IRAN

sumirprimus

#64301 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Rejhana wrote: 19/03/2026 12:01
DebelinJoe wrote: 19/03/2026 11:48
Neumoljiva statistika kaže da su Arapi posljednji put dobili bitku/pobijedili nekoga u doba Salahudina.

S tim što je Salahudin bio Kurd :mrgreen:
A iranci nikad :lol:
gubili perzijanci od starih vremena, izgubili cak i od nas na svjetskom eto Kakvi su to tek luzeri :lol:
HD_2015

#64302 Re: IRAN

Post by HD_2015 »

svi u napad wrote: 19/03/2026 10:34
Njanjavi wrote: 19/03/2026 08:57 Sto ste vi meni preslatki za citat kad krenete sa svojim geopolitickim strategijama.
Ne bi eu ovo, ne bi ovi ono.
Vi ko da ste prekjuce rodjeni svih mi.
Cuj ne bi eu dozvolila rat na ovim prostorima 🤣🤣🤣
Treba realno sagledat cinjenice a ne sta ne bi ovi sta oni.
Brutalno su naoruzani svi iz okruzenja, sem nas.
Kako smo dozvolili sebi da 30 godina nakon rata svi iz okruzenja razvijaju svoju vojsku kako zele a mi i dalje tretiramo vojsku kao ultimativni nacin uhljebljavanja i pranja para?
Sluzio sam je 2002 godine, bio vise logoraš nego vojnik, vise gladan nego sit, kupatila nismo imali, smrdili mjesecima, spavali u barakama od sperploca sa neopranim dekama i stakorima iznad glava.
Nijedna puska ispravna, sve tehnoloski visak preko cije nabavke su oprali pare prvi ameri, onda nato, pa nasa stoka.
I vi fakat mislite da sutra pukne puska da bi imali ikakve sanse.
U rs dobijes dozvolu za oruzje ko da si otisao u granap uzet kolu, a vamo kod nas?
Svaka zastitarska agencija u rs ima duge cjevi i oruzje da glava stane, a ovamo kod nas?
Ne zavaravajte se da ce neko doc i branit vas, da ce neko ulijetat u rat za nas.
Kad nama nije stalo do nas, sta ima bilo kome.
A izraelski uticaj na ovim prostorima nije nimalo bezazlena prica.
Mnogo je ovo ljepsi region od palestine, a blizi evropi od patagonije.
Mnogo vi glumite pametnice a ne vidite pred nosom neke stvari.
Iako idem u off sa temom mogu samo reci bravo momak za ovaj komentar :thumbup: :izet: U Bosni ljudi i dalje teski romanticari i jako malo ljudi gleda na situaciju realno. Pricaju kao Srbija nema sanse protiv nas i takve gluposti zaboravljajuci da oni kao ni Sumnjaci nemaju uopste potrebe da napadaju. Dovoljno je stati na granice entiteta i donji smo. Nasa omladina ne zna metka u pusku staviti i fucka im se za neke vukojebine u RS te im ne bi naum palo da idu osvajati te vukojebine. U proslom ratu smo se branili i jedan dio zajedno sa Hrvatima ratovali protiv cetnika te imali podrsku nekih zemalja. Ko bi sad stao na nasu stranu? Onaj ko nam je najvise pomogao (Iran) ima svojih problema a Turskoj se bukvalno fucka za nas. Koji je drzavnik u zadnje 2-3 godine bio kod nas? koju su zemlju nasi politicari posjetili? Ima li ista da je probosanska snaga dobila ili uspjela progurati pored cetnika i uja. Sve sto smo dobili dobili smo od visokog predstavnika. Pa nasi glupani su poslali i helikoptere OS u Banja Luku. Znate li da prema vojnim doktrinama kad napadas (u eventalnom ratu ne daj boze mi bi morali napadati da oslobodimo BiH) trebas imatinajmanje 3 puta vise vojnika od onog ko se brani. Ko su ljudi koji bi nas vodili i masa pitanja se postavlja o kojima se ovdje ne diskutuje vec onako romanticarski se prica kako bi cetnici otisli na traktorima u Srbiju. Mislite li da bi Srbija to dozvolila?
Da ne duzim vise jer sam otisao u off sa temom i duboko se izvinjavam ali me iskreno nerviraju komentari vecine forumas o eventualnom sukobu ovdje jer su zaista nerealni i pogubni. Zivjeli
Ti očigledno ne pamtiš kakva je bila bezizlazna situacija 92-e. JNA se mjesecima ukopavala, napadani Bošnjaci, rat u Hrvatskoj... Mi bez puške i metka. Kao što Srbi vole reći, "92-e Bog je bio Srbin".

Misliš da će neko ovdje gledati kako vojska iz Srbije prelazi granicu i ukopava se ponovo? Valja preći Drinu, doći do gradova. Danas, RS ne bi izdržala 3 dana bez pomoći iz Srbije. kako će dobiti tu pomoć - nema više koridora kroz Brčko. Nema uspostavljene logistike, nema ništa.

Ideš li kada u istočnu Bosnu, ja redovno idem. Prazno. Ko će braniti istočnu RS? Treća gerijatrijska operativna grupa?
Last edited by HD_2015 on 19/03/2026 12:17, edited 1 time in total.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#64303 Re: IRAN

Post by arman1 »

Image
Trappist

#64304 Re: IRAN

Post by Trappist »

Zacudim se nebuloznim komentarima na članke za iran, od tog da se raduju što je nafta skocila, sto ce plin skočiti itd, onda dodjem na temu vidim opet PTSP ekipa o ratu u Bosni. Tacno narod za izucavanja, nikad nema limita gluposti.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#64305 Re: IRAN

Post by pici »

Toffee karamela wrote: 19/03/2026 11:56
ovo_malo_duse wrote: 19/03/2026 10:11

Poceo se kavez drmat
majko draga oni umislili extra važni, planeta zavisi od njih

sutra neka se desi ona gigantska erupcija Yellowstonea kojoj se geolozi "nadaju" kad-tad ili se otvori rupa na njihovoj strani Atlantika i proguta ih, svijet bi nastavio ko da ih nije nikad ni bilo

bilo bi svega u izobilju kao i prije, nafte, hrane, gnojiva, drveta, struje, čipova, lijekova...Evropa i Azija bi prodisale, Izrael bi bio kao pudla ako ih Arapi prethodno ne bi bacili u Crveno more koje se ovoga puta ne bi rastvorilo pred njima i svijet bi bio mnogo ljepše mjesto za živjeti :kiss:
Jebo si nas kolumbo
Rejhana

#64306 Re: IRAN

Post by Rejhana »

Epsteinovci i ciogenocidaši figurativno i doslovno u govnima

The thing that's hardest for me in reserves? The shit. Physically the shit.
How does a guy in reserves, at least 25 years old, shit all over the room and the toilet, smear it everywhere, and just go on with his life like someone's not gonna have to clean it up himself. What disgusting motherfuckers
And this is the lightest example I have on my phone, I swear to you
omar little

#64307 Re: IRAN

Post by omar little »

buahahahaha
esso_sa

#64308 Re: IRAN

Post by esso_sa »

HD_2015 wrote: 19/03/2026 12:14
Ti očigledno ne pamtiš kakva je bila bezizlazna situacija 92-e. JNA se mjesecima ukopavala, napadani Bošnjaci, rat u Hrvatskoj... Mi bez puške i metka. Kao što Srbi vole reći, "92-e Bog je bio Srbin".

Misliš da će neko ovdje gledati kako vojska iz Srbije prelazi granicu i ukopava se ponovo? Valja preći Drinu, doći do gradova. Danas, RS ne bi izdržala 3 dana bez pomoći iz Srbije. kako će dobiti tu pomoć - nema više koridora kroz Brčko. Nema uspostavljene logistike, nema ništa.

Ideš li kada u istočnu Bosnu, ja redovno idem. Prazno. Ko će braniti istočnu RS? Treća gerijatrijska operativna grupa?
Tesko je porediti stanje '92 i danas...
Devedesetih je vladao patriotizam, svi su bez razmisljanja isli u rov, a danas vidimo sta nam je ta borba dala, za sta su ljudi (bespotrebno) ginuli i sta su borci za svoju borbu dobili - a to je jedna velika kita! Hajrovali su samo etno-nacionalni klosari koji nas od rata do danas pljackaju i *ebu u zdrav mozak...
Danas je realnija varijanta - "odoh i ja majko, Bosnu brani TI!"
Ja prvi bi razgulio. Ne pada mi na pamet da ginem da bi sutra nova SDA muminska svita krezojeba opet zajahala i bogatila preko mojih ledja... Eto im gazija, bruda-brada i Zahiragica pa neka zaustavljaju neprijatelja kada krene niz VracE
4L0n3

#64309 Re: IRAN

Post by 4L0n3 »

esso_sa wrote: 19/03/2026 12:28

Devedesetih je vladao patriotizam, svi su bez razmisljanja isli u rov, a danas vidimo sta nam je ta borba dala, za sta su ljudi (bespotrebno) ginuli i sta su borci za svoju borbu dobili - a to je jedna velika kita! Hajrovali su samo etno-nacionalni klosari koji nas od rata pa naovamo pljackaju i *ebu u zdrav mozak...
Ja prvi bi razgulio. Ne pada mi na pamet da ginem da bi sutra nova SDA muminska svita krezojeba opet zajahala i bogatila preko mojih ledja... Eto im gazija, bruda i brada i Zahiragica pa neka zaustavljaju neprijatelja kada krene niz VracE
Ja bih ako bi ko sa mnom htio pusku s vremena na vrijeme i unazad okrenut :D uostalom tako je ta bagra u ratu radila, sklanjali su sve nepodobne i one sto su im smetali za pljacku.. al nejse, jbo rat. Nema smisla sekiracija.
Tyke

#64310 Re: IRAN

Post by Tyke »

last mohicans wrote: 19/03/2026 01:19
A_A_AKCIJA wrote: 19/03/2026 01:10 Propast cijena nekretnina u Dubaiju

Masovna prodaja dionica na svjetskom tržištu

A kod nas raste, treba sad kupiti kakav stančić u Dubaiju, kad sve prođe i ako prođe. Gledam jednog fitnes trenera stacioniranog u Dubaiu, kaze kako primitivni papci navijaju da propadne Dubai, a u suštini ne znaju sta je Dubai, kako je tamo, jer nigdje nisu ni mrdli, a on je ko biva svjetski a inače je iz Žepča lik. Bem mu Žepče kad je svaki papak vidio nešta..Ne shvatmo da je tamo puno ljudi koji su vezani za turizam, a ostaju bez posla, elem, mene sve neka tuga sjatila, ni bajramu se ne mogu radovati..
I ti pratis Tarika :mrgreen:
Ma dobro, svako gleda iz svog materijalnog ugla i u pravu je da se tamo zaposlilo dosta sirotinje koja prehranjuje porodice po Pakistanu, Nepalu, Filipinima, dosta africkih i balkanskih zemalja, ali satrase s tim moralisanjem u islamskoj zemlji gdje je blud i razvrat u tolikoj mjeri da je dzehennem malo za njih po toj skali.
DebelinJoe

#64311 Re: IRAN

Post by DebelinJoe »

sumirprimus wrote: 19/03/2026 12:09
Neumoljiva statistika kaže da su Arapi posljednji put dobili bitku/pobijedili nekoga u doba Salahudina.

gubili perzijanci od starih vremena, izgubili cak i od nas na svjetskom eto Kakvi su to tek luzeri :lol:
Perzijanci samo ljubav širili

Tyke

#64312 Re: IRAN

Post by Tyke »

Kad je Iran igrao na SP protiv Izraela? :mrgreen:
GungodessMissFortune

#64313 Re: IRAN

Post by GungodessMissFortune »

SmokingMan wrote: 19/03/2026 12:06 ali se obično kaže da ako hoćeš da saznaš o tome kako građani neke države ili grada žive, procjenite to na osnovu broja banaka (na broj stanovnika).
Znači mi ekstra dobro živimo u BiH. hmmmmm
Last edited by GungodessMissFortune on 19/03/2026 12:44, edited 1 time in total.
sumirprimus

#64314 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Tyke wrote: 19/03/2026 12:39

Kad je Iran igrao na SP protiv Izraela? :mrgreen:
Pričamo o pobjedama, jehude im deru goozove regionalno u drugom sportovima. :mrgreen:
Hej bolan pa jedina nam pobjeda u istoriji sp.a kućes dalje :lol:
esso_sa

#64315 Re: IRAN

Post by esso_sa »

GungodessMissFortune wrote: 19/03/2026 12:41
SmokingMan wrote: 19/03/2026 12:06 Pa eto, obična raja će platiti najveću cijenu uzastopnih kriza od 2020.te, korporacijama je svejedno kada su ljude navikli na konzumerizam, ako će platiti dodatne troškove recimo na mobilni uređaj (+20%) to ih neeće odvratiti da se obrate bankama za zajam. Možda nije to generalni pokazatelj, ali se obično kaže da ako hoćeš da saznaš o tome kako građani neke države ili grada žive, procjenite to na osnovu broja banaka (na broj stanovnika).
Mi smo toliko zglajzali da nam ni banke nisu više mjerilo, jer stanovništvo postaje sve manje sposobno za zaduženje u bankama.
Zato nam mikrokreditne organizacije cvjetaju, što je i više nego poražavajući pokazatelj kako stanovništvo ovdje živi...
Last edited by esso_sa on 19/03/2026 12:47, edited 1 time in total.
swanfilter

#64316 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Hajmo abd bajramskih 150 za barel.

Cekamo bracu Hute da i sa druge strane zacepe, pa ko doceka Kurban bajram.
sumirprimus

#64317 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

DebelinJoe wrote: 19/03/2026 12:36

Perzijanci samo ljubav širili

Moglo bi biti da na kraju ove priče Izrael i Iran ispadnu najveci saveznici u regiji, na žalost svih arapskih dikrstura :lol:
SmokingMan

#64318 Re: IRAN

Post by SmokingMan »

GungodessMissFortune wrote: 19/03/2026 12:41
SmokingMan wrote: 19/03/2026 12:06 Pa eto, obična raja će platiti najveću cijenu uzastopnih kriza od 2020.te, korporacijama je svejedno kada su ljude navikli na konzumerizam, ako će platiti dodatne troškove recimo na mobilni uređaj (+20%) to ih neeće odvratiti da se obrate bankama za zajam. Možda nije to generalni pokazatelj, ali se obično kaže da ako hoćeš da saznaš o tome kako građani neke države ili grada žive, procjenite to na osnovu broja banaka (na broj stanovnika).
Ima onih koji "imaju", a većina žudi za prestižom, ima i onih koji sa 4.000 KM plate do 10.og u mjesecu nemaju prebijene pare. Ima i onih koji na mimalcu maštaju o velikim stvarima, među njima i onih koji stežu kaiš dok ne-nažulja kukove, ali posjedovati se to nešto "mora".
skupljac_zeljeza

#64319 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

Vi nama sankcije, mi vama tranzitne takse kroz Hormuški... :mrgreen: Iranu kroz rat nadolaze ideje kako da spašavaju ekonomiju koristeći svoj dio 'puta svile'.
AFP, pozivajući se na državnu novinsku agenciju Iranski student, izvijestio je da je iranski političar rekao da vlada razmatra zakon prema kojem bi zemlje koje koriste ključnu trgovinsku rutu plaćale cestarine i poreze Teheranu za brodski prijevoz, tranzit energije i opskrbu hranom.

"Na kraju trenutnog nametnutog rata, uspostavljanjem novog režima za Hormuški moreuz, Iran će promijeniti svoju poziciju od sankcionirane zemlje u ojačanu silu u regiji i svijetu", rekao je Mohammad Mokhber, savjetnik iranskog vrhovnog vođe.
last mohicans

#64320 Re: IRAN

Post by last mohicans »

Tyke wrote: 19/03/2026 12:34
last mohicans wrote: 19/03/2026 01:19
A_A_AKCIJA wrote: 19/03/2026 01:10 Propast cijena nekretnina u Dubaiju

Masovna prodaja dionica na svjetskom tržištu

A kod nas raste, treba sad kupiti kakav stančić u Dubaiju, kad sve prođe i ako prođe. Gledam jednog fitnes trenera stacioniranog u Dubaiu, kaze kako primitivni papci navijaju da propadne Dubai, a u suštini ne znaju sta je Dubai, kako je tamo, jer nigdje nisu ni mrdli, a on je ko biva svjetski a inače je iz Žepča lik. Bem mu Žepče kad je svaki papak vidio nešta..Ne shvatmo da je tamo puno ljudi koji su vezani za turizam, a ostaju bez posla, elem, mene sve neka tuga sjatila, ni bajramu se ne mogu radovati..
I ti pratis Tarika :mrgreen:
Ma dobro, svako gleda iz svog materijalnog ugla i u pravu je da se tamo zaposlilo dosta sirotinje koja prehranjuje porodice po Pakistanu, Nepalu, Filipinima, dosta africkih i balkanskih zemalja, ali satrase s tim moralisanjem u islamskoj zemlji gdje je blud i razvrat u tolikoj mjeri da je dzehennem malo za njih po toj skali.
Pratim ga ja dugo, dok je bio jos u SA. Sad je malo postao iritantniji i nafuraniji. Previše filozofira i pametuje za trenera koji ima neformalno obrazovanje.
palermo

#64321 Re: IRAN

Post by palermo »

esso_sa wrote: 19/03/2026 12:28

Devedesetih je vladao patriotizam, svi su bez razmisljanja isli u rov, a danas vidimo sta nam je ta borba dala, za sta su ljudi (bespotrebno) ginuli i sta su borci za svoju borbu dobili - a to je jedna velika kita! Hajrovali su samo etno-nacionalni klosari koji nas od rata do danas pljackaju i *ebu u zdrav mozak...
Ja prvi bi razgulio. Ne pada mi na pamet da ginem da bi sutra nova SDA muminska svita krezojeba opet zajahala i bogatila preko mojih ledja... Eto im gazija, bruda-brada i Zahiragica pa neka zaustavljaju neprijatelja kada krene niz VracE

Opet se.neki Eso javio :-D ...pa jebalo macka kako vam vise ne dosadi....eso, adnan, jusuf.....vala ste sva imena izmjenjali
Quaresma

#64322 Re: IRAN

Post by Quaresma »

MinistarKulture wrote: 19/03/2026 11:47
emmir1 wrote: 19/03/2026 11:44 Jebe Izrael cijeli svijet

Danas dizel u Njemackoj na 2.24

Ode sve u pm
Samo sto Svabe zele to, oni u potpunosti podrzavaju Izrael i ovaj rat, tako da se nemaju sta zaliti.

Sta je ono Merz rekao? Izrael obavlja nas prljav posao
Hahaha, pa svabe sad svrsavaju. Oni idu na to da konacno izbace dizel iz upotrebe.
Čitalac

#64323 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Mohammad Rezvanipour, Univerzitet u Teheranu: Novac ne stvara društvo, poraz Dubaija znači pobjedu sociologije...
Novac ne stvara društvo. Ekonomska ulaganja ne mogu biti temelj. Društvo je utemeljeno na povezanosti ljudskih bića, ne samo zato što žele poslovati, već zato što žele živjeti jedni uz druge, i taj život trebao bi obogatiti sve aspekte njihovog postojanja. Kad društvo zapravo ne postoji, onda imate Dubai, glamurozan grad, ali besmislen i krhak. Dubai je fatamorgana. Zapravo, prednost Dubaija u očima zapadnjaka je ta što nalikuje praznoj posudi, bez kulture, bez rituala i bez predrasuda.
Ovaj rat i uništenje "Dubai Dreama" pokazuju da ekonomski odnosi nemaju kapacitet za izgradnju društva. Srednja klasa iranskog društva, koja godinama čeka "strana ulaganja" i zbog ovog vakuuma smatra da je odsutnost stranog novca ključ svih problema, sada vidi da to nije cijela priča. Naravno, zahtjev za ekonomskim razvojem opravdan je i sukladan današnjim potrebama Irana, ali istovremeno vidimo da u Iranu imamo nešto zbog čega unatoč svim našim slabostima možemo ući u sukob protiv svjetskih supersila. Imamo iransko društvo.
To je ujedno i ključ za razumijevanje sukoba Irana, SAD-a i Izraela, koji svjetski mediji ne mogu dokučiti. Ista nemoć koja se vidjela kod Witkoffa kada je očajnički rekao da ne zna zašto Iranci ne popuštaju. Uz politički sukob, rat između Irana, SAD-a i Izraela je bitka između tehnologije i kulture. Zato je i jezik neprijatelja tehnološki, a jezik Irana su ajeti Kur'ana. Odnos Trumpove administracije prema svijetu je isključivo preuzimanje, a ne uspostavljanje razumijevanja s njim. S druge strane, iransko društvo znači iransku kulturu, a iranska kultura znači blisku vezu s nekim od najviših književnih i kulturnih djela u ljudskoj povijesti. Do sada je kulturna strana ovog rata iznenadila svijet i uspjela se oduprijeti. To ne pokazuju samo rakete i dronovi, već i ljudi koji su na ulicama i brane svoje društvo. To je ono što mjesta poput Dubaija nemaju i zbog toga propadaju.
Poraz Dubaija znači pobjedu sociologije, superiornost društvenog stava nad isključivo ekonomskim i tehnološkim pristupima, za koje je ratno huškanje logičan rezultat.
skupljac_zeljeza

#64324 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

Cilj je "zaslijepiti". Velika analiza ABC-a: Iran pogodio najmanje devet američkih radarskih lokacija, pogođeno 25 lokacija u bazama

Image
ljubijankic

#64325 Re: IRAN

Post by ljubijankic »

Meni nije jasno jedno, zasto Iran ne gadja naftna postrojenja po Izraelu? Imaju i oni neke terminale, skladista...mogi su malo i elektrane da udare
Post Reply