Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#1051 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

gentoo wrote: 04/04/2024 19:37
Koliko ja shvatam ovo jes naguz ali najbolje sto se moglo desiti. Ti si sam govorio da je vise od 50% uposlenih administracija. Tekst kaze da ima 611 od tog 300 traze Kakanj i Bila.. Dakle vecina administracije ce nogu dobiti.. ?
Ostat će 100-200 rudara da spase opremu. Administracija će vjerovatno biti do kraja i noga.
Ovi neki ko bude htio Kakanj i Bila.

EFD22 wrote: 05/04/2024 00:14
Znači da ne vozim više robu. Sreća nisu mi puno dužni sad :mrgreen:
Samo pare traži :-D
anex
Nindža revizor

#1052 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

ZoomZoomKiwi

#1053 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by ZoomZoomKiwi »

anex wrote: 09/04/2024 16:45 @EFD22 eto para... :D

https://www.zenit.ba/donesena-odluka-o- ... e_vignette
Eh eto, dobro je. Dobre vijesti, imaš pivu :mrgreen:

Imam doduše i dvije sitne fakture u ovoj godini, al’ hajd ako bude bude jebat ga, sića je. :mrgreen:
anex
Nindža revizor

#1054 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

ZoomZoomKiwi wrote: 09/04/2024 18:50
anex wrote: 09/04/2024 16:45 @EFD22 eto para... :D

https://www.zenit.ba/donesena-odluka-o- ... e_vignette
Eh eto, dobro je. Dobre vijesti, imaš pivu :mrgreen:

Imam doduše i dvije sitne fakture u ovoj godini, al’ hajd ako bude bude jebat ga, sića je. :mrgreen:
A koji si ti hljebati? :D
Ci-Nick

#1056 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

Zaboravili su napomenuti ko će povećati kapital, da li Elektroprivreda ili Vlada FBiH iz budžeta.
Ne vidim smisao niti je po zakonu da firma koja bi trebalo ići u stecaj ide na povećanje kapitala samo da bi izmirila obaveze.
A Vlada ako ima para, a ima, nek uplati. Svakako su oni glavni krivac.
Da su pametni, ali nisu,.. trazili bi novac od EU, koja je obećavala pomoć kod zatvaranja rudnika.
Haris.ba

#1057 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 10/04/2024 09:44 Zaboravili su napomenuti ko će povećati kapital, da li Elektroprivreda ili Vlada FBiH iz budžeta.
Ne vidim smisao niti je po zakonu da firma koja bi trebalo ići u stecaj ide na povećanje kapitala samo da bi izmirila obaveze.
Da su pametni, ali nisu,.. trazili bi novac od EU, koja je obećavala pomoć kod zatvaranja rudnika.
Mrsko mi sada gledati, ali mislim da kod finansijske konsolidacije ne ide povecanje kapitala.
Ci-Nick

#1058 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

Haris.ba wrote: 10/04/2024 10:13
Ci-Nick wrote: 10/04/2024 09:44 Zaboravili su napomenuti ko će povećati kapital, da li Elektroprivreda ili Vlada FBiH iz budžeta.
Mrsko mi sada gledati, ali mislim da kod finansijske konsolidacije ne ide povecanje kapitala.
"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrava otvaranje računa Privrednog društva RMU "Zenica" d.o.o. -Zenica, ID 4218116700000, za obavljanje platnih transakcija, u zemlji i inostranstvu, kod poslovne banke Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo.
VI.
Zadužuje se Skupština Privrednog društva RMU "Zenica" d.o.o. - Zenica da donese Odluku o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidacije."
Haris.ba

#1059 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 10/04/2024 12:18
Haris.ba wrote: 10/04/2024 10:13
"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrava otvaranje računa Privrednog društva RMU "Zenica" d.o.o. -Zenica, ID 4218116700000, za obavljanje platnih transakcija, u zemlji i inostranstvu, kod poslovne banke Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo.
VI.
Zadužuje se Skupština Privrednog društva RMU "Zenica" d.o.o. - Zenica da donese Odluku o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidacije."
:thumbup:
Eto, nisam znao. Iako opet mislim da je bilo odluka gdje su se pare slale bez povecanja kapitala.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1060 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Truba »

video-zenicki-rudari-proveli-noc-u-domu-nemaju-place-toplog-obroka-spavaju-na-podu

https://avaz.ba/vijesti/bih/1049743/vid ... ju-na-podu

u komentarima ih ubijaju nogama

samo soc babe na fejsu ih podrzavaju iz zenske empatije

komentaru na avazu

Ne pali vise ta prica o rudarima. Hajte gospodo radite i zaradite platu. Nema vise para na guzove.

Je li iko ikada od vas rudara pokušao naći drugi posao ako na tom ne ide, pitam za jarana. Čisto da odlikujemo tog čovjeka.

Samo lezize vama da nevalja vi bi se bunili nebi lezali :lol:

Moj je otac tu radio 37 godina i nikada mu nije predujam niti plaća kasnile🧐🧐🧐 Ko to danas vlada?Gdje je tu mali čovijek?Dokle če te birati stoku sitni zuba?Zašto mladi i školovani ne dolaze do izražaja?

Možete vi ležati mjesec baš Vanje udobno idite kući kako vas nije sramota kome će se radnici željezare da štrajku dobivate platu po tri hiljade dok neko digne tri hiljade pamuse odbija po dvije godine . :oops:
anex
Nindža revizor

#1061 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Naš narod, a pogotovo neko ko nije imao doticaj nikakav i nikada sa rudarima, rudnikom ili tako nešto je toliko bezobrazan prema rudaru pa to mi nije jasno nikako...

Kaže "zaradi platu"! Prijatelju, zarađuje on platu jer ga je EP ostavila tu da istoj toj EP izvadi ono što valja od opreme...
Nema proizvodnje? Da, nema. Ista ta EP zaustavila proizvodnju na način da je mene i slične otjerala s posla uz otpremninu. Ovi što su ostali, nadali su se nečemu...a najviše su se nadali uplatom staža za 15, 20, 25 godina...i da rahat odu kroz kapije rudnika.

I sad, oni tu rade, plata kasni svaki mjesec, već dvije kasne plate...a robovlasnik traži da se radi...pa bil ti radio 2 mjeseca bez para, u usta ti se popišam (ovom komentatoru sa FB, što kaže treba zaraditi)
Truba

#1062 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Truba »

osjetio sam ja kako su ljudi bezobrazni prema meni jer sam zavrsio FPN
tako da ja koliko sam ljubavi dobio vraćam
ja to zovem ekonomski fasizam

ko im je kriv sto nisu IT
dr_Evil

#1063 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by dr_Evil »

anex wrote: 16/06/2026 12:09 Naš narod, a pogotovo neko ko nije imao doticaj nikakav i nikada sa rudarima, rudnikom ili tako nešto je toliko bezobrazan prema rudaru pa to mi nije jasno nikako...

Kaže "zaradi platu"! Prijatelju, zarađuje on platu jer ga je EP ostavila tu da istoj toj EP izvadi ono što valja od opreme...
Nema proizvodnje? Da, nema. Ista ta EP zaustavila proizvodnju na način da je mene i slične otjerala s posla uz otpremninu. Ovi što su ostali, nadali su se nečemu...a najviše su se nadali uplatom staža za 15, 20, 25 godina...i da rahat odu kroz kapije rudnika.

I sad, oni tu rade, plata kasni svaki mjesec, već dvije kasne plate...a robovlasnik traži da se radi...pa bil ti radio 2 mjeseca bez para, u usta ti se popišam (ovom komentatoru sa FB, što kaže treba zaraditi)
Polahko, nadoci ce. Cim se malo zatrese dunjaluk sve drzave bez industrije nakon 5 dana mole za sadaku.
Haris.ba

#1064 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Haris.ba »

anex wrote: 16/06/2026 12:09 Naš narod, a pogotovo neko ko nije imao doticaj nikakav i nikada sa rudarima, rudnikom ili tako nešto je toliko bezobrazan prema rudaru pa to mi nije jasno nikako...

I sad, oni tu rade, plata kasni svaki mjesec, već dvije kasne plate...a robovlasnik tražu da se radi...pa bil ti radio 2 mjeseca bez para, u usta ti se popišam (ovom komentatoru sa FB, što kaže treba zaraditi)
Rudari u EP su jedan od zadnjih ostataka komunizma u kapitalizmu.

Zato i zvuci cudno to da se mora zaraditi.

I ja kazem - treba zaraditi, ili konacno zatvoriti radna mjesta koja proizvode gubitke.

Nije normalno da u sustini jedini proizvod rudnika uglja je gubitak.

Imamo jedan sloj ljudi koji zivi izvan ekonomske realnosti. Moze to dok se ima odakle preliti. Izgleda presusilo.
Last edited by Haris.ba on 16/06/2026 12:15, edited 1 time in total.
anex
Nindža revizor

#1065 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

A na koji bi ti način upalio svoj laptop da nije bilo rudara?
Pitanje za @Truba
Truba

#1066 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Truba »

dionice su mi pretvorili u hartiju za vanjski wc
naslo bi se rjesenje kako radi dinamo na starom biciklu
Haris.ba

#1067 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 16/06/2026 12:13
Polahko, nadoci ce. Cim se malo zatrese dunjaluk sve drzave bez industrije nakon 5 dana mole za sadaku.
Znaci kod nas industrija samo moze opstati kao socijalna kategorija?
anex
Nindža revizor

#1068 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Haris.ba wrote: 16/06/2026 12:13

I sad, oni tu rade, plata kasni svaki mjesec, već dvije kasne plate...a robovlasnik tražu da se radi...pa bil ti radio 2 mjeseca bez para, u usta ti se popišam (ovom komentatoru sa FB, što kaže treba zaraditi)
Rudari u EP su jedan od zadnjih ostataka komunizma u kapitalizmu.

Zato i zvuci cudno to da se mora zaraditi.

I ja kazem - treba zaraditi, ili konacno zatvoriti radna mjesta koja proizvode gubitke.

Nije normalno da u sustini jedini proizvod rudnika uglja je gubitak.
I ja evo radim, imam 20 godina staža u rmu zenica, ali sam otišao prve prilike kad su svi moji uslovi ispunjeni...staž, plate, otpremnina.

A ovi ljudi ne mogu nigdje početi raditi jer im nije staž uvezan. Ne mogu ih nigdje prijaviti bez odjave sa rudnika.

Kažem, ja sam otišao, radim 300% različitiji posao od ovog iz jame...i dobro mi. Ali ja sam preko advokata na vrijeme tražio uplatu staža...

Sada ni to ne mogu jer je vlada naštimala da ona direktno isplacuje plate, tako da advokat ne može blokirati račun rudnika da bi naplatio potraživanja...
Smišljeno sve..."idi te sami, odrekni se staža, mrš na ulicu...
dr_Evil

#1069 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 16/06/2026 12:18
dr_Evil wrote: 16/06/2026 12:13
Znaci kod nas industrija samo moze opstati kao socijalna kategorija?
Ne vidim zasto price o socijalnoj kategoriji. Ako zelimo da nekad udjemo u red razvijenih drzava industriju moramo sacuvati i razviti, isto cu ti reci za poljoprivredu koju ova industrija bi trebala da pomaze.

Turizam i ugostiteljstvo su divni, neka ih, ali ne moze to biti glavna grana poslovanja. Razumijem da je to tako, kod nas je narod poprilicno poduzetan ali nazalost ne bas toliko mastovit ili obrazovan.

Rudnicima se desava sta se desava zbog loseg gazdovanja i vlasti koja nije htjela, nije znala, nije smjela, ili sta vec da shvati kako ici u korak s vremenom.

Mala i srednja preduzeca... umalo ne rekoh.
Haris.ba

#1070 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 16/06/2026 12:32 Turizam i ugostiteljstvo su divni, neka ih, ali ne moze to biti glavna grana poslovanja.
Bi li ti bio za to da neki hotel, restoran, cevabdzinica radi, a da ne moze sebi zaraditi platu?

P.S.
Tu ne racunam drzavni restoran u Parlamentu BiH
dr_Evil

#1071 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 16/06/2026 12:35
dr_Evil wrote: 16/06/2026 12:32 Turizam i ugostiteljstvo su divni, neka ih, ali ne moze to biti glavna grana poslovanja.
Bi li ti bio za to da neki hotel, restoran, cevabdzinica radi, a da ne moze sebi zaraditi platu?

P.S.
Tu ne racunam drzavni restoran u Parlamentu BiH
Ako nemamo plan i mislimo da nam ne treba svakako gasi sta god da je bilo cevabdzinica ili rudnik.

Nije to bila moja misao, nego da ne znamo kako da pokrenemo stvari, zbog toga unistavamo ono sta imamo i vracamo se na postavke prije Titove Jugoslavije, ili ti ga nerazvijene pokrajine. Ako nema spasa za rudnike i termoelektrane i pri tome imamo druge izvore energije - lahko cemo.

Realno kad su nam blokirali Blok 7 u onom ludilu od viska para u Europi danas tesko da bi se desilo isto, pogotovo prije 1 ili 2 godine. Dosao vakat da se skoro nikako i ne prica vise o zelenoj energiji, sjever Europe masovno ukida poticaje za istu, a znas koliko je luda Skandinavija bila za zelenim.

Jednom kad izgubis znanje ne mozes ga vratiti carobnim stapicem. Neke grane su trajno izgubljene jer jednostvno nema sanse da budes konkurentan sa Azijom, ali ne mozes sve izgubiti. Cijena struje je suluda po europskim burzama.

Nama je izgleda mjera da budemo brice, pravimo cevape, i cuvamo ovcice po brdu - valjda tako nas vide, i zele da nas smjeste tu, a mi im pomazemo.
Sanjarko

#1072 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Sanjarko »

Moj rahmetli stari je govorio da rudarima treba dati u ono vrijeme 5 000 KM plate to jeste plate ovim politikantima šta se daju i govorio je neka ti isti politikanti siđu u jame i na tolike dubine za tadašnje plate mislim da su bile 400 i nešto KM pa 600 i nešto KM.
Ci-Nick

#1073 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

Sanjarko wrote: 16/06/2026 13:59 Moj rahmetli stari je govorio da rudarima treba dati u ono vrijeme 5 000 KM plate to jeste plate ovim politikantima šta se daju i govorio je neka ti isti politikanti siđu u jame i na tolike dubine za tadašnje plate mislim da su bile 400 i nešto KM pa 600 i nešto KM.
Jesi gledao Monty python, "Život Briana".
Pa kad glavni lik, Isus, na trgu drzi govorancije i niko ga ne sluša do trenutka kad kaže: "Narodu treba dati,.."
I zastane, i svi odjednom obratiše paznju uz uzvike,.. "Šta treba narodu dati".
Tako i ti,..
Sanjarko

#1074 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Sanjarko »

Ci-Nick wrote: 16/06/2026 14:08
Sanjarko wrote: 16/06/2026 13:59 Moj rahmetli stari je govorio da rudarima treba dati u ono vrijeme 5 000 KM plate to jeste plate ovim politikantima šta se daju i govorio je neka ti isti politikanti siđu u jame i na tolike dubine za tadašnje plate mislim da su bile 400 i nešto KM pa 600 i nešto KM.
Jesi gledao Monty python, "Život Briana"
Pa kad glavni lik, Isus, na trgu drzi govorancije i niko ga ne sluša do trenutka kad kaže: "Narodu treba dati,.."
I zastane, i svi odjednom obratiše paznju uz uzvike,.. "Šta treba narodu dati".
Tako i ti,..
Znam ja i rahmetli stari je znao dobro šta je realnost i šta je moguće. A i nije to samo kod rudara tako, i građevinci i drugi šljakeri su veoma malo plačeni ili su potplačeni naspram politikanata ovih na vlastima ne samo kod nas.
pezzar

#1075 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by pezzar »

Narod želi socijalnu pomoć, upakovanu u plate i doprinose u firmama koje više ne zarađuju ništa.

ili što bi rekli, jebe se vama što firma propada.
Post Reply