BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Haris.ba

#4801 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 03/04/2026 07:19 @mk ultra,
Baviš li se i sitnijim projektima?
Šta bi preporucio kao neki krizni paket, panel za ispod prozora ili balkona, ne veće dimenzije od 1×2,5 m sa inverterom i baterijom, tek toliko da covjek ima za rasvjetu, tv, eventualno kuhalo u slučaju kakve globalne havarije.
Koliko bi kostao takav paket?
Rodjak je stavio na balkon na kuci (jugozapadna strana), ima oko 2kw. Mislim da ga je doslo ispod 1500KM. On je elektricar pa je to sve sam odradio. Koristi samo za rad klime.l, hladjenje i grijanje.
Ali, balkon je dug skoro 10 metara.

Mislim da 2,5 metara je za sijalice, punit mobitel, televiziju i takve stvari.
Last edited by Haris.ba on 03/04/2026 14:00, edited 1 time in total.
Ci-Nick

#4802 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Mislio sam na nesto od cca 800 W i bateriju od 200 Ah 5 KW, koliko vidim takva kombinacija bi bila od 3.000 pa navise.
Ne znam da li takva baterija moze nakratko pogurati kakav grijac od npr 1000 W.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4803 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Bobi »

Moze samo moras imate odgovarajuci pretvarač.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4804 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gentoo »

Ci-Nick wrote: 03/04/2026 14:00 Mislio sam na nesto od cca 800 W i bateriju od 200 Ah 5 KW, koliko vidim takva kombinacija bi bila od 3.000 pa navise.
Ne znam za sta bi to koristio ? Kad nestane struje ? Baterija od 5kw ti je oko 4500 a to je nonsense kupovati.. Evo od 6kw

https://prox.ba/shop/aku-agregat-invert ... kw-3840wh/

Uzmi 800-1200kw panele i mikroinverter i turi u uticnicu. Ako imas onaj stari sat na okretanje provjereno ide u rikverc i stedi ti tj. smanjuje racun.
Bobi
Forum administrator

#4805 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Bobi »

ja jesenas zazidao(mislim napunio pur pjenom pa gletovao :D ) otvor za dimnjak, kakva ba krizna vremena :D.
Ci-Nick

#4806 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

gentoo wrote: 03/04/2026 15:45
Ci-Nick wrote: 03/04/2026 14:00 Mislio sam na nesto od cca 800 W i bateriju od 200 Ah 5 KW, koliko vidim takva kombinacija bi bila od 3.000 pa navise.
Ne znam za sta bi to koristio ? Kad nestane struje ? Baterija od 5kw ti je oko 4500 a to je nonsense kupovati.. Evo od 6kw

https://prox.ba/shop/aku-agregat-invert ... kw-3840wh/

Uzmi 800-1200kw panele i mikroinverter i turi u uticnicu. Ako imas onaj stari sat na okretanje provjereno ide u rikverc i stedi ti tj. smanjuje racun.
To su neka moja razmisljanja ako dođe do globalnog sranja, nestanka struje, a ne zbog nekih usteda.
Neke hipohonderske ideje.
Ali ocito da bi u tom slučaju bili najbolje napustiti stan i zivjeti u kući, bliže zemlji, vodi, lozenje itd.
zigzag

#4807 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

Solari + baterija. Ja sam konto agregat al i on kratkog vijeka kad nema goriva.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4808 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

Aaaa

Kad krenem ovo da citam :mrgreen:
Tek vidim sta sam dozivio

Ugl izvinjavam se kasno odgovsram i sporo pisem
Mr. Moja malenkost je potpisao 150MW prođekt. Ugl slavlje je bilo dan, drugi dan je bilo kuku meni sta da radim :lol:

1. Bit ce u prodaji kroz 15-20d, po ovim shopovima ovo:
https://emea.apsystems.com/qt2/
Ali na ovo ne moze baterija, ne moze baterija i ne moze raditi bez napajanja iz mreze.
Cijenu necu govoriti jer ne smijem influencati mpc :mrgreen:

2. Ovo prox šitić ne trošite novce bezveze. Ja sam u 2025 isporucio nekih 50kom ovig off grid sustava sa najmanjom baterijom 5kWh litij, i sve i jedna je zajebavala zimus. Sve i jedna.
Malo je to, stanu, isprazne se j onda ih ne mozes startati nikako osim celiju po celiju.

Ovaj mikroinverter na balkonu sa 3-4 panela moze solidno proizvesti zimi pogotovo kad je sunce nisko
Kompletić sa 4 panela bi morao biti do 1000 sa PDVom

2 panela + punjac za olovo bateriju + olovo baterija
To je 500KM
Ali bogami ste ih i bacili... 1 sezona i kanta, mislim panel OK, ali ovo.ostalo ne.
Ako hoces da radi onda je Victron 48V sustav i to je minimum 2200KM sa senzorima napona baterije temperature baterije itd itd

Najmanji stabilan koliko toliko off grid ne mozes bez ~6500KM
Sve ispod toga imat ces problem a onda vjerovatno i ja sto ne zelim sebi u zivotu.
Last edited by mk ultra on 03/04/2026 22:51, edited 1 time in total.
mk ultra

#4809 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

zigzag wrote: 03/04/2026 19:43 Solari + baterija. Ja sam konto agregat al i on kratkog vijeka kad nema goriva.
Image

Ima i za to rjesenje
Agregat sa automatskim startom
Off grid inverter sa kontaktom na palenje agregata
Palenje samo.ako je baterija ispod granice
mk ultra

#4810 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

E ovako, ne vuce struju, skines punjac ima par celija aktivno ko fol ima napona... i onda otvori bateriju, celiju po celiju startaj i tako dalje...

Image

Image
Ci-Nick

#4811 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Znači 6.500 paket.
Hvala na informaciji.
To samo ako dođe do ozbiljnijeg sranja i bude naznaka da će doći do raspada elektromreže.
gentoo

#4812 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gentoo »

Ci-Nick wrote: 04/04/2026 11:18 To samo ako dođe do ozbiljnijeg sranja i bude naznaka da će doći do raspada elektromreže.
Tad ce biti 14000 ko i dizel sto je sad 3.60 :mrgreen: :lol:. Ja da nisam uradio fasadu (tj. ja i Fudo popola) i da nemam jos 19 komsija koji bi se mozda bunili sto je busim) bih stavio ovih par sto sam i imao plan da mi budu kao "streha" iznad prozora. Orjentacija jug-zapad. Bateriju bih eventualno naknadno nabavio ali nisam fan drzanja tako velikih baterija u prostoru gdje zivim.. Pogotovo ako su neke saomi i sl. cungalunga.
gentoo

#4813 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gentoo »

mk ultra wrote: 03/04/2026 22:35 5kWh litij, i sve i jedna je zajebavala zimus. Sve i jedna.
I u stanu na +23 ? :mrgreen:

Ti radis neke vece stvari, guras neke svoje proizvode (nemam pojma ko si i jesi li i uvoznik ili samo implemntacija) pa gledas to iz perspektive tih 150MW baterija u supama i halama a ne obicnog insana, ali je guranje 800-1000W u bateriji ili uticnicu itekako OK, naravno ako imas OK polozaj.

Mislim, mozda sam i ja u krivu ali eno po DE svaki treci balkon ima 2-3 panela. To su uglavnom ovi "user friendly" plug and play (citaj: ne treba nam mk ultra :mrgreen: ) brandovi poput https://eu.ecoflow.com/products/stream- ... 7885907287 ili slicnih.

Baterije su skupe.. A da li vjerujem vise Ankeru ili nekom random kinezu (i Anker je kinez) guess what :mrgreen: . A ti garant radis i isporucujes random kineza :mrgreen:
Ci-Nick

#4814 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

gentoo wrote: 04/04/2026 11:23
Ci-Nick wrote: 04/04/2026 11:18 To samo ako dođe do ozbiljnijeg sranja i bude naznaka da će doći do raspada elektromreže.
Tad ce biti 14000 ko i dizel sto je sad 3.60 :mrgreen: :lol:. Ja da nisam uradio fasadu (tj. ja i Fudo popola) i da nemam jos 19 komsija koji bi se mozda bunili sto je busim) bih stavio ovih par sto sam i imao plan da mi budu kao "streha" iznad prozora. Orjentacija jug-zapad. Bateriju bih eventualno naknadno nabavio ali nisam fan drzanja tako velikih baterija u prostoru gdje zivim.. Pogotovo ako su neke saomi i sl. cungalunga.
Ja sam brz, i kad su ovi zaratili ja sam natočio jedan rezervoar po 2,41 KM.
Tako bi i ovo nabavio mozda ne za 6.500 ali do 8000.
Bobi
Forum administrator

#4815 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Bobi »

Ci-Nick wrote: 04/04/2026 11:59 Ja sam brz, i kad su ovi zaratili ja sam natočio jedan rezervoar po 2,41 KM.
To je sporo, ja natočio po 2,29 :D.
Bobi
Forum administrator

#4816 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Bobi »

gentoo wrote: 04/04/2026 11:32
mk ultra wrote: 03/04/2026 22:35 5kWh litij, i sve i jedna je zajebavala zimus. Sve i jedna.

Ti radis neke vece stvari, guras neke svoje proizvode (nemam pojma ko si i jesi li i uvoznik ili samo implemntacija) pa gledas to iz perspektive tih 150MW baterija u supama i halama a ne obicnog insana, ali je guranje 800-1000W u bateriji ili uticnicu itekako OK, naravno ako imas OK polozaj.

Mislim, mozda sam i ja u krivu ali eno po DE svaki treci balkon ima 2-3 panela. To su uglavnom ovi "user friendly" plug and play (citaj: ne treba nam mk ultra :mrgreen: ) brandovi poput https://eu.ecoflow.com/products/stream- ... 7885907287 ili slicnih.

Baterije su skupe.. A da li vjerujem vise Ankeru ili nekom random kinezu (i Anker je kinez) guess what :mrgreen: . A ti garant radis i isporucujes random kineza :mrgreen:
Ti si prizemlje, mozes u podrum bateriju.
mk ultra

#4817 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

gentoo wrote: 04/04/2026 11:32

Nebitan je proizvodjac... sve se to vrati na istu mustru

Hocu reci da takvi sistemi imaju problema, pogotovo na 12V

Isto igracke bogami

Bavim se ja i tim malim sistemima, i jedini koji dugorocno funkcionise je Victron. I nece ga niko jer je 5x skuplji nego sve ostalo.
mk ultra

#4818 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

gentoo wrote: 04/04/2026 11:23 . Bateriju bih eventualno naknadno nabavio ali nisam fan drzanja tako velikih baterija u prostoru gdje zivim.. Pogotovo ako su neke saomi i sl. cungalunga.
Inverter ti mora biti predviđen za to

I sta se tu zbiva, sve je lijepo od marta od oktobra
Imas bateriju
Imas potrosace spojene fercera, dan dug itd

A od oktobra do marta, ako budes imao 100% solarni sistem koji je sabilan, ja ti cestitam. Kupi ga od koga god zelis.

O tome.ti govorim
I onda ces dati 1500 ili evo 4000KM sa linka
I ma koliko toplo bilo, doci se niza temp, 2-3-5 dana bez punjenja ko evo ove godine, i sve i jedna litijeva baterija ce stati.

Evo ova sa slike sfo sam stavio ima grijac u sebi pa se ispraznila skroz + zaustavila da je ne mozes ni napuniti.

Litijevu ces nekako servisirati olovnu jos teze
Onda inverter koji izvlaci iz olovne baterije iz nizeg napona bilo kakvu snagu, povecava duty cycle i 3-4 puta tako i on je crko

Tako da sezona i u kantu. Ako to vrijedi tih novaca sretno
gentoo

#4819 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gentoo »

mk ultra wrote: 04/04/2026 18:58 A od oktobra do marta, ako budes imao 100% solarni sistem koji je sabilan, ja ti cestitam. Kupi ga od koga god zelis.
Nema ga niko.. ni taj tvoja musterija od 150MW.. Osim ako nije u Malagi :mrgreen:

Ovo je zajebancija.. ja kad sam poceo razmisljati o ovom (a ima tome i 2 god.) ideja je vise bila smanjiti racune na max: 1)efikasni potrosaci ; 2)fasada+stolarija ; 3) proizvesti sta god da smanjis racun.

Istina ono sto najvise trosi (grijanje) ide onda kad je proizvodnja mozda i 0W.. No ja imam sistem gdje svaki mjesec placam 100KM EP-u.. bio racun 60 ili 138KM. Tako da bi ljeti uz klime koje hlade ti racuni umjesto 80-ak bili 60-ak. Ono nidje veze i povratak investicije je za ko zna koliko godina.. ali davao sam ja i vece pare na jos vece gluposti u zivotu :mrgreen:

Ali eto ono kad se nedavno desilo u CG u sred ljeta.. bar bi frizider i TV radili :mrgreen:
Danguba

#4820 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Danguba »

Ma nama samo dobar Smederevac moze pomoci u slucaju raspada sistema.

Ovdje imam 6 panela koji daju 2400 w i nemam bateriju.
Dobro ferceraju ali to nije dovoljno ili je priblizno za jedno domacinstvo.
Sada uveli zakon da ne mozes imati vise panela nego za svoju potrebu. Mnogi su poletili i supe da pokriju.
Do sada ako imas visak mozes isporucivati u mrezu i dobro placeno a od slijedece godine moras placati sto imas visak koji ide u mrezu(kao drzanje para u banci :D ) ili registrovati firmu za proizvodnju el.energije.

U slucaju havarije u Bosni nama nema spasa osim primitivnog grijanja i svijeca.
Imam i agregat i 20l goriva ali to je za mozda 2 dana. Jednostavno da privremeno pokrene cen.grijanje i da se zamrzicac ne otopi.

Sto kolega rece, u idealnim uslovima kada ima sunca mozes funkcionisati a sta poslije toga...ma nema nam spasa. :mrgreen: 8-)
ja71

#4821 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by ja71 »

Oprostite ako je o ovome vec raspravljano ali ne cita mi se 4820 postova.

Imam konkretno pitanje za nesto sto se na Zapadu popularno zove balkonska elektrana.
Malo informacija mozete naci i na Wikipediji
https://sr.wikipedia.org/wiki/Solarne_e ... na_balkonu
https://en.wikipedia.org/wiki/Balcony_solar_power

Radi se o mini-sistemima ciji inverteri isporucuju do 800W.
To se jednostavno usteka u stekdozu tako da ne treba ni elektricar niti neko posebno prijavljivanje pod uslovom da su inverteri licencirani.
Panele je dozvoljeno staviti do 2000W sto prakticno samo ima smisla sa baterijom.
Mana pojednostavljene instalacije bez birokratije i elektricara je to sto visak bez naknade poklanjas elektrodistributeru.
Ja sam prije nekih pola godine to stavio (Njemacka) i predvidjam da ce mi racun za struju sa 100 EUR na 50 EUR prepoloviti sto bi investiciju trebalo amortizovati za nekih 2,5 do 3 godine.

Interesuje me, da li bi se to kod nas tolerisalo. u Bosni imam elektricno brojilo na kolce sto znaci i da bi ga vracalo nazad tako da mi ne bi trebala ni baterija.
Ili je kod nas dozvoljena iskljucivo Off-Grid varijanta ?
vjeshalica

#4822 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by vjeshalica »

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /komentari

Jojjj vristim.....

Samo goglajte Lamija Ceremida - Zlatko LaguNĐija, Amina LaguNĐija......hahahahah
Hahahahahah
Hahahahahah
mk ultra

#4823 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

ja71 wrote: 23/04/2026 14:21 Oprostite ako je o ovome vec raspravljano ali ne cita mi se 4820 postova.

Imam konkretno pitanje za nesto sto se na Zapadu popularno zove balkonska elektrana.
Malo informacija mozete naci i na Wikipediji
https://sr.wikipedia.org/wiki/Solarne_e ... na_balkonu
https://en.wikipedia.org/wiki/Balcony_solar_power

Radi se o mini-sistemima ciji inverteri isporucuju do 800W.
To se jednostavno usteka u stekdozu tako da ne treba ni elektricar niti neko posebno prijavljivanje pod uslovom da su inverteri licencirani.
Panele je dozvoljeno staviti do 2000W sto prakticno samo ima smisla sa baterijom.
Mana pojednostavljene instalacije bez birokratije i elektricara je to sto visak bez naknade poklanjas elektrodistributeru.
Ja sam prije nekih pola godine to stavio (Njemacka) i predvidjam da ce mi racun za struju sa 100 EUR na 50 EUR prepoloviti sto bi investiciju trebalo amortizovati za nekih 2,5 do 3 godine.

Interesuje me, da li bi se to kod nas tolerisalo. u Bosni imam elektricno brojilo na kolce sto znaci i da bi ga vracalo nazad tako da mi ne bi trebala ni baterija.
Ili je kod nas dozvoljena iskljucivo Off-Grid varijanta ?
U sustini ne mozes jer ce ti brojilo elektronsko detektovati povrat energije, ali vala uvijek imas 500-800W koje su u funkciji...

Ima varijanta sa upravljanjem snagom da se to ne desi nikad... bude 200KM skuplje

Imam ja ove AP system
mk ultra

#4824 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

A ovo za BPK

Mozda za pocetak da ode jedan 110kV dalekovod tamo, ne mora 400kV za ove njihove planove :lol:
Maliodmene

#4825 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Maliodmene »

vjeshalica wrote: 29/04/2026 18:36 https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /komentari

Jojjj vristim.....

Samo goglajte Lamija Ceremida - Zlatko LaguNĐija, Amina LaguNĐija......hahahahah
Hahahahahah
Hahahahahah
Ne kontam, sta je zapravo smjesno ako je ova ubleha pronasla pare za investiciju?
Post Reply