Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#26826 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

To znam, slazem se, i pisao sam o SG i kako cu poseli parkirati po mahalama pa sidju na radno mjesto.

To prije nikada nije bilo. Valjda i oni nemaju gdje parkirati, ti sto dodje negdje sa strane na radno mjesto.

Sarajevo evidentno ima ogroman problem jer ja se sjecam a nije to tako davno bilo kad je SA kanton imao oko 105 hiljada registrovanih automobila a eto danas 180k + svi iz drugih kantona, a niko ne namjerava nista rijesiti.
last mohicans

#26827 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Slažem.se, prođite sad kroz sva ova naselja, iako je vikend, tu sad dosta ima slobodnih mjesta, a vrlo cesto ima iza 17 radnim danima.
BadBoy

#26828 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

dječak sa šibicama wrote: 06/06/2026 16:06 To znam, slazem se, i pisao sam o SG i kako cu poseli parkirati po mahalama pa sidju na radno mjesto.

To prije nikada nije bilo. Valjda i oni nemaju gdje parkirati, ti sto dodje negdje sa strane na radno mjesto.

Sarajevo evidentno ima ogroman problem jer ja se sjecam a nije to tako davno bilo kad je SA kanton imao oko 105 hiljada registrovanih automobila a eto danas 180k + svi iz drugih kantona, a niko ne namjerava nista rijesiti.
Nema se mjesta i nema se para za gradnju parkinga i garaža.

Ovo je sad baš gordijev čvor, niko neće htjeti da se baš on odrekne auta, tražit će da se drugi odreknu.
dječak sa šibicama

#26829 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Graditi garaze i parkinge po Stupu, Halilovicima, Ilidzi, pa na tramvaj do grada.

Eto ako im nije tesko parkirati oko zgrada na Grbavici ili Pofalicima, sto bi bilo tesko na Stupu.

Moglo bi se rijesiti koliko toliko efikasno nego sto niko ne bi parkirao na Stupu jer "ko ce meni zabranit, hos da prodjem krozate".
Haris.ba

#26830 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 06/06/2026 16:25 Graditi garaze i parkinge po Stupu, Halilovicima, Ilidzi, pa na tramvaj do grada.

Eto ako im nije tesko parkirati oko zgrada na Grbavici ili Pofalicima, sto bi bilo tesko na Stupu.

Moglo bi se rijesiti koliko toliko efikasno nego sto niko ne bi parkirao na Stupu jer "ko ce meni zabranit, hos da prodjem krozate".
Zar nije jednostavnije da se ne grade garaze?

A, i na Stupu ce sa vremenom ici naplata. Mada, novogradnja na Stupu ima vlastite parkinge.

Zasto da se drzava uopce zamara garazama?

Drzava neka se zamara izgradnjom saobracajnica i biciklistickih, javnim prevozom.
S time da izgradnjom jedne saobracajnice, zatvara drugu. Tipa, zavrsi je juzna u punom profilu do Hrasnog, zatvaraj Vilsonovo za vozila.

Ako je neko sposoban imati drugo vozilo u familiji, sposoban je i platiti garazu.
Ako nema - nema. Sta bi trebali po Centru i SG? Poravnati pola opcine da bi se garaze napravile?
Qler

#26831 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Ima dosta mjesta za garaže pod zemljom, pa i na više spratova na nekim mjestima. I Grad treba da brine i o saobraćaju u mirovanju isto kao i o cestama i biciklističkim... jedno ne isključuje drugo.
Haris.ba

#26832 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Qler wrote: 06/06/2026 18:28 Ima dosta mjesta za garaže pod zemljom, pa i na više spratova na nekim mjestima. I Grad treba da brine i o saobraćaju u mirovanju isto kao i o cestama i biciklističkim... jedno ne isključuje drugo.
Nema smisla da drzava trosi pare na garaze za stanare, i onda pukne netrzisnu cijenu zakupa.

Pametnije je da se te neke pare uloze u javni saobracaj, i da se destimulisu automobili.
Qler

#26833 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

A vidi država troši pare na bruku stvari za stanovnike koje nisu komercijalne... to je isto da kaže neko što prave staze za bicikle, što ne naprave širu cesti i traku za gradski saobraćaj... možemo tako u nedogled, ali i svha države je da svima koliko može pomogne, tebi da voziš biciklo, nekom drugom da se vozi boljem tramvajem, meni da se imam gdje parkirati, četvrtom da ima gdje cuku u park izvesti... sve su to nečiji prioriteti kome ove druge stvari nisu bitne. A rješavanjem saobraćaja u mirovanju i popravljanjem gradskog saobraćaja se i motiviše više da se koristi taj vid prevoza. Kad znaš da imaš auto parkirano, a dobar prevoz do i od posla, mrsko će ti ga i biti voziti... A cijena treba da bude za građane opštine, naselja, mjesne zajednice, neka simbolična, a ostale komercijalna... jer opet, to i jeste svrha države da rješava te neke probleme jel tako...
Haris.ba

#26834 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Qler wrote: 06/06/2026 19:24 to je isto da kaže neko što prave staze za bicikle, što ne naprave širu cesti i traku za gradski saobraćaj... možemo tako u nedogled
Zamisli da napravis cestu ili biciklisticku stazu i kazes samo odredjeni gradjani iz te zone sa potvrdom prebivalista mogu tu cestu ili stazu koristiti jeftinije od drugih.

Sta mislis? To normalno?
kabal1337

#26835 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

dječak sa šibicama wrote: 06/06/2026 16:25 Graditi garaze i parkinge po Stupu, Halilovicima, Ilidzi, pa na tramvaj do grada.

da, ljudi inace jedva cekaju da promijene dvije vrste prijevoza i jos da se guraju sa drugim ljudima.
last mohicans

#26836 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Evo sad pedalam pored dva ribara, ondje par zgrada na obali Miljacke, sve improvizirane rampe, da samo oni mogu ući. Takav je i dobar dio SG, kod Sarač Smailove dzamije kod onog nebodera godinama ima rampa za stanare. Faktički, to su rezervacije kad se uzme u obzir, još besplatne. Neka se guze i oni kad dođu u NS ili neka plate.
last mohicans

#26837 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Haris.ba wrote: 06/06/2026 19:34
Qler wrote: 06/06/2026 19:24 to je isto da kaže neko što prave staze za bicikle, što ne naprave širu cesti i traku za gradski saobraćaj... možemo tako u nedogled
Zamisli da napravis cestu ili biciklisticku stazu i kazes samo odredjeni gradjani iz te zone sa potvrdom prebivalista mogu tu cestu ili stazu koristiti jeftinije od drugih.

Sta mislis? To normalno?
U cijelom svijetu imaju zone. Evo sad spomenuh divlje rampe kod dva ribara, kod Sarač Smailove dzamije, još nikom i nista ne plaćaju, a imaju privelegiju. Kako to?
Haris.ba

#26838 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

last mohicans wrote: 06/06/2026 19:43 U cijelom svijetu imaju zone. Evo sad spomenuh divlje rampe kod dva ribara, kod Sarač Smailove dzamije, još nikom i nista ne plaćaju, a imaju privelegiju. Kako to?
Zone za koristenje biciklistickih? Gdje to se posebno placa koristenje bicikistickih po zonama?

Ne problematiziram ja koristenje zona kod parkinga. Vec, sto se na parking gleda ko na ceste. A, nije isto.
last mohicans

#26839 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Haris.ba wrote: 06/06/2026 19:54
last mohicans wrote: 06/06/2026 19:43 U cijelom svijetu imaju zone. Evo sad spomenuh divlje rampe kod dva ribara, kod Sarač Smailove dzamije, još nikom i nista ne plaćaju, a imaju privelegiju. Kako to?
Zone za koristenje biciklistickih? Gdje to se posebno placa koristenje bicikistickih po zonama?

Ne problematiziram ja koristenje zona kod parkinga. Vec, sto se na parking gleda ko na ceste. A, nije isto.
Pričam o parkingu za auta, a za bicikla nema također.
Qler

#26840 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Eno kaže Benjamina 50KM godišnje.. Vala ko nema to nek proda i rošle ako ih ima...

Ne kontam ko je protiv ovoga a živi u Novom Sarajevu... Opet kažem, mene direktno pogađa jer ja sad koristim besplatne parkinge po novom Sarajevu, ali znam koju muku muče stanovnici...
drug_profi

#26841 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Moze ova vinjeta imati uticaj da bude manje "stranih" vozila, ali ako ne bude sankcija za padobrance, onda je 50 KM porez na budale.
A i ovako je granično šta je.
Ako se ta petoba od 16K automobila uloži u nova parking mjesta (ali gdje?) dobićeš 800K KM godišnje, a sa tim možeš napraviti 400 kvadrata garaže, što je sa pristupnim putem dovoljno za 20 parking mjesta.
Tim tempom, 10K nedostajućih mjesta stići će se za 500 godina.
akcija007

#26842 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by akcija007 »

Ovo je samo uzimanje para a nista se nece dobiti.
Zivim u Hrasnom platit cu 50 KM godisnje i kao i danas traziti slobodno parking mjesto.

Jedino rjesenje na ulazima u grad napraviti P+R parking ( parking+ ride) ostavis auto na tom velikom parkingu i nastavljas s gradskim prevozom prema centru .

Ovdje je neko spomenuo privatne rampe sto su postavljali stanari.
Tako su postavili i u Kranjcevicevoj ( zgrade od cigle, preko puta Mostarlica) . Stanari se udruzili skupili pare i ranpu postavili. opcina Centar kada je renovirala Kranjcevicevu , Okolo tih zgrada plocnike prekvalifikovala u pjesacku zonu. Rampa ostala . I ne koristi se . Jer ako udjes unutra bez obzira sto si stanar si parkiran u pjesackoj zoni
last mohicans

#26843 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Ah, znam to, pa to su ulazili na one pločnike od kocke. Ali zato su ocrtane fino linije cijelom duzinom nekadašnjeg trotoara prema općoj bolnici. Ponegdje ima i velikih trotoara koji se mogu skresati i napraviti vise mjesta, svakako se bolidi penju na takve trotoare.
nepass1

#26844 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Koji tramvaj? Onaj sto ide svakih 10-15min i vec je krcat na ilidzi?
Evo 500 auta nek parkira na stupu, nek je dvoje u autu haj ih prebaci do skenderije? Cime? Kako?
Deset + autobusa ti treba! Koliki je kapacitet tramvaja?
Onaj bus vijecnica-hrasnica majke mi one kokosi po usa farmama sto uzgajaju za kfc imaju vise komocije nego ljudi u tom busu.
Ako udjes u haljini moze biti zatrudnis da ne skontas

Majke mi ko sneba pali pisete ove fiks ideje
kabal1337

#26845 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

stranacke debilcine
treba jos stambeno poslovnih prostora bez parkinga

opcina napravi problem i onda ide kao lijecenje problema
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26846 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Chmoljo »

Meni je veci problem po danu parkirati pred zgradom nego navecer, ali i navecer je cirkus iza 7, 8.

Nesto se svakako mora poceti rjesavati, jer ovako vise ne moze, pa ako je i pogresno, ispravljace se u hodu, sto politikom, sto pritiskom gradjana. Ali ovo besplatno ne vodi nikuda.
mistek

#26847 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Prava je misterija kako rješenje koje funkcioniše svugdje u svijetu kod nas odmah nailazi na osude, i to mahom stanovnika općine kojima ovo ide u prilogu. Samo nažalost vlast je ovdje takva da ih par negativnih komentara pokoleba i da se sve preispituje više nego što treba.

Ovo s parkingom bi napokon bio neki normalan potez vlasti u Novom Sarajevu. Na Grbavici, Kovačićima, Hrasnom, Pofalićima se ne može naći slobodno mjesto tokom dana i uglavnom ispaštaju ljudi koji tu žive. Energoinvest, vlada FBiH, općina NS, Elektroprivreda, Importane, Raiffeisen, Spaskase - samo ovo je dovoljno da parkinga nema. I apsolutno je normalno da se parking naplaćuje. I kad idem nekome u goste, apsolutno mi je savršeno rješenje da platim 2-3 sata parkinga i da sam miran, a ne da lunjam i molim Boga da li ću ga naći.

Čak i da ne zaživi na nivou općine, nejasno mi je kako stanari pojedinih zgrada ne upute pojedinačne inicijative za ovakve stvari. Plus, ako je cijean 50KM godišnje, nema racionalne i normalne osobe koja na to neće pristati.

Uslov da sve ovo bude provedeno kako treba je da se kažnjavaju oni koji nepravilno parkiraju. Jer, džaba i parking, i naplata, ako nećeš kažnjavati one koji parkiraju po trotoarima.

50KM*16000 auta recimo je 800.000KM. To je više nego dovoljno da se finansiraju 2-3 garaže i obezbijedi barem 1000 novih mjesta (i da ne bude pametovanja kako, nek uzmu kredit od 10 miliona KM na 15 godina, isfinansirat će ga samo kroz ova plaćanja).
BadBoy

#26848 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

A jel' to neko misli da izgradnja garaže košta 200.000 KM?
drug_profi

#26849 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Mjesta po garažama se prodaju za 40.000, a ja iskreno sumnjam da ih je moguće napraviti za te pare, jer... 12,5 kvadrata plus pristupni put, sve zajedno komforno mozemo reci 25 kvadrata.
Moze li se napraviti 25 kvadrata podzemne graze za 1600 po kvadratu?

Jbg ja sam neštu u zadnje vrijeme u impregnacijama, armaturama, betonu i izolacijama i zamanta mi se od cifri za bezvezni posao.
made_in_sarajevo

#26850 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by made_in_sarajevo »

Svaka garaza na potezu od Malte do Carsije ce raditi bez problema. Stari grad lopatom uzima na garazi preko puta vijecnice. Svaka opstina bi trebala napraviti po koju garazu na par mjesta, minimalno posla imas, ne moras proizvoditi nista, a svaki sat ti kane koja marka. Mjesecne karte gdje su sto raja radi i tako dalje. Pa bosman kod scca bagerom zgrce na parkingu.
Post Reply