Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Podforum za motocikliste...
Post Reply
Rothmans

#1801 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

Cek, jel ovom kolegi sto pita za nosac ne pase ni jedan sa pika ? Kamara ih ima , od 20 do 80 KM .
Ja vidjam maske za disanje preko tablice, BIH naljepnicu, onu ljepljivu traku sivu na zadnja 3 broja. Svasta se raja dosjetila...
Dangubic

#1802 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Dangubic »

Ramzess Veliki wrote: 07/02/2018 04:28 Da preseljim temu sa LJES-a, vise tamo motorista nego ovdje, valjda nece neko udaviti temu.
Sta kupiti, vozati, nasa zapazanja, razmisljanja, tehnicke karakteristike I poredjenja varijanti.

Razmisljam o sljedecim masinama ... dakako gledam i cjenu, da imam para ne bih konto, legao bi BMW 1600 GT iste sekunde, ali moram misliti o skolovanju djecurlije. Ili da njih zaposlim na Taiwanu pa da ga kupim ??? :shock:

BMW K 1300 S
Image

Karakteristike:
Snaga od 160 do 175 hp
Tezina 254 kg sa punim rezervoarom
Top speed cca 277 km/h

Cijena polovnih vec od 6.000 Eura sa 50.000 na satu.

U klasi choppera, dvije Yamahe, nova 950-ka i Dragstar ...

Yamaha XVS 950A Midnightstar, prelijepa linija, lagan chopper za putovanja, snaga skromna, 53 hp, ali dovoljna za uzivanje u putovanju.
Cijena polovnog sa 25.000 na satu od 5.000 Eura ...
Image

Ili Dragstar Classic 1100, cijena od 5.000 Eura , nesto jaci, 65 hp ali i malo tezi:
Image
Kupio sam za godisnji odmor u Bosni CF450MT, odlican za nase puteve i 11300 maraka nov ,dobar i za makadam
di_natale

#1803 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by di_natale »

Planiram neki skuter/motor do 300ccm uzeti, čisto za grada, posla, kafe, teretane itd.

Najviše mi je zapao za oko Beverly 300i, tamo neka 2011/2012 gp.

Do nekih 5000KM šta se isplati još pogledati? :D

Koje su mane i vrline ovog Beverlija?
Rothmans

#1804 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

di_natale wrote: 13/04/2026 20:07 Planiram neki skuter/motor do 300ccm uzeti, čisto za grada, posla, kafe, teretane itd.

Nemos pruzit noge na beverliju :mrgreen:
Imam ja nexusa sa istom masinom , zezo me regler jedino za 30 000km. Ulje , filter se mijenja svako 5000km, gume , remen , rolice po potrebi.
Imaju i japanci xmax i burgman , al su skuplji za odrzavanje.
zdruzdjo

#1805 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

di_natale wrote: 13/04/2026 20:07 Planiram neki skuter/motor do 300ccm uzeti, čisto za grada, posla, kafe, teretane itd.

Kao sto ti @Rothmans napisa, savijene noge. Ako vec uzimas nesto od 300 ccm, to je vec malo ljepsa masina sa kojom se moze zapaliti i malo "juznije", a onda bolje ganjati nesto malo udobnije. Pogotovo ako je visina preko 175. Ako je samo za grada i tih vozikanja, kao sto si naveo/la, mislim da ti je overkill 300. 150 do max 200.
deda_jr

#1806 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by deda_jr »

Planiram sa kolegom krajem maja odraditi jednu manju turu. Spustiti se do Splita, pa trajektom u Bari i onda obići jug Italije - donji dio čizme. Nazad u Bari, trajekt za Drač i nazad za Sarajevo. Nekih 5-6 dana smo planirali.
Neki prijedlozi šta obići, kuda voziti i slično? Ne volim auto put, pa bi smo se zadržavali na na magistralnim i lokalnim cestama..
zdruzdjo

#1807 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

deda_jr wrote: 15/04/2026 13:56 Planiram sa kolegom krajem maja odraditi jednu manju turu. Spustiti se do Splita, pa trajektom u Bari i onda obići jug Italije - donji dio čizme. Nazad u Bari, trajekt za Drač i nazad za Sarajevo. Nekih 5-6 dana smo planirali.
Neki prijedlozi šta obići, kuda voziti i slično? Ne volim auto put, pa bi smo se zadržavali na na magistralnim i lokalnim cestama..

Rodica mi zivi u italiji i bajker je dugo godina.
Ono sto od nje znam je da im je policija rigorozna po pitanju kaciga(certifikati) i tehnickih detalja na motorima.
I jake su im kazne na tu temu. Pa eto pazi na to.
deda_jr

#1808 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by deda_jr »

zdruzdjo wrote: 15/04/2026 23:20
deda_jr wrote: 15/04/2026 13:56 Planiram sa kolegom krajem maja odraditi jednu manju turu. Spustiti se do Splita, pa trajektom u Bari i onda obići jug Italije - donji dio čizme. Nazad u Bari, trajekt za Drač i nazad za Sarajevo. Nekih 5-6 dana smo planirali.

Ono sto od nje znam je da im je policija rigorozna po pitanju kaciga(certifikati) i tehnickih detalja na motorima.
:thumbup: :thumbup:
Sehro

#1809 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Sehro »

Koliko košta polaganje vozačkog ispita za A1 kategoriju za maloljetnu osobu?
esso_sa

#1810 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

deda_jr wrote: 16/04/2026 09:11
zdruzdjo wrote: 15/04/2026 23:20

:thumbup: :thumbup:
Odradio sam 5-6 moto tura po Italiji, ukljucujuci i otoke Elba i Sardinija, i policija me nikada ni pogledala nije... Niti sam cuo da rade neke kontrole opreme i motora, u smislu gledanja modifikacija, specifikacija i sl. Prilicno su ko i mi - boli ih kita :mrgreen: Nemoj voziti ko hajvan, pazi na kamere, nosi kacigu i niko te pogledati nece :thumbup:
Austrija i Njemacka je vec druga prica sto se tice tih kontrola... Oni te pretrkeljaju do zadnjeg sarafa, posebno kada vide non-EU tablice - znaju da se kod nas nikakva pravila ne postuju...

Vozaj se magistralnim i regionalnim cestama, mada su na jugu malo losije odrzavane nego na sjeveru... Jedno od najpoznatijih mjesta medju motoristima i turistima na tom dijelu "cizme" je grad Matera, pa gledaj da ga obavezno posjetis.
Ja bi na tvom mjestu, ako imas vremena, napravio neki krug Matera - park Appenino Lucano - Salerno - Amalfi obalom do Sorenta. Tu mozes ubaciti i i Napulj, Pompeje, pa onda okrenes nazad prema Jadranu i trajektu :thumbup:
Kraj maja je neka krajnja granica za vozanje dole jer vec postaje prilicno toplo, a Amalfi obala vec lagano zakrcena saobracajem

Vodi racuna da pojedini gradovi imaju zone koje su u odredjenim vremenskim intervalima zabranjene za saobracaj. To je obicno na ulazu u stare jezgre. Ima jasan znak i semafor. Ako prodjes kada je aktivna zabrana - ima kamera koja ce ti snimiti tablice i rizikujes visoku kaznu.

Isto tako, kako od Rima ides dalje prema jugu, tako raste rizik kradje motora i stvari (Napulj, "cizma" i Sicilija su najgori po ovom pitanju), pa vodi racuna da ti smjestaj ima garazu, ili bar dvoriste sa kapijom koja se zakljucava. Kod dnevnih obilazaka i setnji ne ostavljaj nista na motoru; kacigu ne vezi nikakvim sajlama (precvikaju u sekundi) nego nosi sa sobom ili zakljucaj u kofer - manje sigurno. Gledaj gdje se lokalci parkiraju pa se uvali medju njih. Ne parkiraj negdje odvojeno, usamljeno, bez obzira koliko sigurno djelovalo.
Ako smjestaj nema garazu/dvoriste i preko noci moras parkirati na ulici, onda dobar lanac i svezi motor za neku banderu, gdje ima svjetla, pozeljno imati i disk lock sa alarmom.
Na jugu su mentalitetom ko i mi - prilicno topli, otvoreni i opusteni, a vole i izvarati :mrgreen:

Sretan put i uzivajte :thumbup:
DaysleepeR

#1814 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Po novom zakonu 200 KM je kazna.
Nisam siguran koliko se više isplati prekrivati i sakrivati tablicu.

Ja nisam nikad. Za svojih 21 godinu, imam jednu kaznu, prošle godine kamera u Vrapčićima, ograničenje 50, moja brzina 62.
Odrastao si čovjek, radiš, primaš platu, platiš u 7 dana kao zrela individua i ideš dalje.

Prekrivati tablicu - infantilno i sramota.
esso_sa

#1815 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

DaysleepeR wrote: 09/06/2026 08:13 Po novom zakonu 200 KM je kazna.

Ja nisam nikad. Za svojih 21 godinu, imam jednu kaznu, prošle godine kamera u Vrapčićima, ograničenje 50, moja brzina 62.
Odrastao si čovjek, radiš, primaš platu, platiš u 7 dana kao zrela individua i ideš dalje.

Generalno bi se slozio sa tobom, ali npr. u ZE-DO kantonu, gdje na pravcima i van naselja sakrivaju tronosce u kukuruze, itekako ima smisla.
Nemam problem platiti kaznu koju sam posteno zasluzio, npr prekoracio brzinu u naselju, ali imam problem platiti kaznu koja samo sluzi za punjenje budzeta a ne preventivu, npr kratko odvrnuo gas da nekoga preteknem na pravcu, van naselja
Ne prekrivam tablicu, ne stavljam nikakve maske i naljepnice, ali je mogu preklopiti po potrebi. Npr. dok prodjem ZE-DO kanton :)
I ja sam 21 godinu na 2 tocka, nemam kazni :mrgreen:
zdruzdjo wrote: 06/06/2026 11:23 https://share.temu.com/ePq8BNdDXLB

Namjena?
Ulog u privatnost
:D :D :D :D
Ovo je klasicni servo motoric sa kontrolerom. Mozes ove dijelove kupiti na Temu za duplo manje para pa sam sebi sloziti nosac. Problem ovih motorica je sto nisu "puz prenos" nego su direktno zupcanici, pa kada motoric ostane bez struje onda nista ne drzi tablicu na mjestu.
Drugi problem je vozanje po EU - ako te zaustave i prekontrolisu, ide ti automatsko iskljucenje iz saobracaja i kazna oko 200 EUR
zdruzdjo

#1816 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

DaysleepeR wrote: 09/06/2026 08:13 Po novom zakonu 200 KM je kazna.

Ma ne pada mi na pamet da to radim.

Onda mogu komotno voziti i neregistrovan motor. Tj bez tablica🙄🙄 evo sad da mi ko dadne dzaba ovo, ne bih mogao ni montirati zbog nacina montiranja tablice kod mene.

Onako se zajeee, jer mi je izletjelo ovo prije par dana skrolajuci po "motorcycle accessories" na temu.
A znam da je neko ovdje trazio prije par mjeseci preklopni nosac.
A sto se tice kazne za to, hvalim te Bože. Nadam se da tu podpada i auta sto skinu prednju tablicu jer "vozacima je ruzno auto sa tablicom". Iskreno, volio bih da ih iskljucuju iz saobracaja za to.
zdruzdjo

#1817 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

esso_sa wrote: 09/06/2026 09:18
Ovo je klasicni servo motoric sa kontrolerom. Mozes ove dijelove kupiti na Temu za duplo manje para pa sam sebi sloziti nosac. Problem ovih motorica je sto nisu "puz prenos" nego su direktno zupcanici, pa kada motoric ostane bez struje onda nista ne drzi tablicu na mjestu.
Drugi problem je vozanje po EU - ako te zaustave i prekontrolisu, ide ti automatsko iskljucenje iz saobracaja i kazna oko 200 EUR
Ma ne bih se peglao sa ovim, nema sanse. Kao sto napisah gore. Nemam problem sa nekim "hard-core" krsenjem zakona u saobracaju. Pogotovo onih koji se ticu brzine/radar/slikanje.

Ovo bih sam znao napraviti jer sam "rukat" za svakakvu samogradnju i elektroniku. A i alata imam. Ali, neka hvala.
deda_jr

#1818 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by deda_jr »

Ima li neko iskustva sa Hondom nc750x? Prošli vikend na Hondi Shadow napravio 700 kilomtara i slomila me. AI mi preporučuje na osnovi potreba, načinu vožnje, fizičke konstitucije da uzmem Hondu nc750x, pa me interesuje ako neko ima konkretno iskustvo...
Svjestan sam da je malo lijena, ali meni je to OK.
DaysleepeR

#1819 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Nije moj tip motora, ne znam ništa o njoj. Vidim da je automatik...
deda_jr

#1820 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by deda_jr »

DaysleepeR wrote: 23/07/2026 09:28 Nije moj tip motora, ne znam ništa o njoj. Vidim da je automatik...
Ima automatik i manualni. Ne planiram automatik..
DaysleepeR

#1821 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Ne znam koliko si visok, nije ovo bas motor za niže ljude, ali sigurno je lagan i udoban kad se na njega sjedne i siguran sam da ga je lijepo voziti.
deda_jr

#1822 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by deda_jr »

182cm i 68 kila.. Na Hondi Shadow se sa obje ruke moram držati za guvernale da me vjetar ne odnese :D
djuzepee

#1823 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by djuzepee »

Ne znam samo šta je fora kod nc750x osam hiljada obrtaja? meni se to nimalo ne sviđa.. ima ih prilično povoljnih na olx-u.
Rothmans

#1824 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

Zato trosi 3.5 l na 100km.
deda_jr

#1825 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by deda_jr »

Ako sam dobro skontao, uzeli su pola motora iz Honde Jazz i ubacili ovdje.
Navodno jako dobro povuče u niskim obrtajima..

Evo vidim, najprodavaniji Hondin motor u Europi..
Post Reply