Ma u pravu si_BataZiv_0809 wrote: ↑29/06/2026 22:25Od 2015 je on tamo i koliko znam i dalje jekonoplja wrote: ↑29/06/2026 22:21Mislim da 10 godina treba za naturalizaciju u Italiji kao non EU. Dzeko je 8 kontinuirano proveo, ali mozda bi ga pogurali jer je Dzeko_BataZiv_0809 wrote: ↑29/06/2026 22:13
Hocu da kazem da je mogao EU drzavljanstvo dobiti po osnovu kontinuiranog boravka u Italiji i da nije morao otvarat restoran![]()
ovo tezgari malo u Dizeldorfu/Gelzenkirhenu
![]()
Ali odosmo od teme.
EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
- konoplja
#751 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
- canvra888
#752 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Pa kako neće imati veze, je li naši autoprevoznici kamionima voze robu u Sjevernu Koreju? Je li naša dijaspora ide frekventno u Sjevernu Koreju i nazad? Je li naš svijet tokom ljeta ljetuje po Sjevernoj Koreji?
Što da i Sjevernu Koreju ne uzmemo u obzir, kad se već evo i Amerika spominje.
Inače naša vanjskotrgovinska razmjena, najučestalije turističke lokacije, dijaspora... sve je tu to negdje sa EU, Amerikom i S. Korejom je l' tako? Skroz relevantno, nema šta.
-
tokio25
#753 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Pa to nema nikakve veze
Ako drzava ili drzavna zajednica kao sto je eu odredi tako boli njih briga jesi li ti susjedna bih koja ima 99% razmjene sa eu u svakom pogledu ili si tuvalu gdje imas 0,0001% razmjene sa eu
Kad udjes u eu onda ces biti gradjanin eu sa svim njenim pravima
Pogresnu stranu napadate ljudi
Umjesto da se borimo i pljujemo politicare koji odugovlace ulazak u eu mi pljujemo eu
Klasicno nase uvijek su drugi krivi nikad mi
Ako drzava ili drzavna zajednica kao sto je eu odredi tako boli njih briga jesi li ti susjedna bih koja ima 99% razmjene sa eu u svakom pogledu ili si tuvalu gdje imas 0,0001% razmjene sa eu
Umjesto da se borimo i pljujemo politicare koji odugovlace ulazak u eu mi pljujemo eu
- mayab
#754 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Naravno , pa najmanje u zadnjih 10 godina ništa nije urađeno da idemo naprijed (osim ispraznih priča i deklarativnog tipa), a posebno da ne pominjem ovih zadnjih 5 godina kako je napadnuta Ukrajina , kad je EU sve ponudila da "uzmemo" , evo čak i milijarde eura , ali kleronaci bagra sve odbila....jebomater , kad će ovim "glasačima" doći iz guzice u glavutokio25 wrote: ↑30/06/2026 05:59 Pa to nema nikakve veze
- canvra888
#755 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Je li i UK odugovlači ulazak u EU... valjda znaš da su i oni zahvaćeni ovimetokio25 wrote: ↑30/06/2026 05:59 Pa to nema nikakve veze
-
tokio25
#756 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Pa pitaj ih zasto smatraju da je brexit fula i to teskacanvra888 wrote: ↑30/06/2026 06:22Je li i UK odugovlači ulazak u EU... valjda znaš da su i oni zahvaćeni ovimetokio25 wrote: ↑30/06/2026 05:59 Pa to nema nikakve veze
Klasicno nase uvijek su drugi krivi nikad mi![]()
I to si dobro pomenuo
Tamo su najglasniji bili oni za brexit
London je glasao karikiram 90% da ostanu dok su zabiti glasale obrnuto i sta su dobili?
Ovo je cak i najmanji problem sto je brexit donio
-
tokio25
#757 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Pa nece ni doci jer ulazak u eu donosi i neku odgovornostmayab wrote: ↑30/06/2026 06:15Naravno , pa najmanje u zadnjih 10 godina ništa nije urađeno da idemo naprijed (osim ispraznih priča i deklarativnog tipa), a posebno da ne pominjem ovih zadnjih 5 godina kako je napadnuta Ukrajina , kad je EU sve ponudila da "uzmemo" , evo čak i milijarde eura , ali kleronaci bagra sve odbila....jebomater , kad će ovim "glasačima" doći iz guzice u glavutokio25 wrote: ↑30/06/2026 05:59 Pa to nema nikakve veze
Kad bi usli u eu ne bi mogao glasac mnogo sta sto danas radi bez problema
O politicarima da ne govorimo
-
Naslovnica
#758 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
https://www.index.hr/vijesti/clanak/slu ... ostalo_d_0
Skandal na granici: Kombi policije BiH prevozio namještaj u Hrvatsku na vikendicu
SLUŽBENI kombi Granične policije Bosne i Hercegovine zaustavljen je na području Metkovića, a u njemu su, prema navodima, pronađeni namještaj i tehnička oprema u privatnom vlasništvu, piše portal Crna Hronika.
Pripadnici MUP-a Republike Hrvatske navodno su utvrdili da je roba nezakonito prevezena preko graničnog prijelaza Umka, koji je pod nadzorom Jedinice granične policije Doljani. O slučaju je službenim putem obaviještena i Granična policija BiH, koja, kako se tvrdi, provodi kriminalističku istragu radi utvrđivanja svih okolnosti.
Namještaj za vikendicu na Pelješcu
Prema neslužbenim informacijama, zaplijenjeni namještaj i tehnička oprema vlasništvo su jednog visoko pozicioniranog policijskog službenika Granične policije BiH. Roba je navodno bila namijenjena opremanju vikendice na Pelješcu, a za njezin je prijevoz korišteno službeno vozilo.
Suspendirani i hrvatski policajci?
Portal Crna Hronika također navodi da je zbog ovog slučaja suspendirano više pripadnika hrvatskog MUP-a. Oni su, prema tim tvrdnjama, osumnjičeni da su omogućili nezakonit prolazak službenog kombija preko graničnog prijelaza.
Zasad nema službenih informacija nadležnih institucija o ovom slučaju. Okolnosti događaja i eventualna odgovornost bit će poznati nakon završetka istrage.
Sigurnost na prvom mjestu!

Skandal na granici: Kombi policije BiH prevozio namještaj u Hrvatsku na vikendicu
SLUŽBENI kombi Granične policije Bosne i Hercegovine zaustavljen je na području Metkovića, a u njemu su, prema navodima, pronađeni namještaj i tehnička oprema u privatnom vlasništvu, piše portal Crna Hronika.
Pripadnici MUP-a Republike Hrvatske navodno su utvrdili da je roba nezakonito prevezena preko graničnog prijelaza Umka, koji je pod nadzorom Jedinice granične policije Doljani. O slučaju je službenim putem obaviještena i Granična policija BiH, koja, kako se tvrdi, provodi kriminalističku istragu radi utvrđivanja svih okolnosti.
Namještaj za vikendicu na Pelješcu
Prema neslužbenim informacijama, zaplijenjeni namještaj i tehnička oprema vlasništvo su jednog visoko pozicioniranog policijskog službenika Granične policije BiH. Roba je navodno bila namijenjena opremanju vikendice na Pelješcu, a za njezin je prijevoz korišteno službeno vozilo.
Suspendirani i hrvatski policajci?
Portal Crna Hronika također navodi da je zbog ovog slučaja suspendirano više pripadnika hrvatskog MUP-a. Oni su, prema tim tvrdnjama, osumnjičeni da su omogućili nezakonit prolazak službenog kombija preko graničnog prijelaza.
Zasad nema službenih informacija nadležnih institucija o ovom slučaju. Okolnosti događaja i eventualna odgovornost bit će poznati nakon završetka istrage.
Sigurnost na prvom mjestu!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#759 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Sav besmisao EES-a stane u ovu vijest:
Španija primila više od milion zahtjeva za legalizaciju boravka migranata: "Bez njih bi se zatvorilo 90.000 kafića"
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/span ... /260630155
Španija primila više od milion zahtjeva za legalizaciju boravka migranata: "Bez njih bi se zatvorilo 90.000 kafića"
-
MinistarKulture
#760 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Zato ce razni Senegalci i Gvinejci kao uzorni gradjani EU u brzu traku_BataZiv_0809 wrote: ↑01/07/2026 07:54 Sav besmisao EES-a stane u ovu vijest:
A Bosnji postenom prepostenom ce za koju godinu kameru u supak gurati na granici
- Better Man
#761 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ma naš je svijet glup i nepismen. Čast pojedincima. Vraćam se s mora u subotu i gužva na ulazu u BiH na Aržano GP. Kad sam se konačno prbližio prelazu imam šta vidjeti. Glupan koji je na redu, lijepo ugasi auto, izađe iz auta sa ženom i djecom i ide tamo da ih slikaju, prilazi im granicar i objašnjava da ne treba, već samo pokožau pasoše na kontrolu iz auta i prolazi. I zbog takvih idiota se stvara gužva.
-
breuer
#762 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
ne bih se složio, inače ne bi cijela Evropa strahovala od vala gužvi i kolapsa na prelazima...sami pali sami se ubili, ja je ne prelazio valaBetter Man wrote: ↑01/07/2026 09:28 Ma naš je svijet glup i nepismen. Čast pojedincima. Vraćam se s mora u subotu i gužva na ulazu u BiH na Aržano GP. Kad sam se konačno prbližio prelazu imam šta vidjeti. Glupan koji je na redu, lijepo ugasi auto, izađe iz auta sa ženom i djecom i ide tamo da ih slikaju, prilazi im granicar i objašnjava da ne treba, već samo pokožau pasoše na kontrolu iz auta i prolazi. I zbog takvih idiota se stvara gužva.
- Haris.ba
#763 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Njima trebaju takvi da budu fizika, ne trebaju im Bosnje jer su skuplji._BataZiv_0809 wrote: ↑01/07/2026 07:54 Sav besmisao EES-a stane u ovu vijest:
Kome smeta, ima Turska za ljetovanje.
-
Naslovnica
#764 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
https://avaz.ba/vijesti/biznis/1053581/ ... okom-ljeta
POLUPRAZNI AVIONI
Aviokompanije i aerodromi traže obustavu biometrijskih kontrola na granicama EU tokom ljeta
POLUPRAZNI AVIONI
Aviokompanije i aerodromi traže obustavu biometrijskih kontrola na granicama EU tokom ljeta
- Filter
#765 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
bilo je neke price ovdje o tome. ja sam bio uvjeren da se ne moze mixati. izgleda da moze.
kako li to izgleda na granici?
https://de.po.ba/clanak/286652/ko-smije ... ljanin-bihPosebno je naglašeno da traku „EU, EGP, CH“ mogu koristiti i državljani trećih zemalja koji nisu nositelji boravišnih iskaznica, ali podliježu sustavu ulaska i izlaska, poznatom kao EES, ako putuju u društvu člana uže obitelji koji je državljanin Hrvatske, EU-a, EGP-a ili Švicarske. Kao primjer navodi se državljanin Bosne i Hercegovine koji putuje zajedno s članom uže obitelji koji je hrvatski ili državljanin neke druge članice Europske unije.
kako li to izgleda na granici?
-
kakabanja213
#766 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Kakvo ti je misljenje o Evropljanima koji prave guzve na kasama prodacnica pokusavajuci da plate racune u Eurima, iako je ovde zvanicno sredstvo placanja KM. I tako iz godine u godinu.Better Man wrote: ↑01/07/2026 09:28 Ma naš je svijet glup i nepismen. Čast pojedincima. Vraćam se s mora u subotu i gužva na ulazu u BiH na Aržano GP. Kad sam se konačno prbližio prelazu imam šta vidjeti. Glupan koji je na redu, lijepo ugasi auto, izađe iz auta sa ženom i djecom i ide tamo da ih slikaju, prilazi im granicar i objašnjava da ne treba, već samo pokožau pasoše na kontrolu iz auta i prolazi. I zbog takvih idiota se stvara gužva.
-
Trappist
#767 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
"EU tvrdi da sistem već daje rezultate. Do sada je evidentirano 110 miliona putovanja u Schengenski prostor i iz njega, a oko 44.500 osoba je odbijeno pri pokušaju ulaska."
vjerujem da se svi u europi osjecaju puno sigurnije kad su dobili podatak da je 0.04% ulazaka u eu odbijeno zbog prekoracenja dana boravka
vjerujem da se svi u europi osjecaju puno sigurnije kad su dobili podatak da je 0.04% ulazaka u eu odbijeno zbog prekoracenja dana boravka
- Better Man
#768 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Isti. Ako je jasno naglašeno da se olaća isključivo u KM, a Evropljanin idalje vadi Eurw i pokušava platiti, o da je i on naravno glup i nepismen.kakabanja213 wrote: ↑07/07/2026 13:33Kakvo ti je misljenje o Evropljanima koji prave guzve na kasama prodacnica pokusavajuci da plate racune u Eurima, iako je ovde zvanicno sredstvo placanja KM. I tako iz godine u godinu.Better Man wrote: ↑01/07/2026 09:28 Ma naš je svijet glup i nepismen. Čast pojedincima. Vraćam se s mora u subotu i gužva na ulazu u BiH na Aržano GP. Kad sam se konačno prbližio prelazu imam šta vidjeti. Glupan koji je na redu, lijepo ugasi auto, izađe iz auta sa ženom i djecom i ide tamo da ih slikaju, prilazi im granicar i objašnjava da ne treba, već samo pokožau pasoše na kontrolu iz auta i prolazi. I zbog takvih idiota se stvara gužva.
-
last mohicans
#769 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Kako bolan ne treba, ja sam prije heftu na Kemenskom izlazio. Koji kurcevi pasoš samo.Better Man wrote: ↑01/07/2026 09:28 Ma naš je svijet glup i nepismen. Čast pojedincima. Vraćam se s mora u subotu i gužva na ulazu u BiH na Aržano GP. Kad sam se konačno prbližio prelazu imam šta vidjeti. Glupan koji je na redu, lijepo ugasi auto, izađe iz auta sa ženom i djecom i ide tamo da ih slikaju, prilazi im granicar i objašnjava da ne treba, već samo pokožau pasoše na kontrolu iz auta i prolazi. I zbog takvih idiota se stvara gužva.
- Better Man
#770 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
E to je do njih i njihove nepismenosti. Ja kad sam izlazio iz Hrvatske u BiH, samo sam pokazao pasoš, službenik u kućici pogledao i vratio mi ga i vozi dalje.last mohicans wrote: ↑07/07/2026 18:27Kako bolan ne treba, ja sam prije heftu na Kemenskom izlazio. Koji kurcevi pasoš samo.Better Man wrote: ↑01/07/2026 09:28 Ma naš je svijet glup i nepismen. Čast pojedincima. Vraćam se s mora u subotu i gužva na ulazu u BiH na Aržano GP. Kad sam se konačno prbližio prelazu imam šta vidjeti. Glupan koji je na redu, lijepo ugasi auto, izađe iz auta sa ženom i djecom i ide tamo da ih slikaju, prilazi im granicar i objašnjava da ne treba, već samo pokožau pasoše na kontrolu iz auta i prolazi. I zbog takvih idiota se stvara gužva.
-
last mohicans
#771 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
De se dogovori sa sobom, ko je nepismen, Bosanci ili hrvataki graničari. Putovala je kći sa školom, prije nas, pa je opet dva puta izlazila na slikanje bez otisaka.Better Man wrote: ↑07/07/2026 18:31E to je do njih i njihove nepismenosti. Ja kad sam izlazio iz Hrvatske u BiH, samo sam pokazao pasoš, službenik u kućici pogledao i vratio mi ga i vozi dalje.last mohicans wrote: ↑07/07/2026 18:27Kako bolan ne treba, ja sam prije heftu na Kemenskom izlazio. Koji kurcevi pasoš samo.Better Man wrote: ↑01/07/2026 09:28 Ma naš je svijet glup i nepismen. Čast pojedincima. Vraćam se s mora u subotu i gužva na ulazu u BiH na Aržano GP. Kad sam se konačno prbližio prelazu imam šta vidjeti. Glupan koji je na redu, lijepo ugasi auto, izađe iz auta sa ženom i djecom i ide tamo da ih slikaju, prilazi im granicar i objašnjava da ne treba, već samo pokožau pasoše na kontrolu iz auta i prolazi. I zbog takvih idiota se stvara gužva.
-
Naslovnica
#772 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
4 puta ulazio i izlazio u HR.Better Man wrote: ↑07/07/2026 18:31E to je do njih i njihove nepismenosti. Ja kad sam izlazio iz Hrvatske u BiH, samo sam pokazao pasoš, službenik u kućici pogledao i vratio mi ga i vozi dalje.last mohicans wrote: ↑07/07/2026 18:27Kako bolan ne treba, ja sam prije heftu na Kemenskom izlazio. Koji kurcevi pasoš samo.Better Man wrote: ↑01/07/2026 09:28 Ma naš je svijet glup i nepismen. Čast pojedincima. Vraćam se s mora u subotu i gužva na ulazu u BiH na Aržano GP. Kad sam se konačno prbližio prelazu imam šta vidjeti. Glupan koji je na redu, lijepo ugasi auto, izađe iz auta sa ženom i djecom i ide tamo da ih slikaju, prilazi im granicar i objašnjava da ne treba, već samo pokožau pasoše na kontrolu iz auta i prolazi. I zbog takvih idiota se stvara gužva.
Prvi put slikanje i otisci, svaki slijedeći put (i prilikom ulaska i prilikom izlaska) samo slikanje.
Daš pasoše, zamoli te po imenu da izađeš iz auta, hvala, prozove slijedećeg...
- video
#773 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Do sada sam svaki put pri ulasku ili izlasku morao izlaziti na slikanje.
Taj tvoj na Arzanu je napravio previd, mora se, po pravilu, svaki put fotografirati.
Taj tvoj na Arzanu je napravio previd, mora se, po pravilu, svaki put fotografirati.
- Better Man
#774 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Nije napravio previd, jer niko nije izlazio da se slika osim porodice koja je samoincijativno izašla na slikanje. I koliko znam, kad te jednom uslikaju i uzmu otiske prstiju, više se to ne treba raditi i ti otiscinprstikuni slika važe određeni period, tj. broj godina. Tako je u Evropi. Ovo što radi Hrvatska je pogrešno.
- Better Man
#775 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
I jedni i drugi. U Evropi kad te uslikaju i uzmu otiske prstiju, nema ponovnog slikanja i uzimanja otisaka prstiju.last mohicans wrote: ↑07/07/2026 18:38De se dogovori sa sobom, ko je nepismen, Bosanci ili hrvataki graničari. Putovala je kći sa školom, prije nas, pa je opet dva puta izlazila na slikanje bez otisaka.Better Man wrote: ↑07/07/2026 18:31E to je do njih i njihove nepismenosti. Ja kad sam izlazio iz Hrvatske u BiH, samo sam pokazao pasoš, službenik u kućici pogledao i vratio mi ga i vozi dalje.last mohicans wrote: ↑07/07/2026 18:27
Kako bolan ne treba, ja sam prije heftu na Kemenskom izlazio. Koji kurcevi pasoš samo.