SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

ReymondReddington

#106676 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ReymondReddington »

Lik ubio zenu pred djetetom pa otisao na cevape sa tim istim djetetom ali ce ga jedan policajac iz pratnje zaustaviti.
dembele

#106677 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dembele »

mk ultra wrote: 02/05/2026 09:15
vjeshalica wrote: 02/05/2026 09:07

Svako je bitan a to sto tebe nervira neko od 60,70 i smatras ga nebitnim doces i ti u te godine pa ces vidjeti kako ce te neko tretirat nebitnim. Nek se moze opstajati svaki dan sa vijestima iz Irana i sta Tramp lupa i gdje se guzila Đina Đinović
Ne nervira me osoba od 60-70
Nervira me to sto imamo problema kamara

Ali je 2.maj 1992 bitniji od svih tih problema
Druže, to je naša bolna historija i treba da se spominje. Gledaj kako komšiluk spominje i obilježava mnogo starije događaje. Ko je od nas učio i gdje su se spominjali genocidi nad Bošnjacima prije ovog zadnjeg? Bez kulture sjećanja ponoviće se opet isto novim generacijama. Oko nas je puno onih koji žele da se ponovo uspavamo, a ako i mi to sami potenciramo, onda smo sami sebi najveći neprijatelji.

Evo primmjer iz Zenice. Maturanti iz jedne osnovne škole nisu otišli u Srebrenicu, jer je roditeljima učenika navodno skupa autobuska karta. Danas se ti isti roditelji šetkaju po Makarskoj i Baškoj Vodi, zakupio se apartman, kafa i do 8 KM, sok blizu 10 KM ali skup bus do Srebrenice.
To što se spominje kako smo napadnuti i kako smo se branili ne treba da isključuje današnje probleme. Problem je sistemske prirode odnosno nepostojanja istog. Ignorisanje i nespominjanje događaja iz prošlosti neće u prvi plan staviti probleme u sadašnjosti
Naslovnica

#106678 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Da li je istina da je ubica radio u zastitarskoj agenciji i da je imao oruzje (po duznosti)?
splinter

#106679 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

Naslovnica wrote: 02/05/2026 10:04 Da li je istina da je ubica radio u zastitarskoj agenciji i da je imao oruzje (po duznosti)?
Pa piše ti u članku. Pucao je iz službenog pištolja.
muha_sa

#106680 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Naravno da treba pamtit i podsjecat svaki dan na zlocine koje su nam komšije i susjedi uradili.

Samo--nije ovo mjesto za te teme.

Kreteni iskompleksirani su oko nas na svakom koraku, jal na šetalištu, u saobracaju, kafani, kaficu.....................da ponovim, žena se ni ohladila nije a petogodišnja djevojcica još u šoku a ovdje prepucavanje i skretanje sa teme.
Sutra više niko ni spomenut nece ovaj zlocin :-)
vjeshalica

#106681 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Naslovnica wrote: 02/05/2026 10:04 Da li je istina da je ubica radio u zastitarskoj agenciji i da je imao oruzje (po duznosti)?
U nekoj banci kao zastitar
vjeshalica

#106682 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/elma-go ... /260502024

Kako saznaje Klix.ba u februaru ove godine Elma je policiji prijavila Tarika za prijetnje i uhođenje, ali je nakon poziva za saslušanje na bazi prijave odbila podnijeti zahtjev za krivično gonjenje supruga. Uprkos tome, njemu je izrečena mjera zabrane prilaska.

Ono što nam je također potvrđeno jeste da Tarik Prusac ranije nije imao prijave za fizičke napade, ali jeste za psihičko maltretiranje supruge koja je željela da se razvede.

Nekoliko dana prije jučerašnje tragedije, policija je Tužilaštvu KS dostavila novu prijavu tačnije izvještaj o počinjenom krivičnom djelu
.
Naslovnica

#106683 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

splinter wrote: 02/05/2026 10:10
Ovaj clanak maloprije je izasao nakon sto sam postavio upit ovdje
geoxx

#106684 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by geoxx »

Haris.ba wrote: 02/05/2026 09:09
vjeshalica wrote: 02/05/2026 09:08 Opet ti.... kako se to moze sprijeciti femicid?
Tako sto zena dobije policijsku zastitu.
:lol: :lol: :lol:

Jesi ti uopce svjestan koliko slucajeva nasilja u porodici i krsenja zastitnih mjera zabrane prilaska ima? Koliko ti uopste mislis da ima policijskih sluzbenika da to pokriju?

Gdje uopce postoji da policija u stopu ide i stiti zene?

Sta ce kad zena ode u stan? Dezurati ispred vrata? :lol:
vjeshalica

#106685 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Naslovnica wrote: 02/05/2026 10:23
Nije smio odnijeti sluzbeni pistolj kuci, pise na Istrazi nakon ubistva SEC ONE prijavio krađu pistolja.
splinter

#106686 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

Naslovnica wrote: 02/05/2026 10:23
Ok
vjeshalica

#106687 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

geoxx wrote: 02/05/2026 10:23
Haris.ba wrote: 02/05/2026 09:09
vjeshalica wrote: 02/05/2026 09:08 Opet ti.... kako se to moze sprijeciti femicid?
Tako sto zena dobije policijsku zastitu.
:lol: :lol: :lol:

Jesi ti uopce svjestan koliko slucajeva nasilja u porodici i krsenja zastitnih mjera zabrane prilaska ima? Koliko ti uopste mislis da ima policijskih sluzbenika da to pokriju?

Gdje uopce postoji da policija u stopu ide i stiti zene?

Sta ce kad zena ode u stan? Dezurati ispred vrata? :lol:
Nema taj lik pojma koliko ima predmeta nasilja u porodici. Onaj broj sto napisah od 200 je onako vise plastican primjer. Moze se reci mikro primjer.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#106688 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by stetoskop »

Ništa neobično u današnje vrijeme da nasilnik posjeduje službeno oružje.
Koliko je samo bilo ubistava kod nas gdje je policajac službenim oružjem izvršio femicid i još prijavljivan za prijetnje, uhođenje...

I druga stvar, nemoguće je da osobe kojima se prijeti budu pod stalnom zaštitom.
Zar nije jednostavnije pozabaviti se eliminacijom nasilne osobe?
Privede se na saslušanje, obavi pregled psihijatra, sprovede malo na hlađenje u ustanovu zatvorenog tipa radi posmatranja i davanja lijekova.
Kada se procijeni da više nije opasan, pusti uz redovno praćenje od strane policijskih službenika i kontrole ljekara.
Ali za takvo nešto bi se moralo poraditi na izmjeni zakona da se malo uskrate bogata prava nasilnika.
A gdje su tu prava ugrožene žene i djeteta?
Ovako sada imamo ishod, gdje je jedna žena zauvijek nestala, djetetu upropašten život, porodici nanesena ogromna bol, a nasilnik će biti na decenijskom teretu poreznih obveznika.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#106689 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Mnogo pausalnih tvrdnji i narativa kojima se zeli dokazati svoje.

1. Policija ovdje nije adresa preko koje se mogu napraviti znacajniji pomaci. Ovdje vecu ulogu treba imati strucna zajednica u vidu psihologa, sociologa, socijalnih radnika. Obrazovni sistem mora krenuti u ozbiljnu pricu sa obracunavanjem sa odredjenim narativima. Muskarce ne obrazuje skola ni nas sistem nego peterson i andrew tate. Nije ovo samo nas problem, statistike govore o tome i u drugim drustvima, samo sto kod nas postoji ubitacna kombinacija patrijarhalnosti, ptspa, dostupnosti oruzja... Zacini sa ovim trendovima o tome da zena treba biti potcinjena muskarcu dobijes stravicnu kombinaciju.

Tako da, sto se tice vlasti, ja bih prije ovdje upirao na socijalni rad i obrazovanje, nego policiju. Ovo je specifican oblik kriminaliteta i policija se ovdje moze nositi samo sa posljedicama, a tu je vec kasno debelo.

2. Sto se tice tih prica o varanju i slicno. Da, jebeno je to kad se investiras u brak toliko i niko ne kaze da te ne ubije psihicki. Al ima jedan detalj sa kojim sam ja licno davno rascistio: kad mi se prvo rodilo shvatio sam da postoji neko ko mi je bitniji od mene. Nagon da bez razmisljanja svoju glavu poturim ispred njega.

Isto tako, znam i koliko to dijete voli svoju majku i kakav gubitak bi imao da ostane bez nje. Reci da volim to svoje dijete toliko, a da sam zbog kurvanja spreman da ga ostavim bez majke je sukob logike i cista laz u pocetnim postavkama.

Dakle ne, ubica ne voli to dijete toliko da mu je prece od njega i njegovog ega. I svako ko tako razmislja, da vas obavijestim - niste plemeniti koliko mislite, nego ste obicna sebicna govna.
vjeshalica

#106690 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Gdje su ti kapaciteti ustanova za lijecenje kretena? Preko 10.000 kretena sad imas na mikrolokaciji da sprdis pod prevaspitanje. Nije sve u lijekovima, ima i ostalih socijalnih tretmana jedino prisilnim putem jer sad i ne mozes osim ako nije totalna patologija.
bumerangss

#106691 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bumerangss »

duh_sa_sjekirom wrote: 01/05/2026 20:46 Tragedija je strašna, ne dao Bog nikome...
Ko zna šta je u pitanju, mada u ovakvim slučajevima najčešći motiv je borba za starateljstvo nad djetetom.
U ovakvim slucajevima najcesci motiv je ljubomora
Ocito da se vodio onom "kad neces biti moja onda neces biti nicija" a i da djete ne odrasta uz ocuha...
Ocito da ako i nije imala drugog on ga je vec u svoj bolesnoj glavi zamislio i nije mogao da mu je prepusti

Ljubav se ne moze silom natjerati da te neko voli
Ok zbog djece bi bilo idealno da odrastaju u porodici uz bioloske roditelje, ali ako se osjeti udaljenost među supruẓ̌nicima onda ne treba nista forsirati silom

Nek svako krene svojim putem, imaju institucije ako se ne moze dogovorom razici, da razdjele i imovinu i urede odnose i obaveze u pogledu viđanja djece, alimentacije...

Sta je kreten dobio sa ovim? Ona mlada ode pod zemlju a on da truhne u Zenici 40 godina a svom vlastitom djetetu je unisto djetinstvo i svijetlu buducnost koju je moglo imati da on nije povukao obarac...

Tuga
bumerangss

#106692 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bumerangss »

Reglan wrote: 01/05/2026 20:49 Lik je izgleda bio zastitar u jednoj od banaka, znaci imao je lako dostupno oruzje..
Da samo znas koliko ljudi mimo zastitara ima legalno oružje pod izgovorom "lovacko" ne bi smio izaci iz kuce u po bijela dana
bumerangss

#106693 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bumerangss »

last mohicans wrote: 01/05/2026 20:56 Svaki slučaj ko preslikan, pa neka se skupština KS ovim pozabavi a ne da mlate praznu slamu. Toliko o tome da policija nije upoznata sa slucajem bila, a i socijalne sluzbe, ko vec ne.
Pokušali smo inicirati sporazumni razvod, ali on nije pristajao pa smo podnijeli tužbu. Trenutno je na snazi bila mjera zabrane, Elma ga je više puta prijavljivala policiji, stalno je pratio, uhodio i jako se plašila. Imam utisak da je imala osjećaj da se nešto ovakvo može desiti", govori nam potresena Bojičić.
Zasto si ogranicio samo na KS?!

Pa sta je sa onim iz Gracanice jel sto je prenosio live ubistvo žene, pa sa onim momkom u Mostaru sto je ubio onu prelijepu djevojku...? Znaci nije ovo kantonalni problem
Naslovnica

#106694 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

stetoskop wrote: 02/05/2026 10:27 Ništa neobično u današnje vrijeme da nasilnik posjeduje službeno oružje.
Koliko je samo bilo ubistava kod nas gdje je policajac službenim oružjem izvršio femicid i još prijavljivan za prijetnje, uhođenje...

I druga stvar, nemoguće je da osobe kojima se prijeti budu pod stalnom zaštitom.
Zar nije jednostavnije pozabaviti se eliminacijom nasilne osobe?
Privede se na saslušanje, obavi pregled psihijatra, sprovede malo na hlađenje u ustanovu zatvorenog tipa radi posmatranja i davanja lijekova.
Kada se procijeni da više nije opasan, pusti uz redovno praćenje od strane policijskih službenika i kontrole ljekara.
Ali za takvo nešto bi se moralo poraditi na izmjeni zakona da se malo uskrate bogata prava nasilnika.
A gdje su tu prava ugrožene žene i djeteta?
Ovako sada imamo ishod, gdje je jedna žena zauvijek nestala, djetetu upropašten život, porodici nanesena ogromna bol, a nasilnik će biti na decenijskom teretu poreznih obveznika.
Kako?!
Prijavljen, alarmirana policija, advokat, socijalne sluzbe, vjerovatno su znali i u firmi?!
Covjeku nije oduzet pistolj, ocito.
bumerangss

#106695 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bumerangss »

Logovan wrote: 01/05/2026 20:57 Umirao od teške bolesti, od bolova, itd, da moli da umre da se ne pati, a ne umro narednih 50 godina pa da ih živi u patnji, suzama, previjanjima, neprespavanim noćima, itd
Joj kako nesto ne volim slusati kletve... :-)
Da Bog svaku kletvu usliši ne bi bilo žive duše na Zemlji

Imaju zakoni solidno dobri samo ih treba sprovoditi
Tražiti rezultate i odgovornost tužilaštava
Raditi na izmjeni i usvajanju novih kaznenih zakona u smislu vecih kazni ali i uvesti obavezan društveno koristan rad robijaša a ne da u zatvorima uživaju kao u hotelu i da im mi porezima iz budžeta plačamo sve to: 3 obroka visoko kvalitetna gdje nutricionisti određuju koliko mora imati mesa, voca, povrca... dok ja cekam da paradajz spadne sa 12 na makar 4 KM da bih ga okusio

Što uvoziti radnike iz Nepala, Indije, Pakistana a sigurno u zatvorima u FBiH njih preko dvije 3000 sad drka jer ne znaju sta ce od dosade dok cekaju rucak i veceru
vjeshalica

#106696 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Ma ove samo odvrnute treba na lopatu, ciscenje smeca iz Drinskog jezera,otcepljavanje kanala i hala itd itd
ShnjaZZZ

#106697 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ShnjaZZZ »

Ma ja, lako je dijete šamarat

zdruzdjo

#106698 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Prije par godina stojim na prosirenju na otoci. Cekam prijatelja. Na par metara lik od prilike nekih 20-25 godina se svadja sa djevojkom. Onako na oko bi ona mozda mogla i maloljetna biti, ali hajd' skontaj. Oboje pristojno obuceni, ona full nasminkana. Cak i super izgleda. Nisu ono "trailerpark trash"
U jednom momentu on je pocupa i protrese za kosu i svinta joj samar. Okide ona plakati.
Ja pridjem stanem izmedju,malo ga odgurnem kazem "ne smijes to raditi sad cu ti policiju zvati". Nisam bas korpulentan, ali kontam i ako podje nesto, koljenom cu ga u muskost ili carsijski glavom u nos, pa sta bog da.
Lik stvarno smiri, malo podize dlanove i kaze ok,ok necu vise.
Ali....
Ona kroz plac napade me. Sta se ti mjesas, gledaj svoja posla, jesam te zvala da mi pomognes, jeba mi sve....sikce, ne prestaje.
Sklonim ruke sa lika, reko jarane izvini svega ti, uhvati i nogama je zgazi sad ovdje. I okrenem se i sklonim se. Nastavise se svadjati nesto, on neku gledao, jeste-nije....
Boga sam molio da je uhvati i o zemlju otrese dok sam tu. Ne bih okom trepnuo. Nisam vidio ishod, jer je dosao jaran.
Zasto ovo pisem? Pa prijavila ga, a onda odbila podnjeti zahtjev za krivicnu prijavu. Pa zasto. To nasilnicima samo daje vjetar u ledja da ce svi njegovi potezi proci nekaznjeno i da ce mu ona u neku ruku oprostiti pa nece inicirati dalje.
Da mi neko ne bi strpao da sam rekao nesto sto nisam, NISAM REKAO(niti bih) DA JE ONA KRIVA ILI DA JE TRAZILA TO, ILI "BOGA PITAJ STA JE ONA NJEMU RADILA"...I sl.
Ali ako si se spetljala u zivotu sa nasilnikom, ili bjezi/prijavi/tjeraj to kraja/...ili suti, trpi i boga moli da te nekad ne ubije.
Uvijek postoji kljuc da se to rjesi. Bilo kakav. Samo je pitanje da li ga zelis iskoristiti ili ne.
Eto da je ta kokica u mom slucaju zavristala da jok pomognem, ja bih stao ispred nje, zvao policiju, sacekao ih, ako bi islo dalje do dolaska policije bi se mozda i pobio, i ok. Ali jok. Ona na mene posla sikatati. Bas sam se oajecao kao.magarac.
Onaj ko ne zeli pomoc, mu se ne moze ni pomoci.
Last edited by zdruzdjo on 02/05/2026 11:10, edited 1 time in total.
geoxx

#106699 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by geoxx »

bumerangss wrote: 02/05/2026 10:45
Logovan wrote: 01/05/2026 20:57 Umirao od teške bolesti, od bolova, itd, da moli da umre da se ne pati, a ne umro narednih 50 godina pa da ih živi u patnji, suzama, previjanjima, neprespavanim noćima, itd
Joj kako nesto ne volim slusati kletve... :-)
Da Bog svaku kletvu usliši ne bi bilo žive duše na Zemlji

Imaju zakoni solidno dobri samo ih treba sprovoditi
Tražiti rezultate i odgovornost tužilaštava
Raditi na izmjeni i usvajanju novih kaznenih zakona u smislu vecih kazni ali i uvesti obavezan društveno koristan rad robijaša a ne da u zatvorima uživaju kao u hotelu i da im mi porezima iz budžeta plačamo sve to: 3 obroka visoko kvalitetna gdje nutricionisti određuju koliko mora imati mesa, voca, povrca... dok ja cekam da paradajz spadne sa 12 na makar 4 KM da bih ga okusio

Što uvoziti radnike iz Nepala, Indije, Pakistana a sigurno u zatvorima u FBiH njih preko dvije 3000 sad drka jer ne znaju sta ce od dosade dok cekaju rucak i veceru
Izvrsene su izmjene zakona, ne samo kod nasilja u porodici nego je uveden i femicid u krivicni zakon. Uz to, donesen je novi zakon o zastiti od nasilja u porodici koji je jaci iz ugla zastite nego prosli, a isto tako sad je krsenje zastitnih mjera krivicno djelo. Pritvor se za nasilje u porodici dobije dok kazes keks, a rekao bih i da su sudovi poostrili kaznenu politiku.

Mislim da tu nije problem. Ovo sto je Chmoljo napisao itekako ima smisla.
noviforumas

#106700 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviforumas »

Ma nisu krivi nikakvi Petersoni i Tateovi. Mislite da je ovaj Tarik ikad cuo za njih, frajeru je 50 godina, ili onaj bilder to je Nizamu ubio? Nije to nista uvozno, to smo mi.
Post Reply