Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

SaraFina

#59801 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

last mohicans wrote: 11/05/2026 16:37
SaraFina wrote: 11/05/2026 16:32
last mohicans wrote: 11/05/2026 16:27

Ako se ne pita on, sigurno se ne pita ni niko iz trojke koji su samo slučajni prolaznici. Njemu su skinute sankcije, on ga je vrijeđao, nipodaštavao, ismijavao, da je nebitan, govorio da će otići, tako i bi.
Ma ne ide Švabo Dodinim zaslugama. Niti je Dodo s njegovim odlaskom imao bilo šta. Pustite tlapnje režimskih portala SNSD-a. To su gluposti. Uzdiže se jer je popušio presudu, pa kao sad Mile je tu nešto izlobirao.
A čijim zaslugama ide, ja uopće ne razumijem kakav dobitak ili optomizam vidiš u odlasku ovog Šmita?
Ja opet ne znam šta je to Švabo uradio pozitivno za nas, pa bi trebali biti u crnjaku zbog njegove ostavke? Lik nam je nametnuo IZ po želji HDZ-a i incijativi Plenkovica i HR diplomacije. Nije njega Mile otjerao, kao sto lupaju rezimski portali u šumskoj, niti će doći novi VP kojeg će Mile izabrati. Budite realno dragi ljudi.
LSD

#59802 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by LSD »

last mohicans wrote: 11/05/2026 16:48
SaraFina wrote: 11/05/2026 16:44
LSD wrote: 11/05/2026 16:40 Dodik i Covic vec deceniju maltetiraju i blokiraju ovu napacenu drzavu, dok neumorni trojkaski botovi tumace to kao neku fascinaciju sa Dodikom :lol:
Ljudi potpuno otuđeni od stvarnog zivota, skloni poricaju realnosti koja ih samara svakim danom.
Ja bas žarko priželjkujem da USA postavi svog čovjeka za VP. Pa ćemo onda vidjeti šta će stozernik blokirati a i Mile.
Blokirat ce sve sto i do sada, sa mehanizmom u DN. Pa jel pratiš Čovićevo i Spirićevo iživljavanje u DN skoro 2 godine? Šta je reagirao VP?
Šmita bolilo u preponama sto su SNSD i HDZ dvije godine blokirali dom naroda i tako se sprdali sa drzavom...bavarsko govedo se pravilo mutavo svo to vrijeme, nije se ni pocesao.
Jedina dobra stvar je sto ce otici i sto ga je laktaski krmak javno ismijavao i ponizavao, to smece od covjeka koje je prekrajalo izborni zakon....da su bogdo i ove kukavice iz Sarajeva to isto radile.
Last edited by LSD on 11/05/2026 16:55, edited 1 time in total.
srce_ruke_lopata

#59803 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by srce_ruke_lopata »

SaraFina wrote: 11/05/2026 16:39
srce_ruke_lopata wrote: 11/05/2026 16:32
dr_Evil wrote: 11/05/2026 16:19

Bojim se da je ovaj plinovod samo drvo od kojeg ne vidimo sumu.

Da li ce neko ugasiti rudnike i termoelektrane da bi procvalo cvece u nase preduzece, a izgleda da ce onda samo HZHB praviti el.energiju, hajde sad je to u mojoj glavi teorija zavjere.

Ali tesko da je ova sva strka, zbrka i panika oko plinovoda i tih 100.000 potrosaca. Nesto ce da se desi dalje u procesu.
Pišem ovo sa glavom zamotanom u ekstra debelu aluminijsku foliju ;). Plinovod se radi iz Hrvatske i izgleda najviše prolazi i služi teritoriju u BiH koju kontrolišu Hrvati. Ako se jednog dana projekat Dejtonske BiH pusti niz vodu i recimo RS ode Srbiji a Federacija Hrvatskoj, taj plinovod opet ostaje svoj na svome. Investitori sigurno gledaju na ovakve stvari decenije unaprijed ako ulažu u ovakva podrucja.
Sa obzirom na sva svjetska zbivanja, i generalno preslaganje kockica, možda se nazire i kraj Dejtonske BiH, ali mi to ne možemo svariti kao što mnogi nisu mogli svariti ni kraj Juge sve dok granate nisu pocele padati.
Raspad BiH bi rezultirao sukobima. To je neminovno. Ne postoji opcija da se BiH raspadne mirnim putem. Znaju to i ovi iz USA a i ovi iz EU. Ulagati u bilo sto, ne samo ovaj plinovod a planirati raspad drzave je glupost. Osim sukoba, izazvala bi se i izbjeglička kriza i masa ljudi bi iselila sa nasih područja. Kome bi onda ostala infrastruktura, plinovod i na kraju ko bi bili potrošači. Zašto bi USA rizikovala svoja ulaganja a dozvolila katastrofu epskih razmjera?
Možda si bila mlada ili te možda nije ni bilo kad se Juga rasapadala...ovo je mala maca od projekta koliko je stvari propalo i koliko je firmi bilo ukljuceno u svjetske projekte koji su propali od Slovenije do Makedonije, ništa nije važilo pa su nas pustili niz vodu. Juga je bila Amerika za sadašnju BiH pa se raspala. Volio bi da sam u krivu, ali ne miriše mi ništa toliko dobro.
Last edited by srce_ruke_lopata on 11/05/2026 16:55, edited 1 time in total.
Thorgerson

#59804 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

Meni je veci sjeb da je on tu pet godina.

Kako vrijeme leti. :roll:

I fkt, ne znam ima li par pozitivnih odluka za nas. Sta je to lik uradio, pa da se nesto zali za njim?
Haris.ba

#59805 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

orbita12 wrote: 11/05/2026 16:48 Pa dobro SaraFina je u pravu , ne guras plinovod pa i svjetski trgovački centar u Sarajevo da bi na kraju zajebao Bošnjake , drugo je što bi sdaovci voljeli da je istina da je Dodik toliko moćan jer im ta priča ide u prilog
A, ko bi inace bili potrosaci u prvoj fazi da nema Bosnjaka?

To je slicno ko izgradnja trasa pruga od strane AU firmi. Trasa je isla kuda ima rude i sume.

Treba se pitati ko ce biti glavni potrosac tog plina u drugoj fazi. Onda ce se skontati glavni plan.
bosanski__

#59806 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by bosanski__ »

dr_Evil wrote: 11/05/2026 16:19

Bojim se da je ovaj plinovod samo drvo od kojeg ne vidimo sumu.

Da li ce neko ugasiti rudnike i termoelektrane da bi procvalo cvece u nase preduzece, a izgleda da ce onda samo HZHB praviti el.energiju, hajde sad je to u mojoj glavi teorija zavjere.

Ali tesko da je ova sva strka, zbrka i panika oko plinovoda i tih 100.000 potrosaca. Nesto ce da se desi dalje u procesu.
Pišem ovo sa glavom zamotanom u ekstra debelu aluminijsku foliju ;). Plinovod se radi iz Hrvatske i izgleda najviše prolazi i služi teritoriju u BiH koju kontrolišu Hrvati. Ako se jednog dana projekat Dejtonske BiH pusti niz vodu i recimo RS ode Srbiji a Federacija Hrvatskoj, taj plinovod opet ostaje svoj na svome. Investitori sigurno gledaju na ovakve stvari decenije unaprijed ako ulažu u ovakva podrucja.
Sa obzirom na sva svjetska zbivanja, i generalno preslaganje kockica, možda se nazire i kraj Dejtonske BiH, ali mi to ne možemo svariti kao što mnogi nisu mogli svariti ni kraj Juge sve dok granate nisu pocele padati.

Raspad BiH bi rezultirao sukobima. To je neminovno. Ne postoji opcija da se BiH raspadne mirnim putem. Znaju to i ovi iz USA a i ovi iz EU. Ulagati u bilo sto, ne samo ovaj plinovod a planirati raspad drzave je glupost. Osim sukoba, izazvala bi se i izbjeglička kriza i masa ljudi bi iselila sa nasih područja. Kome bi onda ostala infrastruktura, plinovod i na kraju ko bi bili potrošači. Zašto bi USA rizikovala svoja ulaganja a dozvolila katastrofu epskih razmjera?

pa bi samo što bi taj sukob morali Bošnjaci da startuju, jer rs ima pola bih etnički očišćeno, HDZ ima zapadnu Hercegovinu plus manji dio Bosne.
Ostali teritoriji ne zanima HDZ npr. srednja Bosna.
SaraFina

#59807 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

orbita12 wrote: 11/05/2026 16:48 Pa dobro SaraFina je u pravu , ne guras plinovod pa i svjetski trgovački centar u Sarajevo da bi na kraju zajebao Bošnjake , drugo je što bi sdaovci voljeli da je istina da je Dodik toliko moćan jer im ta priča ide u prilog
Naravno da ne guraš investicije, da bi propale zbog Miletovih mokrih zelja o odcjepljenju i stozernikovih o trecem entitetu. Ovom okviru drzave i Dejtonu upravo je USA kumovala i oni odlično znaju, da bi bilo kakva podjela BiH rezultirala katastrofom, sukobima i iseljavanjima stanovništva.
geoxx

#59808 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by geoxx »

Thorgerson wrote: 11/05/2026 16:54 Meni je veci sjeb da je on tu pet godina.

I fkt, ne znam ima li par pozitivnih odluka za nas. Sta je to lik uradio, pa da se nesto zali za njim?
Najmanje bitna je licnost ovog visokog predstavnika. Da je otisao sam, onda bi imalo smisla analizirati jel valja ili ne valja odlazak. Al nije.
orbita12

#59809 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by orbita12 »

Haris.ba wrote: 11/05/2026 16:55
A, ko bi inace bili potrosaci u prvoj fazi da nema Bosnjaka?

To je slicno ko izgradnja trasa pruga od strane AU firmi. Trasa je isla kuda ima rude i sume.
Slažem se , zato je nelogična sva ova priča sdaovaca i snsdovaca
Plus imamo primjer i namjenske industrije gdje je već ušao američki kapital i još se nase oružje šalje ka Ukrajini
Nismo mi toliko bespomoćno koliko neko želi predstaviti
Eto Dodik prodao litijum i sad sviraju po njegovim
Ne budite smiješni , svijet se nalazi u preslagivanju i ispade da je SDA vlast ništa od ovoga ne bi bilo , što je smiješno
bosanski__

#59810 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by bosanski__ »

LSD wrote: 11/05/2026 16:53
SaraFina wrote: 11/05/2026 16:44

Ja bas žarko priželjkujem da USA postavi svog čovjeka za VP. Pa ćemo onda vidjeti šta će stozernik blokirati a i Mile.
Blokirat ce sve sto i do sada, sa mehanizmom u DN. Pa jel pratiš Čovićevo i Spirićevo iživljavanje u DN skoro 2 godine? Šta je reagirao VP?
Šmita bolilo u preponama sto su SNSD i HDZ dvije godine blokirali dom naroda i tako se sprdali sa drzavom...bavarsko govedo se pravilo mutavo svo to vrijeme, nije se ni pocesao.
Jedina dobra stvar je sto ce otici i sto ga je laktaski krmak javno ismijavao i ponizavao, to smece od covjeka koje je prekrajalo izborni zakon....da su bogdo i ove kukavice iz Sarajeva to isto radile.

Ma čovek uopšte nije bio za tu funkciju, ali može se to reči i za prethodnika Incka koji je bio čini mi se 10 godina ,koji se oglašavao dva puta godišnje i dva dana pre odlaska nametnuo zakon o negiranju genocida u Srebrenici.
orbita12

#59811 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by orbita12 »

SaraFina wrote: 11/05/2026 16:57
Naravno da ne guraš investicije, da bi propale zbog Miletovih mokrih zelja o odcjepljenju i stozernikovih o trecem entitetu. Ovom okviru drzave i Dejtonu upravo je USA kumovala i oni odlično znaju, da bi bilo kakva podjela BiH rezultirala katastrofom, sukobima i iseljavanjima stanovništva.
Da , I zar neko misli da jedan Dodik ili Vučić može komandovati amerikancima kako žele , pa i kod njih mogu napraviti belaj ako žele , ako ovi zatalasaju
SaraFina

#59812 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

srce_ruke_lopata wrote: 11/05/2026 16:54

Možda si bila mlada ili te možda nije ni bilo kad se Juga rasapadala...ovo je mala maca od projekta koliko je stvari propalo i koliko je firmi bilo ukljuceno u svjetske projekte koji su propali od Slovenije do Makedonije, ništa nije važilo pa su nas pustili niz vodu. Juga je bila Amerika za sadašnju BiH pa se raspala. Volio bi da sam u krivu, ali ne miriše mi ništa toliko dobro.
Sto se tice plinovoda ovdje se radi o investiciji USA. Friskoj. Znaci USA direktno investira u svoj protektorat. Oni su idejni tvorci i mirovnog sporazuma i okvira BiH.
Ako već namjeravaju da podijele BiH, odnosno dozvole secesionističkim snagama Srba i Hrvata to, a znaju sto se desavalo devedesetih na ovim prostorima zašto bi uopće započeli projekat koji nije uopće jeftin? To nema nikakve logike.
last mohicans

#59813 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by last mohicans »

SaraFina wrote: 11/05/2026 16:51
last mohicans wrote: 11/05/2026 16:37
SaraFina wrote: 11/05/2026 16:32

Ma ne ide Švabo Dodinim zaslugama. Niti je Dodo s njegovim odlaskom imao bilo šta. Pustite tlapnje režimskih portala SNSD-a. To su gluposti. Uzdiže se jer je popušio presudu, pa kao sad Mile je tu nešto izlobirao.
A čijim zaslugama ide, ja uopće ne razumijem kakav dobitak ili optomizam vidiš u odlasku ovog Šmita?
Ja opet ne znam šta je to Švabo uradio pozitivno za nas, pa bi trebali biti u crnjaku zbog njegove ostavke? Lik nam je nametnuo IZ po želji HDZ-a i incijativi Plenkovica i HR diplomacije. Nije njega Mile otjerao, kao sto lupaju rezimski portali u šumskoj, niti će doći novi VP kojeg će Mile izabrati. Budite realno dragi ljudi.
Eto neka ga je Amerika otjerala, kako i zašto? Hajmo tako. Misliš da Trumpova administracija znala za nekog VP, Šmita, sada sigurno zna. I by the way sekunde mi ga nije zao, šupak onaj pravi. Više štete je nanio nego koristi. Samo je eskalirao još više.
LSD

#59814 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by LSD »

bosanski__ wrote: 11/05/2026 17:00

Ma čovek uopšte nije bio za tu funkciju, ali može se to reči i za prethodnika Incka koji je bio čini mi se 10 godina ,koji se oglašavao dva puta godišnje i dva dana pre odlaska nametnuo zakon o negiranju genocida u Srebrenici.
Pa i Šmit je u izbornoj noci nametnuo izborni zakon, koji pogoduje iskljucivo Covicu i HDZ.... tim sramotnim veleizdajnickim potezom napravio da bosnjacki glas na izborima vazi 3X manje od hrvatskog.
Smece podmuklo je samo to uradilo i dosta od njega.
SaraFina

#59815 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

orbita12 wrote: 11/05/2026 17:01
SaraFina wrote: 11/05/2026 16:57
Da , I zar neko misli da jedan Dodik ili Vučić može komandovati amerikancima kako žele , pa i kod njih mogu napraviti belaj ako žele , ako ovi zatalasaju
Ma Mile nema čime “platiti” (ne mislim nužno na novac nego općenito) da mu USA suflira u raspadu protektorata čiji su upravo idejni tvorci bili Ameri.
orbita12

#59816 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by orbita12 »

I zaboravi , zašto bi se baš sad gurali skeneri , koji Dodiku gotovo sigurno ne odgovaraju
Te činjenice neki svjesno isgnorisu jer im ne ide u prilog ta priča
bosanski__

#59817 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by bosanski__ »

LSD wrote: 11/05/2026 17:03
bosanski__ wrote: 11/05/2026 17:00

Pa i Šmit je u izbornoj noci nametnuo izborni zakon, koji pogoduje iskljucivo Covicu i HDZ.... tim sramotnim veleizdajnickim potezom napravio da bosnjacki glas na izborima vazi 3X manje od hrvatskog.
Smece podmuklo je samo to uradilo i dosta od njega.

👍
SaraFina

#59818 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

orbita12 wrote: 11/05/2026 17:05 I zaboravi , zašto bi se baš sad gurali skeneri , koji Dodiku gotovo sigurno ne odgovaraju
Te činjenice neki svjesno isgnorisu jer im ne ide u prilog ta priča
Ma nema ništa od tlapnji, da će USA suflirati Miletu ili Dragančetu u njihovim separatističkim željama i naumima. To su price za malu djecu. Kao i sranja da je Mile “otjerao” Švabu.
SaraFina

#59819 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Javio se stozernik drito s teritorije “trećeg”
Uvažavajući ulogu međunarodnih partnera u potpori stabilnosti i razvoju Bosne i Hercegovine u njenom postkonfliktnom i demokratskom razdoblju, HDZ BiH ističe potrebnim hitno provođenje reformskih koraka na putu prema ispunjenju unutarnjih i vanjskopolitičkih prioriteta te ostvarenja potpune nezavisnosti BiH nakon više od tri decenije aktivnog djelovanja međunarodnih faktora", rekli su.
Imajući u vidu kako članstvo u Evropskoj uniji, kojoj svi težimo, iz HDZ-a ističu kako to nije kompatibilno s aktivnom međunarodnom ulogom kakva još postoji u BiH te su naveli kako ukazuju na potrebnu transformaciju Ureda visokog predstavnika i njegovo izmještanje iz BiH.
"Domaći i legitimno izabrani dužnosnici koji su dobili povjerenje stanovnika u demokratskim izbornim procesima moraju konačno preuzeti potpunu odgovornost za Bosnu i Hercegovinu, za svoju domovinu. HDZ BiH ističe kako se potrebni iskoraci mogu postići samo sistemskim i konstruktivnim unutarnjim dijalogom političkih aktera, međusobnim povjerenjem i uvažavanjem te poštivanjem ustavnog uređenja BiH uz jednakopravnost svih konstitutivnih naroda", naglasili su.
Na kraju, govorili su i o tome kako BiH mora samostalno donositi odluke.
"Put Bosne i Hercegovine mora biti samostalno i suvereno izgrađen od strane njezinih stanovnika i političkih dužnosnika kako bi postala stabilna i sigurna zemlja, perspektivne budućnosti, u kojoj će međunarodni faktori pružati svoju pomoć, ali u kojoj više neće postojati institucije koje bi bile nad institucijama vlasti BiH", zaključili su.
talijan97

#59820 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Dobri potezi su mu rješavanje Viaducta i uvođenje modernih tehnologija za izbore. Da još na brzinu riješi DI u korist države.
BAK-eV

#59821 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

talijan97 wrote: 11/05/2026 17:13

Dobri potezi su mu rješavanje Viaducta i uvođenje modernih tehnologija za izbore. Da još na brzinu riješi DI u korist države.
Vijadukt platila i Federacija.

Sta je tu dobro?
no_sekirli

#59822 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

geoxx wrote: 11/05/2026 16:57

Najmanje bitna je licnost ovog visokog predstavnika. Da je otisao sam, onda bi imalo smisla analizirati jel valja ili ne valja odlazak. Al nije.
Poenta je da je fakticki prisiljen da podnese ostavku. Posto je kukavica od prvog dana kad je dosao ovdje pa ostao takav i do zadnjeg dana, naravno da nije rekao razlog zbog cega je dobio pedalu.

Razloga moze biti vise, moze se o tome diskutirati, samo veci je problem ako se odluci na "izmjestanje" OHRa kako zeli Dragan, ili "njegov" VP kako zeli Mile.
Ukoliko se vecina zlocinacke medjunarodne zajednice odluci da se politicka pitanja moraju samo i iskljucivo rjesavati u domacim parlamentima, jadna nam majka.
Vidimo kako se rjesava kod nas u parlamentima :twisted:

Upisi u kojima se naglasava koga ima vise, i da netko nece dozvoliti rat opet u BiH su jako naivne. Pustili krkani da pogine maltene milion ljudi u Ukrajini, nesto ce se previse sekirati ako se popuskara kod nas. Stvarno ce se nasekirati i Amer i Rus i Turcin i Francuz. Nece moci zaspati od brige.
SaraFina

#59823 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Mišljenja sam da Švabu neće zamjeniti neTKO po želji stozernika i laktaskog krmka. Čim se stozernik u “rukavicama” oglašava protiv nastavka egzistiranja OHR-a i izbora novog VP. I želi da se “unutarnji politički akteri” dogovore. Znaci da je to mrka kapa za sve mokre želje i i njega i havera mu Dodika.
BAK-eV

#59824 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

no_sekirli wrote: 11/05/2026 17:19
geoxx wrote: 11/05/2026 16:57

Ukoliko se vecina zlocinacke medjunarodne zajednice odluci da se politicka pitanja moraju samo i iskljucivo rjesavati u domacim parlamentima, jadna nam majka.
A zasto su ta neusvajanja tako losa za Bosnjake a dobra za Srbe i Hrvate?
geoxx

#59825 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by geoxx »

Blokade u Domu naroda su trebali rijesavati bosnjacki politicari u Dejtonu, a ne neko, ko za to nema ni ovlastenje, 30 godina poslije.

Klasicna bosnjacka podguzna politika.
Post Reply