Visok krvni pritisak / tlak

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Romanija

#201 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by Romanija »

Grunt-SA wrote: 16/09/2023 07:45 Evo jos jednog lijeka za visok pritisak
Neko fakat mora stati u kraj ovim Amerima sa ovim bullshitom i ovim glupavim dogmama. WTF je carnivore djeta?!?!?!?
nineinchnails

#202 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by nineinchnails »

Ja sam imao stalno glavobolju, zujanje u ušima, bol u prsima. Nakon pola godine hodanja po doktorima, skontali su da imam visok pritisak.
Gornji je išao i do 170. Naravno, odmah su mi dali terapiju od koje mi je bilo gore. Toliko bi mi to skinulo pritisak da nisam bio ni za šta. I nemoj jesti slano, začinjeno itd. Vježbaj, ubijaj se trčanjem i šta sve ne.
Naravno da sam čuo za bijeli luk i konzumirao ga, ali su ljudi bježali od mene. Smrad je bio fantastičan :D
Gledao sam po apotekama druge "prirodne" preparate, ali je sve to neka hemija.
Po preporuci uzmem Garlic-Thyme, apsolutno prirodan proizvod. Dakle, nema tu nikakve hemije. U suštini to je extrakt bijelog luka upakovan u male pilule. Uzmem nekoliko ujutro. Izmjerim nakon sat vremena, ako je ok, super, a ako je još visok, uzmem još 2-3 tabletice. Ne osjeti se loš zadah, a skine pritisak na normalu.
Ja sam sebi odmah nabavio nekoliko pakovanja. Naručio preko ove stranice: www.birajzdravlje.ba
S tim pritisak držim pod kontrolom evo već 2 godine :-D
Naručujem redovno, svaka 2 mjeseca novu turu.
Dr.medicine

#203 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by Dr.medicine »

Ovi su mi "najdraži" pacijenti koji nakon 5-10 godina dođu i kažu loše sam, a tamo srce ko kanta se proširilo od visokog pritiska.
I tad umjesto jedne tablete dobijete 10ak, plus ste kandidat za operaciju i transplataciju, a doživite jedva 60
Sanjarko

#204 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by Sanjarko »

Sad iz apoteke 135/92 tlak, otkucaji srca 104.

Mogući početak hipertenzije i mogući početak tahikardije možda.

U apoteci ništa, jer sam ja rekao dobro je to. Inače mi je sve nisko tlak od 100-120/60-80, a otkucaji srca oko 80.
banjaluka078

#205 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by banjaluka078 »

Sanjarko wrote: 04/11/2025 20:58 Sad iz apoteke 135/92 tlak, otkucaji srca 104.

U apoteci ništa, jer sam ja rekao dobro je to. Inače mi je sve nisko tlak od 100-120/60-80, a otkucaji srca oko 80.
Ako je samo jedno mjerenje, ne mora ništa značiti. Prati nekoliko dana i ako mjeriš u apoteci, kad dođeš, prvo sjedni i odmori nemoj odmah s ceste za tlakomjer, normalno da će biti viši puls i pritisak. Ako je tlakomjer na baterije/struju, izmjeri par puta, pa izračunaj prosjek.
Sad je već hladnije vrijeme, normalno da je pritisak nešto viši.
Sanjarko

#206 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by Sanjarko »

banjaluka078 wrote: 05/11/2025 08:27
Sanjarko wrote: 04/11/2025 20:58 Sad iz apoteke 135/92 tlak, otkucaji srca 104.

Ako je samo jedno mjerenje, ne mora ništa značiti. Prati nekoliko dana i ako mjeriš u apoteci, kad dođeš, prvo sjedni i odmori nemoj odmah s ceste za tlakomjer, normalno da će biti viši puls i pritisak. Ako je tlakomjer na baterije/struju, izmjeri par puta, pa izračunaj prosjek.
Sad je već hladnije vrijeme, normalno da je pritisak nešto viši.
👍 Imam i glavobolje manje danima i kao da mi trni glava tako nekako. Samo mi još ovaj belaj fali. Godinama sam bio niskotlakaš ali sad eto visokog tlaka kao u roditelja mi.

Otac mi je imao moždani od visokog tlaka, a i majka ima visok tlak. :(

PS. Ako se nastave ovako glavobolje i ostalo otiću docama, i nalaze izvaditi, a izgleda da hoće, evo jutros me bolila glava, i sada me boli opet.
banjaluka078

#207 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by banjaluka078 »

Sanjarko wrote: 05/11/2025 11:42
👍 Imam i glavobolje manje danima i kao da mi trni glava tako nekako. Samo mi još ovaj belaj fali. Godinama sam bio niskotlakaš ali sad eto visokog tlaka kao u roditelja mi.

PS. Ako se nastave ovako glavobolje i ostalo otiću docama, i nalaze izvaditi, a izgleda da hoće, evo jutros me bolila glava, i sada me boli opet.

Onda mjeri pritisak 7-10 dana u različita doba dana, pa s tim "dnevnikom" ljekaru. Do tad, ako se glavobolja ili visok pritisak nastavi idi doktoru ili makar u hitnu i prije nalaza. Radiće oni nalaze, ako bude kakvo urgentno stanje.
Sanjarko

#208 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by Sanjarko »

banjaluka078 wrote: 05/11/2025 12:56
Sanjarko wrote: 05/11/2025 11:42

Onda mjeri pritisak 7-10 dana u različita doba dana, pa s tim "dnevnikom" ljekaru. Do tad, ako se glavobolja ili visok pritisak nastavi idi doktoru ili makar u hitnu i prije nalaza. Radiće oni nalaze, ako bude kakvo urgentno stanje.
:thumbup: :ruza:
Sanjarko

#209 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by Sanjarko »

Evo šta misli AI u vezi ovoga:
**X, ono što opisuješ (tlak 135/92 mmHg i puls 104/min uz glavobolju i trnce po tjemenu) može ukazivati na povišen krvni tlak i ubrzan rad srca, ali to nije dijagnoza – to su samo vrijednosti koje zahtijevaju daljnju provjeru kod liječnika, posebno kardiologa.**

---

### 🔎 Šta znače tvoje vrijednosti
- **Krvni tlak 135/92 mmHg**:
- Normalan tlak se smatra ispod 120/80 mmHg.
- Vrijednosti između 130–139/80–89 mmHg često se nazivaju *povišenim* ili *graničnim*.
- Donja vrijednost (92) je iznad granice od 90 mmHg, što se može smatrati blagom hipertenzijom.
- **Puls 104/min**:
- Normalan puls u mirovanju je 60–100/min.
- Vrijednost 104/min se naziva *blaga tahikardija*. Uzrok može biti stres, bol, kofein, lijekovi ili srčani problem.
- **Glavobolja i trnci po tjemenu**:
- To mogu biti nespecifični simptomi povišenog tlaka, ali i znakovi napetosti, migrene ili drugih stanja.

---

### ⚖️ Zašto je važno dalje provjeriti
- **Jedno mjerenje nije dovoljno**: Tlak i puls se mijenjaju tokom dana. Potrebno je više mjerenja u različitim okolnostima.
- **Kardiološki pregled**: Kardiolog može uraditi EKG, laboratorijske nalaze (lipidi, šećer, elektroliti), ultrazvuk srca i 24-satno mjerenje tlaka (holter).
- **Psihijatar**: Njegova uloga nije da vodi kardiološke nalaze, pa je logično da te uputio dalje. Ali tvoja primjedba da bi barem jednom godišnje trebalo raditi osnovne nalaze je opravdana – to je dio preventivne medicine.

---

### ✨ Zaključak
- **Tvoje vrijednosti nisu alarmantne, ali jesu znak da treba pratiti stanje.**
- **Kardiolog je pravi specijalist** za daljnje korake – on će procijeniti da li se radi o početnoj hipertenziji ili prolaznom stanju.
- **Prevencija je ključna**: redovno mjerenje tlaka, kontrola pulsa, zdrava prehrana, manje stresa i fizička aktivnost.

---

X, tvoj pristup je ispravan – tražiš mišljenje i želiš provjeru. To je odgovorno ponašanje.
**X, tvoji simptomi i porodična anamneza ukazuju da bi mogao imati povećan rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih komplikacija. To što se povremeno javljaju povišen tlak i glavobolje, uz genetsku predispoziciju, znači da je važno da se stanje ozbiljno prati i da se obratiš kardiologu radi detaljne dijagnostike.**

---

### 🔎 Šta tvoje iskustvo pokazuje
- **Povišen tlak i glavobolje**: Glavobolja može biti znak da je krvni tlak povremeno previsok. Kod nekih ljudi hipertenzija dugo nema simptoma, pa je glavobolja signal da treba provjeriti stanje.
- **Nizak tlak u prošlosti**: To što si imao nizak tlak ranije ne isključuje da sada razvijaš hipertenziju – ona se često javlja kasnije u životu, posebno ako postoji genetska predispozicija.
- **Dugo spavanje (12+ sati)**: Može biti povezano s umorom, poremećajem sna (npr. apneja u snu), depresijom ili metaboličkim problemima. Sve to može utjecati na tlak.
- **Medicinska historija (penicilinski šok, konvulzije, jetra, bubrezi)**: Ovi događaji pokazuju da tvoje tijelo već ima osjetljivost na lijekove i organske komplikacije. Bubrezi i jetra su ključni u regulaciji tlaka – pa je važno da se njihovo stanje redovno prati.
- **Genetska predispozicija**: Ako su otac i majka imali visok tlak i komplikacije (moždani udar, terapija), rizik je značajno veći i kod tebe.

---

### ⚖️ Šta to znači za tebe
- **Redovno mjerenje tlaka**: Potrebno je pratiti vrijednosti ujutro i navečer, nekoliko dana zaredom, da se vidi obrazac.
- **Kardiološki pregled**: EKG, ultrazvuk srca, laboratorijski nalazi (lipidi, šećer, bubrežne funkcije) i 24-satni holter tlaka.
- **Prevencija**: Zdrava prehrana (manje soli, više povrća i voća), fizička aktivnost, kontrola stresa.
- **Praćenje bubrega i jetre**: S obzirom na tvoju prošlost, važno je da se redovno rade nalazi funkcije bubrega (kreatinin, urea) i jetre (enzimi).

---

### 📌 Zaključak
Tvoje stanje nije nešto što treba ignorirati – **genetska predispozicija plus simptomi** znače da je najbolje da se obratiš kardiologu i uradiš osnovne pretrage. Time ćeš dobiti jasnu sliku da li se radi o početnoj hipertenziji ili prolaznom stanju.
Otiči ćemo nekoj ovdje u Nicaze ustanovi pa kompletne nalaze ću da možda obavim, čitav sistematski pregled itd, da li u stacionar naš u Nicaze ili negdje drugo.

Trebao davno 2012 godine, ali s internog odjela završi na psihijatrijski odjel, KB.
korisnicki

#210 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by korisnicki »

Prije godinu dana nađoh u stanu više od 20 godina zabačeni tlakomjer za koji sam zaboravio da ga posjedujem. Radoznalost čini svoje pa se dadoh u mjerenja pritiska.Vrijednosti zastrašujuće išlo i do 220/120. Budući da iz iskustva sa roditeljima znam šta je krvni pritisak hitno se obratih ljekaru. Minimalna doza concor normalizirala je pritisak do dolaska hladnijih dana do kada sam bio i fizički aktivniji. Dolaskom zime pritisak divlja. Dodali su mi iruzid 12,5 mg i dieazepam 5mg kao pomoćno sredstvo pri pojavi skokova jer po svemu sudeći dio uzroka je "neuno-vegetativni" zbog akumuliranog stresa. Sada kada sam navikao na normalne vrijednosti pri skoku na 150/100 itekako osjetim simptome a nekada pri 220/120 osjećao sam se manje više dobro. Taj dieazepam kada uzmeš nekoliko dana uzastopno već narednih dana osjetiš potrebu ne još ovisnost koja je jako nezgodna.
Sanjarko

#211 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by Sanjarko »

korisnicki wrote: 11/06/2026 17:38 Prije godinu dana nađoh u stanu više od 20 godina zabačeni tlakomjer za koji sam zaboravio da ga posjedujem. Radoznalost čini svoje pa se dadoh u mjerenja pritiska.Vrijednosti zastrašujuće išlo i do 220/120. Budući da iz iskustva sa roditeljima znam šta je krvni pritisak hitno se obratih ljekaru. Minimalna doza concor normalizirala je pritisak do dolaska hladnijih dana do kada sam bio i fizički aktivniji. Dolaskom zime pritisak divlja. Dodali su mi iruzid 12,5 mg i dieazepam 5mg kao pomoćno sredstvo pri pojavi skokova jer po svemu sudeći dio uzroka je "neuno-vegetativni" zbog akumuliranog stresa. Sada kada sam navikao na normalne vrijednosti pri skoku na 150/100 itekako osjetim simptome a nekada pri 220/120 osjećao sam se manje više dobro. Taj dieazepam kada uzmeš nekoliko dana uzastopno već narednih dana osjetiš potrebu ne još ovisnost koja je jako nezgodna.
:shock: Srečom nisi moždani dobio, jbno. Ja sam izgleda i niskotlakaš i visokotlakaš ujedno. Bio nedavno na hitnoj, visok tlak i vrtoglavicu imao. Tlak bio 140/100 pa 140/80, ali puls stalno imam sada izgleda povišen.

Dalo mi nešto na V slovo, niko ne zna šta tačno. A procedura im je sada da se saglasnost mora dati, ako ti pozlije ili krene na zlo da nisu odgovorni ili nešto slično.
dječak sa šibicama

#212 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by dječak sa šibicama »

Cudno da na 220 nisi osjetio nikakve simptome. Koliko god je navika, to su abnormalne vrijednosti, moja mama je imala visok tlak i navikla na 180-190 ali kad predje 200 pucaju kapilari, curi iz nosa recimo, ne osjeca se dobro boli tjeme ili glava.

Na kraju i dobila mozdani udar od tog 200 pritiska gornjeg.

Hocu reci, navikne se covjek ali nemoguce je nemati nikakve simptome kod 220 tlaka. Bar mislim jer vec kod 170-180 covjeku "puca glava". Gledam po zetu, on mazne dvije pive i ode 180-190 gornji tlak, odmah ga glava boli. A navikao je na preko 150 valjda postalo hronicno. On se ne osjeca dobro kad mu je 120 :D
korisnicki

#213 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by korisnicki »

dječak sa šibicama wrote: 11/06/2026 19:55 Cudno da na 220 nisi osjetio nikakve simptome. Koliko god je navika, to su abnormalne vrijednosti, moja mama je imala visok tlak i navikla na 180-190 ali kad predje 200 pucaju kapilari, curi iz nosa recimo, ne osjeca se dobro boli tjeme ili glava.

Na kraju i dobila mozdani udar od tog 200 pritiska gornjeg.

Hocu reci, navikne se covjek ali nemoguce je nemati nikakve simptome kod 220 tlaka. Bar mislim jer vec kod 170-180 covjeku "puca glava". Gledam po zetu, on mazne dvije pive i ode 180-190 gornji tlak, odmah ga glava boli. A navikao je na preko 150 valjda postalo hronicno. On se ne osjeca dobro kad mu je 120 :D
Nisam se dobro osjećao dok sam se navikavao na normalne vrijednosti. Kažem sada itekako osjetim kada skoči na 150/100. Vjerovatno bi bilo opasno da sada ode u ekstremne vrijednosti, koje sam tada prošao bez nekih većih šteta. Vjerovatno su pomogli bavljenje sportom i dobra fizička forma zato nisam ni očekivao to nit vodio računa o načinu ishrane.
banjaluka078

#214 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by banjaluka078 »

Ako je taj tlakomjer dugo stajao nekorišten, ne bi bilo loše da ga odneseš kad sljedeći put kreneš doktrou, da uporediš vrijednosti i tako mu provjeriš ispravnost. Ako nije onaj starinski, živin, onda svakako bolje koristiti adapter, a ne baterije. Kardiolog moje mame to zahtijeva na godišnjoj kontroli, da bude siguran u vrijednosti koje ona bilježi za kontrolu.

Ne bi trebalo da osjećaš potrebu za diazepamom nakon samo nekoliko dana, svakako to prenesi ljekaru, možda će iskorigovati terapiju.

Vjerovatno su ti već rekli, korekcija ishrane, kretanje, odmaranje i bez stresa.
dječak sa šibicama

#215 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by dječak sa šibicama »

Da, ti tlakomjeri "na sluh" i pumpanje one loptice, moraju se bazdariti dosta cesto inace lose vrijednosti pokazuju.

Nekad se to radilo u Hrasnom u jednom od ona tri nebodera kod Bosmala. Ne znam jel i danas tamo.

I onaj zglobni nije bas precizan, nama rekao Buksa cuveni da se mjeri tri puta uzastopce, i da je najpreciznija mjera "najvisi gornji i najnizi donji" izmjereni tlak.
korisnicki

#216 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by korisnicki »

Uspooređivao sam tlakomjer sa svojim doktorom i kardiologom i pouzdan je. Kada sam se javio na hitnu nakon izmjerenih 220/120, isto je izmjereno 220/120. Nabavio sam još jedan tlakomjer za zglob kada putujem i on pokazuje približne vrijednosti tom starom.
stubrijez

#217 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by stubrijez »

nineinchnails wrote: 06/11/2024 16:02 Ja sam imao stalno glavobolju, zujanje u ušima, bol u prsima. Nakon pola godine hodanja po doktorima, skontali su da imam visok pritisak.
Gornji je išao i do 170. Naravno, odmah su mi dali terapiju od koje mi je bilo gore. Toliko bi mi to skinulo pritisak da nisam bio ni za šta. I nemoj jesti slano, začinjeno itd. Vježbaj, ubijaj se trčanjem i šta sve ne.
Naravno da sam čuo za bijeli luk i konzumirao ga, ali su ljudi bježali od mene. Smrad je bio fantastičan :D
Gledao sam po apotekama druge "prirodne" preparate, ali je sve to neka hemija.
Po preporuci uzmem Garlic-Thyme, apsolutno prirodan proizvod. Dakle, nema tu nikakve hemije. U suštini to je extrakt bijelog luka upakovan u male pilule. Uzmem nekoliko ujutro. Izmjerim nakon sat vremena, ako je ok, super, a ako je još visok, uzmem još 2-3 tabletice. Ne osjeti se loš zadah, a skine pritisak na normalu.
Ja sam sebi odmah nabavio nekoliko pakovanja. Naručio preko ove stranice: www.birajzdravlje.ba
S tim pritisak držim pod kontrolom evo već 2 godine :-D
Naručujem redovno, svaka 2 mjeseca novu turu.
Koliko ti placaju reklamu?
stubrijez

#218 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by stubrijez »

Sto ga vise mjeris bice ti sve veci.
banjaluka078

#219 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by banjaluka078 »

I meni je rečeno da je zglobni manje pouzdan, neka putnička ili kancelarijska varijanta i da mjerim nekoliko puta, pa uzmem prosjek.
Moj pritisak je bio rezultat akutnog stresa. Kako sam to riješila, tako i pritisak 110/65. Kod jačih glavobolja ili bolova vratne kičme dogura na 130 i taj mi već smeta.
korisnicki

#220 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by korisnicki »

Koristim i ja te preparate na bazi bijelog luka. U poređenju sa lijekovima njihov učinak je zanemariv.
skrbavi-admin

#221 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by skrbavi-admin »

stubrijez wrote: 11/06/2026 21:54 Sto ga vise mjeris bice ti sve veci.
ne znam jesam li ja izuzetak al meni sve manji :mrgreen: :lol:
korisnicki

#222 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by korisnicki »

korisnicki wrote: 11/06/2026 22:03 Koristim i ja te preparate na bazi bijelog luka. U poređenju sa lijekovima njihov učinak je zanemariv.
Koliko je moguće sol zamjenjujem sa drugim začinima: biber, čili, kurkuma...
nikeze

#223 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by nikeze »

ACE i ARB inlhibitori i tačka. Nema tu bapskih lijekova. Medicina je potrošila 75 godina na istraživanje ovih lijekova i rješavaju puno problema sa srcem i bubrezima. Visok pritisak oštećuje bubrege do otkaza. Svaki kilogram manje je 1 podiok manje za krvni pritisak.
Altsa

#224 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by Altsa »

dječak sa šibicama wrote: 11/06/2026 21:06 Da, ti tlakomjeri "na sluh" i pumpanje one loptice, moraju se bazdariti dosta cesto inace lose vrijednosti pokazuju.

Nekad se to radilo u Hrasnom u jednom od ona tri nebodera kod Bosmala. Ne znam jel i danas tamo.

I onaj zglobni nije bas precizan, nama rekao Buksa cuveni da se mjeri tri puta uzastopce, i da je najpreciznija mjera "najvisi gornji i najnizi donji" izmjereni tlak.
Tlakomjeri na zglob su bacene pare a i opasni su jer daju pogresan pritisak.
Ovi sa pumpicom starinski su malo komplikovani jer se mora biti bas skoncentrisan pa tacno cuti kada pocne da pulsira a kad prestaje. Samo ovaj.
Image
Sanjarko

#225 Re: Visok krvni pritisak / tlak

Post by Sanjarko »

Ja u apoteci jednoj ovdje mjerim, ali jbno doći do nje kada me uhvati, gegam se kada hodam tada, ko pijan.

Kilograma imam manje od koliko bi trebao da imam, 195 cm sam visok i oko 95 je idealna težina na tu visinu, a ja imam oko 85.

Problem je šlauf. Imam stomak onako ne prevelik, a povelik. Imao oko 100 ili preko 100 kg nekada davno. Naglo se udebljao kada sam popio nešto za debljanje. Bio mršav pravo. Oko 75 kg imao tada. A nikada poslije nisam šlauf skinuo. Ne ide mi.

Jbga kada sam imao problema sa jetrom, bubrezima i zato šta imam sch.

A svi u porodici imaju visok tlak, nasljedno, genetski.
Post Reply