono je za zatvora. i jos im lafo stave kacige. kao nesto ce ih sacuvati ako se razbiju ili neko opali :roll:
problem je sto na vrijeme nije kondom koristen i onda imas ovakve kojih prirodna selekcija zaobilazi, a isprva su trebali zavrsiti jal na plocicama jal u kanalizaciji
BadBoy

#108921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

kao_kaoty wrote: 20/07/2026 14:18 Ponekad vozim romobil i cudim se da ne bude vise ovakvih nesreca. Vecina osoba iza kojih sam vozio nisu prikocile prilikom nailaska na raskrsnicu/pjesacki prelaz (gdje nema semafora), pa ni pogledali lijevo-desno, vec prolete punom brzinom. Samo je sreca da u tom trenutku ne naidje neki auto u koji ces se zabiti.
Sve ludo majke mi isto ko da je ispod časti usporiti i/ili zakočiti na romobilu.

Onda još stave slušalice i deru max brzinu. Umisle da su Dom Toretto šta li
noviclan

#108922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

kao_kaoty wrote: 20/07/2026 14:18 Ponekad vozim romobil i cudim se da ne bude vise ovakvih nesreca. Vecina osoba iza kojih sam vozio nisu prikocile prilikom nailaska na raskrsnicu/pjesacki prelaz (gdje nema semafora), pa ni pogledali lijevo-desno, vec prolete punom brzinom. Samo je sreca da u tom trenutku ne naidje neki auto u koji ces se zabiti.
Kreteni, iako imaju prednost vise vole na kum da zavrse. Pa prikoci vidi sta je kako je ali neee samo gas gas
dječak sa šibicama

#108923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Idu oni i puno vise

Volio bih da mi netko objasni koja je poenta 120 km/h na romobilu, mozes se odmah sa stijene baciti ako ti se umire
last mohicans

#108924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

hurmasica wrote: 20/07/2026 13:38
drug_profi wrote: 20/07/2026 13:00

Biciklisti znaju kako se kreću kad su na cesti. Idu skroz desnom stranom i ostavljaju mogućnost da ga automobili zaobidju. Ove kamikaze na romobilima se ponašaju nprtotalno neprdvidivo na cesti, furaju izmejđu auta kako im je volja. Jako ih je teško uočiti, teško je uočiti i veći motor a ne njih kad se kreću većom brzinom. Nisam ni zato da se stave na trotoare, još gore ... prije par dana mi je jedna budala zamalo pokipila dijete na trotoaru sa tim romobilom. Ili im uvesti pravilo da se moraju na neki način regstrovati i polagati bar osnovni dio testova i ponašanja u saobracaju. pješačkim stazama bi im omoogućila kretanje na posebnoj stazi kao sto biciklisti imaju, a cestom da se krecu krajnje desno kao i biciklisti. A za svaki prekršaj kazne propisati astornomske. ovo će se sve češće dešavati ako se ne stavi u pravilan zakonski okvir.
Pisao sam već, malac jedno 12-13 god kao kamikaza je proletio na onom jačem romobilu, sigurno 35kmh. Naravno, bez kacige. Takve roditelje bih pozvao na odgovornost i babi kaznu napisao. Prvo, jer mu je dao tako brzu masinu, drugo jer vozi divljački i bez kacige. Ugrozava sebe i druge.
Last edited by last mohicans on 20/07/2026 14:32, edited 1 time in total.
kabal1337

#108925 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

dječak sa šibicama wrote: 20/07/2026 14:27 Idu oni i puno vise

Volio bih da mi netko objasni koja je poenta 120 km/h na romobilu, mozes se odmah sa stijene baciti ako ti se umire
koja je poenta super auta, brzih motora, glisera?
Post Reply