Politicko desavanje u RS vol 1

Post Reply
Qler

#8276 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Qler »

hilmija frlj wrote: 02/07/2026 22:00
Danguba wrote: 02/07/2026 21:45 Za mene je to genocidni brlog sve dok poricu zlocine i genocid.
Sve dok se ne oslobodi. A dace Bog, doci ce vakat.

Ako prizivaš rat, da se nešto oslobađa, samo mi javi par dana ranije da se ja ispalim.
tramvajtrojka

#8277 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by tramvajtrojka »

escobar__ wrote: 02/07/2026 22:10
mirota wrote: 02/07/2026 20:37 i onda se pitas sto Srbi bojkotuju repku vecinom :skoljka: :run:
Da ti iskreno kažem mene lično zaboli k. šta Srbi bojkotuju ili ne bojkotuju.

Da se mene pita ljiljane bi(ste) gledali svakodnevno pri dolasku na posao u Federaciju.
Oni samo znaju zakon sile to albanci najbolje pokazuju kako se treba ponašati sa pravoslavim ekstremistima na Kosovu
DonieBrasco

#8278 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by DonieBrasco »

Ne mozemo nista kad imamo problem sa domacim bosnjama koji za sve imaju cijenu i vlastite pohlepe, potrebe da se sve opljacka jer im je nikad dosta.
escobar__

#8279 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by escobar__ »

tramvajtrojka wrote: 02/07/2026 22:24
escobar__ wrote: 02/07/2026 22:10
mirota wrote: 02/07/2026 20:37 i onda se pitas sto Srbi bojkotuju repku vecinom :skoljka: :run:
Da ti iskreno kažem mene lično zaboli k. šta Srbi bojkotuju ili ne bojkotuju.

Da se mene pita ljiljane bi(ste) gledali svakodnevno pri dolasku na posao u Federaciju.
Oni samo znaju zakon sile to albanci najbolje pokazuju kako se treba ponašati sa pravoslavim ekstremistima na Kosovu
Upravo tako, ništa merhametluk i savijanje kičme, samo čvrsto i kontra njih. No problem su masa onih koje @DonieBrasco pominje u komentaru iznad, a koji maštaju da ih velikosrpska ruka pomiluje i kaže kako su bili dobri momci.
Prpa.ba

#8280 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Prpa.ba »

Qler wrote: 02/07/2026 22:23 Ako prizivaš rat, da se nešto oslobađa, samo mi javi par dana ranije da se ja ispalim.
Najsigurnije ti je da se odmah ispalis.
dulekrele

#8281 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by dulekrele »

Ja se ne bih puno sekirao oko ove chetnicke ujdurme. Ni jedna njihova presuda vezana za zastavu nece poci na sudu. Svaki iole sposoban advokat ce to oboriti na sudu.
SmokingMan

#8282 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by SmokingMan »

Pa dovoljno je što je to moguće završiti na banjalučkom. To ih najviše zapravo frustrira. :D
escobar__

#8283 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by escobar__ »

Ovo već prelazi u maltretiranje i otvoreno iživljavanje nad ljudima.

No umjesto kukanja i zajebancije na račun toga predložio bih zabranu isticanja obilježja takozvane rs na području Federacije (uključujući i zgradu državnih institucija, te sve druge urede i službe u kojima je zaposlen kadar iz drugog entiteta).

Ako ćemo se ćerat onda daj da se ćeramo sa stilom.
Danguba

#8284 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Danguba »

Sve oni znaju da ce to padati na sudu ali tjeraju svoj inat i zastrasuju stanovnistvo.

Ja bi u ovim slucajevima isao sa kontra tuzbom za uznemiravanje.

Cak mislim da policija ne smije uci na privatni posjed bez sudskog naloga.
Nisam pravnik ali se sjecam ludog Barcica kako se ophodio prema policiji.
Danguba

#8285 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Danguba »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/stevand ... /260702220

Sto bi tvoj shef rekao, macku o rep.
SmokingMan

#8286 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by SmokingMan »

Ja mislim da se oni doslovno drže recepta kapica.
Israeli forces and settlers frequently remove or confiscate Palestinian flags across the occupied West Bank. While flying the Palestinian flag is not explicitly illegal under Israeli law, military forces often seize them to prevent clashes or remove symbols they consider provocative.
geoxx

#8287 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by geoxx »

Ko god tamo hoda sa ljiljanima nije nista nego kompletni idiot. Ne dokazujes nista, zapravo samo dokazujes suprotno od onog sto mislis da dokazujes, te dajes tamosnjoj policiji i politici zadovoljstvo da te maltretiraju.

Ti to mozes oboriti na sudu nakon mnoooogo vremena, ali nije ni to nikakva pobjeda, jer nije namjera tamosnje politike da to de iure inkriminisu, nego da te maltretiraju. Ti ces nesto dobiti na sudu, ovaj ce te opet zaustaviti i izreci prekrsajni nalog. A ne moze niko, sem politike, zabraniti da te policija zaustavlja i legitimise zbog ljiljana.

Kao sto nije cilj ovih izmjena zakona da te sud osudi zbog ljiljana. Kao sto niko nije osudjen zbog ranijih izmjena oko kojih se isto digla frka, gdje je kriminalizirano vrijedjanje RS i slicno, nego su svi sudovi i tuzilastva tamo primijenili odluku Ustavnog suda BiH.

Isto ce biti i sa ovim, ali ne moze niko, sem politike, zabraniti policiji da te maltretira na nacin da te ispituje kao osumnjicenog zbog tog izmisljenog krivicnog djela, jer to policija moze uciniti i sama bez naloga pravosudja. To je i namjera.
Last edited by geoxx on 02/07/2026 23:04, edited 2 times in total.
SmokingMan

#8288 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by SmokingMan »

Šta ćemo ako obučem dres Fiorentine i prošetam se kroz IS?
tuitamo

#8289 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by tuitamo »

Treba biti pametniji.
Za početak, ovaj što je popio kaznu, napako je okrenuo vartu.

Ako već zeliš isticati zastavu sa ljiljanima, onda lijepo brate ne prihvatiš kaznu i pravac sud.

Po meni treba kanton Sarajevo imati fond za pravnu zaštitu ugnjetavanih u RS. Dodatno prijaviti policajce koji pišu te glupe kazne bez osnova.
kuli1961

#8290 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by kuli1961 »

Žestoki momci, komentatori iz udobnosti svojih fotelja, ajd malo povucite ručnu, zamislite se, makar kada je riječ o zastavi.
Štit sa ljiljanima na bijeloj podlozi jeste zastava pod kojom je RBiH kao suverena država medjunarodno priznata i primljena u sastav UN.
(o stvarnoj suverenosti BiH, nekom drugom prilikom, možda)
Sadašnja zastava države BiH- plavo-žuta, sa stilizovanim izgledom/obrisima granica BiH i sa 7 punih i 2 dvije poluzvijezde (EU simbolika) je važeća državna zastava.Taj izgled zastave je rezultat Zakona o zastavi BiH iz 1998.g, nametnut od strane VP , Vestendorpa.
Dakle, može se zaključiti da se ta aktuelna zastava temelji na GFAP (Dejtonski sporazum), da je važeća i obavezujuća, kao bitan državni simbol.
FBiH nema vlastitu, zvaničnu zastavu jer je prethodna "pala" pred US BiH. Zbog toga, FBiH kao svoju koristi državnu- plavo žutu sa zvijezdama.
Kakvo je značenje masovne upotreba zastave R BiH- bijela osnova, štit sa ljiljanima?
Da li to znači da jedan značajan dio stanovništva BiH ne priznaje važeću državnu zastavu? Posljedično, da taj isti dio stanovništva odbija prihvatiti odluku VP, tj OHR?
Dok politika iz RS odbija prisustvo i dejstvo OHR u BiH, politika iz FBiH do daljnjeg insistira baš na prisustvu OHR u BiH, često i poziva OHR na djelovanje, zaklanja se iza OHR.
Nije li to kolizija- "želim da OHR ostane do daljnjeg (najmanje do ispunjenja uslova 5+2), ali ne želim da važeću zastavu prihvatim kao svoju" ????
Inače, zastava R BiH nije na pravnoj snazi, ali njena upotreba nije, ne smije i ne može biti zabranjena. No, pomalo je besmisleno punih 18 godina imati jednu zastavu, a mahati ranijom.
Velemajstori smo da sami sebi skočimo u usta.
O zabrani upotrebe ratne/ratnih zastava i kažnjavanju, kako je za sada Vlada RS krenula, vrlo je diskutabilan princip proporcionalnosti, koji mora biti ispoštovan.
tramvajtrojka

#8291 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by tramvajtrojka »

kuli1961 wrote: 02/07/2026 23:07 Žestoki momci, komentatori iz udobnosti svojih fotelja, ajd malo povucite ručnu, zamislite se, makar kada je riječ o zastavi.
Štit sa ljiljanima na bijeloj podlozi jeste zastava pod kojom je RBiH kao suverena država medjunarodno priznata i primljena u sastav UN.
Sadašnja zastava države BiH- plavo-žuta, sa stilizovanim izgledom/obrisima granica BiH i sa 7 punih i 2 dvije poluzvijezde (EU simbolika) je važeća državna zastava.Taj izgled zastave je rezultat Zakona o zastavi BiH iz 1998.g, nametnut od strane VP , Vestendorpa.
Dakle, može se zaključiti da se ta aktuelna zastava temelji na GFAP (Dejtonski sporazum), da je važeća i obavezujuća, kao bitan državni simbol.
FBiH nema vlastitu, zvaničnu zastavu jer je prethodna "pala" pred US BiH. Zbog toga, FBiH kao svoju koristi državnu- plavo žutu sa zvijezdama.
Kakvo je značenje masovne upotreba zastave R BiH- bijela osnova, štit sa ljiljanima?
Da li to znači da jedan značajan dio stanovništva BiH ne priznaje važeću državnu zastavu? Posljedično, da taj isti dio stanovništva odbija prihvatiti odluku VP, tj OHR?
Dok politika iz RS odbija prisustvo i dejstvo OHR u BiH, politika iz FBiH do daljnjeg insistira baš na prisustvu OHR u BiH, često i poziva OHR na djelovanje, zaklanja se iza OHR.
Nije li to kolizija- "želim da OHR ostane do daljnjeg (najmanje do ispunjenja uslova 5+2), ali ne želim da važeću zastavu prihvatim kao svoju" ????
Inače, zastava R BiH nije na pravnoj snazi, ali njena upotreba nije, ne smije i ne može biti zabranjena. No, pomalo je besmisleno punih 18 godina imati jednu zastavu, a mahati ranijom.
O zabrani upotrebe ratne/ratnih zastava i kažnjavanju, kako je za sada Vlada RS krenula, vrlo je diskutabilan princip proporcionalnosti, koji mora biti ispoštovan.
Boldirao sam dio tvoga teksta koji je u sustini limunada i relavitiziranje sadasnje situacije tako da cu se samo uhvatiti pod ovim boldom

Ako pod ovim boldom ovo kažeš zasto 90% Srba u RS-u ne priznaje tu istu zastavu kao svoju i drzavnu, nego je odbacuje na isti nacin kao i ljiljane, te ispred entitetskih, gradskih, opstinskih, sudskih institucija u manjem entitetu neces nigdje naci drzavnu zastavu

Kad skontas odgovor na to pitanje mozes ponovno postaviti upit zasto su bosnjaci ovakvi ili onakvi
geoxx

#8292 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by geoxx »

Nije sustina u tome. Ne kaznjava se niko jer ta zastava nije vazeca, vec jer je ratna. Tacno je i da je to ratna zastava, ali su i americka, britanska, hrvatska, slovenacka i zastava RS ratne zastave, pa su legalne. Ako cemo logikom da su zastave koristene u ratu. Samo smo mi nakon rata mijenjali zastavu da ne bi bila ratna.

Neovisno i o tom, ko god ide tamo glumiti baju je retard. Logika je idem pokazati da mogu ljiljani i tamo, a zapravo pokazes da ne mogu. Ti ko popishan. Nakon godinu dana sud presudi u tvoju korist, a po izlasku iz suda te opet ovaj zaustavi i legitimise zbog ljiljana. Haj ti opet na sud.

Sloboda nosenja te zastave, cemu se tezi, nije u tome da se vucaras po sudovima nego da mozes istu nositi bez da te itko zaustavlja. A to moze rijesiti samo politika, ne sud.
kuli1961

#8293 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by kuli1961 »

tramvajtrojka wrote: 02/07/2026 23:12 Boldirao sam dio tvoga teksta koji je u sustini limunada i relavitiziranje sadasnje situacije tako da cu se samo uhvatiti pod ovim boldom

Ako pod ovim boldom ovo kažeš zasto 90% Srba u RS-u ne priznaje tu istu zastavu kao svoju i drzavnu, nego je odbacuje na isti nacin kao i ljiljane, te ispred entitetskih, gradskih, opstinskih, sudskih institucija u manjem entitetu neces nigdje naci drzavnu zastavu

Kad skontas odgovor na to pitanje mozes ponovno postaviti upit zasto su bosnjaci ovakvi ili onakv
Moj tekst vidiš kao relativiziranje, limunadu, tvoja stvar. Naprotiv, smatram da je sve napisano vrlo konkretno.
Pitanja postavljaj sebi, ili nekom trećem, ali meni nećeš.
Je..e mi se za tih 90 % Srba i šta rade ili priznaju ili ne priznaju. Ne povlačim paralele takve vrste. Suština mog teksta je bila, nadam se da si uspio shvatiti, u tome- imamo važeću zastavu, ali ju je očigledno nadjačala nevažeća. Njihova simbolika je različita. Ima li kakve poruke u tome i ako ima- koja je?
Termin "značajan dio stanovnika BiH" (a ne Bošnjaci na šta očito aludiraš) ima smisao u tome što ne želim praviti podjele na mi, vi, oni, naši, vaši, Srbi, Bošnjaci, Hrvati. Kad se prave takve podjele, dolazi se do tvog pristupa- "90 % Srba..". Tvoja polazna tačka je "vidi ove druge šta rade/ne rade". Moja nije, jer me ne zanima ko je ko u državi BiH. Pišeš i "manji entitet", geografski, ekonomski i demografski je to tačno, no da li je to razlog takvog napisa, ili je cilj neki drugi?
kuli1961

#8294 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by kuli1961 »

geoxx wrote: 02/07/2026 23:15 Nije sustina u tome. Ne kaznjava se niko jer ta zastava nije vazeca, vec jer je ratna. Tacno je i da je to ratna zastava, ali su i americka, britanska, hrvatska, slovenacka i zastava RS ratne zastave, pa su legalne. Ako cemo logikom da su zastave koristene u ratu. Samo smo mi nakon rata mijenjali zastavu da ne bi bila ratna.

Neovisno i o tom, ko god ide tamo glumiti baju je retard. Logika je idem pokazati da mogu ljiljani i tamo, a zapravo pokazes da ne mogu. Ti ko popishan. Nakon godinu dana sud presudi u tvoju korist, a po izlasku iz suda te opet ovaj zaustavi i legitimise zbog ljiljana. Haj ti opet na sud.

Sloboda nosenja te zastave, cemu se tezi, nije u tome da se vucaras po sudovima nego da mozes istu nositi bez da te itko zaustavlja. A to moze rijesiti samo politika, ne sud.
Nisam 100% siguran, no rekao bih da je ratna zastava Armije BiH- bijela podloga, na njoj štit sa ljiljanima i bijelom dijagonalom, ispod štita su 2 ukrštena mača, iznad štita u povijenoj lenti natpis "Armija BiH". A državna zastava R BiH nije imala mačeve i lentu sa natpisom.
Danguba

#8295 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Danguba »

kuli1961 wrote: 02/07/2026 23:07 Žestoki momci, komentatori iz udobnosti svojih fotelja, ajd malo povucite ručnu, zamislite se, makar kada je riječ o zastavi.
Nekim redom, da bi se nekome nesto prigovaralo ili osporavalo mora se krenuti od sebe.
Banda oko Dodika ne postuje drzavu, njene simbole, institucije...samo ono sto moraju.

Covjek je istakao vazecu zastavu i prethodnu zastavu(sa ljiljanima bez maceva) jednu pored druge sto znaci da prizna vazecu zastavu BiH sto je rijetkost u RSu.
Rijetko ko u FBiH ce negirati zvanicnu zastavu i obiljezja BiH osim uzp-ovaca koji zajedno sa dodikovcima rade protiv drzave.

Sto se tice OHRa, svi su prihvatili i potpisali prisustvo i ulogu OHRa. To sto se neko predomislio pa ih vise ne zeli ne znaci da je njihov mandat zavrsen(5+2).
U cemu je problem? Ko to ne zeli da preko 5+2 drzava profunkcionise?
Nije do Bosnjaka.
tramvajtrojka

#8296 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by tramvajtrojka »

Danguba wrote: 03/07/2026 00:00
Nekim redom, da bi se nekome nesto prigovaralo ili osporavalo mora se krenuti od sebe.
Banda oko Dodika ne postuje drzavu, njene simbole, institucije...samo ono sto moraju.

Covjek je istakao vazecu zastavu i prethodnu zastavu(sa ljiljanima bez maceva) jednu pored druge sto znaci da prizna vazecu zastavu BiH sto je rijetkost u RSu.
Rijetko ko u FBiH ce negirati zvanicnu zastavu i obiljezja BiH osim uzp-ovaca koji zajedno sa dodikovcima rade protiv drzave.

Sto se tice OHRa, svi su prihvatili i potpisali prisustvo i ulogu OHRa. To sto se neko predomislio pa ih vise ne zeli ne znaci da je njihov mandat zavrsen(5+2).
Nije do Bosnjaka.
Kmece godinama o izvornom dejtonu i sad sa odlukom Predsjedništva BiH o komisiji za nacionalne spomenike se vrati na izvorni dejton sad i za to dizu veto 😆😆😆
Danguba

#8297 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Danguba »

tramvajtrojka wrote: 03/07/2026 00:05
Kmece godinama o izvornom dejtonu i sad sa odlukom Predsjedništva BiH o komisiji za nacionalne spomenike se vrati na izvorni dejton sad i za to dizu veto 😆😆😆
Od veta nema nista.
Propustila je ona sansu za veto u januaru.

Sada je odluka USVOJENA bez njenog glasa sto je legitimno.

Da je lujka uspjela(a nije) da to pitanje prebaci na vanjske poslove onda bi imala pravo na veto ali je to Becir sprijecio. :izet:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#8298 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by sime_cipol »

tramvajtrojka wrote: 03/07/2026 00:05
Danguba wrote: 03/07/2026 00:00

Nije do Bosnjaka.
U Izvornom Daytonu je zastava sa ljiljanima i himna Jedna si Jedina, dok se ne dogovorimo o drugoj :D
kuli1961

#8299 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by kuli1961 »

Danguba wrote: 03/07/2026 00:00 Nekim redom, da bi se nekome nesto prigovaralo ili osporavalo mora se krenuti od sebe.

Nije do Bosnjaka.
Hm, a ko to od javnih ličnosti, figura, pozicija ili sta već zaista dosljedno poštuje državu? Možda samo u onoj mjeri, javno, koliko mu to poštovanje donosi lične koristi, bilo kakve, vjerovatno značajne beneficije?
Ne znam na koga mislis u dijelu teksta- isticanje dviju zastava...moj upit/tekst se odnosio više na navijanje tokom utakmica BiH repke- rekao bih da su se stadioni više bijelili, nego plavo/žutili,,, koliko sam uspio da pratim, slično je bilo u Sa.
Slažem se sa stavom da zvanična politika u RS, na čelu sa MD radi sve protiv države, jer to, očigledno donosi ogromnu moć. No, motiv da napišem napisano nije bio sadržan u tome šta rade jedni a šta drugi (politike, etnosi). Zbog toga, neću praviti paralelu sa vlastima FBiH., jer mislim da u tome ne možemo govoriti o jasnoj podjeli na "good and bad guys"
Međutim, ne mogu se saglasiti sa stavom o ne-negiranju državne zastave, jer po mom mišljenju, isticanje ranije zastave vuče na negiranje sadašnje.
Možda je to neki ters, inat, šta li je, ali mi se čini da ima poprilično jasnu simboliku, koja se ne temelji na dejtonskoj BiH.
A uslovi 5+2, pisao ih je OHR, on i procjenjuje ispunjenost kao osnov "samoukidanja" . Dovoljno su uopšteni, uvijeni,zafrknuti, a neka opšta informiranost govori da ipak, pored mazgova iz RS, ipak ima i "do Bošnjaka", ali uz "malu pomoć" ino-faktora. U tome je najbolji primjer raspodjele vojne (državne) imovine- obe domaće strane su bile vrlo blizu finalizacije dogovora kako i šta, ali je tada uletio OHR i sve "rasperio" Nikada se više ta komsiija nije sastala.
Ili, recimo. vrijeme aprilskog paketa- pitanje etničkog sastava Predsjedništva BiH- RS je ponudila rješenje- brisanje odrednice "Srbin iz RS", no zapelo je u FBiH..itd itd...
Ipak teško je sve stavljati pod jednu kapu. Mislim da aktuelno "djelovanje" vlasti u RS, ako ništa drugo je u funkciji podizanja nacionalnog naboja, jer idu izbori, a taj naboj donosi glasove, koji donose položaj, a on vlast/moć.. meni lično, fascinantno je koji je nivo poltronstva oko MD-a.. za tako nešto treba imati čelični želudac za progutati svakakva sranja.. ja ga na sreću, nemam, pa i nisam u politici..
kuli1961

#8300 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by kuli1961 »

sime_cipol wrote: 03/07/2026 00:18 U Izvornom Daytonu je zastava sa ljiljanima i himna Jedna si Jedina, dok se ne dogovorimo o drugoj
nije, ni po članu 1/6 Ustava BiH ni po Aneksu II na Ustav. BiH..
Post Reply