Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Moderator: anex
- drug_profi
#1326 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Pogledaj serije ovih brendova. Sheppach, Einhell, i sl.
Svi imaju univerzalnu bateriju za svoju liniju proizvoda.
Uzmi dvije najjace.
Masineialati.ba pa gledaj.
Svi imaju univerzalnu bateriju za svoju liniju proizvoda.
Uzmi dvije najjace.
Masineialati.ba pa gledaj.
-
noviclan
#1327 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Pozdrav kosci, ako ima neko da umije oko trimera
https://alatshop.ba/proizvod/villager-e ... er-et-500/
Treba glava trimera za villager et 500, e koja bi mogla zamjenska ici hvala
https://www.agromarket.ba/glave-sa-silk ... plet-50-54
"proizvod trenutno nije dostupan"
https://alatshop.ba/proizvod/villager-e ... er-et-500/
Treba glava trimera za villager et 500, e koja bi mogla zamjenska ici hvala
https://www.agromarket.ba/glave-sa-silk ... plet-50-54
"proizvod trenutno nije dostupan"
- drug_profi
#1328 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Vidi sa prox.ba servisom. Oni rade Villager isto.
-
Naslovnica
#1329 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Šta rekošmo, neki trimer, nov, benzin, do max. 350KM?
Blaga padina, max 500m², poprilično zaraslo, treba dovesti u red, nema granja ali ima svakakvog korova nije čista trava.
Gledao Einhell onaj na čisti benzin, sviđa mi se to da ne moram mješavine praviti ali izgleda da je potežak a i meni su leđa u Q. Također, volio bih da se rastavlja na pola čisto zbog transporta. Ovaj Einhell i još neki njegovi modeli se rastavljaju. Doduše, ostali su mješavina ali ne bježim, ništa nije eliminatorni faktor.
Nemojte mi pls savjetovati "doplati 150KM, kupi Stihl, kupi polovnog ovog-onog". Želio bih novo u tom nekom cjenovnom razredu, a da nije čungalunga ćajniz od "6KS, 99KM".
Nikada nisam radio trimerom, vakat je meščini.
Blaga padina, max 500m², poprilično zaraslo, treba dovesti u red, nema granja ali ima svakakvog korova nije čista trava.
Gledao Einhell onaj na čisti benzin, sviđa mi se to da ne moram mješavine praviti ali izgleda da je potežak a i meni su leđa u Q. Također, volio bih da se rastavlja na pola čisto zbog transporta. Ovaj Einhell i još neki njegovi modeli se rastavljaju. Doduše, ostali su mješavina ali ne bježim, ništa nije eliminatorni faktor.
Nemojte mi pls savjetovati "doplati 150KM, kupi Stihl, kupi polovnog ovog-onog". Želio bih novo u tom nekom cjenovnom razredu, a da nije čungalunga ćajniz od "6KS, 99KM".
-
cable_stayed_bridge
#1330 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Kod mene je Villager bc1900s, kosim preko 2 duluma s njim. Radi korektno, sa proljecem ulazimo u trecu sezonu s njim. Tada 2023. sam ga novog platio 320 KM.Naslovnica wrote: ↑26/04/2026 15:16 Šta rekošmo, neki trimer, nov, benzin, do max. 350KM?
Nikakav kvar do sada s njim, vazno je kvalitetnu smjesu napraviti, ono standardno odrzavanje i to je to. Doduse, zamijenio sam mu plasticnu glavu sa metalnom, ona sto na njemu fabricki dodje nije cemu. Trosak oko 20KM.
Iz tvoje perspektive, mana mu je sto je malo potezak, mislim da u tom rangu ima i nesto laksih.
-
Naslovnica
#1331 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
HVALA!cable_stayed_bridge wrote: ↑26/04/2026 17:02Kod mene je Villager bc1900s, kosim preko 2 duluma s njim. Radi korektno, sa proljecem ulazimo u trecu sezonu s njim. Tada 2023. sam ga novog platio 320 KM.Naslovnica wrote: ↑26/04/2026 15:16 Šta rekošmo, neki trimer, nov, benzin, do max. 350KM?
Nikakav kvar do sada s njim, vazno je kvalitetnu smjesu napraviti, ono standardno odrzavanje i to je to. Doduse, zamijenio sam mu plasticnu glavu sa metalnom, ona sto na njemu fabricki dodje nije cemu. Trosak oko 20KM.
Iz tvoje perspektive, mana mu je sto je malo potezak, mislim da u tom rangu ima i nesto laksih.
Izgleda da je taj Villager sada oko 460KM.
-
shandrprcSA
#1332 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
https://olx.ba/artikal/47891593Naslovnica wrote: ↑26/04/2026 15:16 Šta rekošmo, neki trimer, nov, benzin, do max. 350KM?
-
Naslovnica
#1333 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Hvala na preporuci, čitao sam kometare, vidio sam da ga je neko spominjao. Uzećemo u razmatranje.shandrprcSA wrote: ↑26/04/2026 17:09https://olx.ba/artikal/47891593Naslovnica wrote: ↑26/04/2026 15:16 Šta rekošmo, neki trimer, nov, benzin, do max. 350KM?
-
shandrprcSA
#1334 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
3g savrseno me sluzi a i moze se rastaviti
-
Naslovnica
#1335 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Specifikacije su opake!
-
kuli1961
#1336 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
U okviru budžeta od 350 KM gledaj samo težinu trimera sa i bez goriva i da su uprtači dvostruki, tj ruksak princip. Što lakše to bolje, tj ledja manje stradavaju.
Već predloženi FUXTEC jeste za razmatranje. Imam FUXTEC cvajtaktni ledjni puhač lišća, radi savršeno, ali tek kada sam umjesto kineske svjećice stavio Bosch. Mješavina je 2,5 %.
Vrijedi razmotriti i RURIS , ne treba bježati od Rumuna. Nije baš za poredjenje, ali imam RURIS frezu 4 taktna, benzin. Zaista radi kao vekerica.
Za tvoju livadu, kako si je opisao, ne treba ti mrcina od 2,3 ili više KS, do 1,5 KS ti je sasvim dovoljno- silk, nož i eventualno cirkular će sigurno uraditi posao.
Moj primjer- plac je 2 dunuma, livada i šuma- pola pola, otprilike. Već 10 godina koristim Husqvarnu od 1 kW- 1,4 KS, više nego dovoljno, a livada je kao livada -i trava i korov i korovčina svake vrste. Šuma, takodje...
Već predloženi FUXTEC jeste za razmatranje. Imam FUXTEC cvajtaktni ledjni puhač lišća, radi savršeno, ali tek kada sam umjesto kineske svjećice stavio Bosch. Mješavina je 2,5 %.
Vrijedi razmotriti i RURIS , ne treba bježati od Rumuna. Nije baš za poredjenje, ali imam RURIS frezu 4 taktna, benzin. Zaista radi kao vekerica.
Za tvoju livadu, kako si je opisao, ne treba ti mrcina od 2,3 ili više KS, do 1,5 KS ti je sasvim dovoljno- silk, nož i eventualno cirkular će sigurno uraditi posao.
Moj primjer- plac je 2 dunuma, livada i šuma- pola pola, otprilike. Već 10 godina koristim Husqvarnu od 1 kW- 1,4 KS, više nego dovoljno, a livada je kao livada -i trava i korov i korovčina svake vrste. Šuma, takodje...
-
Armin2013
#1337 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Einhel trimer onaj veći, radi već 10tak godina (juče baš kontam kad sam ga uzeo), ni svjećicu nisam zamijenio, prve 2-3 godine nisam ni podmazivo, kristim nož i silk, malo jest teži, ali kad je veća trava stavim nož i nema brige, znam s nijm i drvo okresat usput gdje su manje grane
Futex, einhell, ruris, sve ti je to isto samo druga farba
-
Naslovnica
#1338 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
kuli1961 wrote: ↑26/04/2026 22:19 U okviru budžeta od 350 KM gledaj samo težinu trimera sa i bez goriva i da su uprtači dvostruki, tj ruksak princip. Što lakše to bolje, tj ledja manje stradavaju.
Armin2013 wrote: ↑27/04/2026 07:10 Einhel trimer onaj veći, radi već 10tak godina (juče baš kontam kad sam ga uzeo), ni svjećicu nisam zamijenio, prve 2-3 godine nisam ni podmazivo, kristim nož i silk, malo jest teži, ali kad je veća trava stavim nož i nema brige, znam s nijm i drvo okresat usput gdje su manje grane
- R9..
#1339 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
DuplishandrprcSA wrote: ↑26/04/2026 17:09https://olx.ba/artikal/47891593Naslovnica wrote: ↑26/04/2026 15:16 Šta rekošmo, neki trimer, nov, benzin, do max. 350KM?
Last edited by R9.. on 28/04/2026 10:46, edited 1 time in total.
- R9..
#1340 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
399KM na piku, profil VrtSeminaNaslovnica wrote: ↑26/04/2026 17:08HVALA!cable_stayed_bridge wrote: ↑26/04/2026 17:02Kod mene je Villager bc1900s, kosim preko 2 duluma s njim. Radi korektno, sa proljecem ulazimo u trecu sezonu s njim. Tada 2023. sam ga novog platio 320 KM.Naslovnica wrote: ↑26/04/2026 15:16 Šta rekošmo, neki trimer, nov, benzin, do max. 350KM?
Iz tvoje perspektive, mana mu je sto je malo potezak, mislim da u tom rangu ima i nesto laksih.![]()
Izgleda da je taj Villager sada oko 460KM.![]()
-
strax
#1341 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Villager 1900s jeste izdržljiva i gotovo nepoderiva mazga, ali troši kao slon.
Puno bolje je uzeti 1250s, nešto slabiji po snazi, ali troši doslovce duplo manje.
Servis i dijelovi jeftini. 5 godina garancije i ne razmišljaš.
Tresu ko ludi oba, amortizacija nikakva i nisu za duži rad, samo za pomalo.
Prvo što ima amorftizaciju solidnu i ugodan rad je bc2700x i snage napretek, ali to je priča od 700-800 KM i isto ako neki dio ode, kuku lele skupo sve.
Einhell veoma izdržljiv i nesklon kvaru, al kad se pokvari, dobro pripremi novčanik.
Ko ima para, Husqvarnu zaobići naširoko i ići na Stihl iste klase i snage.
Ove ruris, sonic i slične, samo ko ima baš malo za rad. Krto, puca, kvari se sve redom na njima čim se malo grublje stisne, a gube snagu čim se malo pregriju.
Demone i ostalo smeće ne bih pominjao, to će pojesti goriva 2 do 3x više od Stihla i Husqvarne, jedino ok ko ima baš malo za raditi i neće da daje 3-4 stoje na trimer pristojan (villager 1250 ili 1900).
Puno bolje je uzeti 1250s, nešto slabiji po snazi, ali troši doslovce duplo manje.
Servis i dijelovi jeftini. 5 godina garancije i ne razmišljaš.
Tresu ko ludi oba, amortizacija nikakva i nisu za duži rad, samo za pomalo.
Prvo što ima amorftizaciju solidnu i ugodan rad je bc2700x i snage napretek, ali to je priča od 700-800 KM i isto ako neki dio ode, kuku lele skupo sve.
Einhell veoma izdržljiv i nesklon kvaru, al kad se pokvari, dobro pripremi novčanik.
Ko ima para, Husqvarnu zaobići naširoko i ići na Stihl iste klase i snage.
Ove ruris, sonic i slične, samo ko ima baš malo za rad. Krto, puca, kvari se sve redom na njima čim se malo grublje stisne, a gube snagu čim se malo pregriju.
Demone i ostalo smeće ne bih pominjao, to će pojesti goriva 2 do 3x više od Stihla i Husqvarne, jedino ok ko ima baš malo za raditi i neće da daje 3-4 stoje na trimer pristojan (villager 1250 ili 1900).
-
hali gali halid
#1342 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Valja li Ryobi?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1343 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ja sam uzeo nekin sonic alexa
200 km al neka akcija bila pa 167
2 kilobajta jos sklopiv
200 km al neka akcija bila pa 167
2 kilobajta jos sklopiv
-
zippoo87
#1344 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Evo ja sada zavrsio sa trimerom,kosio oko 2 sata. Einhell Bavaria...mislim da mu je peta sezona sada.
Brat kosio prije par dana,kaze radio i nece da upali,zamijenio svjecicu i krese iz prve. Evo i meni danas upalio iz treceg povlacenja.
Model BS 51/2
Brat kosio prije par dana,kaze radio i nece da upali,zamijenio svjecicu i krese iz prve. Evo i meni danas upalio iz treceg povlacenja.
Model BS 51/2
Last edited by zippoo87 on 29/04/2026 12:12, edited 1 time in total.
-
kuli1961
#1345 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ne znam pišeš li ovo iz vlastitog iskustva ili je "rekla- kazala".
Nije tačno što pišeš, makar iz mog iskustva.
Evo, već 10 godiina koristim Husqvarna 525 RX, bez ikakvih problema, kvarova, bilo čega negativnog.
Ne zahtijeva nikakav poseban tretman, na kraju sezone samo ispraznim gorivo iz rezervoara i karburatora, malo operem glavu trimera od naslaga trave, korova i to je to.
Ne pratim cijene, no čini mi se da su nešto niže od STIHL-a.
- holowey
#1346 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
servis za motornu kosilicu u sarajevu? bio je neki tamo prema bojniku, ima li neko kontakt za njih?
-
strax
#1347 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Iz poprilično mnogo profesionalnog/uslužnog iskustva.kuli1961 wrote: ↑29/04/2026 08:49Ne znam pišeš li ovo iz vlastitog iskustva ili je "rekla- kazala".
Evo, već 10 godiina koristim Husqvarna 525 RX, bez ikakvih problema, kvarova, bilo čega negativnog.
Ne zahtijeva nikakav poseban tretman, na kraju sezone samo ispraznim gorivo iz rezervoara i karburatora, malo operem glavu trimera od naslaga trave, korova i to je to.
Imaš ovdje isto iskustva korisnika koji je kao i ja sa 135R Husqvarnom imap čudo muka, pretraži. Ne znam koliko karadana promijenjeno, sajle gasa ni ne računam, glave bezobrazno mekane, kvačilo par puta, karburator štošta je otišlo na njemu, čak i kad se koristio minimalno... Rx serije vjerovtno jesu jače od R, ali i ovo je sramota za jedan takav brend.
Dok nisam naišao ni na koga od kosaca da se požalio na tek neznatno skuplji FS350, niti sam vidio komunalno preduzeće da koristi Husqvarne.
-
statixx
-
shandrprcSA
-
kuli1961
#1350 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ne bavim se uslužnim košenjem, a pisao sam na osnovu 10-to godišnjeg iskustva. Besmisleno mi je da pretražujem temu tražeći prigovore na model 135 R.strax wrote: ↑29/04/2026 14:35Iz poprilično mnogo profesionalnog/uslužnog iskustva.kuli1961 wrote: ↑29/04/2026 08:49Ne znam pišeš li ovo iz vlastitog iskustva ili je "rekla- kazala".
Imaš ovdje isto iskustva korisnika koji je kao i ja sa 135R Husqvarnom imap čudo muka, pretraži. Ne znam koliko karadana promijenjeno, sajle gasa ni ne računam, glave bezobrazno mekane, kvačilo par puta, karburator štošta je otišlo na njemu, čak i kad se koristio minimalno... Rx serije vjerovtno jesu jače od R, ali i ovo je sramota za jedan takav brend.
Dok nisam naišao ni na koga od kosaca da se požalio na tek neznatno skuplji FS350, niti sam vidio komunalno preduzeće da koristi Husqvarne.
Nemam razloga da sumnjam u opis tvojih prigovora za model 135 R, no obzirom na pritužbe na kardan, sajlu gasa, glavu (t 25 ili 35 ili neka druga?, kvačilo) moguće je zapitati se- da li je do kosca ili do kose? Jesi li ga trao, vadio mu dušu? Kojom si tehnikom radio-npr da li si otpuštao gas u povratu ili je stalno bio pod gasom? Redovno podmazivanje glave kardana, tu i tamo kap ulja u bužir sajle? U pogledu ovoga, Husqvarna je vrlo vrlo izričita, a jasno je napisano i u uputstvu za rukovanje.
Uporedio sam podatke za taj tvoj 135 R sa mojim 525 RX- tvoj model je jači -1,3 kW a moj 1,0 kW; širina košenja tvog modela je 47 cm, a mog 45cm; tvoj model sada košta "od" 1.179 KM (neka je akcija trenutno), a moj - "od" 1109 KM. Po ovome, slijedilo bi da je moj model mekaniji, nježniji, dakle, slabiji, što i jeste, a ispade da je moj model otporniji, robustniji, što i nema baš neke logike, pa mi se umjesnim čini moje pitanje da li je do kosca ili je do kose.
Stihl model FS 350 nije u oficijelnoj ponudi u BiH, pa ga se ne može uzeti u obzir. Nudi se novi model FS 351 L po cijeni od 1349 KM, ali snage 1,7 kW, zapremine motora od 37,7 kubika i težine 8,8 kg. Dakle, bitno drugačije i jače su karakteristike ovog STIHL-a, pa nije za poredjenje sa "našim" Husqvarnama.
Okolnost da komunalci koriste mahom STIHL je ništa drugo do "jednačina" STIHL=Bosna i Hercegovina". Drugim riječima, nije se znalo ni za sta drugo osim za Stihl, pa se tako i nastavilo; ili je Stihl nudio dobar rabat za kupovinu njihovih mašina. Imam neka saznanja da u šumariji preovladavaju Husqvarne.. zašto, kako, ne znam,,,Stoga, komunalci, trimer=STIHL - nije argument.
Zbog tvog lošeg iskustva, ne može se reći da je Husqvarna smeće, tj. "zaobići je naširoko". Eto, moje iskustvo je više nego pozitivno, pa smo u pat poziciji.
Husqvarna i Stihl se u Evropi vjerovatno otimaju za svaku mrvicu kolača...Kakva bi faca direktora nekog komunalnog preduzeća bila kada bi mu se ponudila Stiga, Wiking ??? A to definitivno NISU brendovi za zaobići?
Usput, UNIKOMERC ima akciju za FS 250 po cijeni 1073 KM- što je 106 KM jeftinije od tvog modela, a 36 KM od mog modela. Pošteno govoreći, Husqvarna ima jednu ozbiljnu manu- garancija im je 1 godinu, a Stihl 2 godine.