UEFA Champions League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Osmi Socrates

#47776 Re: UEFA Champions League

Post by Osmi Socrates »

Pa ti si prvo rekao da je isti sudija, i čak postavio snimak gdje on navodno čini sličnu grešku. Na kraju se ispostavilo da nije isti sudija.

Moj komentar se odnosi na to da čak i da je bio isti sudija, ispravna odluka je ispravna odluka. A ta prije nekoliko mjeseci je pogrešna odluka.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#47777 Re: UEFA Champions League

Post by izvrsni direktor »

Velkoski wrote: 06/05/2026 23:48 Image
:lol:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#47778 Re: UEFA Champions League

Post by sime_cipol »

Zašto se VAR nije ukljucio kod ruke? Potencijalni crveni karton.
Meni ovaj sudija ne bi Isao na SP, nek ide prva zamjena. Pa nek duma sljedeće 4 godine gdje je fulio. I hladjenje od UEFA utakmica godinu. Imaju najbolju obuku, VAR, utakmica se radi sa 50 kamera, placeni ko doktori i onda elementarna greska. Vozdra
MarlboroGold

#47779 Re: UEFA Champions League

Post by MarlboroGold »

Bayern je definitivno oštećen, ali je PSG zaslužio da prođe. Ugasili su pogotovo Olisea sa duplim pokrivanjima na krilu.

Da vidim kako će Arsenal odgovoriti. Prošle godine u uzvratnoj u Parizu Arsenal je bio bolji većinu vremena, ali ne možeš svih 90 minuta čuvati takve igrače i ovima je dovoljno samo malo prostora i eto gola.
turbofolk

#47780 Re: UEFA Champions League

Post by turbofolk »

Nije ni Kane bio u offside-u u prvom poluvremenu, a istrčao bi sam pred golmana, offside sviran u začetku akcije, nije se čekao kraj akcije.
Pravilo za penal OK, zbunjuje situacija za potencijalni drugi žuti. Zar se zaista po pravilu tu VAR nije mogao uključiti i da ispravi očitu sudijsku grešku. Ne žalim nešto posebno za Bayernom, ali imam osjećaj da sudijke greške, ako zaista postoje, najčešće budu na njihovu štetu.
Zlocin&Kazna

#47781 Re: UEFA Champions League

Post by Zlocin&Kazna »

Šta znam, ali nekako ih je sudija pogurao u polufinalu kad je onom kosijaneru dao drugi zuti jer nije vratio odmah loptu (u utakmici od velike vaznosti gdje su protivnici bara-bara, nakon cega su odmah iskoristili brojnu prednost). Nisam gledao sinoc, samo pregled, ali vidim da nisu bogzna sta napravili pred golom PSG-a.
nuki_cika

#47782 Re: UEFA Champions League

Post by nuki_cika »

MarlboroGold wrote: 07/05/2026 08:47 Bayern je definitivno oštećen, ali je PSG zaslužio da prođe. Ugasili su pogotovo Olisea sa duplim pokrivanjima na krilu.

Da vidim kako će Arsenal odgovoriti. Prošle godine u uzvratnoj u Parizu Arsenal je bio bolji većinu vremena, ali ne možeš svih 90 minuta čuvati takve igrače i ovima je dovoljno samo malo prostora i eto gola.
Meni sve nekako ide sa se Parizu opet namješta da osvoje opet, što se vidjelo i sinoć
LSD

#47783 Re: UEFA Champions League

Post by LSD »

Samo vas pratim.

Hoce li iko, bilo ko, pohvaliti malo i Enriquea...ili cemo se praviti kako Kvaradona, Dembele, Vitinja, Hakimi i ostali sami sebe treniraju.
Pa kakvi ste vi ljudi :mrgreen: :-)
tokio25

#47784 Re: UEFA Champions League

Post by tokio25 »

izleda da preskaces onda postove
darius_maximus

#47785 Re: UEFA Champions League

Post by darius_maximus »

Osmi Socrates wrote: 07/05/2026 06:13 Nije tačno da se pravilo ne primjenjuje konzistentno, nego je rijetka situacija.

Direktno sa IFAB stranice.

What is not a handball offence in football/soccer?

A handball offence is not committed when a player:

is hit on the hand/arm by the ball which has been played by a team-mate (unless the ball goes directly into the opponents’ goal or the player scores immediately afterwards, in which case a direct free kick is awarded to the other team).

Imaju još dvije situacije, ako nisu relevantne za ovaj slučaj.

Šta ovdje nije jasno?

Isto tako, mnogi ljudi još ne razumiju VAR. VAR provjerava automatski sve ovakve situacije. To se zove check. Utakmica se u međuvremenu nastavlja do prekida. Ako VAR smatra da je sudija nešto previdio ili je donio pogrešnu odluku, onda situacija ide na review, i sudija može promjeniti odluku, ako želi.

Recimo, da je sudija Bayernu dosudio penal, VAR bi ga upozorio na ovo gore pravilo i natjerao ga da opet pregleda situaciju. Morao bi poništiti svoju odluku, jer je takvo pravilo. Sasvim jasna povreda pravila. Pošto nije dosudio penal VAR nije imao pokriće da dalje reagira.

Jednostavno, nema pokrića u pravilima da svira penal. Ova se lopta mogla odbiti i tako da ode do Kanea u gol šansi. Nije namjerno igrao rukom. Nije stekao nikakvu prednost zato što ga je ta lopta udarila u ruku.
Pravila su namjerno "siva", da sudija može odlučiti kako mu volja.
Isto tako stoji da jeste penal, ako:

- deliberately touches the ball with their hand/arm
- touches the ball with their hand/arm when it is in a position that makes their body unnaturally bigger and that position is not the result of their body moving fairly as part of play

Dakle, sudija je mogao reći da je ili 1 (namjerno) ili 2 (tijelo neprirodno veće) i bio bi penal, bez obzira što je njegov saigrač zadnji igrao loptom.
Ovo je isto kao ono igranje rukom nakon što je golman izveo loptu i priča "nećemo to svirati na ovom nivou".

Golman izvede loptu, igrač je zaustavi rukom (nije go šansa, lopta ide od gola), vrati je golmanu da je opet izvede.
Da, slučajna je greška, ali je namjerno igranje rukom i penal, jebi ga.
Ne pika se tu što mu je njegov dodao i što nije stekao nikakvu prednost.

To što se lopta mogla odbiti i do igrača Bayerna je tako kod svakog igranja rukom.

Reći da ondje nije mogao svirati "neprirodan položaj" i "neprirodno veće tijelo" nije tačno.
Sad, zašto nije, to treba njega pitati.
darius_maximus

#47786 Re: UEFA Champions League

Post by darius_maximus »

LSD wrote: 07/05/2026 13:28 Samo vas pratim.

Hoce li iko, bilo ko, pohvaliti malo i Enriquea...ili cemo se praviti kako Kvaradona, Dembele, Vitinja, Hakimi i ostali sami sebe treniraju.
Meni Enrique nešto nikako ne leži, pa ni dok je Barcu trenirao, džaba.
Malo je na finalu svjetskog klupskog probila njegova prava čehra, čini mi se. :D
Neka Flicka, samo odbranu malo utegnuti. :D
Logovan

#47787 Re: UEFA Champions League

Post by Logovan »

Čuj Safonov namjerno nabijao loptu na stranu gdje je Olise da bi ga što više opteretio, odnosno da bi mu smanjio prostor za kretanje. Lopta na njegovoj strani i više se igrača nalazi na njegovoj strani. :D
ultima_palabra

#47788 Re: UEFA Champions League

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 07/05/2026 04:32 Da. U prosloj utakmici odbica od tijelo pa u ruku se svira kao penal. U ovoj se ruka u zraku ne svira kao penal.
Mislim ono…

Drugi zuti je i manje sporan od penala. Niko osim sudije me vidi tu ruku Laimera ili koga vec.
Ja sam znao da se ruka napucana od saigraca ne sudi kao penal. To se primjenjuje vec par godina.
MarlboroGold

#47789 Re: UEFA Champions League

Post by MarlboroGold »

Ma Enrique je trenerski gigant. Čovjek je od PSG-a napravio mašinu koja melje i to je njegov potpis na svemu što rade na terenu. Ako uzmu ovu LP mislim da će biti vrlo blizu Pepu. On je uradio sve što je i Pep i bukvalno je ponovio za njim sve uspjehe. Generalno španjolski treneri dominiraju trenutno fudbalom pogotovo oni koji imaju jaku vezu sa Barcom. Tu treba brojati i Artetu koji je ponikao u Barci koliko god da ga mnogi ne podnose, jer i on doprinosi toj dominaciji. Švabe su izgubili tu dosta sa penzijom Kloppa koji se jedini uz Flicka mogao nositi sa Pepom i Enriqueom.

Ne znam jeste li vi primijetili kako je PSG-ov golman ispucavao loptu vazda na lijevo krilo sinoć. Mislim da je to svjesno taktički da se grupiše što više igrača na njihovom lijevom krilu da se suzi prostor za Olisea. To je jedan od razloga zašto se sinoć baš mučio.
Fossil

#47790 Re: UEFA Champions League

Post by Fossil »

Bayern nije bio na nivou ali i pored toga je ostecen.
Dijelom su i sami krivi (uprava).
Nakon toliko godina dobrog fudbala ne uspijevaju napraviti neki uticaj da ih sudije nekad “poguraju”.

Enriqe je juce takticki odigrao fantasticno. Ruku na srce i pomaze kad mozes odmarati prvotimce i dozirati im minute.
jeza u ledja

#47791 Re: UEFA Champions League

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 07/05/2026 14:42
jeza u ledja wrote: 07/05/2026 04:32 Da. U prosloj utakmici odbica od tijelo pa u ruku se svira kao penal. U ovoj se ruka u zraku ne svira kao penal.
Mislim ono…

Drugi zuti je i manje sporan od penala. Niko osim sudije me vidi tu ruku Laimera ili koga vec.
Ja sam znao da se ruka napucana od saigraca ne sudi kao penal. To se primjenjuje vec par godina.
Osim onda kad se ne primjenjuje:

konoplja

#47792 Re: UEFA Champions League

Post by konoplja »

Nisam bio posve siguran ali nakon sto sam vidio ovaj video sa vise uglova jasno da je Bayern ostecen. Trebao je ono biti drugi zuti za Mendesa.

darius_maximus

#47793 Re: UEFA Champions League

Post by darius_maximus »

konoplja wrote: 07/05/2026 15:27 Nisam bio posve siguran ali nakon sto sam vidio ovaj video sa vise uglova jasno da je Bayern ostecen. Trebao je ono biti drugi zuti za Mendesa.

Da, po IFAB-ovim pravilima koje i @Osmi Socrates spominje (sve i da je dotakao rukom loptu), ovo nije igranje rukom ako igrač:

- heads, kicks or plays the ball with another part of their body and it then hits their own hand/arm (unless the ball goes directly into the opponents’ goal or the player scores immediately afterwards)

Znači, sve i da jeste dotakao rukom nakon što je tijelom gurnuo, to nije igranje rukom (a mislim da je nije ni dotakao rukom svakako).

Ali, jebi ga, tako je kako je.
Ako sudija ne svira, onda nije, šta ćeš.
I onda se mi žalimo kad u ligi nemamo domaćinsko suđenje, a vidi velikog Bayerna na svom stadionu.

Ove odluke bi prelomile utakmicu, jer bi Bayern možda nešto još uradio u prvom poluvremenu (i dao gol iz tog penala, vjerovatno).
Ovako, kada su otišli na poluvijeme s 0:1, PSG se zatvorio nazad i to je bilo to.
jeza u ledja

#47794 Re: UEFA Champions League

Post by jeza u ledja »

darius_maximus wrote: 07/05/2026 15:39
konoplja wrote: 07/05/2026 15:27 Nisam bio posve siguran ali nakon sto sam vidio ovaj video sa vise uglova jasno da je Bayern ostecen. Trebao je ono biti drugi zuti za Mendesa.

Da, po IFAB-ovim pravilima koje i @Osmi Socrates spominje (sve i da je dotakao rukom loptu), ovo nije igranje rukom ako igrač:

- heads, kicks or plays the ball with another part of their body and it then hits their own hand/arm (unless the ball goes directly into the opponents’ goal or the player scores immediately afterwards)

Znači, sve i da jeste dotakao rukom nakon što je tijelom gurnuo, to nije igranje rukom (a mislim da je nije ni dotakao rukom svakako).

Ali, jebi ga, tako je kako je.
Ako sudija ne svira, onda nije, šta ćeš.
I onda se mi žalimo kad u ligi nemamo domaćinsko suđenje, a vidi velikog Bayerna na svom stadionu.

Ove odluke bi prelomile utakmicu, jer bi Bayern možda nešto još uradio u prvom poluvremenu (i dao gol iz tog penala, vjerovatno).
Ovako, kada su otišli na poluvijeme s 0:1, PSG se zatvorio nazad i to je bilo to.
Plus sto je sudija svirao tek nakon drugog incidenta (Mendesove ruke), i to prvobitno pokazao kao da je prekrsaj za Bayern.
Osmi Socrates

#47795 Re: UEFA Champions League

Post by Osmi Socrates »

I da je dao crveni, mjesto gdje lopta udara Mendeza bi pregledano na VAR-u. Ispod pazuha skoro.
JohnnyS

#47796 Re: UEFA Champions League

Post by JohnnyS »

Zato je, a to sam više puta rekao, najbolje da svaka ruka u 16 bude penal. Ovako kad imaš iznimke da nije kad te napuca tvoj igrač, pa nije kad se odbije od nečijeg tijela, pa nije kad je kotangens kuta između ruke i tijela igrača manji od pi/4 samo se otvaraju mogućnosti za razne interpretacije i greške. Lopta u ruku jednako penal, svima, ujednačeni, bez iznimki i gotova stvar. To što nekad netko nije imao sreće pa ga napucalo, jebat ga, i (ne)sreća je sastavni dio igre
JohnnyS

#47797 Re: UEFA Champions League

Post by JohnnyS »

Ako ćemo uvesti logiku da netko namjerno nije igrao pa onda ne može biti penal, onda treba ukinuti i autogol jer nitko neće namjerno sebi zabiti
Osmi Socrates

#47798 Re: UEFA Champions League

Post by Osmi Socrates »

Glavni sudija zbog položaja nije mogao vidjeti da li je Laimer igrao rukom. Na ovom snimku se čini da nije. Na jučerašnjem snimku koji sam vidio mi se činilo da jeste. :lol:

Ali, to sad nema veze, jer je drugi sudija rekao da jeste. I glavni sudija zapravo tu nema izbora. On nije vidio, ne može reći ni jedno ni drugo. :-)
LSD

#47799 Re: UEFA Champions League

Post by LSD »

darius_maximus wrote: 07/05/2026 13:39

Meni Enrique nešto nikako ne leži, pa ni dok je Barcu trenirao, džaba.
Malo je na finalu svjetskog klupskog probila njegova prava čehra, čini mi se. :D
Neka Flicka, samo odbranu malo utegnuti. :D
Ja priznajem samo trenere koji osvjaaju najvece trofeje, tipa LP :mrgreen:

Pa i Hansi je odlican nema sta, njega bi mjenjao samo sa Pepom i Enriqueom. To su treneri koji rade fanaticnije nego ostali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#47800 Re: UEFA Champions League

Post by _BataZiv_0809 »

Bayern je zestoko ostecen ali je PSG bio bolji.
Post Reply