Ima tu više faktora.zux1 wrote: ↑16/05/2026 11:19 Tako je. Naši ljudi slabo kupuju EV prvo zbog mentalnih Balkanskih blokada, općeg mišljenja da su električna vozila petarde i da će se zapaliti, a ne znaju niti jednu prednost i blagodat posjedovanja električnog vozila. Oni te ogromne prednosti električnih vozila kategorično odbacuju, negiraju i ne žele ih uopće ni saslušati, a kamo li prihvatiti ih kao činjenice.
PRvo kod nas se kupuju polovna auta. Nismo mi bas drzava gdje vecina ljudi moze kupiti novo auto.
Tržište polovnih EV vozila je slabo jer realno 10 godina star EV ti je 2016 godiste. Osim prvih tesli model s i bmw i3 i ne znam da je neko pravio auta tada. A ta dva modela nisu interesantni 90% ljudi.
Dalje skupa su auta. Pogotovo ta prva koja su skupo placena pa su i sad oni kao polovni skupi.
Punjenje kod nas je problem jer ko nema punjac je patnja. Brzi punjaci nisu ni jeftni nece biti ni kod nas. Broj punjaca je problem. Ovo sto sad ljudi dodju pred bingo i pune je vise kad sam tu daj da prikacim. Cisto sumnjam da iko od vas koji imate EV dodjete tu i cekate da neko ko vec puni ode.
Prodaja EV vozila nakon korustenja je problem jer se domet uvijek smanjuje. Evo sad kupis model 3 iz 2019 koji je vec 7 godina star. Ti ga koristis 5 godina to je vec 12. Kako ces ga prodati? Hoce li to ici glatko ili ne? Ljudi nece da se zajebavaju sa prodajom mjesecima jer vec hoce neko drugo auto da kupe.
Prednosti su kucno punjenje i manji troskovi odrzavanja. Mada i odrzavanje moze biti ogroman problem jer su komponente takve da se pretezno mijenjaju. Crkne ti motor ne znam kolko je to lahko popraviti. Baterija isto. Da li se moze repariati i ko to radi.
Djeluje mi da su SUS vozila takva da imaju vise dijelova koji se mogu pokvariti ali se oni mogu i zasebno popravljati / mijenjati dok EV ima manje ali kad se pokvari to je skuplje jer rijetko tko to popravlja.
Tako da u konacnici cijena i dostupnost punjaca su glavni problem za EV kod nas.