Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

eeeeeee

#4476 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eeeeeee »

pepeljara wrote: 17/12/2025 23:04 Ne to, nego izvodjac radova bilo cega preko upravitelja mora biti firma koja ima ugovor sa upraviteljom.
Pa ne mora fino sam ti objasnio post prije kakav ugovor s upraviteljom radiš po predračunu i dostavljenoj ponudi.

Pročitaj član i vidjećeš o čemu ti govorim.

Koji ti to upravitelj traži?
Zatraži 3 ponude pozovi se na ovaj član izabereš izvođača. Ako upravitelj neće prijaviš ga inspekciji.
pepeljara

#4477 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by pepeljara »

:thumbup:

Provjerim hvala.
Haris.ba

#4478 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

Kakav debilan naslov, a i tekst.

Zakoni o tome postoje cca. 25 godina.

Niti teksta zakona da se procita.

Ima li ko konacan tekst?
Sarajevo nadomak zakona koji se dugo čeka: Regulisat će se upravljanje zajedničkim dijelovima zgrada
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /260131035
"Kao neko ko živi u zgradi i dijeli iste probleme sa hiljadama naših sugrađana i sugrađanki, znam koliko je frustrirajuće kada ne znate ko je odgovoran za lift koji ne radi, krov koji prokišnjava ili kada su komšije taoci neodgovornih pojedinaca koji ne plaćaju održavanje. Upravo zbog toga smo na Vladi usvojili nacrt Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada - zakon koji se dugo čeka i koji mora donijeti red tamo gdje ga godinama nema", naveo je Uk.
E, svasta. Pa i u ovom postojecem zakonu je jasno ko je odgovoran za lift.

I, sta je novi sa neplatisama? Sta su rijesili? Svasta. Ko im pise ove budalastine?
Last edited by Haris.ba on 31/01/2026 13:15, edited 1 time in total.
tuitamo

#4479 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by tuitamo »

Nadam se da su zakonom propisali da se upravitelj može upisati u ZK kad se nakupi dug za održavanje. :D
Haris.ba

#4480 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

tuitamo wrote: 31/01/2026 13:13 Nadam se da su zakonom propisali da se upravitelj može upisati u ZK kad se nakupi dug za održavanje. :D
Teorijski bi trebali komsije, jer ta naknada pripada u sustini zgradi. :D
tuitamo

#4481 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by tuitamo »

Haris.ba wrote: 31/01/2026 13:15
tuitamo wrote: 31/01/2026 13:13 Nadam se da su zakonom propisali da se upravitelj može upisati u ZK kad se nakupi dug za održavanje. :D
Teorijski bi trebali komsije, jer ta naknada pripada u sustini zgradi. :D
U suštini najbitnije je da se predstavnika i upravitelja zakonski ojača ali i obaveže da mogu naručiti neophodne radove a da se po % vlasništva etažnim vlasnicima takvi vanredni zahvati stave u račun. A onda odrediti mehanizam zapljene za one koji ne plate.
JavierBosnia

#4482 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by JavierBosnia »

Samo neplatise natjerati da plate, oduzimati imovinu ako treba, samo u mojoj zgradi ima duznika u ukupnom iznosu preko 35.000 KM, sa tim parama se liftovi mogu srediti ko novi da budu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4483 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by _BataZiv_0809 »

Sta @Chmoljo mislis o ovom prijedlogu zakona
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4484 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote: 31/01/2026 15:32 Sta @Chmoljo mislis o ovom prijedlogu zakona
ništa, nisam ga imao priliku pročitati. i u fazi je nacrta. neće on još... nije još ni to na skupštini usvojeno.
iceman ze

#4485 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by iceman ze »

Mi u zgradi dobili prinudnog predstavnika. Nije niko htio. Nagomilao se dug. Bas losa slika jedne zgrade. U kojoj svako svoju brigu i nebrigu
nepass1

#4486 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nepass1 »

Problem @Chm0ljo @Haris.ba
Mozda vi bolje znate aktivni ste na upraviteljskim temama :D , pukla cijev od kanalizacije negdje van zgrade. Dobili ponudu od predstavnika da to upravitelj sanira. dva ulaza u zgradi. Cijena 2899KM. Kaze upravitelj to je jedini nacin da se rijesi stvar sa kanalizacijom. Iskreno ja nisam ni skontao da postoji neki problem, ali haj nebitno.
Zar nije do ViK da rijesi ovo ako je van zgrade? Nas dva ulaza u najboljem slucaju to je 16 ljudi. 180KM po stanu. Ako jeste do ViK-a ne vidim razlog zasto mi to da placamo.
Ne znam za drugi ulaz, mi smo u plusu oko milje. Mislim i ova cijena mi je malo previsoka
Haris.ba

#4487 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

nepass1 wrote: 12/02/2026 11:47 Zar nije do ViK da rijesi ovo ako je van zgrade?
Instalacije zgrade su:

a) vodovodna - vertikalna i horizontalna instalacija od vodomjernog uređaja u šahtu ili podrumu (isključujući vodomjerni uređaj) do istočišta u stanu (isključujući istočišta i vodomjere koje postavljaju etažni vlasnici za stanove sa pripadajućom instalacijom),

b) kanalizaciona - vertikalna i horizontalna instalacija u zgradi do revizionog okna na izlazu iz zgrade uključujući reviziono okno. Za zgrade sa više ulaza, time i više revizionih okana, u zajedničke instalacije spada i instalacija između revizionih okana do zaključno sa zadnjim revizionim oknom prema kolektoru, a izuzetno do priključka na kolektor,

Eto, pa sad vidi je li suplje od zadnjeg okna ili poslije.
nepass1 wrote: 12/02/2026 11:47 Mislim i ova cijena mi je malo previsoka
Pa uzmi tu ponudu i posalji specifikaciju iz ponude firmama koje se time bave. Nazoves ih prvo da vidis jesu li zainteresirane.
Ne znamo ni koliko je metara cijevi za zamjenu, ni je li ispod betona, ploca ili samo zemlje, ide li rucni iskop ili masinerija....za koliko vremena da se uradi...nije isto dan posla ili tri dana nema kenjat....

Moze biti da je preskupa ponuda, a moze biti i da je veoma korektna.
nepass1

#4488 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nepass1 »

Ide rucni iskop 750 bez pdv, zatrpavanje 500 bez pdv. 0.3m³ sljunka 120 bez pdv itd
Sad nadjoh obavjest u sanducicu. Moram sa komsijama popricati da vidim znaju li sta vise.
Haris.ba

#4489 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

nepass1 wrote: 12/02/2026 12:12 Ide rucni iskop 750 bez pdv, zatrpavanje 500 bez pdv. 0.3m³ sljunka 120 bez pdv itd
Sad nadjoh obavjest u sanducicu. Moram sa komsijama popricati da vidim znaju li sta vise.
Pa odradite iz ulaza iskop i zatrpavanje, i eto ustede 1250KM.
nepass1

#4490 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nepass1 »

Pa mozda ko i jeftinije odradi. Isto kao krecenje haustora 2400KM na kraju covjek odradio za 900KM.
Ali eto prvo vidjeti je li do vik ili do nas.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#4491 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by JOINT_1921 »

Moze li neko preporuciti firmu za ugradnju potopne pumpe u šaht, trenutna je crkla, pa ne izbacuje vodu i plavi podzemna garaza kod bas obilne kiše. Da mi je da nadjem par ponuda. Hvala
eeeeeee

#4492 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eeeeeee »

JOINT_1921 wrote: 12/02/2026 13:50 Moze li neko preporuciti firmu za ugradnju potopne pumpe u šaht, trenutna je crkla, pa ne izbacuje vodu i plavi podzemna garaza kod bas obilne kiše. Da mi je da nadjem par ponuda. Hvala
Provjerite koja vam je potopna model snaga izbačaj vode (imaš dobru Karcher), kupite je sami preko PEV-a po ponudi.
Kolika vam je garaža?

Potopnih imaš u Mašine i alati i Prox na Otoci.
Upravitelju kažete da je ugradi i jeftinije će vam doći.
madesa

#4493 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by madesa »

Kod mene u zgradi je prinudni predstavnik stanara.Moze li ko ukratko objasniti kako ide procedura zamjene. Da li negdje na netu ima obrazac da se stanari potpisu za promjenu predstavnika.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4494 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

madesa wrote: 23/03/2026 07:19 Kod mene u zgradi je prinudni predstavnik stanara.Moze li ko ukratko objasniti kako ide procedura zamjene. Da li negdje na netu ima obrazac da se stanari potpisu za promjenu predstavnika.
https://mkipgo.ks.gov.ba/preuzimanja/upraviteljstvo

obrasci ZS1 ili ZS2. vodite strogo računa o formi, jer jako seru oko potpisa, brojeva ličnih karti i ZK dokumenata.
Kera1133

#4495 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Kera1133 »

madesa wrote: 23/03/2026 07:19 Kod mene u zgradi je prinudni predstavnik stanara.Moze li ko ukratko objasniti kako ide procedura zamjene. Da li negdje na netu ima obrazac da se stanari potpisu za promjenu predstavnika.
Odes kod svog upravitelja, daju ti zahtjev sa spiskom stanara, prikupis minimalno 51% potpisa, vratis upravitelju, oni predaju ministarstvu i u zavisnosti od datuma predaje, vec si sljedeci mjesec PEV. Govorim iz licnog iskustva, isto sve uradio u novembru. Niko te ne pegla oko potpisa i brojeva licne karte. Samo nek je upisano sta se trazi i to je to.

Ps. Ja sam u Sarajevu ako sta znaci.
eeeeeee

#4496 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eeeeeee »

https://crna-hronika.info/stanari-ogorc ... mha4vmjsSQ

Ja ko im vodi ulaz :lol: ja bi im milju maraka naplatio...
Ovakve treba derat samo tako :lol: :lol: :lol:
semirsar

#4497 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by semirsar »

pa jes' puno, moze to i jeftinije, ali to je samo jedna ponuda, nije pod moranje...
nego, slucajno kod svog upravitelja navratih na stranicu i vidjeh da ima nova stavka "korisnicki portal" :?
prije nekoliko godina ja bio kod njih da vidim kakav to zaostali racun imam, pa kad su skontali da je zajeb kod njih, godinama placam preko m.ba app pa sam im pokazao i dokazao. I tako usput ih pitam, ima vodovod, ima epbih sto i oni ne naprave neki portal gdje se moze vidjeti koliko je ko duzan i tako to... joj stari, jbgti nijesu svi napredni ko ti evo pogledaj ko nam dolazi i pokaza mi na neku nanu u dimijama sto ulazi. e mojti, dok je takvog razmisljanja necete vi daleko.
uglavnom, sad se moze vidjeti koliko si ili nisi platio za odredjeni mjesec, takodje moze se vidjeti koliko je ulaz kompletan duzan, a ako znas broj racuna, mos saznati i koliko ti je komsija u + ili - :mrgreen:
Iznenadio sam se da kompletan ulaz sa 28 stanova duguje 2700KM a sjecam se price od PEV sto upravitelj nece da odrzava zgradu, navodno je 5-tocifrena brojka dugovanja bilo samo za nas ulaz. ocito se prodajom, samo nas je 5 prijeratnih stanara, rijesilo i dugovanje. :mrgreen:
tuitamo

#4498 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by tuitamo »

Sačuvaj me Bože bosanske kulture kolektivnog stanovanja. Većeg licemjerstva nema. Sve bi za marku a stan 5.000KM/m2
Haris.ba

#4499 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

semirsar wrote: 22/04/2026 20:10 pa jes' puno, moze to i jeftinije, ali to je samo jedna ponuda, nije pod moranje...
Cijene su poludile. I ja mislim da je ovo puno. Ali, ne vidim sta je problem da pev sa racuna kupi vodilice i zicu od 16 metara i sami ih u ulazu postave kuda treba da idu. Eto ustede 100 KM.

Nisam znao da reflektor 20w kosta 140KM bez pdv, ali kupis dva reflektora od cca. 30KM. Svakako su ti reflektori potrosna roba.
Posto im treba zastitna mreza, pretpostavljam da ne treba neki rad na visino, mozda ljestve samo

Ne znam kakvu ce zastitnu mrezu za reflektor, ali to fakat moze da kosta. Ako pricamo o onoj skalameriji sto se izvari.

Eto, i onda samo zovnes upravitelja da to elektricar spoji.
semirsar

#4500 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by semirsar »

Haris.ba wrote: 22/04/2026 20:21
semirsar wrote: 22/04/2026 20:10 pa jes' puno, moze to i jeftinije, ali to je samo jedna ponuda, nije pod moranje...
Cijene su poludile. I ja mislim da je ovo puno. Ali, ne vidim sta je problem da pev sa racuna kupi vodilice i zicu od 16 metara i sami ih u ulazu postave kuda treba da idu. Eto ustede 100 KM.

Nisam znao da reflektor 20w kosta 140KM bez pdv, ali kupis dva reflektora od cca. 30KM. Svakako su ti reflektori potrosna roba.
Posto im treba zastitna mreza, pretpostavljam da ne treba neki rad na visino, mozda ljestve samo

Ne znam kakvu ce zastitnu mrezu za reflektor, ali to fakat moze da kosta. Ako pricamo o onoj skalameriji sto se izvari.

Eto, i onda samo zovnes upravitelja da to elektricar spoji.
upravo, to je njihova ponuda, a mjesta za neki dogovor uvijek ima, s druge strane ne mora sarajevostan ni raditi to, samo treba imati pisani trag sta, kako i zasto si izabrao drugu ponudu jer niko nikog ne mere natjerati da nesto skuplje mora placati. Mada, kod nas je sve moguce. :bih:
Post Reply