Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

izbjeglica_iz_besmisla

#35351 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Pa evo pojasnite vi sta je u pitanju, kad znate.
dr_Evil

#35352 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

RJ57 wrote: 20/04/2026 00:18 ne otvorš granični, ne daš građevinsku dozvolu za izgradnju tunela i ne daš sto metara potpuno nebitne zemlje za izgradnju autoputa, ali zato kvalitetno ubijediš narod da je to sve u interesu njega samoga i njegove države. takve stvari su kod nas uvijek vrhunski fercerale. posebno je danas to lako. prije si morao tako nešto širiti po kafanama a danas samo daš zadatak botovima da zaspu kompletan internet sa određenim sadržajem i automatski nisi onaj koji sjebaje vlastitu državu nego dobročinitelj kakvog nema na planeti
Potpora za Komsu! Ne slazemo se cesto, ali ova mu je svaka za aferima, od toga sto ne da perspektivnu vojnu imovine, do toga da nema otvaranja G.P.-a :D
Trappist

#35353 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Trappist »

Haris.ba wrote: 20/04/2026 07:30 Krnja je jedan od rijetkih sa kicmom. Ostali bi nesto prodali za sitni car. Mozda se i on proda. Vidjecemo.
e jaka mu kicma, nema sta. Svaki dan tvoji i moji sugradjani kao i silna roba u kamionima cekaju satima na granici zbog njega. Da ne govorim koliko se gubi novca zbog istog razloga svaki dan. Ali jebiga, ovo dobro zvuci na FB i na portalima crnahronika i slicno, da on ima kicmu i postavlja uslove.
Haris.ba

#35354 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Trappist wrote: 20/04/2026 08:43
Haris.ba wrote: 20/04/2026 07:30 Krnja je jedan od rijetkih sa kicmom. Ostali bi nesto prodali za sitni car. Mozda se i on proda. Vidjecemo.
e jaka mu kicma, nema sta. Svaki dan tvoji i moji sugradjani kao i silna roba u kamionima cekaju satima na granici zbog njega. Da ne govorim koliko se gubi novca zbog istog razloga svaki dan. Ali jebiga, ovo dobro zvuci na FB i na portalima crnahronika i slicno, da on ima kicmu i postavlja uslove.
Ne gubi se zbog njega. Gubi se zbog onih koji nece da rade po zakonu. On samo hoce po zakonu.

Naravno da je u nasem naopakom sistemu onaj sto kaze daj po zakonu - najgori.

To sto se gubi novac je sada problem? Pa neka rade po zakonu i nece se gubiti novac.

A, da iskreno nekoga zanima sto se gubi novac - uzbudio bi se sto zbog ove vlasti je propala milijarda dzabnih para od EU.
Niko nista. Ali, problem Krnja.

I, imam osjecaj da postoji i nacionalni kontekst. Problem sto se nasao neki Bosnjo da nesto trazi i ne popusta. Ne pravi truhle kompromise. To je mislim najgore.
Trappist

#35355 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Trappist »

Haris.ba wrote: 20/04/2026 08:46
Trappist wrote: 20/04/2026 08:43
Ne gubi se zbog njega. Gubi se zbog onih koji nece da rade po zakonu. On samo hoce po zakonu.

Naravno da je u nasem naopakom sistemu onaj sto kaze daj po zakonu - najgori.

To sto se gubi novac je sada problem? Pa neka rade po zakonu i nece se gubiti novac.

A, da iskreno nekoga zanima sto se gubi novac - uzbudio bi se sto zbog ove vlasti je propala milijarda dzabnih para od EU.
Niko nista. Ali, problem Krnja.

I, imam osjecaj da postoji i nacionalni kontekst. Problem sto se nasao neki Bosnjo da nesto trazi i ne popusta. Ne pravi truhle kompromise. To je mislim najgore.
U ovom konkretnom slucaju, da, gubi se zbog njega. To sto se zbog standardnih blokada gube milijarde, ne znaci da i bosnjaci trebaju poceti blokirati kako bi drzava opet gubila milione, samo zato jer i ovi blokiraju. To sto on trazi je po zakonu, pametno i drzavnicki, samo je van pameti da zbog tog zahtjeva blokira nesto sto ce puno pomoci drzavi. Ne znam kako ne mozes da shvatis.
Qler

#35356 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Qler »

Ovo što ne da da se otvori GP je 100% u pravu. Otvorit će se istog trenutka kad se ostale stveri riješe koje se uredno ignorišu od strane drugih političara. On je dao jasne uslove, koji su 100% u skladu sa zakonom. Ovi krše zakon, ali se žale što im to ne prolazi kako su zamislili...
drug_profi

#35357 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

U ovom slučaju je razlog za blokadu ispravan.
Trappist

#35358 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Trappist »

nije ni cudo sto nam je sve ovako, kad tako razmisljate. Svaka cast :bih:
drug_profi

#35359 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Trappist wrote: 20/04/2026 09:15 nije ni cudo sto nam je sve ovako, kad tako razmisljate. Svaka cast :bih:
Isto se može reći i za vas. Klanje vola radi kile mesa.
Trappist

#35360 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Trappist »

drug_profi wrote: 20/04/2026 09:26
Trappist wrote: 20/04/2026 09:15 nije ni cudo sto nam je sve ovako, kad tako razmisljate. Svaka cast :bih:
jebiga, ako sam ja kriv sto hocu da ova drzava ima bolji protok robe/stanovnistva, da imamo bolju putnu komunikaciju sa EU, da olaksam prevoznicima koji i ovako malo malo protestuju, onda priznajem.
Edit: sta je postignuto tacno sa ovom blokadom koja traje vec 4 mjeseca ? Je li se pomjerilo sa mrtve tacke ?
drug_profi

#35361 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Obzirom da postoje blokade koje su ubile milijardu eura gratis para koje smo mogli dobiti za razvoj, a uzrok su određene političke snage koje imaju tu moć da blokiraju, ovo je poluga sa kojim se može pokušati odblokirati nešto.
Tih poluga proBiH strana nema često. I kad se pojavi, treba je iskoristiti.
tokio25

#35362 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by tokio25 »

Trappist wrote: 20/04/2026 09:32
drug_profi wrote: 20/04/2026 09:26
jebiga, ako sam ja kriv sto hocu da ova drzava ima bolji protok robe/stanovnistva, da imamo bolju putnu komunikaciju sa EU, da olaksam prevoznicima koji i ovako malo malo protestuju, onda priznajem.
Edit: sta je postignuto tacno sa ovom blokadom koja traje vec 4 mjeseca ? Je li se pomjerilo sa mrtve tacke ?
pa isto se moze reci da ako sam ja kriv sto zelim pravnu drzavu onda priznajem tvoje
doduse licno ne znam sta se desava tu al znaju ostali forumasi vjerovatno
i da nije po zakonu sigurno ne bi ovo mogao raditi

sta bi ti iskreno sada pravnu drzavu ili da bolji protok robe al da je drzava korumpirana?
izbjeglica_iz_besmisla

#35363 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Tu imamo dvije odvojene stvari.

Cinjenica je da se GP moze otvoriti, nema nikakvih nezakonitosti koje Krnjic zeli sprijeciti.

Ono sta on zeli je iskoristiti svoju moc odlucivanja da odblokira druge stvari koje koce ovi iz RSa.

Na prvu to izgleda patriotski, ali efektivno radi se isto sto i druga strana. Ne bunim se za taj dio, razumijem sta zeli postici, ali nemojte babe i zabe mijenjati.

Ne pokazuje on kicmu da zastiti zakonitost, nego da istrguje nesto. I sad ja opet pitam, jel iskljucivo za drzavu ili za strankin benefit? Saznat cemo.
Haris.ba

#35364 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Trappist wrote: 20/04/2026 08:59
U ovom konkretnom slucaju, da, gubi se zbog njega. To sto se zbog standardnih blokada gube milijarde, ne znaci da i bosnjaci trebaju poceti blokirati kako bi drzava opet gubila milione, samo zato jer i ovi blokiraju. To sto on trazi je po zakonu, pametno i drzavnicki, samo je van pameti da zbog tog zahtjeva blokira nesto sto ce puno pomoci drzavi. Ne znam kako ne mozes da shvatis.
Samo neka "blokira". To je jedini nacin da se Bosnjaci pocne pisati velikim slovom. Jer, nazalost takva je mraka u pitanju da jedino konfliktom pocinju da te postuju.

Milijarda je otisla zbog blokiranja, Krnja je mala maca sa navodnim milionima stete.

Hej, kazes daj po zakonu i prozovu te blokaderom. Ludilo.
Last edited by Haris.ba on 20/04/2026 09:46, edited 1 time in total.
drug_profi

#35365 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Pa govori se o stvarima koje su u interesu Federacije, a i države ako sam dobro upućen. Radi se o koeficijentu raspodjele sredstava iz UIO gdje RS već godinama nezakonito uzima velike pare od Federacije, i o usvajanju ovih zakona za plan rasta gdje bi se otkočile pare iz EU.

Ako to uspije, naravno da će dobiti poene i on i stranka, ali ponajviše poena će dobiti građani.
escobar__

#35366 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by escobar__ »

Tipično - njegovoj guzici je problem što mora sačekati nešto duže na GP (vjerovatno ni ne koristi taj GP ali hajde...) i po svaku se cijenu isti mora otvoriti kako on ne bi čekao u redu - modus operandi 2/3 bosanskih političara, meni nek je dobro, a tamo nek se sve raspada.

Preživjet ćeš, ne sikiraj se. Decenijama se koristio stari GP, pa ništa neće bit ni još malo dok se neke stvari ne riješe.
Haris.ba

#35367 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 20/04/2026 09:42

Ne pokazuje on kicmu da zastiti zakonitost, nego da istrguje nesto. I sad ja opet pitam, jel iskljucivo za drzavu ili za strankin benefit? Saznat cemo.
Bukvalno lik trazi da se postupa po zakonu. Ali, da ponovim. To je nesto najgore sto se moze u ovoj drzavi traziti.

Postoji zakonska obaveza utvrdjivanja ovih koeficijenata.
Krnjić je ranije pojasnio razloge blokiranja ovog Prijedloga na UO UIO, ističući da će odobriti pravilnik o novom GP Gradiška nakon što se na dnevni red prvo uvrste novi koeficijenti za raspodjelu novca od PDV-a na koje članovi iz RS-a ne žele da pristanu.
dr_Evil

#35368 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 20/04/2026 09:43
Trappist wrote: 20/04/2026 08:59
Samo neka "blokira". To je jedini nacin da se Bosnjaci pocne pisati velikim slovom. Jer, nazalost takva je mraka u pitanju da jedino konfliktom pocinju da te postuju.

Milijarda je otisla zbog blokiranja, Krnja je mala maca sa navodnim milionima stete.

Hej, kazes daj po zakonu i prozovu te blokaderom. Ludilo.
Znaci moze da se blokira za nesto, a za nesto drugo "eto vas tamo" :)
drug_profi

#35369 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Bas bi sa vama bilo merak pregovarat.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#35370 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#35371 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 20/04/2026 09:56
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 20/04/2026 09:42

Bukvalno lik trazi da se postupa po zakonu. Ali, da ponovim. To je nesto najgore sto se moze u ovoj drzavi traziti.

Postoji zakonska obaveza utvrdjivanja ovih koeficijenata.
Krnjić je ranije pojasnio razloge blokiranja ovog Prijedloga na UO UIO, ističući da će odobriti pravilnik o novom GP Gradiška nakon što se na dnevni red prvo uvrste novi koeficijenti za raspodjelu novca od PDV-a na koje članovi iz RS-a ne žele da pristanu.
FBiH je tuzila RS za ovo
Haris.ba

#35372 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 20/04/2026 11:07 FBiH je tuzila RS za ovo
Pa nek cekaju presudu ako misle da su u pravu.

Do tada, neka urade po zakonu kako Krnja kaze.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#35373 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 20/04/2026 11:14
_BataZiv_0809 wrote: 20/04/2026 11:07 FBiH je tuzila RS za ovo
Pa nek cekaju presudu ako misle da su u pravu.

Do tada, neka urade po zakonu kako Krnja kaze.
Tako je
Ozimician

#35374 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

Ja koji visim na granicnim prelazima stvarno ne kontam koliku to ustedu BH gradjaninu moze donijeti otvaranje jos jednog GP-a, pored ovoliko postojecih?

Svakako otkako je EES uveden protok je usporen totalno zbog slikanja i otisaka, tako da ti je cekati kakogod. Eh jedino sto ima smisla jeste da ce na novom GP-u se znatno ranije moci prestrojiti u EU traku, pa ce onda dijaspora i ovi sa EU pasosima cekati odvojeno od BH gradjana (i gledati ih s visine) i tako brze prolaziti. Ovako moraju stajati u koloni na mostu bez obzira na putne isprave.

Dijaspora kojoj joj mrsko da ceka 15 min duze na granici zbog ovoga - ne treba realno ni da dolazi u BiH.
izbjeglica_iz_besmisla

#35375 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Mislim da se ne razumijemo.

Jel upitna legalnost novog granicnog prelaza ili nije? Koliko znam ion je legalan, tako da Krnjic ne pokazuje kicmu oko konkretno toga ... nego neceg nevezanog.

Sve dalje sto pricate je druga tema.
Post Reply