Trošiš se kolega
@dr_Evil, oni ne mogu shvatiti da se zbog "viših" državnih interesa redovno žrtvuju određene sredine. Koja god stranka da je na vlasti, ona preko vaših/naših leđa poravnava račune. Banalan primjer je USK – NES-u se moralo udovoljiti zbog "ruku" i ustupaka na višim nivoima, bez obzira što su i sami predstavnici tih stranaka na kantonu bili protiv toga ( opirali se, opirali, ali popustili zbog drugih stvari koje su došle u pitanje). Još je na USK-u većinsko bošnjačko stanovništvo, nema nacionalnih previranja kao u Mostaru, pa nema ni štete kakva biva tamo kod vas.
Politika nam je ista od rata na ovamo, ma ko bio na vlasti. Prave se ustupci drugima da bi se "gradila država", usvojio budžet ili zakoni. Kad dođe mak na konac, centrala iz Sarajeva kaže: "Ne možemo dobiti ovo na državnom nivou ako im ne udovoljimo tamo kod vas na kantontonalnom/lokalnom (na našu/vašu štetu)". I onda ide ono: država je bitnija, idemo nju učvrstiti... I danas je tako, kao kompromis Trojke (Evropski put) ili ranije nadmudrivanje SDA ( državni ineteresi). Isto... samo drugo pakovanje.
To je konstanta bošnjačke politike. Mi želimo da BiH funkcioniše, dok druga dva naroda zaboli uvce za to. Svjesni su te naše slabosti i traže ustupke. HDZ zanima Mostar (Hercegovina), SNSD - novac, a Sarajevo je Dejtonom zaštićeno od problema koje ima Mostar, ili Bošnjaci u Mostaru i Banjoj Luci.
Ponekad, usljed tih nerazumijevanja, požalim što Alija rah. uze Ilidžu, Hadžiće i ostali teritorij koji je bio okupiran pod Federaciju da zaštiti Sarajevo, jer tamo danas žive ljudi koji kao da su na drugoj planeti. Da im RS stoji tik iznad glave, a ne da samo "puše'" kao sad iz Istočnog Sarajeva, možda bi razumjeli određene dijelove države i da ti ljudi i dan-danas "plaćaju ceh'"za državu, ma u tom scenariju i bi oni osjetili taj "ceh".
Možda ni ja puno ne bih razumjela da u Kladuši nije bila situacija kakva jeste ( kantonalna politika se često gradila na štetu Kladušana koji su bili protiv Fikreta ), s tim što naglašavam - mi smo opet jedan narod, a u Mostaru je to nešto sasvim drugo.
BiH se nikad neće riješiti etnija i podjela – i to ne zbog Bošnjaka koji se bezveze krve međusobno, nego zbog druga dva naroda koja ne mrdaju s nule. A mi se možemo nastaviti glođati, i međusobno optuživati, kad posnestane argumenata malo i ismijavati, ne možemo mi bez "humora".