Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

xPaco1337

#75226 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

ShnjaZZZ wrote: 06/04/2026 10:11 Eto slatka za Zeničane, Željezara se gasi 100%.

Nas sa ŽFBH su već poslali kući.
Zar zeljeznice nemaju kao 2000 i nešto hiljade zaposlenih ? Visoka brojka za stanje nasih zeljeznica gdje imamo 1 voz
Casual's

#75227 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Mogli su Tetovljane bar ovu nedjelju pred gašenje poštediti prašine :mrgreen:
ShnjaZZZ

#75228 Re: Zeničani

Post by ShnjaZZZ »

Nisi upućen u proces rada i ne bih raspravljao o tome. Radnika tj izvrsne službe nedostaje dok administracije ima viška. Omjer je 800-900 radnika na 1500 administracije, a ironično nas što radimo šalje kući.

Kad bolje skontam upravu si. I treba sve propast.
xPaco1337

#75229 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

ShnjaZZZ wrote: 06/04/2026 10:34 Nisi upućen u proces rada i ne bih raspravljao o tome. Radnika tj izvrsne službe nedostaje dok administracije ima viška. Omjer je 800-900 radnika na 1500 administracije, a ironično nas što radimo šalje kući.

Pa dobro mislio sam generalno na cijelu željeznicu, gdje god sam radio i u ugostiteljstvu i u IT-u, administracije i tog srednjeg menadžmenta ima bruku dok stvarnih radnika ima najmanje. Jer realno ko će se uhljebit da stvarno radi posao :lol:
ShnjaZZZ

#75230 Re: Zeničani

Post by ShnjaZZZ »

Casual's wrote: 06/04/2026 10:33 Mogli su Tetovljane bar ovu nedjelju pred gašenje poštediti prašine :mrgreen:
Sad će kvadrat u Tetovu bit 5500 KM :lol:
belfy

#75231 Re: Zeničani

Post by belfy »

ShnjaZZZ wrote: 06/04/2026 10:34 Nisi upućen u proces rada i ne bih raspravljao o tome. Radnika tj izvrsne službe nedostaje dok administracije ima viška. Omjer je 800-900 radnika na 1500 administracije, a ironično nas što radimo šalje kući.

nadosao i ti. ja vec u vise navrata govorim kako negativcima zelim da se ostvare zelje. cisto da dozive i na sta ce to izaci...

mada po pitanju Zeljezare mislim da ce izaci na zelenu granu. pitanje je samo sta ce se desavati u medjuvremenu...
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#75232 Re: Zeničani

Post by gentoo »

@ShnjaZZZ vrati se na posao eno ne gase struju :mrgreen:

Sto se tice zeljezare generalno.. da smo joj halalili prije 5-10 godina do sad bi se svih tih X hiljada radnika i njihovih porodica snaslo i radilo bi nesto drugo.. Dole na zemljistu bi vjerovatno niklo jos 5 poslovnih zona i jos 100 mini firmi, neki bi u penziju, neki u Njemacku.

Plus bi sve te godine disali cisci zrak. Isto ce biti i sad, sutra da je zatvore haos bi bio.. ali bi bio 1-2 godine i sve bi se 'resetovalo'. Life goes on.

Jedina jebada je grijanje, ali to na dusu onima koji su pravili toplanu od 0 a vezali je pupcanom vrpcom za zeljezaru. Trebali su toplanu na solare napraviti :mrgreen:
Ci-Nick

#75233 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Loš je trenutak. Nije to samo tih 1850 uposlenih, napravit će to veću grudvu nego što se očekuje jer nizbrdica je duga.
Vjerovatno ide stagflacija zbog svih sranja u svijetu ali prije svega zbog skuplje energije i loše ekonomije u Njemačkoj na koju se naslanjamo.
Povećanje plata dekretom bi uskoro moglo doći na naplatu. Dosta je firmi koje rade za automobilsku industriju koja je u sve većim problemima.
A strategije nema. Pod hitno smo trebali raditi na povećanju proizvodnje hrane i energije ali to nikome od političara ne pada na pamet.
Ne oglašavaju se ni ekonomisti. Plovimo na truhlom čamcu bez kormilara, do sad smo imali sreće ali izgledi da se razbijemo su sve veći.
Mirzareli

#75234 Re: Zeničani

Post by Mirzareli »

ShnjaZZZ wrote: 06/04/2026 10:11 Eto slatka za Zeničane, Željezara se gasi 100%.

Popušit ce Zenica sada veliki K.... ..Komplet privreda BiH ce osjetit velike posljedice u narednom periodu.. Kad vidim ovde u EU koliko se država bori da održi firme ,posebno gigante tek mi je sad jasno koliki nesposobnjakovici vode BiH u propast..Zenica ce sada rijesit samo jedan problem gašenjem Željezare a to je zagadjenje i to djelimično,opet ponavljam djelimično jer nije ona jedini zagadjivac u gradu.Medjutim dobit cemo niz drugih problema kako ekonomski ,tako i demografski, uglavnom dug je spisak . Definitivno Zenica ce ostati i bez grijanja kroz 2-3 godine ,nece vise biti rentabilno i prihvatljivo sada se mora koristiti čisti zemni plin koji je iz dan u dan sve skuplji.. Lagano ŠAH MAT u svakom pogledu .. :roll:
Maxi_Cosi

#75235 Re: Zeničani

Post by Maxi_Cosi »

Mirzareli wrote: 06/04/2026 23:25

Popušit ce Zenica sada veliki K.... ..Komplet privreda BiH ce osjetit velike posljedice u narednom periodu.. Kad vidim ovde u EU koliko se država bori da održi firme ,posebno gigante tek mi je sad jasno koliki nesposobnjakovici vode BiH u propast..Zenica ce sada rijesit samo jedan problem gašenjem Željezare a to je zagadjenje i to djelimično,opet ponavljam djelimično jer nije ona jedini zagadjivac u gradu.Medjutim dobit cemo niz drugih problema kako ekonomski ,tako i demografski, uglavnom dug je spisak . Definitivno Zenica ce ostati i bez grijanja kroz 2-3 godine ,nece vise biti rentabilno i prihvatljivo sada se mora koristiti čisti zemni plin koji je iz dan u dan sve skuplji.. Lagano ŠAH MAT u svakom pogledu .. :roll:
Ali je zato nas fujdo okupio 14 stranaka u Zenici da damo podršku Becirovicu

Ma mrs stoko, ovim je i sebe eliminisao
skoronikako

#75236 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Ci-Nick wrote: 06/04/2026 15:45 Loš je trenutak. Nije to samo tih 1850 uposlenih, napravit će to veću grudvu nego što se očekuje jer nizbrdica je duga.
Vjerovatno ide stagflacija zbog svih sranja u svijetu ali prije svega zbog skuplje energije i loše ekonomije u Njemačkoj na koju se naslanjamo.
Povećanje plata dekretom bi uskoro moglo doći na naplatu. Dosta je firmi koje rade za automobilsku industriju koja je u sve većim problemima.
A strategije nema. Pod hitno smo trebali raditi na povećanju proizvodnje hrane i energije ali to nikome od političara ne pada na pamet.
Ne oglašavaju se ni ekonomisti. Plovimo na truhlom čamcu bez kormilara, do sad smo imali sreće ali izgledi da se razbijemo su sve veći.
Kaze Gentoo godina ili dvije i onda smo opet na konju. Nema veze sto je u Zenici trenutno jedan ili dva oglasa za posao. :D

Sto se grijanja tice sada idemo lagano na nivo Travnika i metar drva iscijepanih ispred zgrade. Nema veze sto je mnogo stanova izbilo dimnjake prilikom "renoviranja" :lol:

Sljedeci korak je EP. Isto i njih ceka kroz koju godinu. Nedostatak vizije i planiranja na vrijeme ce nas dovesti da necemo imati industrije osim ovih drvopreradjivackih, a i oni koriste resurse koji se trose.
gentoo

#75237 Re: Zeničani

Post by gentoo »

skoronikako wrote: 07/04/2026 09:31 Kaze Gentoo godina ili dvije i onda smo opet na konju. Nema veze sto je u Zenici trenutno jedan ili dva oglasa za posao.
Ja koliko sam cuo od 5-6 slucajeva/poznanika mnogo bolje zive ljudi koji rade(ili su gazde) u firmama u poslovnoj zoni nego ti radnici mitalla, gledajuci sa finansijske strane. Dole koliko vidim po google maps ima i nekih limarski, i metalskih i prozor,vrata, namjestaj itd,itd.. Da je neko prije 10 godina govorio da ce tako dole biti vjerovatno bi se svi smijali i govorili da se nalozi jos ono preko puta stadiona Borac Tetovo :mrgreen:

E sad sto neki NK radnik nece moci raditi u najmodernijem Niksicevom datacentru (a ja hocu) to nije problem sirih narodnih masa. :mrgreen:

Garantujem ti sutra da se sve zatvori, za 2 godine bi sve bilo OK i niko ne bi bio ni na javnoj kuhinji ni pod mostom. Naravno ne samo zatvoriti nego zatvoriti i napraviti plan sta s tim zemljistem,halama... Pa Bingo da otvori taj logisticki centar trebat ce mu 50 viljuskarista a da ne pricam o ostalom. Nece ti ljudi iz Tuzle doci raditi.
Ci-Nick

#75238 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Ne treba zaboraviti period poslije 2008. Znači Tržni otvoren u proljeće 2008. U gradu cijene poslovnih prostora bile 3 do 5 hiljada po m2, sve izgledalo odlično. I onda katastrofa. Pražnjenje poslovnih prostora, propadanje trgovina pa i proizvodnje, m2 poslovnog je pao na 2 hiljade i trebalo je dobrih 10 godina da se vratimo na taj nivo iz 2008. Sad je evo tržni pun, svi prostori su popunjeni stanje i bolje nego 2008. ali u gradu već ima popriličan broj zatvorenih prostora što vezano za ugostiteljstvo što vezano za trgovinu. Prostori Borova i Varteksa na top lokacijama prazni da ne pričamo o broju praznih prostora u Staroj čaršiji. Ako Željezara padne, deset godina će trebati da se taj pad nadoknadi. Uz tu Željezaru žive mnoge male firme od prevoznika do metaloprerađivača i u toj poslovnoj zoni se mnogi oslanjaju na Željezaru.
Mnogi će se pokrenuti iz Zenice.
Zašto bi ovdje prodavao kolače po 3 marke ako možeš u Sarajevu po 6 a razlika u platama nije tako velika kao što je razlika u cijenama i prometu.
Last edited by Ci-Nick on 07/04/2026 11:45, edited 1 time in total.
Mirzareli

#75239 Re: Zeničani

Post by Mirzareli »

Ci-Nick wrote: 07/04/2026 11:08 Ne treba zaboraviti period poslije 2008. Znači Tržni otvoren u proljeće 2008. U gradu cijene poslovnih prostora bile 3 do 5 hiljada po m2, sve izgledalo odlično. I onda katastrofa. Pražnjenje poslovnih prostora, propadanje trgovina pa i proizvodnje, m2 poslovnog je pao na 2 hiljade i trebalo je dobrih 10 godina da se vratimo na taj nivo iz 2008. Sad je evo tržni pun, svi prostori su popunjeni stanje i bolje nego 2008. ali u gradu već ima popriličan broj zatvorenih prostora što vezano za ugostiteljstvo što vezano za trgovinu. Prostori Borova i Varteksa na top lokacijama prazni da ne pričamo o broju praznih prostora u Staroj ćaršiji. Ako Željezara padne, deset godina će trebati da se taj pad nadoknadi. Uz tu Željezaru žive mnoge male firme od prevoznika do metaloprerađivača i u toj poslovnoj zoni se mnogi oslanjaju na Željezaru.
Mnogi će se pokrenuti iz Zenice.
Zašto bi ovdje prodavao kolače po 3 marke ako možeš u Sarajevu po 6 a razlika u platama nije tako velika kao što je razlika u cijenama i prometu.
Nesagledive ekonomske posljedice za grad Zenicu .Godinama ce trebati Zenici da se vrati u neko iole normlano stanje..Ali po meni ima jos jedna gora stvar,a to je demografski slom koji ce jos vise biti izražen..Sa vremena na vrijeme dodjem u Zenicu i svaki put kad dodjem imam osjećaj da je sve manji broj ljudi u gradu ,posebice mladog svijeta.Mislim da ce se 90% mladje raje iz Željezare i drugih vezanih firmi ufatit noge u EU ..Za 5-10 godina mogla bi Zenica izgubiti veliki i nedoknadiv broj stanovnika..
Dobr0

#75240 Re: Zeničani

Post by Dobr0 »

Šta se dešava trgom, Venecija, Mecan i Zara i dalje stoje, a okolo se sve kopa. Kad će početi njihovo uklanjanje? Stavrno ne razumijem te vlasnike, zar toliko možeš biti tvrdoglav. Garden je zatvoren i rastavljaju ga uveliko. Vjerujem da će dobiti jedan od novih objekata koji su planirali graditi kod stabala.

Šta se dešava za bazenom, mjesecima se navodno apsolutno ništa ne radi.
skoronikako

#75241 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

gentoo wrote: 07/04/2026 10:52
skoronikako wrote: 07/04/2026 09:31 Kaze Gentoo godina ili dvije i onda smo opet na konju. Nema veze sto je u Zenici trenutno jedan ili dva oglasa za posao.
Ja koliko sam cuo od 5-6 slucajeva/poznanika mnogo bolje zive ljudi koji rade(ili su gazde) u firmama u poslovnoj zoni nego ti radnici mitalla, gledajuci sa finansijske strane. Dole koliko vidim po google maps ima i nekih limarski, i metalskih i prozor,vrata, namjestaj itd,itd.. Da je neko prije 10 godina govorio da ce tako dole biti vjerovatno bi se svi smijali i govorili da se nalozi jos ono preko puta stadiona Borac Tetovo :mrgreen:

E sad sto neki NK radnik nece moci raditi u najmodernijem Niksicevom datacentru (a ja hocu) to nije problem sirih narodnih masa. :mrgreen:

Garantujem ti sutra da se sve zatvori, za 2 godine bi sve bilo OK i niko ne bi bio ni na javnoj kuhinji ni pod mostom. Naravno ne samo zatvoriti nego zatvoriti i napraviti plan sta s tim zemljistem,halama... Pa Bingo da otvori taj logisticki centar trebat ce mu 50 viljuskarista a da ne pricam o ostalom. Nece ti ljudi iz Tuzle doci raditi.
Ti stvarno vjerujes u datacentar? :D

Jesi li ti slucajno barem pogled kada bacio prema zeljezari? Da ne kazem, da li si ulazio u pogone? Ogromne pare trebaju da se to dovede u situaciju da uopste mozes razmisljati o gradnji data centra ili bilo kakve druge prenamjene zemljista. Desetine miliona maraka plus godine rada da se ukloni ono sto se gradilo 125 godina u Zenici. Znas li da jos uvijek postoje temelji koksare koja je srusena prije 40 godina? Da ne pricamo o tome da je zemljiste na dijelovima popunjeno troskom i koliko je troska stabilna za gradnju.

Ko prica o tome da ce neko biti na javnoj kuhinji? Poenta je da ce ljudi odlaziti iz Zenice, samim tim ces smanjiti novac koji cirkulise u gradu. Pa ce ti se smanjiti broj ucenika u skolama, manje ce biti novca za zdravstvene ustanove i usluge koje pruzaju. Na sta ces se grijati?

2.8 miliona KM su plate radnika svaki mjesec. 90% ostaje u Zenici. 1.8 miliona KM su doprinosi za te plate svaki mjesec. To je ono bez cega ce Zenica ostati. Svaki radnik ce se morati snaci, to uopste nije pitanje. Kako ce se Zenica snaci?
gentoo

#75242 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Za datacentar treba 100x20 betonska ploca i montazni objekt na istom :mrgreen:

Ja ti kazem tih 1.8 mil. doprinosa da ce se "namirit" kroz otvaranje novih mini, srednjih ili cak velikih firmica na tom prostoru. Nece preko noci, nesto hoce za 6mj. nesto za 15mj, nesto za 25mj.

Zato sam i rekao.. da smo joj halalili prije 10 godina sad bi je se samo sjecali. Da li bi grijanje najebalo ? Da, ali do sad bi se snasli (pa makar bili kao Travnik - sto sumnjam). Fudo bi mozda umjesto 20 mil na bazen rijesio grijanje ponovo od 0. Na kraju toplana je tu, plin je tu.. cijena sitnica :mrgreen:

Da li bi zeljeznica najebala ? Da, ali iskreno kad su 90% poslovanja vezali za jednu firmu i nije mi ih nesto zao. Nek se povezu sa Afanom i nek naprave par cabrio vagona i rade ture po BIH
Mirzareli

#75243 Re: Zeničani

Post by Mirzareli »

gentoo wrote: 07/04/2026 13:05 Za datacentar treba 100x20 betonska ploca i montazni objekt na istom :mrgreen:

Ja ti kazem tih 1.8 mil. doprinosa da ce se "namirit" kroz otvaranje novih mini, srednjih ili cak velikih firmica na tom prostoru. Nece preko noci, nesto hoce za 6mj. nesto za 15mj, nesto za 25mj.

Zato sam i rekao.. da smo joj halalili prije 10 godina sad bi je se samo sjecali. Da li bi grijanje najebalo ? Da, ali do sad bi se snasli (pa makar bili kao Travnik - sto sumnjam). Fudo bi mozda umjesto 20 mil na bazen rijesio grijanje ponovo od 0. Na kraju toplana je tu, plin je tu.. cijena sitnica :mrgreen:

Da li bi zeljeznica najebala ? Da, ali iskreno kad su 90% poslovanja vezali za jednu firmu i nije mi ih nesto zao. Nek se povezu sa Afanom i nek naprave par cabrio vagona i rade ture po BIH
Ja sam radio u tadasnjem Mittalu obilazio sam fabriku uzduž i popreko x puta..Da se dole ocisti teren trebat ce 3 godine ,u isto vrijeme da se uradi projekti i realizacija istih jos sigurno 3-4 godine i to u savršenim uslovima.Uz to Zenica je grad koji godinama normlani investitori u širokom luku zaobilaze ,tamam da imamo 2 x zemljišta kao Željezara bilo bi nam malo ili nimalo od koristi..Znas li ti lave gdje živis ? Jesi li kad cuo za IMT ?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#75244 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Ne zatvara se željezara. Ostat ce ali ne u ovom obimu.
gentoo

#75245 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Bobi wrote: 07/04/2026 13:40 Ne zatvara se željezara. Ostat ce ali ne u ovom obimu.
Jel ono ovdje neko neki dan pisao da moze 1000 radnika raditi da uvoze sve iz Kine? Dakle 0 peci, 0 proizvodnje, 0 zagadjenja, 1000 radnika.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#75246 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

gentoo wrote: 07/04/2026 13:57
Bobi wrote: 07/04/2026 13:40 Ne zatvara se željezara. Ostat ce ali ne u ovom obimu.
Jel ono ovdje neko neki dan pisao da moze 1000 radnika raditi da uvoze sve iz Kine? Dakle 0 peci, 0 proizvodnje, 0 zagadjenja, 1000 radnika.
To je to.
-Chesterfield-

#75247 Re: Zeničani

Post by -Chesterfield- »

Zna li se koliko radnika radi u procesu proizvodnje čelika bez administracije? Mislim na topioce, metalurške tehničare i ostala zanimanja da se dođe od starog željeza do gotovog odlivka.
kakavdanakneiskustvu

#75248 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Izgleda da će se i ovo ljeto ići i Vitez na bazene, daj bože da obi naši budu radili
skoronikako

#75249 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

gentoo wrote: 07/04/2026 13:05 Za datacentar treba 100x20 betonska ploca i montazni objekt na istom :mrgreen:
Pa eto ima u Poslovnoj zoni 1 vec 3 ili 4 parcele koje odgovaraju opisu, gdje nam je taj centar? :D

Papir (a samim tim i forum) trpi svasta. Stvarnost je ipak nesto drugacija. Moze se desiti da ce se u 24 mjeseca pokriti sve ovo sto je do sad Zeljezara doprinosila, kao sto se i vrlo lahko moze desiti da se stavi katanac na kapiju i da ostane nicija zemlja od kapije 4 do Banloza. Doduse, moze se i na to optimisticno gledati pa cemo recimo otvoriti jedno pet "terena" za paintball ili airsoft, post-apokalipticni scenariji i slicno.

Samo treba uzeti u obzir gdje se nalazimo i kakav nam je svima mentalni sklop.
Ci-Nick

#75250 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Hamzić je kamiondžija, nije industrijalac i čisto sumnjam da će ići na proizvodnju elektro čelika.
Sve ide ka tome da će željezaru sjeći i topiti u nekim drugim čeličanama.
Kad su kupili za 20 miliona trebali su biti posteni pa dati jos 20 miliona i posteno isplatiti otpremnine radnicima a ne kroz stečaj pokusati izbjeći obaveze prema radnicima.
Post Reply