Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

zippoo87

#24851 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Aaaa ljudi,vidite ovog ljepotana. Vise je kamera nego sto je telefon a usto je i najjaci moguci telefon :D
Ovo ce jednog dana biti moj telefon.

nitro_90
Grijem se na: Dizel
Vozim: Na benzin

#24852 Re: Xiaomi mobiteli

Post by nitro_90 »

zippoo87 wrote: 24/01/2026 00:19 Aaaa ljudi,vidite ovog ljepotana. Vise je kamera nego sto je telefon a usto je i najjaci moguci telefon :D
Ovo ce jednog dana biti moj telefon.

Tipujem da ce u nas biti 3000 KM minimalno kad izidje na proljece. Ne vrijedi tih para. 15-ka se nabavi za 1800 nova, a jos ce joj pasti cijena kad izidje 17-ka.
zippoo87

#24853 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Pa i Samsung s25 ultra ti je u regularnim radnjama 2800 KM
Domod,eKupi,Genelec.
Ovo je najbolji i najjaci od xiaomija i uvijek budu skupi.
Obicni flagship modeli su mi mali za rad sa njih,pa njih i ne gledam,iako su odlicni isto tako. Ja uzimam ili Pro ili bilo koji sa 6,7 ili 6,8 inca ekranima.
Puno ugodnije mi je raditi i buljiti u njega na vecem ekranu.
made_in_sarajevo

#24854 Re: Xiaomi mobiteli

Post by made_in_sarajevo »

Nije mobitel ali jest njihovo zvono-kamera. Da ucitam live kameru znaci moze se zgrada srusiti koliko mu vremena treba, a mesh je od ulaznih vrata mozda 2,5m udaljen. Jel se susretao ko ili je jednostavno los i bacili pare?
Hakiz

#24855 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

made_in_sarajevo wrote: 28/01/2026 20:21 Nije mobitel ali jest njihovo zvono-kamera. Da ucitam live kameru znaci moze se zgrada srusiti koliko mu vremena treba, a mesh je od ulaznih vrata mozda 2,5m udaljen. Jel se susretao ko ili je jednostavno los i bacili pare?
Ja sam imao pojačivač WiFi signaka koji sam vratio jer je bio loš. Akumulatorski odvijač kada sam gledao imao je loše karakteristke za cijenu.

Nije Xiaomi vrhunski proizvođač, zbog mobitela je postao popularan, ali ne znači da su mu svi proizvodi dobri. Čak i mobiteli nisu vrh, ima i boljih. Ne kažem da je loš, ima neke dobre proizvode, neke loše. Ali nije vrhunski ni u čemu. Prošlo je vrijeme kada je Xiaomi nudio ono šta je kod drugih bilo 2-4 puta skuplje. Čitao sam puno komentara koji kažu da razlog zbog kojeg kupuju Xiaomi mobitele je ponuda custom romova i relativna jednostavnost njihove instalacije. Kada to prestane, mnogo ljudi kaže da neće više biti razloga da se da prednost Xiaomi telefonima u odnosu na druge.

Ja bih sve uređaje osim mobitela kupovao od proizvođača koji već imaju davno potvrđen renome u njihovoj proizvodnji, ne Xiaomi. Jedino bih kupovao mobitele od Xiaomi, to još može.
nitro_90

#24856 Re: Xiaomi mobiteli

Post by nitro_90 »

https://m.gsmarena.com/new_xiaomi_18_sp ... -71519.php

18-ka bi mogla biti upgrade u odnosu na 15 i 17.
hamo1977

#24857 Re: Xiaomi mobiteli

Post by hamo1977 »

nitro_90 wrote: 12/02/2026 16:43 https://m.gsmarena.com/new_xiaomi_18_sp ... -71519.php

Opet ovaj "ringla" dizajn kao na 14T. Nikako mi ne leži. 15-ka je dizajnom ferari za ovo.
Realno sve je ovo šarena laža. Malo nalupaju megapixele za neupućene i nahvale novi procesor tako da je onaj prošli kanta kakav je ovaj.
A raja se zalijepe. Konkretan upgrade bi bila baterija koja traje 2-3 dana. A što se kamere tiče oni fizički ne mogu ugurati onako velike senzore i ostalu aparaturu kamere u malo kućište telefona, Nisu džaba ovi najbolji telefoni izašli na skoro 7". Ko je kupio 15-ku treba zamijeniti telefon kada izađe 20-ka :)
Prije toga i ne treba očekivati neki konkretan upgrade.
nitro_90

#24858 Re: Xiaomi mobiteli

Post by nitro_90 »

hamo1977 wrote: 13/02/2026 08:05
nitro_90 wrote: 12/02/2026 16:43 https://m.gsmarena.com/new_xiaomi_18_sp ... -71519.php

Opet ovaj "ringla" dizajn kao na 14T. Nikako mi ne leži. 15-ka je dizajnom ferari za ovo.
Realno sve je ovo šarena laža. Malo nalupaju megapixele za neupućene i nahvale novi procesor tako da je onaj prošli kanta kakav je ovaj.
A raja se zalijepe. Konkretan upgrade bi bila baterija koja traje 2-3 dana. A što se kamere tiče oni fizički ne mogu ugurati onako velike senzore i ostalu aparaturu kamere u malo kućište telefona, Nisu džaba ovi najbolji telefoni izašli na skoro 7". Ko je kupio 15-ku treba zamijeniti telefon kada izađe 20-ka :)
Ma ovo je slika od 17-ke, ne zna se jos kako ce 18-ka izgledati. Sve to stoji, ne mislim da cu mijenjati 15-ku bar do 19-ke i neke lude baterije od 8500-9000 mAh.
Laplace

#24859 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

Zašto je problem? Pa, fino te podsjeća na one starinske kuhinje, idila.

Eto, žale se i na zaobljene displaye a meni je na Redmi Note 14 Pro+ 5G zaobljen display i baš mi je fino ispao.

Nekoliko puta.

U stvari, stalno mi ispada.
hamo1977

#24860 Re: Xiaomi mobiteli

Post by hamo1977 »

Laplace wrote: 24/02/2026 13:02

Eto, žale se i na zaobljene displaye a meni je na Redmi Note 14 Pro+ 5G zaobljen display i baš mi je fino ispao.

Nekoliko puta.

:D
Tebi onda treba ova "neuništiva" note 15 serija.
Laplace

#24861 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

hamo1977 wrote: 24/02/2026 15:42
Laplace wrote: 24/02/2026 13:02

Nekoliko puta.

:D
Tebi onda treba ova "neuništiva" note 15 serija.
I ovaj je dosta čvrst (ne pitaj me otkud znam :D ). Valjda nisam navikao na zaobljeni ekran. Sviđa mi se i dizajn i generalno telefon,samo na recenziji neko reče da je kod zaobljenih ekrana dio uz ivive (zaobljeni dio) osjetljiv na udarce i najčešće tu dođe do oštećenja ekrana.
zippoo87

#24862 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Evo koristim telefon sa zakrivljenim ekranom skoro gosinu dana i jedina stvar koja mi se ne svidja je nemogucnost zastite displaya.
Nema zastitnog wtakla da valja a folije su obicni K,evo 5 sam promijenio...odljepljuju se i baloncici ispod se stvore.
Jedino sto sam vidio za zakrivljene ekrane je kao staklo koje se zalijepi ljepilom koje reaguje na UV svjetlo. Ali to skameni ljepilo i onda je veca muka to skinuti sa telefona poslije. Nisam htio eksperimentisati sa tim.

Ostalih mana zakrivljenog ekrana nisam uocio. Jako je lijepo koristiti sa gestama,jer prst klizi i ne zapinje nigdje od ivicu ili maskicu.
Last edited by zippoo87 on 25/02/2026 21:05, edited 1 time in total.
Ateista

#24863 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Ateista »

zippoo87 wrote: 25/02/2026 14:39 Evo koristim telefon sa zakrivljenim ekranom skoro gosinu dana i jedina stvar koja mi se ne svidja je nemogucnost zastite displaya.
Nema zastitnog wtakla da valja a folije su obicni K,evo 5 sam promijenio...odljepljuju se i baloncici ispod se stvore.
Jedino sto sam vidio za zakrivljene ekrane je kao staklo koje se zalijepi ljepilom koje reaguje na UV svjetlo. Ali to skameni ljepilo i onda je veca muka to skinuti sa telefona poslije. Nisam htio eksperimentisati sa tim.

Ostalih mana zakrivljenog ekrana nisam uocio. Jako je lijepo koristiti sa gestama,jer prat klizi i ne zapinje nigdje od ivicu ili maskicu.
Ja narucujem sa temu za 13 pro plus, nije idealno ali je ok za tu cijenu. Staklo, nije folija. Tamo gdje pocinje zaobljenje se vidi da je malo drugaciji materijal, ali ne primijeti se puno.
Ok stoji i ne spada.
Meni najvise smeta sto ne pokriva cijeli display, ostaje par mm lufta zbog maske, a ja maske ne nosim.
Laplace

#24864 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

zippoo87 wrote: 25/02/2026 14:39 Evo koristim telefon sa zakrivljenim ekranom skoro gosinu dana i jedina stvar koja mi se ne svidja je nemogucnost zastite displaya.

Ostalih mana zakrivljenog ekrana nisam uocio. Jako je lijepo koristiti sa gestama,jer prat klizi i ne zapinje nigdje od ivicu ili maskicu.
Tačno, i meni je lakše koristiti geste na zakrivljenom ekranu.

Btw, u BH Telecomu mi je pri kupovini rekao da ekran nema nikakvu zaštitu (samo foliju) a na GSM Areni je navedena ŽGorilla Glass Victus 2. Izgleda da ni oni ne znaju. Uz to,mislio sam da ima pravi proximity, a ono virtual (GSM Arena samo navodi proximity)
zdruzdjo

#24865 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

Ostalih mana zakrivljenog ekrana nisam uocio. Jako je lijepo koristiti sa gestama,jer prst klizi i ne zapinje nigdje od ivicu ili maskicu.
Gdje si nasao to staklo sa uv. Nekada davno sam ga stavio bio na neki honor. Nikad rahatniji nisam bio. Znam da sam ga koristio nekih 2 godine i prodao telefon sa istim. Pao nebrojeno puta i nista.

A sa TEMU sam isprobao jedno 10-ak stakala. Svako sjeee citanje otiska. Nekako je gluho. Nema odaziv dobar. Zna izignorosati pritisak skroz. Kaze meni jaran "isto da sam betonsku plocu izlio na ekran".
zippoo87

#24866 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

zdruzdjo wrote: 26/02/2026 16:18

Gdje si nasao to staklo sa uv. Nekada davno sam ga stavio bio na neki honor. Nikad rahatniji nisam bio. Znam da sam ga koristio nekih 2 godine i prodao telefon sa istim. Pao nebrojeno puta i nista.

A sa TEMU sam isprobao jedno 10-ak stakala. Svako sjeee citanje otiska. Nekako je gluho. Nema odaziv dobar. Zna izignorosati pritisak skroz. Kaze meni jaran "isto da sam betonsku plocu izlio na ekran".
Po ovim kineskim stranicama.
Kada sam kupio ovaj honor magic6 pro,gledao da uzmem i neko staklo. Imao jedno ono klasicno sa ljepilom po rubovima i odlijepio kroz par dana,jer ima lufta izmedju ekrana i stakla i moras jako pritiskati. To je smece.
Onda gledao youtube,da vidim ima li kakvo rjesenje i nadjem ta stakla sa uv ljepilom. Onda gledao na temu,ebay...ima ih,malo su skuplja od ovih klasicnih. Ali gledajuci postupak montaze i skidanja tih stakala poslije,muka je to i nisam htio shebati novi telefon odmah. Sada muku mucim sa folijama...isto kurton 🤣🤣🤣
Ateista

#24867 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Ateista »

Ja nemam nikakvih problema sa otiskim i odzivom sa ovim staklima sa temua, samo velicina ne valja.
Laplace

#24868 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

Malo sam se svađao sa Geminijem danas. Podesio bosanski jezik i da mu komandu da pozove određeni kontakt. Sve u redu, pozove on, ali odgovori na hindu jeziku. Na moju primjedbu prizna (iz drugog pokušaja) da je greškom odgovor generisan na hindu, ali sljedeći put opet ide hindu. Opet napomenem, opet obeća da će popraviti i opet odgovor dobijem na hindu jeziku. Neki me Indijac malo zajefrkava.

Inače, zanimljiva star: pokrenem Gemini (na dugme za paljenje/gašenje telefona) i dam mu komandu. Više sam to radio da isprobam može li na bosanskom i da ga malo naviknem na svoj glas. :D
Adnan55

#24869 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Adnan55 »

Uzeo xiaomi redmi note 14S 8/256gb polovan al ocuvan. Pozitivno iznenadjen brzinom,baterijom,kamerom, omjer cijene i kvaliteta top. Kompaktan mob i lagan s obzirom na 6.7 inchi. Amoled ekran vrh. Baterija traje Bash. Kamera odlična. :thumbup:
semirsar

#24870 Re: Xiaomi mobiteli

Post by semirsar »

Laplace wrote: 26/02/2026 17:48 Malo sam se svađao sa Geminijem danas. Podesio bosanski jezik i da mu komandu da pozove određeni kontakt. Sve u redu, pozove on, ali odgovori na hindu jeziku. Na moju primjedbu prizna (iz drugog pokušaja) da je greškom odgovor generisan na hindu, ali sljedeći put opet ide hindu. Opet napomenem, opet obeća da će popraviti i opet odgovor dobijem na hindu jeziku. Neki me Indijac malo zajefrkava.

Inače, zanimljiva star: pokrenem Gemini (na dugme za paljenje/gašenje telefona) i dam mu komandu. Više sam to radio da isprobam može li na bosanskom i da ga malo naviknem na svoj glas. :D
fakat, to se i meni desava, jblg onaj hindus sto ga pravio :evil:
zdruzdjo

#24871 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

Pozdrav
Od juce ujutro na redmi note 14 pro + 5g mi se naprasito pojavilo Vo LTE.
Znam sta je, ali do sada nje nikada.
Jesu li to u bh telekomu nesto nadogradjivali ili....

Image
chakany

#24872 Re: Xiaomi mobiteli

Post by chakany »

Možda je neko već pitao ranije, ali evo da ja pitam.
Kako se uključe mobilni podaci na Redmi A2 mobitelu? Zar je moguće da treba nešto posebno odraditi, jer u opadajućem meniju nema opcije za mobilne podatke
Gledao sam i neke videosnimke na Youtube; ali ništa mi nije pomoglo.
Quaresma

#24873 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Quaresma »

zdruzdjo wrote: 24/03/2026 13:47 Pozdrav

Image
Voice over LTE. Dakle pozivi sad idu preko lte mreze. Kad budes s nekim pricao prekeo telefona trebao bi primjetiti cistiji zvuk, a mislim i brze uspostavljanje poziva.
chakany wrote: 16/04/2026 17:16 Možda je neko već pitao ranije, ali evo da ja pitam.
Kako se uključe mobilni podaci na Redmi A2 mobitelu? Zar je moguće da treba nešto posebno odraditi, jer u opadajućem meniju nema opcije za mobilne podatke
Koji si gledao tutorijal. Mozes li link okaciti?
Tananarive

#24874 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Tananarive »

Quaresma wrote: 22/04/2026 16:40
zdruzdjo wrote: 24/03/2026 13:47 Pozdrav

Image
Voice over LTE. Dakle pozivi sad idu preko lte mreze. Kad budes s nekim pricao prekeo telefona trebao bi primjetiti cistiji zvuk, a mislim i brze uspostavljanje poziva.
chakany wrote: 16/04/2026 17:16 Možda je neko već pitao ranije, ali evo da ja pitam.
Koji si gledao tutorijal. Mozes li link okaciti?
pozivi čistiji i brži ali samo prema drugima na volte
thekupus

#24875 Re: Xiaomi mobiteli

Post by thekupus »

ono što je ključna razlika je da se na volte ne prekida mobilni internet za vrijeme poziva

recimo ja sam na bh telecomovom prepaidu i nemam volte zato, to je dodatna usluga uz postpaid pakete, i uvijek mi se prekida internet u slučaju da me neko nazove na broj
Post Reply