Ukrajina

zilog

#224251 Re: Ukrajina

Post by zilog »

hecim wrote: 31/05/2026 11:15
Spoiler
Show
Čekaj, jesi ti upravo okrivio Rusiju za napad na Iran? Kakve veze ima Rusija sa Iranom? I za 7.10. su krivi vidim. Pa, to je sjajno.
A, ovo ostalo je klasično poređenje Rusije sa Srbijom, već viđeno na ovom forumu hiljade puta. Samo što svi zanemaruju jednu bitnu stvar, a to je da Srbiji niko nije obećao da će u razmjenu za trajni mir poslije hladnog rata prestati sa proširivanjem na Istok. Srbi su podstaknuti svojom ideologijom ( i CIA-nim djelovanjem na području bivše Jugoslavije, ako ćemo se već gađati polu-teorijama zavjere) odlučili da krenu u projekat u koji su krenuli. A isto bismo mogli reći i za Tuđmana i Aliju. Za detaljniji opis pogledajte skeč nadrealista o mirovnim posmatračima na Baščaršiji. Otprilike je to tako izgledalo, s tim da su Srbi držali sve to što su držali i imali su najveću moć, te su kao takvi i napravili najviše zločina. Hajmo na današnje teme.
Rusija je svjetska velesila koja je sama željela da se priključi Zapadu početkom ovog stoljeća, ali ju je Zapad odbio, jer im je valjda malo bio novi vjekovni neprijatelj u vidu Islama, pa su morali i Ruse ostaviti u tom statusu. Lošom soft-power igrom prije svega (gdje su Rusi uvijek bili duduci za Zapad), Rusija se dovela u situaciju da sa CIA pučem u Kijevu dobije NATO rakete pred nosom. To nisu mogli dozvoliti, i morali su krenuti u ovo u šta su krenuli.
A, vi pušite zapadnjačku propagandu i zovite Putina Putlerom ili kako već, ali je činjenica da nije Putina (koji daleko da je idealan), ovim svijetom bi već u potpunosti vladala Epstein koalicija ako ništa sve do Kine, i pitanje je na šta bi ovaj svijet ličio i kakvi scenariji bi se odigravali. Eto, toliko, nemam vremena da dalje pišem, ali morao sam se ovdje ventati, bilo je jače od mene.
Stivom, pokupljenim sa Informera, Happy-a i slicnih tariguza, objasnjavas dogadjaje, koji su se desili prije tvog rodjenja, ljudima koji su ih uzivo pratili...

:zid:

Nemjerljiva kolicina gluposti i lazi "vec vidjena na ovom forumu hiljade puta". Jadno... :roll:
skrbavi-admin

#224252 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

drug_profi wrote: 31/05/2026 15:46 Mrsko mi traziti. Bush stariji maltene molio jugoslovene da se upamete i ne razbijaju jedinstvenu drzavu.
Zasto? Jer je znao da komplet YU ide ka zapadu.
Razbijena YU je bar 6 drzava koja svaka moze odabrati svoj smjer. Fundametalizam, Rusiju, narko kartele....
I onda neko tvrdi da je interes CIA da se napravi problem u drzavi koja ti ide u zagrljaj.
Jasta je.
:mrgreen:
Molio "jugoslovene" kaes a poluge moci bile znamo svi gdje...
bojim se da je to prilicno naivno stajaliste nakon svega vidjenog.... nemoj bit dijete.... americka vanjska politika ciljano posluje u pravcu stimulacije unutrasnjih faktora bilo kojih jacih takmaca jer im je lakse kontrolisat sitnije grupe koje "posjeduju karte" nego velike koje jebe velika birokratija u procesuiranju saradnje ... vidi kurde, libijske frakcije, mesetarenja po juznoj americi i tako dalje....

princip je vrlo jednostavan... lakse je djecu prevarit i nahuskat brata na brata ibsestru nego sa babom pregovarat.... a babo je krepo 1980....
Last edited by skrbavi-admin on 31/05/2026 22:39, edited 1 time in total.
drug_profi

#224253 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ma situacija je bila povoljna za njih. EU u zacetku, a Juga hrli zapadu, tranziciji i privatizaciji.
Trebali su samo sa jednim mjestom pricat i uci sa mekom silom.

Raspad je i njima bio jasan, cemu vodi. Tu nema biznisa, samo prilika Rusima i drugima da upadnu.

Nema nikakve logike da je USA inala interes od raspada juge na nacin na koji se desio.
Miran razlaz mozda bi im i odgovarao, ali su znali da tako nece ici.
skrbavi-admin

#224254 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

odosmo sa teme pravo....
meni kada neko prica o americkom "prijateljstvu" ja se odmah sjetim cinjenice da su u realnom vremenu posmatrali streljanja egzekucije bageranja zatrpavanja prrseljavanja ostataka...
dousnicima i saptacima se placalo hiljadama maraka da daju dojavu gdje su grobnice za koje 100% mogu reci da je eSAD znao gdje su..... nema jednoatavno sanse d ato CIA nije snimala pratila i stavila u arhiv za neke potencijalne potrebe....

sutnja je znak.....

nas "grijeh" je sto su mnogi ljudi zagrizli islam kad niceg na stolu nije bilo.... ni municije niboruzja ni hrane ni svijeta no druga ni drugarice u jednom momentu 5 neprijatelja srbijanske snage cetnicke lokalne snage dnage HVa HVOa Abdicevci...... prepusteni bili sami sebi bas kao i oni jadnici u konclageru gaza... pricam o mikrosredinama a ne o bosnjackoj / bosanskoj politici koja je sinonim za propast i neznanje....eh te su slike otisle u svijet hohstapleri sa zapadne i istocne strane dobro kapitalizirali u postojecim okolnostima....posljedice vidimo danas....

kad mi neko apomene kosovo i albaniju spuco bi ga nogom... UCK je samo imala poneke srcane ljude ali generalno kosovo je bilo skoro pa palo iako su imali otvorenu granicu prema albaniji ibopet nista dok nisu naisli bombarderi.....
Last edited by skrbavi-admin on 31/05/2026 22:56, edited 1 time in total.
Crvene_brigade

#224255 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

“Krhotine” lete prema Putinistanu. @hećim, deder pomozi Putleru? :D

Last edited by Crvene_brigade on 31/05/2026 22:53, edited 3 times in total.
drug_profi

#224256 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nije to prijateljstvo vec interes. Ja to stalno govorim.
Njima je ova teritorija interes.
Ako mi nećemo s njima, oni ce naci nekog ko hoće i pustiti ga da uzme teritoriju.
U tom smislu i ti događaji koje pominješ. Tad definitivno nisu znali jel idemo ka islamskoj državi ili ka zapadu.
skrbavi-admin

#224257 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

pa eto sam si sebi dao odgovor... vidis da im je u interesu poslije svega bilo ovladavanje banana drzavicama....
drug_profi

#224258 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

skrbavi-admin wrote: 31/05/2026 22:59 pa eto sam si sebi dao odgovor... vidis da im je u interesu poslije svega bilo ovladavanje banana drzavicama....
Ne pratis logiku i slijed dogadjaja.
Crvene_brigade

#224259 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Svi su manje-više svjesni u kakvom je kanalu Putinistan. Ni plaćene propagandističke bitange tzv. “Fighterbombers” iz zločinačkog “FSB-a” ne mogu više sakriti razmjere propasti…

Last edited by Crvene_brigade on 31/05/2026 23:30, edited 2 times in total.
skrbavi-admin

#224260 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

drug_profi wrote: 31/05/2026 23:06
skrbavi-admin wrote: 31/05/2026 22:59 pa eto sam si sebi dao odgovor... vidis da im je u interesu poslije svega bilo ovladavanje banana drzavicama....
svako ima pravo na svoje misljenje a druga stvar je sto se nekom necije ne svidja.... ja sam svoje formiro na osnovu retrospektive dogadjaja koje sam vidio i svjedocio u ovom i onom obliku... zao mi je

imao bih jos sta reci ali stvarno me ne zanima mjerenje spolovila na nacin da mi neko protivrijeci sa "nije to bas tako" :thumbup: :mrgreen:
drug_profi

#224261 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

skrbavi-admin wrote: 31/05/2026 23:12
drug_profi wrote: 31/05/2026 23:06
svako ima pravo na svoje misljenje a druga stvar je sto se nekom necije ne svidja.... ja sam svoje formiro na osnovu retrospektive dogadjaja koje sam vidio i svjedocio u ovom i onom obliku... zao mi je

imao bih jos sta reci ali stvarno me ne zanima mjerenje spolovila na nacin da mi neko protivrijeci sa "nije to bas tako" :thumbup: :mrgreen:
Ne mjerim ja ništa. Ti se držiš teze o zloj americi i ne dozvoljavaš da se i neko drugi nečeg dobro sjeća. Tj. tvoja ćuna je najveća.
Amerika nit je zla nit je dobra. Radi ono što je njoj logično i u interesu. Isto kao AI da staviš.
Logika kaže da je lakše upravljati jednom državom koja ti je naklonjena nego sa 6 za koje ne znaš na koju će se stranu okrenuti.
Kad je Moskva uspjela da razbije Jugoslaviju (a Moskva hoće izlaz na Mediteran) onda je USA pošla da gura svoje dokazane saveznike, a za nas nije znala šta smo. Zahvaljujući onim famoznim postrojavanjima i islamizaciji ARBiH.
I ja sam svemu tome svjedočio i svo vrijeme sam pratio ko mi razbija Jugoslaviju i ko mi sjebaje Bosnu.
skrbavi-admin

#224262 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

ja sam mislio da pricam sa ozbiljnim ljudima :lol:

teza da amerikom trajno vlada zlocinacki rezim sa nizom ratnih i drugih zlocina bez presedana nikad kaznjenih nije teza nego niz vec dokazanih cinjenica javno svima doatupnih.... dakle ja to ne fabriciram nego je to tako....

o tome da je moskva razbila jugoslaviju....svasta sam cuo al to nisam :lol: mozda bih u to povjerovo 1960 ili 70e al bas 1990/1991 kad moskva nije znala sta ce sa sobom i gdje joj je guzica a gdje glava e tu si jarane zakuco sa logikom :lol:
drug_profi

#224263 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Šta ti ja mogu što si dezinformisan, ili nedovoljno informisan.
Svi tvoji zaključci polaze iz tvoje teze da je amerika zla. Iako sam ti objasnio šta nju vodi i pokreće. Tome prilagođavaš činjenice.
A imaš sve dokaze šta su Rusi od 18. vijeka do danas i koji su im strateški ciljevi.

Pošto sam i ja pogrešno pretpostavio da si ti ozbiljan čovjek, dao sam ti priliku da diskutujemo. Kada si počeo da se kreveljiš i prosipaš aroganciju, nastavi sam dalje.
skrbavi-admin

#224264 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

drug_profi wrote: 01/06/2026 08:19 Šta ti ja mogu što si dezinformisan, ili nedovoljno informisan.
Svi tvoji zaključci polaze iz tvoje teze da je amerika zla. Iako sam ti objasnio šta nju vodi i pokreće. Tome prilagođavaš činjenice.
A imaš sve dokaze šta su Rusi od 18. vijeka do danas i koji su im strateški ciljevi.

Pošto sam i ja pogrešno pretpostavio da si ti ozbiljan čovjek, dao sam ti priliku da diskutujemo. Kada si počeo da se kreveljiš i prosipaš aroganciju, nastavi sam dalje.
to sto ti o meni mislis licno me bas briga..... ja licno smatram da covjek nikad nije dovoljno informisan i nikad dovoljno obrazovan... ti meni stavljas u usta da sam arogantan a sav ti je plafon "jarane vid ti glave"
argumentacijom da je Moskva kriva za raspad Jugoslavije si reko sve....veze ti nemas jarane uz duzno postovanje..... :thumbup:

imali su ono bas vremena para i resursa da se metiljaju u jugoslavenska pitanja

Image
drug_profi

#224265 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Jebeno si nafuran da si pametan.
Nisu im trebali nikakvi posebni resursi. Imali su JNA da radi u njihovom interesu, a nudili su podršku ruske diplomatije, obavještajne mreže i pravo veta u VSUN. Težili su da se obnovi dogovor sa Jalte o razgraničenju sfera uticaja. Uostalom kao da si prespavao hladni rat i poraće do danas.
skrbavi-admin

#224266 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

Nafuran nenafuran, to je izlgeda tebi bitnije nego meni :roll: :-) ... A meni sigurno nije nit iskreno imam sta od toga....
Kao sto rekoh, tvoj narativ da su rusi ucestvovali u raspadu jugoslavije je smijesan.... Postsovjetsko vrijeme se zabavljalo samo o sebi, ukljucujuci i Tijenanmen i o hiljadama kako i hiljadama neodgovorenih pitanja - poslo sam ti sliku al pojma nisi imao o cemu se radi no eto....

I nije Bush "nagovarao" jugoslovene da ostanu u YU zajednici nego Djems Bejker

Rusija tek u post sovjetsko vrijeme pokazuje znake nesto ozbiljnije politicke podrske kroz Vijece Sigurnosti..... ali i tu ih se mnozi s nulom za bruku stvari.... dakle uticaj nikakav.... postoji neka urbana legenda da je Jeljcin potego bljuzgu dobro i naredio strateskim snagama da otvore raketne silose u slucaju da ofanziva ARBIH potraje a bezanija krene.... al to je vec nesto sto necemo nikad saznat.... Slavko Lisica je licno potvrdio da je bezanija vec bila pocela.....
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#224267 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Putin je ispalio svoje 'nezaustavljivo' oružje... Ali to se obrušilo na Rusiju.

Putinova "nezaustavljiva" raketa Orešnik upravo je doživjela veliki promašaj, a mi analiziramo šta se zaista dogodilo! Od provala u garažu do tajnih kvarova, ovaj video otkriva pukotine u najnovijem ruskom superoružju.

0:13 - Putinov hype za raketom Orešnik
1:16 - Uvod i tvrdnje o Orešniku
2:37 - Rane upotrebe i razočaravajući rezultati
3:03 - Treće lansiranje i njegov neuspjeh
4:39 - Domaće kritike i problemi s troškovima
5:07 - Tišina oko drugog lansiranja i mogućeg neuspjeha
6:35 - Kriza kredibiliteta za Rusiju
7:52 - Zaključak: Pravi utjecaj Orešnika
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#224268 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ukrajina uništava rijetke uvezene raketne bacače u valu napada dronovima na ruske ciljeve.

Ukrajina je pogodila nekoliko ruskih ciljeva, uključujući rijedak uvezeni 107-milimetarski višecijevni raketni sistem (MLRS), vjerovatno kineske proizvodnje Tip-63 ili sjevernokorejski Tip-75.

Ovaj laki raketni sistem sa 12 cijevi dizajniran je za brze napade na ciljeve u području.
drug_profi

#224269 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

skrbavi-admin wrote: 01/06/2026 12:06 Nafuran nenafuran, to je izlgeda tebi bitnije nego meni :roll: :-) ... A meni sigurno nije nit iskreno imam sta od toga....
Kao sto rekoh, tvoj narativ da su rusi ucestvovali u raspadu jugoslavije je smijesan.... Postsovjetsko vrijeme se zabavljalo samo o sebi, ukljucujuci i Tijenanmen i o hiljadama kako i hiljadama neodgovorenih pitanja - poslo sam ti sliku al pojma nisi imao o cemu se radi no eto....

I nije Bush "nagovarao" jugoslovene da ostanu u YU zajednici nego Djems Bejker

Rusija tek u post sovjetsko vrijeme pokazuje znake nesto ozbiljnije politicke podrske kroz Vijece Sigurnosti..... ali i tu ih se mnozi s nulom za bruku stvari.... dakle uticaj nikakav.... postoji neka urbana legenda da je Jeljcin potego bljuzgu dobro i naredio strateskim snagama da otvore raketne silose u slucaju da ofanziva ARBIH potraje a bezanija krene.... al to je vec nesto sto necemo nikad saznat.... Slavko Lisica je licno potvrdio da je bezanija vec bila pocela.....
Slika je nebitna potpuno.

Dzejms Bejker državni sekretar Bušove adminsitracije. Nije šija nego vrat.
"Došli smo u Jugoslaviju zbog zabrinutosti zbog opasnosti od raspada ove zemlje. Nestabilnost i raspad Jugoslavije, mislimo, mogli bi imati vrlo tragične posljedice, ne samo ovdje, već i šire, u Europi."

Direktan citat POTUS-a: "ujedinjena i demokratska Jugoslavija ima najbolje šanse..."

Nakon proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske:
"Ne podržavamo upotrebu sile za očuvanje jedinstva Jugoslavije".

Dakle USA nije htjela raspad iz brojnih razloga. Kad je do raspada već došlo, onda je pokušala da spriječi ratove.
Moskva iz svojih razloga nije javno podržavala raspada jer se bojala svog raspada koji je bio izvjestan. Međutim rado se ukrcala na voz kad je vidjela da bi mogla dobro proći u tom raspadu.
Crvene_brigade

#224270 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Kvar je malo dublje u sistemu: Čini se da je ruski “superprojektil” od 50 miliona dolara “slučajno” pogodio vlastite vojnike'. Korištenje dva Orešnika značilo bi da su za napade od 23. do 24. maja potrošili oko 411 milona dolara..
Istraživači iz Instituta za proučavanje rata iz dana u dan prate rat u Ukrajini, a jedna od njihovih nedavnih analiza govori o još jednom neuspjehu ruske vojske. Naime, ruske snage možda su lansirale balističku raketu srednjeg dometa Orešnik, koja je otkazala i pogodila okupiranu oblast u Donjecku.

Rusija je u noći s 23. na 24. svibnja izvela razoran raketni i bespilotni napad, što je uključivalo i napad Orešnikom na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izvijestio je da su ruski napadi prvenstveno bili usmjereni na grad Kijev – tri projektila ispaljena su na vodovodni sustav, Orešnik je ciljao Bilu Crkvu – najveći grad u Kijevskoj oblasti, a gađana je i druga civilna i stambena infrastruktura.

Rusko Ministarstvo obrane tvrdilo je da su ruske snage izvele ovaj napad na Ukrajinu kao odgovor na ukrajinske “terorističke napade” i civilne ciljeve u Rusiji. No, ubrzo se ispostavilo da Orešnik koji je ciljao Bilu Crkvu nije bio jedini koji je ispaljen u tom napadu.

Ispalili i drugi Orešnik, pogodili svoju vojsku?

Naime, nakon napada su ukrajinski obavještajni izvori otvorenih izvora (OSINT) počeli pregledavati snimke i utvrdili da snimka napada od 24. svibnja ukazuje na to da su Rusi lansirali dva Orešnika te da je jedna raketa otkazala i pogodila lokaciju u okupiranoj Donjeckoj oblasti. Jedan od ukrajinskih OSINT izvora izvijestio je da je Orešnik možda pogodio ruske vojne položaje u blizini okupirane Avdiivke ili Jasinovate koji se nalaze oko 40 kilometara od linije fronta.

Pogledaju li se vremena lansiranja, ispostavlja se da je Orešnik koji se pokvario zapravo ispaljen prvi, a da je potom lansiran drugi koji je pogodio Bilu Crkvu. ISW navodi da bi ova izvješća, ako se potvrde, ukazivala na to da je jedan od svaka četiri Orešnika koje su ruske snage do sada koristile u ratu bio u kvaru.

Ukrajinska novinska agencija Ministarstva obrane ArmyInform procijenila je da je ruski val napada na Ukrajinu između 23. i 24. svibnja stajao oko 361 milijun dolara, uključujući i 50 milijuna dolara za jedan projektil Orešnik. Korištenje još jednog Orešnika povećalo bi ukupni trošak te operacije na oko 411 milijuna dolara, navodi ISW.

Preneseno sa: https://www.telegram.hr/vijesti/ukrajin ... e-vojnike/
Last edited by Crvene_brigade on 01/06/2026 16:07, edited 1 time in total.
drug_profi

#224271 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Pisao sam ja isti dan da je drugi Orešnik pao negdje oko Avdiivke ili Yasinuvate. Ima snimak iz Donjecka kako padaju. Nisam snimak postavio, samo vijest prenio. Uglavnom pokazuje se besmislenost tog oružja bez nuklearne glave, a opasnost po vlastite trupe ako mu staviš nuklearne glave.
Hame_

#224272 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Lukoilova rafinerija nafte u Volgogradu obustavila je rad nakon napada ukrajinskih bespilotnih letjelica 29. maja, rekla su u ponedjeljak dva izvora iz te industrije.

Reutersovi izvori tvrde da je zaustavljen rad postrojenja za destilaciju sirove nafte CDU-1 koje čini 40 posto kapaciteta rafinerije. Obustavljen je i rad postrojenja CDU-6 i CDU-5.

:evil:
drug_profi

#224273 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ukrajinska kompanija Rovertech koja proizvodi bespilotna kopnena vozila Zmii, testira ugrađenu odbranu od FPV dronova. Radi se o lanseru mreza kojim bi rukovao AI.
Crvene_brigade

#224274 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Vazduh trepti kao da nebo gori. Sprema se oluja…

drug_profi

#224275 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Navodno. Ukrajinski AI dron patrolira iznad cesta u okupiranom Donjecku i trazi odgovarajuci cilj.
Ako je istina, Ukrajina je napravila taj presudni korak u ratu.

Zračna nadmoć Ukrajine!
Inteligentni dronovi modela Hornet patroliraju ulicama DNR-a. Ukrajinci su ih počeli koristiti u proljeće 2025. Opremljeni su umjetnom inteligencijom i mogu samostalno planirati rute.
Post Reply