Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Laertes

#5626 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Laertes »

Image

Image

Image

Image

Image

London, day 5

I kao šlag na tortu, tekma i pobjeda u pubu sa stotinu Italijana i nas četvero:

Image
GandalfSivi

#5627 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Kaze da je jos Khaleesi ostavila poruku, ne mogu je odgonetnuti 😎

Image
mirota

#5628 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

divno
SaraFina

#5629 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SaraFina »

@GandalfSivi, daj jos fotki.
GandalfSivi

#5630 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

SaraFina wrote: 03/04/2026 00:08 @GandalfSivi, daj jos fotki.
Sta fotke, ima video 😎

Ali strogo trubaci…

SaraFina

#5631 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SaraFina »

@GandalfSivi

Ooooopaaaa :bih: :bih: :bih: :bih: :kiss: super!
GandalfSivi

#5632 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Lijepih osam dana u Spaniji (izvinjavam se na puno postova)...

Barcelona - Grad ljudi i sjenki, Gaudija i zmajeva, uskih prolaza, malih kafica i Carlosa Ruiza Zafona.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
GandalfSivi

#5633 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Barcelona - nastavak

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
GandalfSivi

#5634 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Barcelona - Mercat de la Boqueria

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
GandalfSivi

#5635 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

San Sebastian - Grad okeana i klizavih trotoara, Don Quixotea i Pancha Ville, grad hrane i cidera, pintxosa i iberica, Baskije i Palestine. Grad ponosnih ljudi.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
GandalfSivi

#5636 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

San Sebastian - nastavak

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
GandalfSivi

#5637 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

San Sebastian - Akvarijum

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
GandalfSivi

#5638 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Altamira pecina - Mjesto gdje su pronadjene prve slike naslikane od pracovjeka:

Image

Image

Guggenheim muzej u Bilbao-u, jedna od najprepoznatljivijih zgrada na svijetu

Image

Image

Image

Image

Image
GandalfSivi

#5639 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Bardenas Reales - Pustinja u sjevernoj Spaniji gdje se snimao Game of Thrones i Star Wars izmedju ostalih...

Image

Image

Image

Image
mirota

#5640 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

sjajne fotke, s uzivanjem ih pregledah a nesto bome i naucih,hvala
liyf

#5641 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by liyf »

GandalfSivi wrote: 06/04/2026 13:24 Image
Ta plava jahta, napravili je za bill gatesa i jedina i prva na svijetu na hibridni hidrogeni motor :D
banjaluka078

#5642 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

GandalfSivi wrote: 06/04/2026 13:27 Altamira pecina - Mjesto gdje su pronadjene prve slike naslikane od pracovjeka:
Wow! Zavidim. :) Vjerujem da je osjećaj poseban.
Digla_da_kreci

#5643 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Digla_da_kreci »

GandalfSivi wrote: 06/04/2026 13:27 Guggenheim muzej u Bilbao-u, jedna od najprepoznatljivijih zgrada na svijetu
Spoiler
Show
Image

Image

Image

Image
Image
Mind Flayer :shock: :D

Odlicne fotke :thumbup:
GandalfSivi

#5644 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

banjaluka078 wrote: 06/04/2026 20:39
GandalfSivi wrote: 06/04/2026 13:27 Altamira pecina - Mjesto gdje su pronadjene prve slike naslikane od pracovjeka:
Wow! Zavidim. :) Vjerujem da je osjećaj poseban.
Komplikovano je. Sama pecina Altamira je zatvorena za javnost vec dugo, dugo vremena, i ove dvije slike koje sam postavio su iz muzeja gdje je napravljena vjerna kopija pecine, sve sa crtezima.

Medjutim, prije dolaska u muzej, isli smo u drugu, manje poznatu pecinu (Cueva del Castillo), gdje smo vidjeli originalne crteze (na isti fazon kao i ovi, s tim sto ni slikanje, niti bilo kakvo osvjetljenje sem ogranicenog koje dolazi od vodica nisu dozvoljeni), i osjecaj jeste bio neopisiv da se vidi nesto sto je covjek napravio/nacrtao prije nekih 20 hiljada godina.
SaraFina

#5645 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SaraFina »

Kad sam vidjela gdje si bio u Barci, moram se prijaviti da sam takodjer posjetila cuvenu pijacu. I fino ručala u hodu.

Inace super slike @GandalfSivi 👍

Image

Image

Image

Image

Image

Image
SaraFina

#5646 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SaraFina »

Imam negdje Video iz Parka Güell. Ali ne mogu ga pronaci. Vrijedi ga vidjeti.

Image

Image

Image

Image
Digla_da_kreci

#5647 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Digla_da_kreci »

Motivisali ste me da i ja stagod zanimljivo postavim, inace mi bude mrsko.

Cuveni zloglasni Alcatraz

Ovdje kad krocis, imas osjecaj da si u filmu. Tako je sablasno, oko tebe zaljev i okean, hladna voda, i sam se osjecas zarobljeno.
Image

Image

Svaka celija je imala svoju pricu, ali najludja je ona o bijegu trojice zatvorenika: Frank Morris i braca Anglin. Fascinantno je da njihov plan nije trajao par sedmica ili mjeseci, nego skoro dvije godine. I ono sto mi je genijalno je sto su kopali rupe u zidu KAŠIKAMA. :D

Koristili su najobicnije kasike koje su ukrali iz kuhinje i kopali zidove oko ventilacije, posto su zidovi bili vlazni i vremenom su se poceli raspadati. I svakog dana su malo po malo sirili te rupe i skrivali ih kartonima da ih niko ne skonta. A da bi prikrili zvuk kopanja, koristili su vrijeme kad se pustala muzika, jer je jedino tada buka bila dozvoljena i nije bila sumnjiva.

Ali tu nije kraj njihovoj genijalnosti. :D

Da bi prevarili cuvare, napravili su lazne glave od sapuna, papira, kose i stavili ih na jastuke u svojim krevetima da izgleda kao da spavaju. Jezivo je ovo uzivo, ja sam se malo i prepala, a ujedno i nasmijala sta im sve nije naumpalo.
Image

I dan danas se ne zna sta se zapravo desilo s njima. Zvanicna verzija kaze da niko nikad nije pobjegao iz Alcatraza (odnosno prezivio bijeg), jer su uslovi bili gotovo nemoguci. Voda oko ostrva je ledena, a struje su toliko jake da cak i dobar plivac tesko moze prezivjeti. Ali ni tijela nikada nisu pronadjena, tako da ostaje misterija. E sad, ovi ludjaci su napravili improvizirani camac od kabanica i prsluke za spasavanje. Krpili su te kabanice mjesecima, skupljali materijale da ih sastave, zalijepe, napusu. Znaci, mislili su i razradili svaki detalj, i ja vjerujem da su uspjeli. :D

Image

Nadalje, na ostrvu nije bio samo zatvor, nego i prava mala zajednica gdje su zivjele porodice cuvara.
Imali su kuce, vrtove, normalan zivot, a djeca su svakodnevno putovala brodom u skolu u San Francisco, igrala se napolju, odrastala tik uz zatvor. Taj kontrast dva paralelna svijeta na istom mjestu mi je ostao u glavi, s jedne strane ljudi iza resetaka a s druge porodice s djecicom se igraju.
Image

Pogled s dvorista na cijeli San Francisco, kako kazu, je bila najteza psiholoska kazna. Gledas slobodu, a ne mozes joj prici.
Image
Digla_da_kreci

#5648 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Digla_da_kreci »

Kao i u vecini drugih zatvora, dobrim ponasanjem su mogli zasluziti da rade u kuhinji, neki u praonici ili na odrzavanju. Takodjer je postojala biblioteka gdje su mogli citati.
Image

Al Capone je za vrijeme svog boravka u Alcatrazu vec bio bolestan i dosta slomljen, tako da nije mogao mafijati. Kakve li ironije, covjek poznat kao simbol kriminala koji je kontrolisao grad dosao je do nekoga ko samo pokusava prezivjeti dan, a dane je provodio svirajuci banjo u zatvorskom bendu. :)
Image

Na mracnijoj strani price je i samica The Hole kao najgora kazna.
Image

I za kraj, suveniri.

Autorica knjige Breaking The Rock je bila na ostrvu, drzala predavanja i potpisivala knjige, pa sam imala srecu i da popricam s njom. Zanimljiva cinjenica je da je i ona bila jedna od ove djece koja su zivjela tu, a njen otac je bio adminitrativni radnik, zadnjih godina i direktor zatvora. Njene knjige su inetersantne jer kombinuje sluzbene zapise od FBI, intervjue s cuvarima i zatvorenicima i vlastita sjecanja. Cak je bila tu sljedece jutro kad se desio ovaj slavni bijeg i kad su ujutro zasvirale sirene i digla se uzbuna za bjeguncima.

I na stranu regularne knjige, hit su mi bile mala harmonika i pišća :D kao i ove knjizice sa receptima i strogim pravilima. To sam uzela iz zafrkancije jer nisu bile skupe i vec sam ih u avionu na povratku kuci prelistala. Kazu da su zatvorenici dobro jeli, tri obroka dnevno, da bi manje probleme pravili. Prirucnik sa strogim pravilima jedan od poznatih citata je:

You are entitled to food, clothing, shelter and medical attention. Anything else that you get is a privilege. :D

Image
Kripid

#5649 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Kripid »

Da li je neko isao na Maltu letom iz Zg? Iskustva?
liyf

#5650 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by liyf »

Kripid wrote: 07/04/2026 09:12 Da li je neko isao na Maltu letom iz Zg? Iskustva?
Ja sam htio ali imam nešto već planirano. Let džaba, jedino je Sa-Zg zeznuto ali se i to da skontati. Planirao sam 3 dana, taman da se obiđu svi otoci, ljeto mi je bukirano tako da sam ipak odustao jer je more hladno negdje do sredine maja. Ako odeš ove godine javi kako ti je bilo i koliko te izašlo, čuo sam da ima bruku naših ljudi i da je jeftino.
Post Reply