IRAN

skrbavi-admin

#71976 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

ne znam sta je i ako je - obicno su siledzije redom najvece picketine...... zavrtanje ruku ljudi spominju, mozda je bilo jarane opali nuklearne na Iran i to znaci da svi imamo pravo jednostrano koristit nuklearno oruzje - hos tako? eto tako ce bit....

to sam spominjao jos na pocetku kad je se gro forutipkaca ismijavao sa nuklearnim napadom kojeg je zutalj najavljivao 48 sati.... ako sam ja bio lajav i traljav - i on je valjda....

ali u tim momentima je neko necim zavrno zutalju siju i reko da ce instantno snabdjet iran spremnim nuklearnim oruzjem za retalijaciju sto mislim da je realna pretpostavka.....
Tigar1

#71977 Re: IRAN

Post by Tigar1 »

Ne pravi se mir kada (ako) pobjeđuješ još pogotovo kada je ta ''pobjeda'' potpuna kako tvrdi podguzna cio žuta pudlica

Tel Aviv muči, Teheran slavi.

Nije ovo gotovo ni blizu ali Iran je strateški izvukao bolje karte.

Šta je cioepstein fašistima preostalo nego da rokaju civilne ciljeve i pri tome troše enormnu količinu potrebnog mts-a.

A pobjede ni na vidiku

Podvuci rep i primiri se do iduće runde, ali da su popušlić strateški... da.

Najveći gubitnici su arapčad i moralni i strateški i taktički...
HD_2015

#71978 Re: IRAN

Post by HD_2015 »

Ako se primirje pretvori u mir, Iran je dobio što nije mogao ni sanjati: dizanje sankcija, kontrola Hormuza, zadržava sve od ranije - nuklearni i raketni program.

Ako se Iran nakon decenija sankcija ovako razvio, pravi razvoj tek slijedi. Kini itekako treba pristup nafti, a zauzvrat Kina ima sve što Iranu treba: resursi, elektronika, protuvazdušna odbrana. Iran postaje regionalna sila kojoj izrael za 10-20 godina neće smjeti prići, ako izrael bude postojao tada.

Arapčad će se morati pokloniti Iranu.
Last edited by HD_2015 on 08/04/2026 10:45, edited 3 times in total.
sumirprimus

#71979 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

pici wrote: 08/04/2026 10:33
sumirprimus wrote: 08/04/2026 10:27
pici wrote: 08/04/2026 10:24

moralno, velika pobjeda za iran... to je bez pogovora
pobjeda? napravili pauzu vjerovatno zbog nafte tankera dopune ko zna cega.
govorim moralno, ne vojno... de bogati malo smanji dozivljaj... nisu upitanju pčele pa da se likuje nad bilo cim... iran je ruski proksy al podrzati onakav naci-cionizam, to moras bas biti pogan od insana.
Da ispada na prvu da se likuje, ne likujem, nego tuzno konstatiram u kolikom smo mi krcu ko drutsvo kada otvorim bilo koju nasu stranicu I vidim navijacki duh za.jbenu islamaku republiku :-) a kao yeziko sadvim drugom sistemu vrijednosti, zapadnjackom, eu. Bla bla
Ubise im ajatolaha I komplet drzavni vrh, srusili dobar dio vojne infrastrukture, najqvljivali pecijalno oruzje samo sto nije i na kraju zadovoljise se sa porezom na hormuz
Jeftino prodase ideale, I to vjerovatno privremeno :) I to po slavlju vidi se koliko im znaci, mada ima i do onoga sto je sam hamenei pisao o primirju I hrvacu.
Dimu1927

#71980 Re: IRAN

Post by Dimu1927 »

Od smjene rezima, do primirja i dizanja sankcija

Velika pobjeda amerike :lol:
sumirprimus

#71981 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

BHF_Manijak wrote: 08/04/2026 10:37

govorim moralno, ne vojno... de bogati malo smanji dozivljaj... nisu upitanju pčele pa da se likuje nad bilo cim... iran je ruski proksy al podrzati onakav naci-cionizam, to moras bas biti pogan od insana.
Pa da ga ne znas Boga ti. Samo se nadam najiskrenije da zivi od ovga i da uzima pare, inace ne mozes toliko lud biti da ovo sve za dzaba radis. :mrgreen:
Ko ja? Sto bih morao biti placen.?:lol: jbte zivot koliko ste vi isprani nevjerovatno
I ljute senkad im kazem da su svi oni sda. To je ta matrica ideologije, ponasanja.
Evo kakva je sustinski razlika? Nema je, u pravu su sve
Sda.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#71982 Re: IRAN

Post by arman1 »

Dozer wrote: 08/04/2026 10:15
tramvajtrojka wrote: 08/04/2026 10:10
Chmoljo wrote: 08/04/2026 09:59

A cuj, obzirom koliko je ocajnicki trazio izlaz nisam siguran koliko ce dozvoliti ovim da opet urade ensto na svoju ruku.
Ma ovdje je Iran donji ovo je samo pregrupisanje da im uniste infrastrukturu jos vise za 15 dana, a nece Iran imati mogućnost da napuse ovakav balon i pritisak na svjetsku ekonomiju, dobila je amerika odusak i skidanje pritiska sa berzi a Iran se vraca u kameno doba jer su sa ovim izgubili momentum koji su imali
Pogresno.
I Iranu je ovo sad prilika za vojno pregrupisavanje. Vidjeli su sve sta i kako druga strana ima i moze, a sigurno imaju jos dovoljno svega da nastave derati isto kao i do sad.

Pri tome, njihova proizvodnja raketa i dronova sigurno nije ni dohvacena, koliko god Zutalj tupio da jeste.

Ono sto je ostalo nedoreceno jeste sitna info o reakciji Kine. Zna li se kako su reagovali?
Kinezi su pogurali da se potpiše. 43 broda Kineske robe čekaju iskrcavanje u Iranu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#71983 Re: IRAN

Post by pici »

sumirprimus wrote: 08/04/2026 10:42

Da ispada na prvu da se likuje, ne likujem, nego tuzno konstatiram u kolikom smo mi krcu ko drutsvo kada otvorim bilo koju nasu stranicu I vidim navijacki duh za.jbenu islamaku republiku :-) a kao yeziko sadvim drugom sistemu vrijednosti, zapadnjackom, eu. Bla bla
Ubise im ajatolaha I komplet drzavni vrh, srusili dobar dio vojne infrastrukture, najqvljivali pecijalno oruzje samo sto nije i na kraju zadovoljise se sa porezom na hormuz
Jeftino prodase ideale, I to vjerovatno privremeno :) I to po slavlju vidi se koliko im znaci, mada ima i do onoga sto je sam hamenei pisao o primirju I hrvacu.
ima navijackog za iran nije da nema, ja sam ih pra stavio na foe... podrzavat mule proxy rusije je umobolno... medjutim podrzavat onakvog hajvana i one fasiste u izraelu e to je bas za doktorata umobolnosti... po meni besmisleno sve ovo al evo ovaj žuti govnar vec prica o zaradi...umobolno sve do koske.

"Veliki dan za svjetski mir! Iran želi da se to dogodi, dosta im je! Isto tako, dosta su učinili i svi ostali! Sjedinjene Američke Države će pomoći u 'gomilanju' prometa u Hormuškom moreuzu. Bit će mnogo pozitivnih akcija! Zaradit će se veliki novac. Iran može započeti proces obnove. Utovarit ćemo zalihe svih vrsta i samo ćemo se 'motati okolo' kako bismo osigurali da sve prođe dobro. Uvjeren sam da hoće. Baš kao što doživljavamo u SAD-u, ovo bi moglo biti zlatno doba Bliskog istoka!", poručio je Trump.

Nakon objave privremenog prekida vatre između SAD-a i Irana, sekretarica za štampu Bijele kuće Karoline Leavitt proslavila je taj razvoj događaja.

"Ovo je pobjeda za Sjedinjene Američke Države koju su predsjednik Trump i naša nevjerovatna vojska omogućili. Od samog početka Operacije 'Epski bijes', predsjednik Trump je procjenjivao da će ovo biti operacija od 4 do 6 sedmica", poručila je Leavitt.

Leavitt je također pripisala zasluge Trumpu, rekavši da je doprinio ponovnom otvaranju Hormuškog moreuza.
512MB

#71984 Re: IRAN

Post by 512MB »

Izgleda onih 15ak zarobljenih marinaca ipak neće biti javno smaknuti na glavnom trgu u Teheranu :skoljka:

Bzw, priča se da Trump već tri dana Hehsethu jebe sve zivo :lol:
Armin2013

#71985 Re: IRAN

Post by Armin2013 »

Sve što mi ovdje pišemo je nagađanje jer nema niko sve informacije oko ovog dogovora, i naravno svi navijamo za nekoga.
Ali mislim da se Trump malo zeznuo sa Iranom i da je za njega ovo odlična izlazna strategija, kao prekid vatre na dvije sedmice i pričati kako je izašao kao pojednik ako se primi kod naroda onda će i ostati tako.

A ako se ispoštuje i dogovori prijedlog Irana, Iran je na dobitku jer će skunitu sankcije i naplaćivat će taksu za prolaz, što je ogroman novac.
Naravno imao je i Iran gubitaka i štete u ratu. Ali braniti se od dvije najače sile trenutno svaka čast, plus ostale arapske zemlje koje su ovako ili onako pomagale agresore.

Neću ulaziti u priču kakvi su Iranci vjernici, jer vidim da se i to povlači po netu, ali svaka im čast jedini su ustali protiv ovog terora koji rade Izraelci, naravno teško da bi Iran to uradio bez Kine i Rusije.
BarbaDue

#71986 Re: IRAN

Post by BarbaDue »

Dilibus wrote: 08/04/2026 09:54 Ovo je kupovina vremena koja je neophodna svima stranama da konsoliduju snage.
S tim što će Liban i Gaza u međuvremenu nayebati, a ova yebena cionistička gamad skovati nove planove.
BHF_Manijak

#71987 Re: IRAN

Post by BHF_Manijak »

sumirprimus wrote: 08/04/2026 10:44
Pa da ga ne znas Boga ti. Samo se nadam najiskrenije da zivi od ovga i da uzima pare, inace ne mozes toliko lud biti da ovo sve za dzaba radis. :mrgreen:
Ko ja? Sto bih morao biti placen.?:lol: jbte zivot koliko ste vi isprani nevjerovatno
I ljute senkad im kazem da su svi oni sda. To je ta matrica ideologije, ponasanja.
Sda.
Kakve veze ima SDA s ovima? Ja komplet politicku strukturu BIH od do nabijem na spolovilo, gadi mi se sve i jedna stranke, jer su to iste kurcine, tako da sam ti ja pogresna adresa za to "SDA" i slicno, sve su to ista gamad, samo je pitanje ko je donji, ko je gornji.
Ovdje se radi o tvom dugogodisnjem agitovanje za Izrael, Ameriku, ovog zutog umobolnika i cirkusanta...
Mislim OK, imas pravo na preferencije i simpatije, ali nemoj se cudit sto je to raji naopako.
Pricas o licemjerstvu, pro se Izraela, pa kud ces vece licemjerstvo.
Ali da ne idem u offtopic.
sumirprimus

#71988 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

BHF_Manijak wrote: 08/04/2026 10:55
sumirprimus wrote: 08/04/2026 10:44

Sda.
Kakve veze ima SDA s ovima? Ja komplet politicku strukturu BIH od do nabijem na spolovilo, gadi mi se sve i jedna stranke, jer su to iste kurcine, tako da sam ti ja pogresna adresa za to "SDA" i slicno, sve su to ista gamad, samo je pitanje ko je donji, ko je gornji.
Ovdje se radi o tvom dugogodisnjem agitovanje za Izrael, Ameriku, ovog zutog umobolnika i cirkusanta...
Mislim OK, imas pravo na preferencije i simpatije, ali nemoj se cudit sto je to raji naopako.
Pricas o licemjerstvu, pro se Izraela, pa kud ces vece licemjerstvo.
Ali da ne idem u offtopic.
Ima ima itekako ima,.matrica ponasanja :)
Agitovanje za izrael? Ameriku? :lol: dal ste vi normalni, da li vi mozete pratiti sa razumijevAnjem?lp :kiss: :lol:
astala_vistala

#71989 Re: IRAN

Post by astala_vistala »

Asimetricno ratovanje je dalo rezultat mogli su sprzit citav Iran ali Hormuz nisu mogli da otvore.

Drugo veca opasnost su sada americke berze jer ovo je Americko Izraelski poraz, imperija je dobila najveci šamar posle WW2.
Moenx

#71990 Re: IRAN

Post by Moenx »

skrbavi-admin wrote: 08/04/2026 10:39 ne znam sta je i ako je - obicno su siledzije redom najvece picketine...... zavrtanje ruku ljudi spominju, mozda je bilo jarane opali nuklearne na Iran i to znaci da svi imamo pravo jednostrano koristit nuklearno oruzje - hos tako? eto tako ce bit....

to sam spominjao jos na pocetku kad je se gro forutipkaca ismijavao sa nuklearnim napadom kojeg je zutalj najavljivao 48 sati.... ako sam ja bio lajav i traljav - i on je valjda....

ali u tim momentima je neko necim zavrno zutalju siju i reko da ce instantno snabdjet iran spremnim nuklearnim oruzjem za retalijaciju sto mislim da je realna pretpostavka.....
Ponekad se pitam kako bi ovaj svijet izgledao da je sve milo i po brku nekog mrzovoljnog gundjavog redneka , nekog sovinistickog srpskog hrvatskog lidera , soviniste rasiste prikrivene ili otkrivene globalni ili uopce
Tako da slava Rusiji Kini slava svim tim globalnim igracima koji su u nekom trenutku digli nos rekli njet
Slava i nasem Iranu dakako
Elem neko sam kome se Putin svih ovih godina gadio ne treba mjesati snagu zbacaj Rusije sa jednim covjekom , ali reci cu cinjenica da ipak zivimo u svijetu kojem svako igranje na crveni gumb povlaci za sobom odgovor koji spusta na zemlju
Igrati se sa nuklearnim arsenalom nikada i ni sa kim
Igrali ste se karpet bombardiranja sa Gazom sada i sa Iranom pokusali su znacajno ostetite sve vidove te zemlje, dobili ste samar i ponizrnje . I vi ste dobili bar za tren besto slicno
Mislim da je to tok ovog rata
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#71991 Re: IRAN

Post by pici »

Sadržaj 10 tačaka

Iranski prijedlog od 10 tačaka za primirje sadrži sljedeće:

Garancija da Iran više neće biti napadnut

Trajni završetak rata, a ne samo privremeni prekid vatre

Obustava izraelskih napada u Libanu

Ukidanje svih američkih sankcija protiv Irana

Prekid svih regionalnih sukoba usmjerenih protiv iranskih saveznika

Ponovno otvaranje Hormuškog moreuza za pomorski saobraćaj

Uvođenje takse od 2 miliona dolara po brodu koji prolazi kroz Hormuški moreuz

Iran će podijeliti prihode od taksi s Omanom

Iran će uspostaviti pravila za siguran prolaz kroz Hormuški moreuz

Iran će koristiti prihode od Hormuškog moreuza za obnovu, umjesto reparacije

nece nafta spasti na ispod 80 dolara zadugo...
4L0n3

#71992 Re: IRAN

Post by 4L0n3 »

kramp je (licno) pobjedio u ovoj maloj avanturi. Pare koje su njegovi zaradili kroz insider trading na berzi su vjerovatno u milijardama. Jebe se njemu za medjunarodno pravo i imidz USA, samo keshovina u padze dok ga ili ne istjeraju iz ovalnog, il ne izgubi na iducim izborima. I on je svjestan da mora iskoristiti ovo vrijeme svog posljednjeg mandata da se obogati koliko moze. Otprilike ko da dodik stoji za kormilom globalne vele-sile :D

Iranci ako dobiju i 10% ovog sto traze kroz dogovore (a vjerovatno hoce) ce biti na odlicnoj poziciji u globalnom planu. Nisu mogli bolju budalu naci od trumpa da im to omoguci. Art of the deal baby
Dozer

#71993 Re: IRAN

Post by Dozer »

Nastavice se ovo u nekom formatu, vjerovatno.
Ne moze Izrael to pustiti, a Zutalju odgovara da se izvuce jer se nemilice istrosio i finansijski, i politicki.

Sranje ce biti ako se desi neki belaj Irancima u Pakistanu, tipa da Mosad nekoga ubije.
swanfilter

#71994 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Samo su jos pojedini forumasi veci gubitnici od osovine zla ...
talijan97

#71995 Re: IRAN

Post by talijan97 »

Bilo bi dobro da ispregovaraju trajni mir, može se da nema one kolonijalne sekte u Palestini
sumirprimus

#71996 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Pici :thumbup: sve sto kazes prihvatam, jer znam da ti je dusa na mjestu i da nisi supak, djeces sa picijem kuhat jebte alo ceasefire :lol:
geoxx

#71997 Re: IRAN

Post by geoxx »

Ovaj forum je opsjednut nuklearkama. Nigdje to i ne citam neg ovdje.
sumirprimus

#71998 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

geoxx wrote: 08/04/2026 11:06 Ovaj forum je opsjednut nuklearkama. Nigdje to i ne citam neg ovdje.
Nisi u pravu, mnogi su i javnosti poznati ameri isto tako uprpili da ce je bacit I trazili poziv na 25ti
mirzic1

#71999 Re: IRAN

Post by mirzic1 »

Auuuuu kakav kolektivni harakiri bubic ekipe ovdje, a isto ce biti i na temi Ukrajine. Sta je, ocekivali ste da ce se rokati do besvjesti?

Sta ce doomsday ekipa? Sta ce te sa onim silnim bemzimom i namirnicama? Koliko ste na ovoj temi panicarili i druge pozivali da panicare skupa s vama? Gdje je ta ekipa koju je mr dozer predvodio?
GungodessMissFortune

#72000 Re: IRAN

Post by GungodessMissFortune »

Svi ste jedno promašili, petrodolar ostaje.
Post Reply